liveblog
NOS NieuwsAangepast

Gedeeltelijke lockdown ingegaan • Artsen: zorg op spoedeisende hulp komt in de knel

  • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Gisteravond heeft het kabinet nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Die zijn sinds 22.00 uur van kracht.
  • In grote Franse steden geldt vanaf zaterdag een avondklok.
  • Veel universiteiten verplichten een mondkapje.
  • Op dit moment debatteren de Tweede Kamer en het kabinet over de nieuwe maatregelen. Het debat is live te volgen via onder meer NPO Politiek, de livestream en via het liveblog over dit debat.

Kamerdebat afgelopen

Het debat in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen is rond middernacht geëindigd. Er kwam felle kritiek van verschillende partijen op de manier waarop het kabinet de uitbraak heeft bestreden, en premier Rutte erkende dat er zaken verkeerd gegaan zijn. Lees en kijk het in onderstaand stuk nog eens allemaal terug.

Trump's zoon Barron positief getest op coronavirus, maar geen symptomen

Een van de zoons van president Trump (VS), Barron, is positief getest op het coronavirus maar heeft geen symptomen van het virus. Dat zegt first lady Melania Trump. "Gelukkig is hij een sterke tiener", staat in een verklaring. Hij heeft het virus inmiddels niet meer, zegt Melania.

Melania was, net als haar man, eerder positief getest. Ze zegt dat ze onder meer pijn in het lichaam had, een hoestje en hoofdpijn. "Ik voelde mij het grootste deel van de tijd heel moe", zegt ze.

Donald Trump moest drie nachten in een militair ziekenhuis verblijven, nadat hij op 2 oktober bekendmaakte dat hij en Melania positief waren getest op het virus.

Recreatief schaatsen in Thialf mag niet meer

Recreatief rijden kan niet meer in Thialf. De directie van de ijshal in Heerenveen heeft besloten dat schaatsers vanaf morgen niet meer op de baan kunnen. Reden voor dit besluit zijn de aangescherpte coronamaatregelen.

"Ter voorkoming van het virus is het overheidsbeleid erop gericht om zo min mogelijk bewegingen te creëren en sociale mobiliteit zoveel mogelijk te beperken. Met die achtergrond is het niet uit te leggen om recreatief te blijven schaatsen, hoe enorm spijtig wij dat ook vinden", zegt directeur Marc Winters.

Ook wil Thialf de risico's voor het eigen personeel beperken omdat er vier topsporttoernooien op de planning staan, schrijft Omrop Fryslân. Tickets die eerder gekocht zijn, blijven het hele seizoen geldig.

SMA-patiënt Rivka blij met coronamaatregelen: 'Ik wil gewoon blijven leven'

De strengere coronamaatregelen zijn een opluchting voor chronisch zieken. Zo ook voor Rivka Smit, die een progressieve spierziekte heeft. Naar buiten gaan is voor haar een risico, want een simpele verkoudheid kan haar al fataal worden.

SMA-patiënt Rivka blij met coronamaatregelen: 'Ik wil gewoon blijven leven'

Van Ark wil Vrouwen Eredivisie door laten gaan

Minister Van Ark (Medische Zorg) vindt het niet terecht dat de Vrouwen Eredivisie is stilgelegd vanwege de nieuwe coronamaatregelen. "Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen", zei Van Ark in het coronadebat in de Tweede Kamer. Ze gaat met de KNVB in overleg om te zien of de coronaregels voor het mannen ook bij de vrouwen kunnen worden nageleefd.

Als dat zo is, wil Van Ark het besluit om de Vrouwen Eredivisie niet door te laten gaan terugdraaien. Ze reageert daarmee op de Tweede Kamer. Onder meer GroenLinks, de SP en het CDA waren kritisch dat de Vrouwen Eredivisie niet meer mag, maar de eredivisie voor mannen wel.

Het debat is live te volgen via onder meer NPO Politiek, de livestream en via het liveblog over dit debat.

Van Ark: vrouwenvoetbal gelijktrekken met mannenvoetbal

Gedeeltelijke lockdown ingegaan

Vanaf dit moment zit Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown'. De komende vier weken is de horeca gesloten en zijn er allerlei beperkingen op het gebied van sport, bijeenkomsten en winkelen. Lees ze in dit artikel nog eens terug.

De cafés en restaurants moesten om 22.00 uur dicht. In verschillende gelegenheden was het nog druk vandaag. Afhalen en bezorgen van maaltijden blijft wel toegestaan, maar alcohol mag na 20.00 uur niet meer worden verkocht. Op een later moment komt er een mondkapjesplicht.

Op onderstaande video is te zien dat in Den Haag kort voor 22.00 uur de regels werden genegeerd:

Vier van de vijf wethouders in gemeente Hulst besmet

In de gemeente Hulst, in Zeeuws-Vlaanderen, zijn vier van de vijf wethouders besmet met het coronavirus. De andere wethouder wordt nog getest.

Volgens Omroep Zeeland hebben de besmettingen nu geen ingrijpende gevolgen. De wethouders proberen vanuit huis te werken. Ook de burgemeester van de gemeente, die grenst aan België, werkt vanuit huis. Hij was de afgelopen periode met vakantie.

Het is niet duidelijk waar de wethouders het virus hebben opgelopen. De GGD is bezig met een bron- en contactonderzoek.

Ook Zeeuwen moeten negatieve coronatest tonen in Duitsland

Ook inwoners van de provincie Zeeland moeten vanaf nu bij aankomst in Duitsland een negatieve coronatest kunnen laten zien, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Duitsland had dat eerder al verplicht gesteld voor inwoners van de rest van Nederland.

De test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Ook moet een doktersverklaring in het Duits of Engels getoond kunnen worden. Wie geen negatieve coronatest kan laten zien, moet zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dat geldt overigens niet voor mensen die op doorreis zijn.

In de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen mogen Nederlanders voor een kort bezoek, zoals tanken of boodschappen doen, wel gewoon komen zonder coronatest.

Ook maatregelen in Spanje en Portugal om toename coronabesmettingen

Op het Iberisch Schiereiland neemt zowel Spanje als Portugal nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De Spaanse autoriteiten registreerde in 24 uur tijd bijna 12.000 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal aantal vastgestelde besmettingen boven de 900.000 uitkomt. Verder zijn 209 sterfgevallen geregistreerd.

Vanwege de sterk gestegen cijfers gaan in Catalonië de bars en restaurants de komende vijftien dagen dicht. Ook het aantal mensen dat tegelijk in een winkel mag zijn wordt verder teruggebracht, zo melden de autoriteiten. Bars en restaurants mogen alleen nog open zijn voor het afhalen of bezorgen van eten en drinken. Amateursport wordt aan banden gelegd en casino's moeten dicht.

In Portugal worden de maatregelen ook verscherpt. Vanaf morgen mogen maximaal vijf mensen bij elkaar komen. Bij trouwerijen en religieuze bijeenkomsten mogen maximaal vijftig mensen zijn. Verder denkt de regering aan een mondkapjesplicht op straat. Het land registreerde vandaag bijna 2100 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. De meeste besmettingen komen voor in en rond de hoofdstad Lissabon en in het noorden van het land.

Supersnelle blaasproef uit Leiden haalt niet-besmetten direct uit de teststraat

Bij het Leidse bedrijf Breathomix is een blaastest ontwikkeld die kan vaststellen dat iemand geen corona heeft. De ademtest heeft in de afgelopen weken meegedraaid in een teststraat in Amsterdam. Ruim 1800 mensen deden de test voorafgaand aan de wattenstaatjestest. Van hen hadden er zo'n 1350 na de blaastest al direct naar huis gekund.

Het apparaat kan niet vaststellen of iemand wèl corona heeft, daarvoor is nog de wattenstaafjestest nodig. Wie niet besmet is, hoort dat meteen en kan direct weer naar school of aan het werk. Het ministerie van Volksgezondheid heeft honderden van dit soort apparaten besteld.

Lees er meer over in dit artikel:

Avondklok voor Parijs en andere grote Franse steden

De Franse president Macron heeft voor negen grote Franse steden een avondklok aangekondigd. Die gaat zaterdag in en duurt minimaal vier weken, zei hij op de Franse televisie. De avondklok geldt voor de regio Parijs en ook voor Grenoble, Lille, Lyon, Marseille, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne en Toulouse. Inwoners van die steden mogen tussen 21.00 uur en 06.00 uur niet de straat op. Wie dat zonder goede reden wel doet, kan rekenen op een boete van 135 euro.

Macron zei ook dat het aantal coronapatiënten in de Franse ziekenhuizen voor het eerst sinds eind juni weer is gestegen boven de 9100. Hij kondigde daarom vanavond aan dat de noodtoestand voor de volksgezondheid vanaf zaterdag opnieuw van kracht is.

AFP
De Franse president Macron geeft zijn tv-toespraak

Spoedeisendehulpartsen: ook acute zorg komt in de knel

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) zegt dat het gebrek aan lege bedden in de ziekenhuis leidt tot levensgevaarlijke situaties. Steeds meer bedden op spoedeisende hulpafdelingen (SEH's) worden bezet door patiënten die na behandeling niet meer terecht kunnen op de intensive care of een verpeegafdeling.

Bij een ernstig ongeluk of hartfalen kunnen patiënten die direct zorg nodig hebben, daardoor niet op de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp terecht. "Dit is nu dagelijks het geval in Nederland", zegt voorzitter David Baden van de vereniging. "SEH's hebben gemiddeld tien tot vijftien bedden. Als de SEH 'verstopt' raakt omdat behandelde patiënten niet door kunnen naar de intensive care of een verpleegafdeling en de SEH-bedden vol liggen, dan houdt het op", zegt hij. "Dan is de zorg die in soms levensbedreigende situaties noodzakelijk is, onmogelijk."

Volgens de voorzitter is patiënten 'op de gang' laten wachten onverantwoord. "We moeten een SEH dan sluiten en ambulances naar een ander ziekenhuis sturen. Dat is als er acute zorg nodig is, onwenselijk." De vereniging wil door het ministerie en het Outbreak Management Team meer betrokken worden bij het coronabeleid.

Dit theater gaat voorlopig dicht: 'Daarna kijken hoe de vlag erbij hangt'

Theater De Vest in Alkmaar heeft vanavond nog een voorstelling, maar gaat daarna voor de periode van de zogeheten gedeeltelijke lockdown twee weken dicht. "We hopen dat het er dan wat rooskleuriger uitziet."

Dit theater gaat twee weken dicht: 'Daarna kijken hoe de vlag erbij hangt'

Honderd militairen gaan zorg ondersteunen

Defensie gaat het Universitair Medisch Centrum Utrecht ondersteunen met zo'n honderd militaire zorgmedewerkers. Het gaat om artsen, militair verpleegkundigen en coördinerend personeel. Zij worden ingezet om zorg te bieden aan coronapatiënten. Het ministerie van Volksgezondheid had daar om gevraagd.

Dankzij de militaire steun kan het aantal coronabedden in het Utrechtse ziekenhuis worden uitgebreid van 26 naar 52 en kan er een tweede corona-afdeling worden geopend in het UMCU, waardoor patiënten uit andere delen van het land naar Utrecht kunnen worden gebracht. Dat is nodig, nu andere ziekenhuizen tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

Tien militairen zijn vandaag al gestart met een training. Begin volgende week moet de militaire hulp operationeel zijn, laat Defensie weten.

ANP
Defensie schoot het UMC Utrecht in de eerste coronagolf ook te hulp

Veel universiteiten voeren mondkapjesplicht alvast in

Op veel universiteiten wordt het dragen van een mondkapje alvast verplicht. Het kabinet wil zo'n verplichting voor publieke binnenruimtes, maar moet dat eerst juridisch geregeld hebben.

Verschillende universiteiten wachten daar niet op. De Universiteit Leiden, de Maastricht University, de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht willen dat medewerkers en studenten voortaan een mondkapje dragen als ze zich door de universiteitsgebouwen bewegen.

Ook de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Wageningen University en de twee universiteiten in Amsterdam, de VU en de UvA, willen dat iedereen voortaan een mondkapje draagt tijdens het bewegen door binnenruimten. Dat geldt ook voor de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Tilburg University.

Rutte: niet alles is goed gegaan

In de Tweede Kamer is het coronadebat hervat. Veel fracties hadden kritiek op de aanpak van het kabinet van de afgelopen maanden, zo bleek de afgelopen uren.

Premier Rutte zegt dat de afgelopen maanden niet alles goed is gegaan en hij wil naar eigen zeggen lessen trekken uit het verleden. Volgens hem was de regionale aanpak, met de zes veiligheidsregio's die als eerste naar het niveau 'zorgelijk' gingen, "niet stevig genoeg". Ook vindt Rutte dat hij te veel nadruk heeft gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. "Die nadruk is te zwaar geweest." Ook hadden de effecten van de maatregelen op elkaar en op de samenleving "soms beter doordacht kunnen worden", zei de premier.

Het debat is live te volgen via onder meer NPO Politiek, de livestream en via het liveblog over dit debat.

ANP
Minister De Jonge (Volksgezondheid) en premier Rutte tijdens het coronadebat

Boa's en agenten vrezen voor maandenlange discussie over mondkapjes

Bij boa's en politieagenten heerst twijfel over de mondkapjesplicht die uiteindelijk gaat gelden in publieke binnenruimtes. Politievakbond ACP ziet dat mensen nu al verwachten dat wordt toegezien op het dragen van een mondkapje, terwijl dat juridisch nog niet kan. Vakbond BOA-ACP denkt dat de plicht straks niet te handhaven is.

Lees hier het hele verhaal:

Zorgautoriteit ongerust: minder verwijzingen naar ziekenhuis

De Nederlandse Zorgautoriteit is bezorgd omdat huisartsen de afgelopen twee weken 38.000 minder verwijzingen naar het ziekenhuis hebben uitgeschreven. Het aantal was vorige week 18 procent minder dan werd verwacht. Sinds de start van de coronacrisis, in maart, zijn er in totaal 891.000 minder verwijzingen geregistreerd.

Voorzitter Marian Kaljouw van de zorgautoriteit spreekt van verontrustende cijfers. Volgens haar is het belangrijk dat mensen bij gezondheidsklachten gewoon met de huisarts bellen. "Ook in deze tijd, waarin de druk op de zorg weer toeneemt is het heel belangrijk dat mensen hun huisarts weten te vinden", zegt ze. "De zorg is veilig ingericht en huisartsen en hun team kunnen het beste beoordelen wat er nodig is. Als dat nodig is verwijzen ze patiënten door"

Toch geen verbod op gebruik en bezit van softdrugs in avond en nacht

Er komt toch geen verbod op het gebruik en bezit van softdrugs op straat in de avond en nacht. Het verbod werd gisteren samen met andere maatregelen aangekondigd door het kabinet om het aantal coronabesmettingen terug te brengen.

Maar de maatregel blijkt in strijd met het gedoogbeleid, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het verbod op het bezit en gebruik van alcohol in openbare ruimten tussen 20.00 uur en 07.00 uur blijft wel van kracht.

Vrouwen Eredivisie stilgelegd, 'valt niet onder betaald voetbal'

Na de extra maatregelen die het kabinet dinsdagavond oplegde om het coronavrius te bestrijden ligt ook de Vrouwen Eredivisie tijdelijk stil. Dat blijkt na overleg van vertegenwoordigers van de KNVB vandaag met het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de overheid valt de Vrouwen Eredivisie niet onder het betaald voetbal.

Lees hier meer:

Jumbo, Albert Heijn en Lidl sluiten niet eerder om alcoholverbod

Jumbo, Albert Heijn en Lildl zijn niet van plan om hun winkels al om 20.00 uur te sluiten in verband met het verkoopverbod voor alcohol. Vanmorgen maakte de supermarktketen Deen bekend dat wel te doen, omdat het handhaven van het verbod te veel problemen op zou leveren.

Jumbo respecteert de opgelegde maatregel en sluit de drankafdelingen om 20.00 uur af. Klanten worden daarover geïnformeerd. De slijterijen die er bij sommige filialen zijn, worden gesloten.

Ook Albert Heijn sluit de winkels niet eerder. Topvrouw Marit van Egmond schrijft op de AH-site dat het verbod wordt doorgevoerd. "Het is een situatie die iedereen liever anders zou zien maar samen komen we er doorheen." Een woordvoerder van Lidl zegt dat ook die keten de openingstijden niet wijzigt.

Burgemeester Wijk bij Duurstede stuurt inwoners een brief: 'Houd je aan de regels'

De burgemeester van Wijk bij Duurstede heeft haar inwoners voor de persconferentie een brief gestuurd om ze op te roepen zich aan de coronamaatregelen te houden, maar ook om ze te steunen in deze 'pittige tijd'. Wat vinden de mensen in de Utrechtse stad daarvan?

Burgemeester Wijk bij Duurstede stuurt inwoners een brief: 'Houd je aan de regels'

Ziekenhuizen Almelo, Hengelo nemen alleen nog coronapatiënten op

In de ziekenhuizen van ZGT in Almelo en Hengelo worden alleen nog coronapatiënten opgenomen. Het is een tijdelijke maatregel, meldt het ziekenhuis, vanwege de snelle toestroom van coronapatiënten van de afgelopen dagen. Het ziekenhuis hoopt dat het probleem vanavond is opgelost, maar zeker is dat niet.

Volgens de Overijsselse ziekenhuisgroep legt de toename van het aantal coronapatiënten veel druk op de beschikbaarheid van verplegend personeel. Een woordvoerder zegt dat de eerste hulp nog open is, maar dat iedereen die per ambulance naar de ziekenhuizen komt en een bed nodig heeft voorlopig naar een ander ziekenhuis moet.

De dagbehandelingen zullen wel zoveel mogelijk doorgaan, zegt ZGT. Ook de poliklinische zorg, spoedzorg en oncologische zorg gaan door.

Bouwmarkt Hornbach stelt mondkapje vanaf maandag verplicht

Bouwmarkt Hornbach stelt vanaf komende maandag het dragen van een mondkapje verplicht. De algemeen directeur van de keten zegt dat hij "gezien de huidige situatie" niet wil wachten met het verplicht stellen van een mondkapje totdat het landelijk geregeld is.

"Bij Hornbach hebben wij onze eigen huisregels en wij letten er zelf op dat mensen zich daaraan houden", zegt hij in een verklaring. We zullen eraan moeten wennen met z'n allen, maar het doel is helder: het virus er weer onder krijgen. Klanten die een mondkapje vergeten, krijgen er eentje gratis van ons."

Naast klanten moeten ook alle medewerkers van de bouwmarkt, die vijftien vestigingen in Nederland telt, een mondkapje dragen.

Kamerfracties: het is ons niet gelukt, de aanpak heeft gefaald

Naast de PvdA en SP zijn ook veel andere fracties zeer kritisch in het coronadebat in de Tweede Kamer, dat momenteel aan de gang is. "We leven in een land waar ambulances bij de spoedeisende hulp worden weggestuurd", zegt PVV-leider Wilders. "Dat hebben we vanochtend gehoord in de briefing. Omdat die spoedeisende hulp het niet aan kan, omdat er geen bedden zijn. Dat kan toch niet in Nederland?!"

VVD-fractieleider Dijkhoff betreurt de gang van zaken. "Het is ons niet gelukt. Het virus heeft te veel ruimte gekregen. En daarom is er nu meer nodig. Meer maatregelen. Strikter, dwingender, harder. En dat doet pijn." GroenLinks-leider Klaver pleit voor een nieuwe minister die het testbeleid onder zich houdt. "Ik vind het een teken van kracht als je juist op het moment dat het superzwaar is, je er extra mensen bij haalt."

Bekijk alle reacties in deze video:

Kamer: het is ons niet gelukt aanpak heeft gefaald

Halsema roept Amsterdammers op: meld een feestje in je buurt

Burgemeester Halsema van Amsterdam roept inwoners van de hoofdstad op om feestjes te melden. "Laat het weten als er in de buurt een feest wordt gehouden, dan kunnen we optreden", zegt ze tegen AT5. "Het is op dit moment heel belangrijk om het virus te kunnen terugdringen.'

Halsema waarschuwt ook dat de handhaving van het naleven van de coronamaatregelen twee weken geleden al is aangescherpt, en dat dat vanaf morgen zeker niet minder zal worden. "Dat kan betekenen dat als mensen toch in groepen samen gaan kleven, dat handhaving en politie daartegen op gaat treden", zegt ze tegen de lokale zender.

Amsterdam gaat ook strak handhaven op het alcoholverbod tussen 20.00 uur en 07.00 uur, dat vanavond ingaat. "Natuurlijk kunnen wij niet elke Amsterdammer volgen, maar op het moment dat wij zien dat er groepen op straat alcohol drinken, te dicht bij elkaar komen, dan gaan wij optreden."

Groothandels willen weer open voor consumenten

Groothandels Sligro, Makro en Hanos zijn bereid om morgen weer open te gaan voor consumenten. Dat bevestigt supermarktbrancheorganisatie CBL, waar de groothandels bij aangesloten zijn. De maatregel moet de druk op de supermarkten verlichten, nu de horeca vanavond om 22.00 uur dicht moet.

Normaal gesproken zijn de groothandels alleen toegankelijk voor ondernemers die een pasje hebben, zoals bedrijven in de horeca. De gemeente waar een groothandel gevestigd is moet formeel toestemming geven. Daarover heeft het CBL contact met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. "De signalen zijn positief", zegt een woordvoerder van het CBL.

De opening voor consumenten geldt in ieder geval zo lang restaurants en cafés volledig gesloten zijn, laat het CBL weten.

Linkse oppositie zeer kritisch over coronabeleid kabinet

In de Tweede Kamer is opnieuw een debat aan de gang over het coronavirus. De oppositie is zeer kritisch. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft het coronabeleid van het kabinet gefaald. "Natuurlijk stijgt in heel Europa het aantal besmettingen, en je doet het als kabinet nooit goed. Maar nergens ter wereld stijgt het aantal besmettingen zo hard als in Nederland. Hoe kan dat?", vraagt hij zich af. Hij spreekt van zwabberend beleid. "Dit kan zo niet verder", zegt hij.

SP-leider Marijnissen sluit zich bij die woorden aan. "Het testbeleid is mislukt, het bron- en contactonderzoek is mislukt, onze kwetsbaren beschermen is mislukt, de reguliere zorg wordt afgebouwd: dus mislukt", zegt ze. Ook Marijnissen vindt dat het kabinet met een nieuwe strategie moet komen en de "basis op orde moet krijgen".

Volg voor meer over dit debat ons liveblog over het coronadebat.

Arib wil af van protesten tegen coronamaatregelen voor deur Tweede Kamer

Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer is bezorgd over de vele protesten voor de deur van het parlement tegen de coronamaatregelen. Ze schrijft in een brief aan burgemeester Van Zanen van Den Haag dat politici worden belaagd en dat er onveilige situaties ontstaan. Ze vraagt hem of de demonstraties verplaatst kunnen worden, meldt Nieuwsuur.

"Wij begrijpen heel goed dat mensen naar het Binnenhof komen om Kamerleden te ontmoeten, hun mening te verkondigen en zo invloed uit te oefenen op de besluitvorming", stelt Arib. Maar volgens haar loopt het uit de hand. Ze ziet "een grote toename" van het aantal demonstraties. De protesten worden volgens Arib door veel Kamerleden als "zeer intimiderend ervaren".

Lees hier het hele verhaal:

Kabinet start campagne om reizen naar oranje gebieden tegen te gaan

Het kabinet gaat mensen actief ontmoedigen om naar gebieden te reizen met een oranje reisadvies. Automobilisten worden via sociale media en navigatieapp Waze gewaarschuwd. Verder wordt advertentieruimte ingekocht op reisvergelijkingssites. Met de NS is afgesproken dat zij geen promotie maken voor tickets voor internationale treinverbindingen.

Gisteren raadden premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) het reizen naar landen met veel besmettingen al af. Zij zeiden daarbij dat grote delen van de wereldkaart inmiddels 'oranje' of 'rood' zijn.