NOS NieuwsAangepast

Supersnelle blaasproef uit Leiden haalt niet-besmetten direct uit de teststraat

Bij het Leidse bedrijf Breathomix is een blaastest ontwikkeld die kan vaststellen dat iemand geen corona heeft. Het apparaat detecteert deeltjes in de lucht die mensen uitademen. De ademtest heeft in de afgelopen weken meegedraaid in een teststraat in Amsterdam.

Ruim 1800 mensen deden de test voorafgaand aan de wattenstaafjestest. Van hen hadden er zo'n 1350 na de blaastest al direct naar huis gekund. Het apparaat kan een coronabesmetting in driekwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten, blijkt uit het onderzoek van de GGD Amsterdam, het Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Bij ongeveer een kwart van de mensen kon het apparaat de aanwezigheid van het virus niet uitsluiten. Bij hen was nog een wattenstaafjestest nodig. Toch zou het op grote schaal toepassen van de ademmeter een enorme verlichting voor de teststraten betekenen. "De test is een belangrijke aanvulling op de testen die momenteel beschikbaar zijn", zegt longarts Hans in 't Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Honderden apparaten besteld

Wie niet besmet is, hoort dat meteen en kan direct weer naar school of aan het werk. Het ministerie van Volksgezondheid heeft honderden van de apparaten besteld bij Breathomix. Die worden binnenkort ingezet in de teststraten van de GGD.

Bij elkaar duurt de test zo'n 45 seconden: ongeveer een halve minuut in het apparaat ademen, en een paar seconden wachten op de uitslag, schrijft de Volkskrant. Daarna kan het blaasapparaat na desinfectie en vervanging van het mondstukje en filter opnieuw worden gebruikt.

Finland

Het apparaat van Breathomix was eigenlijk ontwikkeld om aandoeningen zoals astma, COPD en kanker op te sporen. Maar nu is dus gebleken dat het ook werkt voor covid-19.

Het Leidse bedrijf is niet het enige dat ademtestapparatuur ontwikkelt. Ook onder meer een bedrijf in Finland is al bezig met het produceren van zo'n honderdduizend exemplaren van een vergelijkbare ademtest, aldus de Volkskrant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl