liveblog

Ruim helft landen rood op nieuwe coronakaart • Mondkapje verplicht tijdens rijles

  • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • NCTV: coronacrisis sterkt complotdenkers.
  • Ook Hoogvliet sluit zijn winkels om 20.00 uur.
  • Londenaren mogen vanaf vrijdagnacht niet meer thuis afspreken.
  • In Duitsland zijn 6638 nieuwe coronagevallen geregistreerd, het hoogste aantal sinds eind maart.
liveblog gesloten

Jodelconcert blijkt superspreader

In het Zwitserse kanton Schwyz is het aantal coronabesmettingen flink toegenomen na twee jodelconcerten. Zo'n 600 mensen woonden die concerten eind vorige maand bij. Mondkapjes waren niet verplicht, wel werd de aanwezigen gevraagd afstand te houden van elkaar.

Negen dagen na de optredens bleken meerdere bezoekers besmet en inmiddels is dat aantal toegenomen naar 1238 besmettingsgevallen die direct of indirect in verband zijn te brengen met de concerten. De helft van de mensen die een test doen blijkt positief te zijn. Volgens een Zwitserse arts is de explosieve toename van het aantal gevallen in Schwyz "een van de ergste in Europa".

Waarschijnlijk hebben de jodelaars het publiek aangestoken. Vlak na het concert bleek dat enkele jodelaars besmet waren met het virus. Met hun gezang hebben ze het virus vermoedelijk over het publiek verspreid.

Boa's blij met nieuwe coronaregels

Boa's zijn tevreden over de nieuwe coronaregels. Die zijn volgens de BOA Bond eenvoudiger en duidelijker en maken de handhaving van de regels makkelijker. Wel maakt voorzitter Ruud Kuin van de bond zich zorgen over hoe de 25 veiligheidsregio's met die regels omgaan. Dat kan namelijk behoorlijk verschillen per regio, zegt hij. De BOA Bond roept daarom het kabinet op om ervoor te zorgen dat de veiligheidsregio's tot afstemming komen over een uniforme uitvoering. Kuin denkt dat dat beter is voor het draagvlak en het rechtsgevoel.

Hij verwacht dat het samenscholingsverbod het lastigst is om te handhaven. Dat was ook zo tijdens de eerste coronagolf. "Jongeren zullen niet ophouden samen te komen, elkaar buiten te ontmoeten en vertier te zoeken. Maar dat is nu verboden."

Ook veel nieuwe besmettingen in andere landen

Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft stijgen, maar ook in andere landen in Europa en in de VS neemt het aantal nieuwe besmettingen snel toe. Zo beleefde Italië vandaag met 8804 nieuwe besmettingen het hoogste aantal sinds maart. In de VS werd het grootste aantal besmettingen vastgesteld sinds augustus; 59.500 mensen testten positief.

In Polen testte een ongekend hoog aantal van 8099 mensen positief op het coronavirus, in Duitsland werd een recordaantal van 6638 nieuwe coronagevallen gemeld en in Frankrijk waren er ruim 30.000 nieuwe besmettingen binnen een etmaal. In relatief opzicht spande Tsjechië binnen Europa de kroon: daar waren er 9544 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners.

Lees in onderstaand artikel meer over de situatie in de rest van Europa.

Ruim helft landen kleurt rood op nieuwe coronakaart Europa

Ruim de helft van de landen in de Europese Unie, plus het Verenigd Koninkrijk, heeft een rood label gekregen op de nieuwe Europese coronakaart. Ook Nederland kleurt rood. Dinsdag besloten de 27 landen van de EU om dezelfde kleuren te gebruiken om aan te geven in welke mate het coronavirus heerst in een regio.

Behalve de 27 EU-landen zijn ook de gegevens van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zichtbaar. Zeventien van de 31 landen zijn nu rood. Een gebied wordt rood als er meer dan 50 positieve testen op de 100.000 zijn en het percentage positieve tests boven de 4 procent ligt. Wanneer er meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, wordt een gebied sowieso rood.

De lidstaten zijn vrij om te beslissen welke maatregelen ze eventueel willen opleggen aan rode gebieden. Ze kunnen bijvoorbeeld reizigers die uit die landen komen, verplichten in quarantaine te gaan of een coronatest te ondergaan. Ook is afgesproken om geen reisbeperkingen op te leggen aan reizigers uit groene regio's, gebieden waar het aantal besmettingen onder de 25 per 100.000 inwoners in de laatste twee weken ligt, en er minder dan 4 procent positieve testen zijn. Geen enkel land bereikte dat niveau geheel. Wel kleurde een aantal gebieden in landen groen, voornamelijk in Noorwegen, Finland, Griekenland en een klein deel van Italië.

Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken en IJsland kregen geen beoordeling omdat er te weinig gegevens beschikbaar waren.

Duel tussen Helmond en De Graafschap uitgesteld vanwege besmettingen

Een week nadat De Graafschap-trainer Mike Snoei vraagtekens had gezet bij de vele coronagevallen bij NAC Breda, zijn de Doetinchemmers nu zelf getroffen door het virus. Ook de tegenstander van morgen, Helmond Sport, meldt "meerdere besmettingen". De onderlinge wedstrijd in Helmond wordt in samenspraak met de KNVB nu verplaatst naar maandag.

Beide clubs laten in het midden wie er besmet is met het coronavirus. De betreffende personen zijn direct in quarantaine geplaatst.

'Extremistisch gedrag onder corona-sceptici'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid maakt zich zorgen om toenemend 'radicaal-extremistisch gedrag' onder corona-sceptici. Pieter-Jaap Aalbersberg ziet dat veel complotdenkers elkaar vinden in hun twijfels rondom de coronapandemie.

'Extremistisch gedrag onder corona-sceptici'

Mondkapje tijdens rijlessen wordt voorwaarde voor rij-examen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen stelt het dragen van mondkapjes tijdens rijlessen als voorwaarde om af te mogen rijden. Als leerlingen en opleiders tijdens de rijles geen mondkapje hebben gedragen neemt het CBR geen examens meer af. Het dragen van een mondkapje tijdens rijtesten en rijexamens is sinds mei al de standaard.

"We weten dat veel rij-opleiders en leerlingen tijdens de rijlessen al een mondkapje dragen", zegt algemeen directeur Alexander Pechtold. Door deze maatregel moet dat nu voor iedereen gaan gelden. "Alleen zo kunnen we als CBR en rijopleiding samen voorkomen dat we onze deuren moeten sluiten."

De nieuwe regel gaat komende maandag in.

Zeker 71 Duitse IC-bedden beschikbaar voor Nederlandse patiënten

Duitse ziekenhuizen kunnen als het nodig is 71 Nederlandse coronapatiënten verplegen op de intensivecare-afdelingen van ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat heeft het coördinatiecentrum van de universiteitskliniek in Münster gemeld. Waarschijnlijk komen daar de komende dagen nog meer beschikbare bedden bij.

De eerste Nederlandse coronapatiënten worden morgen of overmorgen overgeplaatst naar Duitsland, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding eerder vanmiddag. "We staan op het punt om de Duitse collega's te vragen om de eerste patiënten te gaan ontvangen."

Volgens Kuipers kunnen er maximaal tien patiënten per dag naar Duitsland overgeplaatst worden. Dat gebeurt in speciale ambulances (mobiele intensivecare-units) en helikopters.

Oostenrijks dorp Kuchl twee weken in quarantaine

Het Oostenrijkse Kuchl is vanaf zaterdag alleen nog toegankelijk voor essentiële leveringen en diensten. Het dorp met zo'n 7000 inwoners wordt twee weken lang volledig afgesloten van de buitenwereld. Het is de eerste lokale quarantaine in Oostenrijk sinds de vorige coronagolf.

"De situatie in Kuchl loopt volledig uit de hand", constateert gouverneur Wilfried Haslauer van de deelstaat Salzburg. "De oorsprong van de clusters kan niet meer worden achterhaald. De besmettingen lopen dwars door families, groepen en lagen van de samenleving."

In Oostenrijk werd vandaag een recordaantal van 1552 nieuwe besmettingen geconstateerd en in de regio rond Kuchl is de besmettingsgraad zelfs drie keer zo hoog als landelijk.

NOC*NSF wil dat kabinet topcompetities onder strenge voorwaarden laat doorgaan

Het besluit van minister Van Ark van Sport om de Vrouwen Eredivisie toch te laten doorgaan, heeft geleid tot een brief van NOC*NSF waarin gesteld wordt dat dan ook alle topcompetities van andere sporten moeten doorgaan.

Het gaat dan om sporten als handbal, hockey, volleybal en basketbal. "Zo'n tien tot vijftien sporten", zegt Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF. "Dat zal voor een deel echt wel te realiseren zijn." Uiteraard onder de veiligheidsvoorwaarden die gelden in het eredivisievoetbal, voegt hij eraan toe.

Verder wil NOC*NSF dat - net als in de cultuursector - de maximale groepsgrootte bij sport een uitzonderingspositie geniet. "Laat die regel nou vallen. In groepjes van vier sporten is eigenlijk niet te doen", zegt Dielessen.

EC-voorzitter Ursula von der Leyen in thuisisolatie

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gaat in thuisisolatie. Een kantoormedewerker van Von der Leyen is positief getest op het coronavirus. Von der Leyen kreeg zelf een negatieve testuitslag.

Von der Leyen ging begin deze maand ook al een keer in quarantaine, nadat ze in de nabijheid van een besmet persoon was geweest. Dat werd vlak na de vorige EU-top openbaar. Ook toen bleek de EC-voorzitter zelf niet besmet.

VS: vicepresidentskandidaat Kamala Harris stelt reizen uit

De Amerikaanse Democratische vicepresidentskandidaat Kamala Harris heeft al haar reizen tot zondag uitgesteld. Ze doet dat omdat een van haar stafleden positief is getest op corona. Harris is gisteren zelf ook getest en uit die test bleek ze het virus niet te hebben.

NCTV: coronacrisis sterkt complotdenkers

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) signaleert dat de coronacrisis complotdenkers in hun mening bevestigt.

Mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media wantrouwen, zien hun denkbeelden bevestigd in de complottheorieën en desinformatie die rondgaan, schrijft de NCTV in zijn jongste dreigingsbeeld. Sociale media fungeren daarbij als "blaasbalg".

Volgens de NCTV maakt een radicale onderstroom deel uit van deze groep. Dat leidt tot het belagen van journalisten en politici en het intimideren van politiemensen.

De verspreiding van dit soort informatie op online platforms is niet ongevaarlijk, schrijft de NCTV. De drempel voor extremistisch gedrag wordt verlaagd. Het versterkt polarisatie en leidt soms tot verharding, intimidatie en geweld of oproepen daartoe. Concreet voorbeeld daarvan is het in brand steken van zendmasten door mensen die het nieuwe mobiele datanetwerk 5G wantrouwen.

ANWB schrapt binnenlandse vakantieboekingen: 'De lol is eraf'

ANWB Reizen annuleert al zijn binnenlandse vakanties tot en met 27 oktober. Het gaat om ruim duizend reizen. Ook bij de reisorganisatie merken ze het effect van de nieuwe maatregelen: "De persconferentie heeft echt wat losgemaakt", zegt woordvoerder Annelies Tichelaar. "We kregen veel telefoontjes en mailtjes binnen van mensen die hun vakantie wilden annuleren, omdat de lol er nu toch wel een beetje vanaf is."

Alle klanten zijn op de hoogte gesteld en krijgen hun geld terug. "Voor klanten die toch graag wat willen doen in de herfstvakantie, zijn we aan het kijken wat er mogelijk is."

Scholen in Wallonië verlengen herfstvakantie

In het Franstalige deel van België, Wallonië, is de herfstvakantie met drie dagen verlengd. Die zou van 2 tot en met 6 november duren, maar loopt nu door tot en met 11 november, de dag dat het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht.

De aanleiding is de snelle verspreiding van het coronavirus in Wallonië. Dat leidt ook tot een toename van het aantal ziekmeldingen bij het onderwijzend personeel. De Waalse regering hoopt dat de verspreiding van het virus hiermee af te remmen.

Koningin Elizabeth laat zich weer zien

De Britse koningin Elizabeth heeft zich voor het eerst in maanden weer in het openbaar laten zien. Ze bezocht het militaire onderzoekscentrum dat betrokken was bij het onderzoek naar het gif novitsjok dat in 2018 werd gebruikt bij de moordaanslag in Salisbury op de Russische voormalige geheim agent Skripal.

De 94-jarige koningin werd vergezeld door kleinzoon prins William. Ze spraken met de leiding en personeel van het instituut. Geen van beiden droeg een mondmasker, maar er werd wel afstand gehouden.

Elizabeth vertoonde zich in juni voor het laatst in het openbaar.

7833 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 537 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 7833 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 537 meer dan gisteren, toen het RIVM 7296 nieuwe besmettingen meldde. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6884 positieve tests per dag gemeld, tegen 4529 een week eerder.

In het ziekenhuis liggen nu 1526 coronapatiënten, van wie 313 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Gisteren lagen nog 1475 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 51 patiënten.

Bij het RIVM zijn 29 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 32 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 16 doden per dag een week eerder.

Meeste besmettingen in grote steden

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 506. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 470 en 338.

Kuipers: 7000 besmettingen per dag lijken niet door te dringen

"Doodzonde. Het lijkt toch nog niet helemaal door te dringen dat we ondertussen per dag meer dan 7000 besmettingen hebben", reageert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding op het feest op het Plein in Den Haag gisteravond. "Mensen staan dicht op elkaar en communiceren ook luider en dan draag je het ook makkelijk over." Hij benadrukt dat Nederland nog altijd te maken heeft met een sterke toename van het aantal besmettingen.

Er liggen volgens Kuipers nu 1526 patiënten in het ziekenhuis, van wie er 313 op de intensive care liggen. De afgelopen dag zijn er 36 patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, van wie 6 IC-patiënten.

"De trend is dat het heel langzaam sneller doorstijgt", zegt Kuipers, die erop wijst dat hij vorige week eenzelfde ontwikkeling schetste. "Als deze trend zich doorzet, dan kom je aan het eind van deze maand op meer dan 2000 opnames uit. We lopen nog steeds conform die trend." Hij hoopt dat de maatregelen van deze week en die van eerder de trend kunnen ombuigen. Volgens de voorman van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding voelen eigenlijk alle Nederlandse ziekenhuizen zich gedwongen om de reguliere zorg af te schalen.

Veelvoud van Duitsland en afgelopen zomer

Ter illustratie vergelijkt Kuipers de situatie in Nederland met die in Duitsland, waar nu maatregelen zijn genomen omdat er meer dan 6000 besmettingen per dag waren. "Dan moeten we ons realiseren dat de bevolking van Duitsland ongeveer vijf keer zo groot is als Nederland."

De cijfers van afgelopen zomer zijn van een heel andere orde dan nu, zegt Kuipers. Toen waren er nog ongeveer 3000 besmette mensen in Nederland. "Ondertussen zitten de aantallen echt op een veelvoud daarvan. Inmiddels is het 1 op de 60 of 1 op de 100. Dat is echt een heel ander aantal."

Leerlingen Luchtmobiele Brigade in quarantaine

Zestig leerlingen van de militaire opleiding van de Luchtmobiele Brigade gaan in quarantaine op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Achttien leerlingen hebben klachten die lijken op symptomen van het coronavirus. Uit voorzorg is iedereen in quarantaine gezet.

De groep met klachten verblijft op een aparte verdieping van de Oranjekazerne. Nog vandaag worden ze getest, meldt Omroep Gelderland.

De overige leerlingen en de leiding worden in de gaten gehouden door een militair verpleegkundige.

Europees Parlement niet naar Straatsburg

Het Europees Parlement komt volgende week niet bijeen voor een plenaire sessie in Straatsburg. De voorzitter van het parlement, David Sassoli, zegt dat de vergadering digitaal plaatsvindt in verband met het hoge aantal coronabesmettingen in Frankrijk. "De situatie in Frankrijk en België is heel ernstig en reizen wordt niet geadviseerd", zegt hij.

De plenaire sessies in Straatsburg gaan al sinds maart niet door in verband met de uitbraak van het coronavirus. Dit tot grote ergernis van de Franse president Macron, die er regelmatig op hamert dat Straatsburg toch echt een officiële vestigingsplaats is van het parlement.

Sassoli reageert bij zijn aankondiging indirect op de Franse ergernis: "Straatsburg blijft het thuis van het Europees Parlement en we zullen er alles aan doen om weer terug te keren", schrijft hij op Twitter.

Mogelijk eind volgende maand 'coronablaastest'

Minister De Jonge hoopt dat eind volgende maand een begin kan worden gemaakt met invoering van de 'coronablaastest' in Nederland. Hij zei dat in Amsterdam, waar hij een demonstratie kreeg van deze en andere testen. De coronablaastest is ontwikkeld door het Leidse bedrijf Breathomix.

De test kan vaststellen dat iemand geen corona heeft en de uitslag is er meteen. Het bedrijf heeft al duizenden aanvragen gekregen uit binnen- en buitenland.

De Jonge liet zich enthousiast uit over de betrouwbaarheid van deze methode. Maar de test moet nog wel echt worden goedgekeurd en dan moeten er ook nog praktische dingen worden geregeld. Als de test inderdaad officieel geschikt wordt bevonden, kan hij volgens het ministerie mogelijk eind november voor het eerst worden gebruikt.

Meldpunt voor beschermende middelen in de zorg

De vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden, NU'91, begint een meldpunt om inzichtelijk te maken of zorgprofessionals genoeg beschermende middelen hebben. Leden van de bond gaven in een peiling aan dat dit binnen hun organisatie niet op orde is. 49 procent van de deelnemers aan de peiling maakt zich zorgen over de beschikbaarheid en deugdelijkheid van mondmaskers. 35 procent is bezorgd over de overige beschermingsmiddelen.

"Tijdens de eerste uitbraak hebben we natuurlijk gezien dat de voorraden op heel veel plekken onvoldoende waren. Dit heeft diepe sporen achtergelaten in het vertrouwen van zorgprofessionals", zegt voorzitter Salden van NU'91. "Zo zijn er velen zelf ziek geworden en hebben ze ontzettend veel zorgen gehad over de bescherming van hun eigen gezondheid, die van hun naasten en die van hun kwetsbare cliënten. Dit mag niet nog een tweede keer zo gebeuren."

De meldingen bij het meldpunt worden onderzocht door de bond. Indien nodig, worden ze besproken met werkgevers, de inspectie of het ministerie van Volksgezondheid.

Hoogvliet sluit winkels om 20.00 uur

Supermarktketen Hoogvliet sluit de komende tijd vrijwel alle vestigingen om 20.00 uur 's avonds. Dat gebeurt uit veiligheidsoverwegingen. Vanaf vandaag mag er na 20.00 uur geen alcohol meer worden verkocht.

Hoogvliet heeft 69 winkels in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Twee winkels in Leiden en Wageningen zijn uitgezonderd van de sluiting om 20.00 uur. De verkoop van alcohol stopt daar wel om die tijd.

Gisteren maakte supermarktketen Deen al bekend dat alle winkels om 20.00 uur dichtgaan.

RIVM begint weer met ‘klachtentool’ Infectieradar

Het RIVM begint mondjesmaat weer met de website Infectieradar. Die site is bedoeld om te zien in welke regio's en doelgroepen coronagerelateerde klachten voorkomen, en daarmee dus mogelijk ook het coronavirus. Daarvoor geven deelnemers aan Infectieradar wekelijks door of ze coronagerelateerde klachten hebben. In eerste instantie krijgen eerdere deelnemers opnieuw een uitnodiging. In de komende weken moeten ook nieuwe deelnemers zich kunnen aanmelden.

In juni werd de website uit de lucht gehaald, nadat de NOS meldde dat de site een ernstig beveiligingslek bevatte. Daarmee was de inhoud van ingevulde vragenlijsten te zien. Eigenlijk zou de website al in september weer online komen.

Volgens het RIVM heeft de website ook met de huidige hoge aantallen besmettingen meerwaarde. "Door deze site kunnen we sneller zien of de maatregelen van dinsdag effect hebben", zegt epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM. "Doordat mensen zelf hun klachten aan ons doorgeven, kunnen we sneller de ontwikkeling van de epidemie in de gaten houden."

De gezondheidsinstantie stelt dat de site 'uitvoerig is getest' om te voorkomen dat een beveiligingsprobleem nogmaals kan optreden. De site is door een ander bedrijf geheel opnieuw opgebouwd.

Europese Commissie publiceert lijst met voorrangsgroepen voor vaccin

Zorgpersoneel, 60-plussers en kwetsbare groepen zouden voorrang moeten krijgen bij de inentingen tegen het coronavirus wanneer de eerste vaccins in de EU beschikbaar zijn. Dat stelt de Europese Commissie in de Vaccinatie Strategie, die zojuist is gepubliceerd. Ook essentiële beroepen, mensen die geen afstand kunnen houden en achterstandsgroepen moeten voorrang krijgen.

De Europese Commissie koopt de vaccins centraal in namens de lidstaten. De uiteindelijke verdeling van de vaccins is aan de lidstaten zelf.

Zolang er nog geen goedgekeurd vaccin is, moet de EU er alles aan doen om het aantal besmettingen te beperken, staat verder in de verklaring. Ook wanneer de eerste mensen worden ingeënt, moeten mensen zich strikt houden aan afstandsregels en beperkingen, schrijft de Europese Commissie.

Londenaren mogen vanaf vrijdagnacht niet meer thuis afspreken

Londen wordt zaterdagochtend wakker met strengere maatregelen tegen het coronavirus. Vrijdagavond, om middernacht, gaat het risiconiveau in de Britse hoofdstad omhoog. Op dit moment geldt nog een 'matig' risiconiveau. Dat wordt 'hoog', zeggen lokale raadsleden.

De nieuwe maatregelen houden in dat mensen niet meer bij elkaar over de vloer mogen komen en dat het gebruik van het openbaar vervoer wordt ontmoedigd. Ook is afspreken in cafés niet langer mogelijk. De pubs en restaurants moeten om 22.00 uur sluiten. Winkels, scholen, universiteiten en gebedshuizen blijven wel open.

Burgemeester Sadiq Khan zegt dat niemand meer beperkingen wil, maar hij vindt het onvermijdelijk nu het aantal besmettingen hard blijft stijgen. Khan verwacht dat de maatregelen op korte termijn officieel worden aangekondigd.

Vorige week telde Londen gemiddeld 78 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners, maar de verschillen op wijkniveau zijn groot.

Recordaantal besmettingen in Polen: ruim 8000

Ook in Polen is een recordaantal besmettingen geregistreerd. Het ministerie van Volksgezondheid meldt 8099 nieuwe coronagevallen. Volgens het ministerie liggen in Polen nu 6538 patiënten in het ziekenhuis. 508 van hen liggen aan een beademingsapparaat.

Vanochtend waarschuwde de chefstaf van de Poolse premier dat het land zich opmaakt voor een snelle stijging van het aantal besmettingen. "We zitten nu op het punt dat we moeten verwachten dat het aantal infecties nog wel even blijft stijgen en dat die stijging fors zal zijn", zei hij tegen de Poolse nieuwszender TVN24.

Ook Duitsland meldde vanochtend een besmettingsrecord. Het Robert Koch-Institut, het Duitse RIVM, meldde 6683 nieuwe gevallen in Duitsland, dat vergeleken met veel andere Europese landen weinig besmettingen heeft.

Wilders in quarantaine vanwege positief geteste beveiliger

PVV-leider Geert Wilders gaat 72 uur in quarantaine. Een van zijn beveiligers, van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) is positief getest op het coronavirus, schrijft Wilders op Twitter. De politicus wordt al 16 jaar streng beveiligd omdat hij ernstig bedreigd wordt vanwege zijn islam-standpunt.

Eigenaar Haags café: Ik schaam me dood tegenover mijn ouders

"Ik kan niet recht praten wat krom is, maar voor mijn gevoel wordt het heel erg uit zijn verband getrokken", zegt horeca-ondernemer John Prins, de eigenaar van het Haagse café Luden. Voor zijn zaak op het Plein, niet ver van de Tweede Kamer, stonden gisteravond feestgangers te hossen in een partytent. Beelden van dat feest leiden tot grote verontwaardiging.

Prins zegt dat hij om 21.30 uur de muziek heeft uitgezet, omdat mensen "niet meer te houden" waren. "We zijn helemaal geen feestcafé. Ik schaam me dood tegenover mijn ouders", zegt Prins.

"De schaamte overheerst en verder is het gewoon een kloteverhaal", aldus Prins. "Ik heb een goede verstandhouding met de politie en de gemeente. Wat ik erg vind van dit verhaal, is dat die relatie mogelijk onder spanning komt te staan."

Van Zanen over Haagse feestvierders: zou me kapot schamen

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft geen goed woord over voor de hossende menigte gisteravond op het Plein in zijn stad. "Ik zou me kapot schamen, het is te zot voor woorden", zegt de burgemeester in het NOS Radio 1 Journaal.

De laatste open uurtjes van de horeca werden gisteravond door een groep mensen aangegrepen om een feestje te vieren in een partytent. Beelden van het feest leiden tot grote verontwaardiging.

Volgens de burgemeester zijn er geen boetes uitgedeeld. Er wordt volgens hem onderzocht of bezoekers en de ondernemer alsnog beboet kunnen worden op basis van de beelden. Van Zanen heeft geen behoefte aan een gesprek met de eigenaar van de horecazaak. "Als je dit toestaat, dan deug je niet."

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans, van het Erasmus MC, noemt het feest "een middelvinger naar de mensen die wel proberen zich aan de maatregelen te houden." Ze adviseert de feestgangers in quarantaine te gaan en zich bij klachten te laten testen.

'Het is een schandalige zaak'

Universiteit Gent gaat weer studenten weren

De Universiteit Gent voert over anderhalve week 'code rood' in. Studenten zijn dan niet meer welkom op de campus en in de collegezalen. Alleen voor practica mogen ze nog fysiek naar de onderwijsinstelling komen. Colleges vinden online plaats.

"Vanaf 26 oktober geldt code rood, zeker vier weken lang. We wachten nog tot dan, omdat dat nog wat mentale voorbereiding vergt en er is ook wel wat logistieke organisatie nodig", citeert de VRT rector Van de Walle. "De situatie is wat ze is en we moeten erdoor. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en onze studenten en personeelsleden beschermen."

De universiteit zegt dat er overleg is geweest met experts. Die adviseerden in verband met het stijgende aantal coronabesmettingen om de deuren weer te sluiten. "Als het kan, zullen we weer versoepelen, maar het ziet er niet naar uit dat dat snel zal kunnen. Dan moeten we die code rood verlengen", aldus Van de Walle.

Bij de examens in januari mag een beperkt aantal studenten op de campus zijn. Verder verloopt alles grotendeels online.

Frankrijk gaat corona-weeskinderen 'adopteren'

Frankrijk gaat de kinderen helpen van zorgverleners die de afgelopen maanden zijn overleden aan het coronavirus. De weeskinderen staan er nu vaak alleen voor en hebben geen geld. NOS-correspondent Frank Renout sprak met de weeskinderen van een overleden werkneemster in een verpleeghuis in de omgeving van Parijs.

De voorgestelde voogdijregeling bestaat al voor Franse kinderen van oorlogs- en terreurslachtoffers. Zij kunnen Pupille de la Nation worden, 'pleegkind van de natie'. Praktisch is het alsof de Staat de weeskinderen 'adopteert' en zich over hen ontfermt.

Sneltest TNO lijkt betrouwbaar

Een sneltest die binnen een uur een uitslag geeft, lijkt bijna dezelfde uitkomsten te geven als de standaard coronatest. Dat stellen onderzoekers van onderzoeksbureau TNO.

Bij een testlocatie bij congrescentrum de RAI in Amsterdam werden de afgelopen twee weken bijna 900 monsters door zowel de zogenoemde LAMP-test als de standaard PCR-test beoordeeld op de aanwezigheid van het coronavirus. De uitslag kwam volgens de onderzoekers voor 99 procent overeen.

De LAMP-sneltest werkt hetzelfde als de standaardtest. Er is nog steeds materiaal uit de keel- of neusholte nodig. "En ook bij deze test wordt het genetisch materiaal vermenigvuldigd", zegt moleculair microbioloog Richard Molenkamp van het Erasmus MC. Maar de analyse gaat volgens hem sneller. "Deze test geeft binnen een uur de uitslag."

De LAMP-test zou gevoeliger zijn dan een andere goedgekeurde sneltest, de antigeentest. Bij die laatste test, die lijkt op een zwangerschapstest, wordt gekeken of viruseiwit (antigeen) aanwezig is. 15 minuten later is er een positieve of negatieve reactie zichtbaar. De LAMP-test toont volgens Molenkamp ook eventueel dood virus aan.

De resultaten van het TNO-onderzoek worden vandaag gepresenteerd aan minister De Jonge van Volksgezondheid. De onderzoekers hopen dat de test vervolgens kan worden uitgerold.

Werkloosheid vorige maand iets gedaald

De werkloosheid is vorige maand iets afgenomen. Van de mensen die willen en konden werken was vorige maand 4,4 procent werkloos, blijkt uit CBS-cijfers. Dat komt neer op 413.000 mensen. In augustus was dat nog 4,6 procent, 426.000 mensen. Tussen maart en augustus nam de werkloosheid maandelijks toe.

Het aantal WW-uitkeringen is in september verder gedaald, naar 278.000. Eind augustus waren dat er nog 292.000. In vrijwel elke sector daalde het aantal WW-uitkeringen en de daling was het grootste onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Dat was vorige maand ook al zo. Jongeren krijgen de uitkering veelal relatief kort, omdat ze maar beperkt WW-rechten hebben opgebouwd.

Irritatie over feestje op plein voor Tweede Kamergebouw

De gemeente Den Haag gaat onderzoeken welke stappen ze kunnen nemen tegen de mensen die een feestje vierden tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Terwijl politici debatteerden over de nieuwe maatregelen was even verderop een feestje aan de gang bij een horecazaak.

Op sociale media doken beelden op van een partytent met daarin mensen die de laatste openingsdag van de horeca aan het vieren waren. Burgemeester Van Zanen van Den Haag vindt het feestje "volstrekt onverantwoord" en PvdA-leider Asscher spreekt van een hufterige actie.

BBC-correspondent Anna Holligan was in Den Haag en verbaasde zich over het feestje, dat in strijd is met toen geldende coronaregels. Ze maakte deze beelden:

Binnen debat over de coronaregels, buiten feest zonder regels

Trumps zoon Barron (14) positief getest

De 14-jarige zoon van de Amerikaanse president Trump en zijn vrouw Melania is eerder positief getest op het coronavirus, maar inmiddels hersteld. Barron Trump had geen symptomen, laat Melania weten in een verklaring. Hij is inmiddels negatief getest.

Volgens Trump ging het prima met zijn zoon en laat dat zien dat de scholen open zouden moeten. "Ze zijn jong en hun immuunsysteem is sterk genoeg", zei de president op een campagnebijeenkomst in Iowa.

Een paar weken terug werden de president en zijn vrouw positief getest. Zij hoefde niet naar het ziekenhuis en had naar eigen zeggen minimale symptomen. "Ik had pijn, een hoest en hoofdpijn, en het grootste deel van de tijd voel ik me heel erg moe", zei ze. "Ik heb gekozen voor de natuurlijke weg als het gaat om medicijnen, dus meer vitamines en gezonde voeding."

Recordaantal besmettingen in Duitsland

In Duitsland meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, 6638 nieuwe coronagevallen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

Tot dusver werd het hoogste aantal nieuwe besmettingen gemeld op 28 maart. Toen werd van 6294 mensen bekend dat bij hen het coronavirus was vastgesteld.

Duitsland is relatief gezien een van de minst getroffen landen van West-Europa, maar de laatste tijd loopt het aantal infecties ook daar verder op. Tot nu toe is van 9710 mensen in Duitsland bekend dat ze aan het virus zijn overleden.

Welkom!

Goedemorgen, welkom in het liveblog van donderdag 15 oktober. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het liveblog van gisteren is hier te vinden.