ANP
NOS Nieuws

Politie vreest nu opnieuw 'maandenlange discussie' over mondkapjes

Bij boa's en politieagenten heerst twijfel over de mondkapjesplicht die uiteindelijk gaat gelden in publieke binnenruimtes. Politievakbond ACP ziet dat mensen nu al verwachten dat wordt toegezien op het dragen van een mondkapje, terwijl dat juridisch nog niet kan. Vakbond BOA-ACP denkt dat de plicht straks niet te handhaven is.

Op de persconferentie gisteravond was Rutte duidelijk: mondkapjes worden verplicht in de publieke binnenruimtes. Dat geldt straks voor iedereen vanaf 13 jaar oud en ook in het onderwijs, vanaf de middelbare school.

Dit moet de discussie over mondkapjes "voor eens en altijd beslechten", zei Rutte:

Rutte: niet-medische mondkapjes verplicht in publieke binnenruimtes

Maar ook zei de minister-president dat er een dringend advies voor het dragen van een mondkapje geldt, zolang de verplichting nog niet juridisch is geregeld. En dat laatste is bij de politie- en de boavakbond in het verkeerde keelgat geschoten.

Want burgers verwachten nu al dat de politie en boa's toezien op het dragen van mondkapjes, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP. "Zij horen Rutte iets zeggen en denken gelijk dat het zo is." Terwijl boa's en agenten moeten wachten tot er een juridische basis is voor ze eventueel kunnen waarschuwen of boetes kunnen uitdelen.

We gaan hier nu maanden over discussiëren, terwijl er buiten van alles gebeurt.

Gerrit van de Kamp, voorzitter politievakbond ACP

"Er zit een groot gat tussen wat er wordt gezegd en wat mensen horen. Bij de woorden wettelijke grondslag zijn mensen al afgehaakt", zegt Van de Kamp.

Hij ziet het nu al misgaan. Als voorbeeld geeft hij een aanvaring tussen mensen in een winkel, waarbij iemand een ander aanspreekt op het niet dragen van een mondkapje. De politie wordt vervolgens gebeld en komt tussenbeide. "Maar we kunnen nog niks doen."

Coronaspoedwet

Daarnaast is Van de Kamp benieuwd hoelang deze situatie zal voortduren. Hij vergelijkt het met de coronaspoedwet. "Die wet is pas net door de Tweede Kamer", maar gaat niet in voordat ook de Eerste Kamer groen licht geeft. Hij vraagt zich af hoelang het nog duurt tot de mondkapjesverplichting is vastgelegd. "We gaan hier nu maanden over discussiëren, terwijl er buiten van alles gebeurt."

Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA-ACP, maakt zich daarnaast druk om de handhaving. Volgens hem zijn er onvoldoende handhavers om toe te zien op de toekomstige verplichting.

Hij ziet nu al een toename van geweld tegen buitengewoon opsporingsambtenaren, "omdat mensen de maatregelen zat zijn". "Straks wordt het de grote menigte tegen de boa's." Hij zegt alleen op straat te willen gaan "met een boodschap die kan".

Begin juni hielden boa's een actie tegen geweld. Ze schreven een dag geen boetes uit. De situatie zou onder meer vanwege de handhaving op coronamaatregelen precair zijn geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl