Eigenaar horecazaak Den Haag: de schaamte overheerst
"Ik kan niet recht praten wat krom is, maar voor mijn gevoel wordt het heel erg uit zijn verband getrokken", zegt John Prins, de eigenaar van café-restaurant Luden in Den Haag, tegen de NOS. Voor zijn zaak op het Plein stonden gisteravond feestgangers te hossen.
Beelden van het feestgedruis leidden binnen en buiten de politiek tot verontwaardiging. In het nabijgelegen Tweede Kamergebouw werd op dat moment gedebatteerd over de nieuwe coronamaatregelen.
Prins zegt dat hij de muziek om 21.30 uur heeft uitgezet omdat mensen "niet meer te houden" waren. "We zijn helemaal geen feestcafé. Ik schaam me dood tegenover mijn ouders."
"De schaamte overheerst en verder is het gewoon een kloteverhaal. Ik heb een goede verstandhouding met de gemeente en de politie. Wat ik erg vind van dit verhaal, is dat die relatie mogelijk onder spanning komt te staan."
Volgens een bezoeker van het café wilden mensen de horeca nog even steunen voordat de maatregelen ingingen. "Maar de eigenaar probeerde wel alles onder controle te houden. De muziek werd stilgezet als mensen gingen dansen en hij sprak voortdurend gasten aan. Er werd niet door elkaar gedanst en ik had niet het idee dat het onveilig was."
BBC-correspondent Anna Holligan plaatste beelden van de drukte op Twitter:
De BBC-correspondent twittert dat ze de beelden heeft gemaakt om 21.35 uur. Om 22.00 uur werd het feest stilgelegd door handhavers en de politie. Hoelang het feest aan de gang was, is niet bekend.
Burgemeester Van Zanen noemt het "te zot voor woorden". "Ik zou me kapot schamen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De tijdlijn ken ik niet precies. Wat ik nu weet is dat er heel snel is opgetreden, dat het een relatief korte periode was en dat zowel de handhavers als de politie er meteen bij waren."
Zo ging het eraan toe in de tent, vanochtend werd in Den Haag verontwaardigd gereageerd:
Er zijn geen boetes uitgedeeld. De gemeente kijkt of de bezoekers en de ondernemer alsnog beboet kunnen worden. Van Zanen heeft zelf geen behoefte aan een gesprek met de eigenaar. "Als je dit toestaat dan deug je niet. Er zijn zoveel ondernemers, ook in de horeca, die het hartstikke goed doen. Dit is een slecht voorbeeld, hoe haal je het in je hoofd?"
De vraag doemt op of het kabinet niet meteen dinsdagavond de horeca had moeten sluiten. Van Zanen vindt van niet. "Er gebeuren ook ongelukken als je het meteen afkondigt. De emotie die we in maart hadden toen alles om 18.00 uur opeens dichtging, was ook niet gering. Het is de devil or the deep blue sea."
'Ga in quarantaine bij feestgangers'
Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC ziet het feest als "een middelvinger naar de mensen die wel proberen zich aan de maatregelen te houden".
"Als je hiermee een gedeeltelijke lockdown in gaat dan ben ik bang dat dat ook weer gaat gebeuren als de maatregelen worden versoepeld. Dan denk ik: het is nog steeds niet doorgedrongen dat we ons lange tijd moeten aanpassen om het virus eronder te houden."
Met zo'n feestje zoek je de verspreiding op, zegt Koopmans, die ook lid is van het Outbreak Management Team. Ze adviseert de feestgangers in quarantaine te gaan en zich bij klachten te laten testen.
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland noemt het feestje onacceptabel. "In deze tijd is dat niet het beeld en signaal dat je mag afgeven," laat directeur Dirk Beljaarts weten.