NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Ruim helft landen rood op nieuwe coronakaart • Mondkapje verplicht tijdens rijles

 • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • NCTV: coronacrisis sterkt complotdenkers.
 • Ook Hoogvliet sluit zijn winkels om 20.00 uur.
 • Londenaren mogen vanaf vrijdagnacht niet meer thuis afspreken.
 • In Duitsland zijn 6638 nieuwe coronagevallen geregistreerd, het hoogste aantal sinds eind maart.
Liveblog gesloten
 • Jodelconcert blijkt superspreader

  In het Zwitserse kanton Schwyz is het aantal coronabesmettingen flink toegenomen na twee jodelconcerten. Zo'n 600 mensen woonden die concerten eind vorige maand bij. Mondkapjes waren niet verplicht, wel werd de aanwezigen gevraagd afstand te houden van elkaar.

  Negen dagen na de optredens bleken meerdere bezoekers besmet en inmiddels is dat aantal toegenomen naar 1238 besmettingsgevallen die direct of indirect in verband zijn te brengen met de concerten. De helft van de mensen die een test doen blijkt positief te zijn. Volgens een Zwitserse arts is de explosieve toename van het aantal gevallen in Schwyz "een van de ergste in Europa".

  Waarschijnlijk hebben de jodelaars het publiek aangestoken. Vlak na het concert bleek dat enkele jodelaars besmet waren met het virus. Met hun gezang hebben ze het virus vermoedelijk over het publiek verspreid.

 • Boa's blij met nieuwe coronaregels

  Boa's zijn tevreden over de nieuwe coronaregels. Die zijn volgens de BOA Bond eenvoudiger en duidelijker en maken de handhaving van de regels makkelijker. Wel maakt voorzitter Ruud Kuin van de bond zich zorgen over hoe de 25 veiligheidsregio's met die regels omgaan. Dat kan namelijk behoorlijk verschillen per regio, zegt hij. De BOA Bond roept daarom het kabinet op om ervoor te zorgen dat de veiligheidsregio's tot afstemming komen over een uniforme uitvoering. Kuin denkt dat dat beter is voor het draagvlak en het rechtsgevoel.

  Hij verwacht dat het samenscholingsverbod het lastigst is om te handhaven. Dat was ook zo tijdens de eerste coronagolf. "Jongeren zullen niet ophouden samen te komen, elkaar buiten te ontmoeten en vertier te zoeken. Maar dat is nu verboden."

 • Ook veel nieuwe besmettingen in andere landen

  Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft stijgen, maar ook in andere landen in Europa en in de VS neemt het aantal nieuwe besmettingen snel toe. Zo beleefde Italië vandaag met 8804 nieuwe besmettingen het hoogste aantal sinds maart. In de VS werd het grootste aantal besmettingen vastgesteld sinds augustus; 59.500 mensen testten positief.

  In Polen testte een ongekend hoog aantal van 8099 mensen positief op het coronavirus, in Duitsland werd een recordaantal van 6638 nieuwe coronagevallen gemeld en in Frankrijk waren er ruim 30.000 nieuwe besmettingen binnen een etmaal. In relatief opzicht spande Tsjechië binnen Europa de kroon: daar waren er 9544 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners.

  Lees in onderstaand artikel meer over de situatie in de rest van Europa.

 • Ruim helft landen kleurt rood op nieuwe coronakaart Europa

  Ruim de helft van de landen in de Europese Unie, plus het Verenigd Koninkrijk, heeft een rood label gekregen op de nieuwe Europese coronakaart. Ook Nederland kleurt rood. Dinsdag besloten de 27 landen van de EU om dezelfde kleuren te gebruiken om aan te geven in welke mate het coronavirus heerst in een regio.

  Behalve de 27 EU-landen zijn ook de gegevens van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zichtbaar. Zeventien van de 31 landen zijn nu rood. Een gebied wordt rood als er meer dan 50 positieve testen op de 100.000 zijn en het percentage positieve tests boven de 4 procent ligt. Wanneer er meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, wordt een gebied sowieso rood.

  De lidstaten zijn vrij om te beslissen welke maatregelen ze eventueel willen opleggen aan rode gebieden. Ze kunnen bijvoorbeeld reizigers die uit die landen komen, verplichten in quarantaine te gaan of een coronatest te ondergaan. Ook is afgesproken om geen reisbeperkingen op te leggen aan reizigers uit groene regio's, gebieden waar het aantal besmettingen onder de 25 per 100.000 inwoners in de laatste twee weken ligt, en er minder dan 4 procent positieve testen zijn. Geen enkel land bereikte dat niveau geheel. Wel kleurde een aantal gebieden in landen groen, voornamelijk in Noorwegen, Finland, Griekenland en een klein deel van Italië.

  Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken en IJsland kregen geen beoordeling omdat er te weinig gegevens beschikbaar waren.

  ECDC
 • Duel tussen Helmond en De Graafschap uitgesteld vanwege besmettingen

  Een week nadat De Graafschap-trainer Mike Snoei vraagtekens had gezet bij de vele coronagevallen bij NAC Breda, zijn de Doetinchemmers nu zelf getroffen door het virus. Ook de tegenstander van morgen, Helmond Sport, meldt "meerdere besmettingen". De onderlinge wedstrijd in Helmond wordt in samenspraak met de KNVB nu verplaatst naar maandag.

  Beide clubs laten in het midden wie er besmet is met het coronavirus. De betreffende personen zijn direct in quarantaine geplaatst.

 • 'Extremistisch gedrag onder corona-sceptici'

  De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid maakt zich zorgen om toenemend 'radicaal-extremistisch gedrag' onder corona-sceptici. Pieter-Jaap Aalbersberg ziet dat veel complotdenkers elkaar vinden in hun twijfels rondom de coronapandemie.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Extremistisch gedrag onder corona-sceptici'
 • Mondkapje tijdens rijlessen wordt voorwaarde voor rij-examen

  Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen stelt het dragen van mondkapjes tijdens rijlessen als voorwaarde om af te mogen rijden. Als leerlingen en opleiders tijdens de rijles geen mondkapje hebben gedragen neemt het CBR geen examens meer af. Het dragen van een mondkapje tijdens rijtesten en rijexamens is sinds mei al de standaard.

  "We weten dat veel rij-opleiders en leerlingen tijdens de rijlessen al een mondkapje dragen", zegt algemeen directeur Alexander Pechtold. Door deze maatregel moet dat nu voor iedereen gaan gelden. "Alleen zo kunnen we als CBR en rijopleiding samen voorkomen dat we onze deuren moeten sluiten."

  De nieuwe regel gaat komende maandag in.

 • Zeker 71 Duitse IC-bedden beschikbaar voor Nederlandse patiënten

  Duitse ziekenhuizen kunnen als het nodig is 71 Nederlandse coronapatiënten verplegen op de intensivecare-afdelingen van ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat heeft het coördinatiecentrum van de universiteitskliniek in Münster gemeld. Waarschijnlijk komen daar de komende dagen nog meer beschikbare bedden bij.

  De eerste Nederlandse coronapatiënten worden morgen of overmorgen overgeplaatst naar Duitsland, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding eerder vanmiddag. "We staan op het punt om de Duitse collega's te vragen om de eerste patiënten te gaan ontvangen."

  Volgens Kuipers kunnen er maximaal tien patiënten per dag naar Duitsland overgeplaatst worden. Dat gebeurt in speciale ambulances (mobiele intensivecare-units) en helikopters.

 • Oostenrijks dorp Kuchl twee weken in quarantaine

  Het Oostenrijkse Kuchl is vanaf zaterdag alleen nog toegankelijk voor essentiële leveringen en diensten. Het dorp met zo'n 7000 inwoners wordt twee weken lang volledig afgesloten van de buitenwereld. Het is de eerste lokale quarantaine in Oostenrijk sinds de vorige coronagolf.

  "De situatie in Kuchl loopt volledig uit de hand", constateert gouverneur Wilfried Haslauer van de deelstaat Salzburg. "De oorsprong van de clusters kan niet meer worden achterhaald. De besmettingen lopen dwars door families, groepen en lagen van de samenleving."

  In Oostenrijk werd vandaag een recordaantal van 1552 nieuwe besmettingen geconstateerd en in de regio rond Kuchl is de besmettingsgraad zelfs drie keer zo hoog als landelijk.

 • NOC*NSF wil dat kabinet topcompetities onder strenge voorwaarden laat doorgaan

  Het besluit van minister Van Ark van Sport om de Vrouwen Eredivisie toch te laten doorgaan, heeft geleid tot een brief van NOC*NSF waarin gesteld wordt dat dan ook alle topcompetities van andere sporten moeten doorgaan.

  Het gaat dan om sporten als handbal, hockey, volleybal en basketbal. "Zo'n tien tot vijftien sporten", zegt Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF. "Dat zal voor een deel echt wel te realiseren zijn." Uiteraard onder de veiligheidsvoorwaarden die gelden in het eredivisievoetbal, voegt hij eraan toe.

  Verder wil NOC*NSF dat - net als in de cultuursector - de maximale groepsgrootte bij sport een uitzonderingspositie geniet. "Laat die regel nou vallen. In groepjes van vier sporten is eigenlijk niet te doen", zegt Dielessen.

 • EC-voorzitter Ursula von der Leyen in thuisisolatie

  De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gaat in thuisisolatie. Een kantoormedewerker van Von der Leyen is positief getest op het coronavirus. Von der Leyen kreeg zelf een negatieve testuitslag.

  Von der Leyen ging begin deze maand ook al een keer in quarantaine, nadat ze in de nabijheid van een besmet persoon was geweest. Dat werd vlak na de vorige EU-top openbaar. Ook toen bleek de EC-voorzitter zelf niet besmet.

 • VS: vicepresidentskandidaat Kamala Harris stelt reizen uit

  De Amerikaanse Democratische vicepresidentskandidaat Kamala Harris heeft al haar reizen tot zondag uitgesteld. Ze doet dat omdat een van haar stafleden positief is getest op corona. Harris is gisteren zelf ook getest en uit die test bleek ze het virus niet te hebben.

 • NCTV: coronacrisis sterkt complotdenkers

  De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) signaleert dat de coronacrisis complotdenkers in hun mening bevestigt.

  Mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media wantrouwen, zien hun denkbeelden bevestigd in de complottheorieën en desinformatie die rondgaan, schrijft de NCTV in zijn jongste dreigingsbeeld. Sociale media fungeren daarbij als "blaasbalg".

  Volgens de NCTV maakt een radicale onderstroom deel uit van deze groep. Dat leidt tot het belagen van journalisten en politici en het intimideren van politiemensen.

  De verspreiding van dit soort informatie op online platforms is niet ongevaarlijk, schrijft de NCTV. De drempel voor extremistisch gedrag wordt verlaagd. Het versterkt polarisatie en leidt soms tot verharding, intimidatie en geweld of oproepen daartoe. Concreet voorbeeld daarvan is het in brand steken van zendmasten door mensen die het nieuwe mobiele datanetwerk 5G wantrouwen.

 • ANWB schrapt binnenlandse vakantieboekingen: 'De lol is eraf'

  ANWB Reizen annuleert al zijn binnenlandse vakanties tot en met 27 oktober. Het gaat om ruim duizend reizen. Ook bij de reisorganisatie merken ze het effect van de nieuwe maatregelen: "De persconferentie heeft echt wat losgemaakt", zegt woordvoerder Annelies Tichelaar. "We kregen veel telefoontjes en mailtjes binnen van mensen die hun vakantie wilden annuleren, omdat de lol er nu toch wel een beetje vanaf is."

  Alle klanten zijn op de hoogte gesteld en krijgen hun geld terug. "Voor klanten die toch graag wat willen doen in de herfstvakantie, zijn we aan het kijken wat er mogelijk is."

 • Scholen in Wallonië verlengen herfstvakantie

  In het Franstalige deel van België, Wallonië, is de herfstvakantie met drie dagen verlengd. Die zou van 2 tot en met 6 november duren, maar loopt nu door tot en met 11 november, de dag dat het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht.

  De aanleiding is de snelle verspreiding van het coronavirus in Wallonië. Dat leidt ook tot een toename van het aantal ziekmeldingen bij het onderwijzend personeel. De Waalse regering hoopt dat de verspreiding van het virus hiermee af te remmen.