Boa Frank Westheide en zijn collega aan het werk in het centrum van Haarlem
NOS Nieuws

Boa's blij met nieuwe coronaregels, maar 'jongeren zullen samen blijven komen'

"Er zijn altijd mensen die de grenzen opzoeken en mensen die maling hebben aan de regels, maar we denken dat het er minder zijn." Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, zegt in radioprogramma Nieuws en Co dat de nieuwe coronaregels eenvoudiger en duidelijker zijn. Vandaag gingen ze in.

Volgens Kuin is er onder de bevolking "een behoorlijk draagvlak" voor de regels. Hij vindt het goed dat het kabinet gekozen heeft voor strengere maatregelen, maar dat had het kabinet volgens hem wel eerder moeten doen. De boa's moeten onder meer het verbod op alcoholverkoop na 20.00 uur handhaven, maar ook het samenscholingsverbod en de anderhalve-metermaatregel.

Boa Frank Westheide, die in Haarlem zijn ronde loopt, let vandaag vooral op de groepsvorming. Bij groepen met meer dan vier personen van 13 jaar en ouder geeft hij eerst een officiële waarschuwing. Een tweede keer kan een bekeuring volgen.

In Haarlem lijken veel mensen zich op deze eerste dag met nieuwe maatregelen zich aan de regels te houden. Bij een koffiezaak bleek er toch een klein terras te zijn en dat is tegen de regels:

De boa's handhaven de gedeeltelijke lockdown: 'Kunt u dit terrasje weghalen?'

"Het is voor ons heel erg schakelen", zegt Westheide. "Elke twee weken zijn er nieuwe maatregelen die we moeten handhaven. De eerste dagen inventariseren we waar de pijnpunten liggen. Daarna gaan we strenger handhaven."

Hoewel de BOA Bond tevreden is over de duidelijke regels, maakt Kuin zich zorgen over hoe de 25 veiligheidsregio's met die regels omgaan. Dat kan namelijk behoorlijk verschillen per regio, zegt hij. Tijdens de eerste coronagolf deelde de ene regio veel meer boetes uit dan de andere. De BOA Bond roept daarom het kabinet op om er voor te zorgen dat de veiligheidsregio's tot afstemming komen over een uniforme uitvoering. Kuin denkt dat dat beter is voor het draagvlak en het rechtsgevoel.

In het voorjaar is gebleken dat het samenscholingsverbod het lastigst is om te handhaven. Kuin: "Dat leverde de meeste boetes op en de meeste agressie." Hij verwacht dat dat ook nu de meeste problemen zal geven. "Jongeren zullen niet ophouden samen te komen, elkaar buiten te ontmoeten en vertier te zoeken. Maar dat is nu verboden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl