liveblog
NOS NieuwsAangepast

Gedeeltelijke lockdown ingegaan • Artsen: zorg op spoedeisende hulp komt in de knel

  • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Gisteravond heeft het kabinet nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Die zijn sinds 22.00 uur van kracht.
  • In grote Franse steden geldt vanaf zaterdag een avondklok.
  • Veel universiteiten verplichten een mondkapje.
  • Op dit moment debatteren de Tweede Kamer en het kabinet over de nieuwe maatregelen. Het debat is live te volgen via onder meer NPO Politiek, de livestream en via het liveblog over dit debat.

Kamerdebat afgelopen

Het debat in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen is rond middernacht geëindigd. Er kwam felle kritiek van verschillende partijen op de manier waarop het kabinet de uitbraak heeft bestreden, en premier Rutte erkende dat er zaken verkeerd gegaan zijn. Lees en kijk het in onderstaand stuk nog eens allemaal terug.

Trump's zoon Barron positief getest op coronavirus, maar geen symptomen

Een van de zoons van president Trump (VS), Barron, is positief getest op het coronavirus maar heeft geen symptomen van het virus. Dat zegt first lady Melania Trump. "Gelukkig is hij een sterke tiener", staat in een verklaring. Hij heeft het virus inmiddels niet meer, zegt Melania.

Melania was, net als haar man, eerder positief getest. Ze zegt dat ze onder meer pijn in het lichaam had, een hoestje en hoofdpijn. "Ik voelde mij het grootste deel van de tijd heel moe", zegt ze.

Donald Trump moest drie nachten in een militair ziekenhuis verblijven, nadat hij op 2 oktober bekendmaakte dat hij en Melania positief waren getest op het virus.

Recreatief schaatsen in Thialf mag niet meer

Recreatief rijden kan niet meer in Thialf. De directie van de ijshal in Heerenveen heeft besloten dat schaatsers vanaf morgen niet meer op de baan kunnen. Reden voor dit besluit zijn de aangescherpte coronamaatregelen.

"Ter voorkoming van het virus is het overheidsbeleid erop gericht om zo min mogelijk bewegingen te creëren en sociale mobiliteit zoveel mogelijk te beperken. Met die achtergrond is het niet uit te leggen om recreatief te blijven schaatsen, hoe enorm spijtig wij dat ook vinden", zegt directeur Marc Winters.

Ook wil Thialf de risico's voor het eigen personeel beperken omdat er vier topsporttoernooien op de planning staan, schrijft Omrop Fryslân. Tickets die eerder gekocht zijn, blijven het hele seizoen geldig.

SMA-patiënt Rivka blij met coronamaatregelen: 'Ik wil gewoon blijven leven'

De strengere coronamaatregelen zijn een opluchting voor chronisch zieken. Zo ook voor Rivka Smit, die een progressieve spierziekte heeft. Naar buiten gaan is voor haar een risico, want een simpele verkoudheid kan haar al fataal worden.

SMA-patiënt Rivka blij met coronamaatregelen: 'Ik wil gewoon blijven leven'

Van Ark wil Vrouwen Eredivisie door laten gaan

Minister Van Ark (Medische Zorg) vindt het niet terecht dat de Vrouwen Eredivisie is stilgelegd vanwege de nieuwe coronamaatregelen. "Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen", zei Van Ark in het coronadebat in de Tweede Kamer. Ze gaat met de KNVB in overleg om te zien of de coronaregels voor het mannen ook bij de vrouwen kunnen worden nageleefd.

Als dat zo is, wil Van Ark het besluit om de Vrouwen Eredivisie niet door te laten gaan terugdraaien. Ze reageert daarmee op de Tweede Kamer. Onder meer GroenLinks, de SP en het CDA waren kritisch dat de Vrouwen Eredivisie niet meer mag, maar de eredivisie voor mannen wel.

Het debat is live te volgen via onder meer NPO Politiek, de livestream en via het liveblog over dit debat.

Van Ark: vrouwenvoetbal gelijktrekken met mannenvoetbal

Gedeeltelijke lockdown ingegaan

Vanaf dit moment zit Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown'. De komende vier weken is de horeca gesloten en zijn er allerlei beperkingen op het gebied van sport, bijeenkomsten en winkelen. Lees ze in dit artikel nog eens terug.

De cafés en restaurants moesten om 22.00 uur dicht. In verschillende gelegenheden was het nog druk vandaag. Afhalen en bezorgen van maaltijden blijft wel toegestaan, maar alcohol mag na 20.00 uur niet meer worden verkocht. Op een later moment komt er een mondkapjesplicht.

Op onderstaande video is te zien dat in Den Haag kort voor 22.00 uur de regels werden genegeerd:

Vier van de vijf wethouders in gemeente Hulst besmet

In de gemeente Hulst, in Zeeuws-Vlaanderen, zijn vier van de vijf wethouders besmet met het coronavirus. De andere wethouder wordt nog getest.

Volgens Omroep Zeeland hebben de besmettingen nu geen ingrijpende gevolgen. De wethouders proberen vanuit huis te werken. Ook de burgemeester van de gemeente, die grenst aan België, werkt vanuit huis. Hij was de afgelopen periode met vakantie.

Het is niet duidelijk waar de wethouders het virus hebben opgelopen. De GGD is bezig met een bron- en contactonderzoek.

Ook Zeeuwen moeten negatieve coronatest tonen in Duitsland

Ook inwoners van de provincie Zeeland moeten vanaf nu bij aankomst in Duitsland een negatieve coronatest kunnen laten zien, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Duitsland had dat eerder al verplicht gesteld voor inwoners van de rest van Nederland.

De test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Ook moet een doktersverklaring in het Duits of Engels getoond kunnen worden. Wie geen negatieve coronatest kan laten zien, moet zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dat geldt overigens niet voor mensen die op doorreis zijn.

In de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen mogen Nederlanders voor een kort bezoek, zoals tanken of boodschappen doen, wel gewoon komen zonder coronatest.

Ook maatregelen in Spanje en Portugal om toename coronabesmettingen

Op het Iberisch Schiereiland neemt zowel Spanje als Portugal nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De Spaanse autoriteiten registreerde in 24 uur tijd bijna 12.000 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal aantal vastgestelde besmettingen boven de 900.000 uitkomt. Verder zijn 209 sterfgevallen geregistreerd.

Vanwege de sterk gestegen cijfers gaan in Catalonië de bars en restaurants de komende vijftien dagen dicht. Ook het aantal mensen dat tegelijk in een winkel mag zijn wordt verder teruggebracht, zo melden de autoriteiten. Bars en restaurants mogen alleen nog open zijn voor het afhalen of bezorgen van eten en drinken. Amateursport wordt aan banden gelegd en casino's moeten dicht.

In Portugal worden de maatregelen ook verscherpt. Vanaf morgen mogen maximaal vijf mensen bij elkaar komen. Bij trouwerijen en religieuze bijeenkomsten mogen maximaal vijftig mensen zijn. Verder denkt de regering aan een mondkapjesplicht op straat. Het land registreerde vandaag bijna 2100 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. De meeste besmettingen komen voor in en rond de hoofdstad Lissabon en in het noorden van het land.

Supersnelle blaasproef uit Leiden haalt niet-besmetten direct uit de teststraat

Bij het Leidse bedrijf Breathomix is een blaastest ontwikkeld die kan vaststellen dat iemand geen corona heeft. De ademtest heeft in de afgelopen weken meegedraaid in een teststraat in Amsterdam. Ruim 1800 mensen deden de test voorafgaand aan de wattenstaatjestest. Van hen hadden er zo'n 1350 na de blaastest al direct naar huis gekund.

Het apparaat kan niet vaststellen of iemand wèl corona heeft, daarvoor is nog de wattenstaafjestest nodig. Wie niet besmet is, hoort dat meteen en kan direct weer naar school of aan het werk. Het ministerie van Volksgezondheid heeft honderden van dit soort apparaten besteld.

Lees er meer over in dit artikel:

Avondklok voor Parijs en andere grote Franse steden

De Franse president Macron heeft voor negen grote Franse steden een avondklok aangekondigd. Die gaat zaterdag in en duurt minimaal vier weken, zei hij op de Franse televisie. De avondklok geldt voor de regio Parijs en ook voor Grenoble, Lille, Lyon, Marseille, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne en Toulouse. Inwoners van die steden mogen tussen 21.00 uur en 06.00 uur niet de straat op. Wie dat zonder goede reden wel doet, kan rekenen op een boete van 135 euro.

Macron zei ook dat het aantal coronapatiënten in de Franse ziekenhuizen voor het eerst sinds eind juni weer is gestegen boven de 9100. Hij kondigde daarom vanavond aan dat de noodtoestand voor de volksgezondheid vanaf zaterdag opnieuw van kracht is.

De Franse president Macron geeft zijn tv-toespraak

Spoedeisendehulpartsen: ook acute zorg komt in de knel

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) zegt dat het gebrek aan lege bedden in de ziekenhuis leidt tot levensgevaarlijke situaties. Steeds meer bedden op spoedeisende hulpafdelingen (SEH's) worden bezet door patiënten die na behandeling niet meer terecht kunnen op de intensive care of een verpeegafdeling.

Bij een ernstig ongeluk of hartfalen kunnen patiënten die direct zorg nodig hebben, daardoor niet op de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp terecht. "Dit is nu dagelijks het geval in Nederland", zegt voorzitter David Baden van de vereniging. "SEH's hebben gemiddeld tien tot vijftien bedden. Als de SEH 'verstopt' raakt omdat behandelde patiënten niet door kunnen naar de intensive care of een verpleegafdeling en de SEH-bedden vol liggen, dan houdt het op", zegt hij. "Dan is de zorg die in soms levensbedreigende situaties noodzakelijk is, onmogelijk."

Volgens de voorzitter is patiënten 'op de gang' laten wachten onverantwoord. "We moeten een SEH dan sluiten en ambulances naar een ander ziekenhuis sturen. Dat is als er acute zorg nodig is, onwenselijk." De vereniging wil door het ministerie en het Outbreak Management Team meer betrokken worden bij het coronabeleid.

Dit theater gaat voorlopig dicht: 'Daarna kijken hoe de vlag erbij hangt'

Theater De Vest in Alkmaar heeft vanavond nog een voorstelling, maar gaat daarna voor de periode van de zogeheten gedeeltelijke lockdown twee weken dicht. "We hopen dat het er dan wat rooskleuriger uitziet."

Dit theater gaat twee weken dicht: 'Daarna kijken hoe de vlag erbij hangt'

Honderd militairen gaan zorg ondersteunen

Defensie gaat het Universitair Medisch Centrum Utrecht ondersteunen met zo'n honderd militaire zorgmedewerkers. Het gaat om artsen, militair verpleegkundigen en coördinerend personeel. Zij worden ingezet om zorg te bieden aan coronapatiënten. Het ministerie van Volksgezondheid had daar om gevraagd.

Dankzij de militaire steun kan het aantal coronabedden in het Utrechtse ziekenhuis worden uitgebreid van 26 naar 52 en kan er een tweede corona-afdeling worden geopend in het UMCU, waardoor patiënten uit andere delen van het land naar Utrecht kunnen worden gebracht. Dat is nodig, nu andere ziekenhuizen tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

Tien militairen zijn vandaag al gestart met een training. Begin volgende week moet de militaire hulp operationeel zijn, laat Defensie weten.

Defensie schoot het UMC Utrecht in de eerste coronagolf ook te hulp

Veel universiteiten voeren mondkapjesplicht alvast in

Op veel universiteiten wordt het dragen van een mondkapje alvast verplicht. Het kabinet wil zo'n verplichting voor publieke binnenruimtes, maar moet dat eerst juridisch geregeld hebben.

Verschillende universiteiten wachten daar niet op. De Universiteit Leiden, de Maastricht University, de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht willen dat medewerkers en studenten voortaan een mondkapje dragen als ze zich door de universiteitsgebouwen bewegen.

Ook de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Wageningen University en de twee universiteiten in Amsterdam, de VU en de UvA, willen dat iedereen voortaan een mondkapje draagt tijdens het bewegen door binnenruimten. Dat geldt ook voor de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Tilburg University.

Rutte: niet alles is goed gegaan

In de Tweede Kamer is het coronadebat hervat. Veel fracties hadden kritiek op de aanpak van het kabinet van de afgelopen maanden, zo bleek de afgelopen uren.

Premier Rutte zegt dat de afgelopen maanden niet alles goed is gegaan en hij wil naar eigen zeggen lessen trekken uit het verleden. Volgens hem was de regionale aanpak, met de zes veiligheidsregio's die als eerste naar het niveau 'zorgelijk' gingen, "niet stevig genoeg". Ook vindt Rutte dat hij te veel nadruk heeft gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. "Die nadruk is te zwaar geweest." Ook hadden de effecten van de maatregelen op elkaar en op de samenleving "soms beter doordacht kunnen worden", zei de premier.

Het debat is live te volgen via onder meer NPO Politiek, de livestream en via het liveblog over dit debat.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) en premier Rutte tijdens het coronadebat

Boa's en agenten vrezen voor maandenlange discussie over mondkapjes

Bij boa's en politieagenten heerst twijfel over de mondkapjesplicht die uiteindelijk gaat gelden in publieke binnenruimtes. Politievakbond ACP ziet dat mensen nu al verwachten dat wordt toegezien op het dragen van een mondkapje, terwijl dat juridisch nog niet kan. Vakbond BOA-ACP denkt dat de plicht straks niet te handhaven is.

Lees hier het hele verhaal:

Zorgautoriteit ongerust: minder verwijzingen naar ziekenhuis

De Nederlandse Zorgautoriteit is bezorgd omdat huisartsen de afgelopen twee weken 38.000 minder verwijzingen naar het ziekenhuis hebben uitgeschreven. Het aantal was vorige week 18 procent minder dan werd verwacht. Sinds de start van de coronacrisis, in maart, zijn er in totaal 891.000 minder verwijzingen geregistreerd.

Voorzitter Marian Kaljouw van de zorgautoriteit spreekt van verontrustende cijfers. Volgens haar is het belangrijk dat mensen bij gezondheidsklachten gewoon met de huisarts bellen. "Ook in deze tijd, waarin de druk op de zorg weer toeneemt is het heel belangrijk dat mensen hun huisarts weten te vinden", zegt ze. "De zorg is veilig ingericht en huisartsen en hun team kunnen het beste beoordelen wat er nodig is. Als dat nodig is verwijzen ze patiënten door"

Toch geen verbod op gebruik en bezit van softdrugs in avond en nacht

Er komt toch geen verbod op het gebruik en bezit van softdrugs op straat in de avond en nacht. Het verbod werd gisteren samen met andere maatregelen aangekondigd door het kabinet om het aantal coronabesmettingen terug te brengen.

Maar de maatregel blijkt in strijd met het gedoogbeleid, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het verbod op het bezit en gebruik van alcohol in openbare ruimten tussen 20.00 uur en 07.00 uur blijft wel van kracht.

Vrouwen Eredivisie stilgelegd, 'valt niet onder betaald voetbal'

Na de extra maatregelen die het kabinet dinsdagavond oplegde om het coronavrius te bestrijden ligt ook de Vrouwen Eredivisie tijdelijk stil. Dat blijkt na overleg van vertegenwoordigers van de KNVB vandaag met het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de overheid valt de Vrouwen Eredivisie niet onder het betaald voetbal.

Lees hier meer:

Jumbo, Albert Heijn en Lidl sluiten niet eerder om alcoholverbod

Jumbo, Albert Heijn en Lildl zijn niet van plan om hun winkels al om 20.00 uur te sluiten in verband met het verkoopverbod voor alcohol. Vanmorgen maakte de supermarktketen Deen bekend dat wel te doen, omdat het handhaven van het verbod te veel problemen op zou leveren.

Jumbo respecteert de opgelegde maatregel en sluit de drankafdelingen om 20.00 uur af. Klanten worden daarover geïnformeerd. De slijterijen die er bij sommige filialen zijn, worden gesloten.

Ook Albert Heijn sluit de winkels niet eerder. Topvrouw Marit van Egmond schrijft op de AH-site dat het verbod wordt doorgevoerd. "Het is een situatie die iedereen liever anders zou zien maar samen komen we er doorheen." Een woordvoerder van Lidl zegt dat ook die keten de openingstijden niet wijzigt.

Burgemeester Wijk bij Duurstede stuurt inwoners een brief: 'Houd je aan de regels'

De burgemeester van Wijk bij Duurstede heeft haar inwoners voor de persconferentie een brief gestuurd om ze op te roepen zich aan de coronamaatregelen te houden, maar ook om ze te steunen in deze 'pittige tijd'. Wat vinden de mensen in de Utrechtse stad daarvan?

Burgemeester Wijk bij Duurstede stuurt inwoners een brief: 'Houd je aan de regels'

Ziekenhuizen Almelo, Hengelo nemen alleen nog coronapatiënten op

In de ziekenhuizen van ZGT in Almelo en Hengelo worden alleen nog coronapatiënten opgenomen. Het is een tijdelijke maatregel, meldt het ziekenhuis, vanwege de snelle toestroom van coronapatiënten van de afgelopen dagen. Het ziekenhuis hoopt dat het probleem vanavond is opgelost, maar zeker is dat niet.

Volgens de Overijsselse ziekenhuisgroep legt de toename van het aantal coronapatiënten veel druk op de beschikbaarheid van verplegend personeel. Een woordvoerder zegt dat de eerste hulp nog open is, maar dat iedereen die per ambulance naar de ziekenhuizen komt en een bed nodig heeft voorlopig naar een ander ziekenhuis moet.

De dagbehandelingen zullen wel zoveel mogelijk doorgaan, zegt ZGT. Ook de poliklinische zorg, spoedzorg en oncologische zorg gaan door.

Bouwmarkt Hornbach stelt mondkapje vanaf maandag verplicht

Bouwmarkt Hornbach stelt vanaf komende maandag het dragen van een mondkapje verplicht. De algemeen directeur van de keten zegt dat hij "gezien de huidige situatie" niet wil wachten met het verplicht stellen van een mondkapje totdat het landelijk geregeld is.

"Bij Hornbach hebben wij onze eigen huisregels en wij letten er zelf op dat mensen zich daaraan houden", zegt hij in een verklaring. We zullen eraan moeten wennen met z'n allen, maar het doel is helder: het virus er weer onder krijgen. Klanten die een mondkapje vergeten, krijgen er eentje gratis van ons."

Naast klanten moeten ook alle medewerkers van de bouwmarkt, die vijftien vestigingen in Nederland telt, een mondkapje dragen.

Kamerfracties: het is ons niet gelukt, de aanpak heeft gefaald

Naast de PvdA en SP zijn ook veel andere fracties zeer kritisch in het coronadebat in de Tweede Kamer, dat momenteel aan de gang is. "We leven in een land waar ambulances bij de spoedeisende hulp worden weggestuurd", zegt PVV-leider Wilders. "Dat hebben we vanochtend gehoord in de briefing. Omdat die spoedeisende hulp het niet aan kan, omdat er geen bedden zijn. Dat kan toch niet in Nederland?!"

VVD-fractieleider Dijkhoff betreurt de gang van zaken. "Het is ons niet gelukt. Het virus heeft te veel ruimte gekregen. En daarom is er nu meer nodig. Meer maatregelen. Strikter, dwingender, harder. En dat doet pijn." GroenLinks-leider Klaver pleit voor een nieuwe minister die het testbeleid onder zich houdt. "Ik vind het een teken van kracht als je juist op het moment dat het superzwaar is, je er extra mensen bij haalt."

Bekijk alle reacties in deze video:

Kamer: het is ons niet gelukt aanpak heeft gefaald

Halsema roept Amsterdammers op: meld een feestje in je buurt

Burgemeester Halsema van Amsterdam roept inwoners van de hoofdstad op om feestjes te melden. "Laat het weten als er in de buurt een feest wordt gehouden, dan kunnen we optreden", zegt ze tegen AT5. "Het is op dit moment heel belangrijk om het virus te kunnen terugdringen.'

Halsema waarschuwt ook dat de handhaving van het naleven van de coronamaatregelen twee weken geleden al is aangescherpt, en dat dat vanaf morgen zeker niet minder zal worden. "Dat kan betekenen dat als mensen toch in groepen samen gaan kleven, dat handhaving en politie daartegen op gaat treden", zegt ze tegen de lokale zender.

Amsterdam gaat ook strak handhaven op het alcoholverbod tussen 20.00 uur en 07.00 uur, dat vanavond ingaat. "Natuurlijk kunnen wij niet elke Amsterdammer volgen, maar op het moment dat wij zien dat er groepen op straat alcohol drinken, te dicht bij elkaar komen, dan gaan wij optreden."

Groothandels willen weer open voor consumenten

Groothandels Sligro, Makro en Hanos zijn bereid om morgen weer open te gaan voor consumenten. Dat bevestigt supermarktbrancheorganisatie CBL, waar de groothandels bij aangesloten zijn. De maatregel moet de druk op de supermarkten verlichten, nu de horeca vanavond om 22.00 uur dicht moet.

Normaal gesproken zijn de groothandels alleen toegankelijk voor ondernemers die een pasje hebben, zoals bedrijven in de horeca. De gemeente waar een groothandel gevestigd is moet formeel toestemming geven. Daarover heeft het CBL contact met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. "De signalen zijn positief", zegt een woordvoerder van het CBL.

De opening voor consumenten geldt in ieder geval zo lang restaurants en cafés volledig gesloten zijn, laat het CBL weten.

Linkse oppositie zeer kritisch over coronabeleid kabinet

In de Tweede Kamer is opnieuw een debat aan de gang over het coronavirus. De oppositie is zeer kritisch. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft het coronabeleid van het kabinet gefaald. "Natuurlijk stijgt in heel Europa het aantal besmettingen, en je doet het als kabinet nooit goed. Maar nergens ter wereld stijgt het aantal besmettingen zo hard als in Nederland. Hoe kan dat?", vraagt hij zich af. Hij spreekt van zwabberend beleid. "Dit kan zo niet verder", zegt hij.

SP-leider Marijnissen sluit zich bij die woorden aan. "Het testbeleid is mislukt, het bron- en contactonderzoek is mislukt, onze kwetsbaren beschermen is mislukt, de reguliere zorg wordt afgebouwd: dus mislukt", zegt ze. Ook Marijnissen vindt dat het kabinet met een nieuwe strategie moet komen en de "basis op orde moet krijgen".

Volg voor meer over dit debat ons liveblog over het coronadebat.

Arib wil af van protesten tegen coronamaatregelen voor deur Tweede Kamer

Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer is bezorgd over de vele protesten voor de deur van het parlement tegen de coronamaatregelen. Ze schrijft in een brief aan burgemeester Van Zanen van Den Haag dat politici worden belaagd en dat er onveilige situaties ontstaan. Ze vraagt hem of de demonstraties verplaatst kunnen worden, meldt Nieuwsuur.

"Wij begrijpen heel goed dat mensen naar het Binnenhof komen om Kamerleden te ontmoeten, hun mening te verkondigen en zo invloed uit te oefenen op de besluitvorming", stelt Arib. Maar volgens haar loopt het uit de hand. Ze ziet "een grote toename" van het aantal demonstraties. De protesten worden volgens Arib door veel Kamerleden als "zeer intimiderend ervaren".

Lees hier het hele verhaal:

Kabinet start campagne om reizen naar oranje gebieden tegen te gaan

Het kabinet gaat mensen actief ontmoedigen om naar gebieden te reizen met een oranje reisadvies. Automobilisten worden via sociale media en navigatieapp Waze gewaarschuwd. Verder wordt advertentieruimte ingekocht op reisvergelijkingssites. Met de NS is afgesproken dat zij geen promotie maken voor tickets voor internationale treinverbindingen.

Gisteren raadden premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) het reizen naar landen met veel besmettingen al af. Zij zeiden daarbij dat grote delen van de wereldkaart inmiddels 'oranje' of 'rood' zijn.

Kamerdebat over ontwikkelingen coronavirus begonnen

In de Tweede Kamer is het debat begonnen met premier Rutte en minister De Jonge over de aanpak van de coronacrisis. Ook minister Van Ark is aanwezig. Het debat is live te volgen via NPO Politiek, NOS.nl en de NOS-app. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen. Verder houden we over dit debat een liveblog bij.

RIVM meldt 7305 nieuwe coronabesmettingen

In het ziekenhuis liggen nu 1475 coronapatiënten, van wie 301 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1410 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 65 patiënten.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7305 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 7383 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6600 positieve tests per dag gemeld, tegen 4165 een week eerder.

Bij het RIVM zijn 32 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 34 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 21 doden per dag, tegen 16 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden sterfgevallen niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 637. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 558 en 322.

Geen vuurwerkshows in Rotterdam

Dit jaar zijn er met oud en nieuw geen professionele vuurwerkshows op drie plekken in de gemeente Rotterdam. De gemeente vindt het niet verantwoord om de drukbezochte shows bij de Erasmusbrug, in Hoek van Holland en Nesselande komende jaarwisseling door te laten gaan. Zelf vuurwerk afsteken mag ook niet; de raad stemde begin dit jaar in met een algeheel vuurwerkverbod.

"Vooralsnog lijkt het inluiden van 2021 in huiselijke kring de beste en meest veilige optie", laat de gemeente Rotterdam weten, die ook oproept om alert te blijven op eenzaamheid. "De RIVM-richtlijnen geven nog altijd ruimte om drie mensen van buiten het huishouden thuis uit te nodigen."

Briefing afgelopen

De briefing van deskundigen in de Tweede Kamer over het coronavirus is voorbij. Straks om 15.00 uur begint een Kamerdebat met premier Rutte en minister De Jonge.

Het debat is live te volgen bij de NOS via NPO Politiek, NOS.nl en de NOS-app. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen.

Van Dissel: we kunnen onszelf een groot cadeau doen

RIVM-directeur Jaap van Dissel vertelde in de briefing in de Tweede Kamer waarom de maatregelen van 28 september niet voldoende zijn om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Ook zei hij dat we onszelf "een groot cadeau" geven als we de maatregelen naleven.

Jaap van Dissel: 'Toevoegen maatregelen nodig om besmettingen sneller te laten teruglopen'

Tientallen zieken bij metro Rotterdam, ritten geschrapt

De Rotterdamse metro gaat vanaf maandag 26 oktober minder vaak rijden in de spits. Vervoerder RET kampt met een oplopend ziekteverzuim onder het rijdend personeel. Ook bij de afdeling onderhoud zijn er tekorten.

Een woordvoerder zegt tegen de regionale omroep Rijnmond dat het gaat om tientallen zieken. "Een aantal mensen zit thuis in afwachting van de uitslag van een coronatest. Ook wij hebben te maken met coronagevallen, maar er is geen sprake van een coronabrandhaard. We zaten al aan de krappe kant met het personeel en we zagen de afgelopen weken het aantal zieken steeds een beetje toenemen", zegt een woordvoerder

In de praktijk betekent het dat er straks op veel plaatsen om de 10 minuten een metro komt in plaats van om de 5 minuten. Het schrappen van de ritten heeft niet veel gevolgen, denkt de RET, omdat de verwachting is dat het aantal reizigers de komende tijd verder afneemt.

Van Dissel over vorige maatregelen: we zien nog weinig gebeuren

Jaap van Dissel van het RIVM vindt het logisch dat er aanvullende coronamaatregelen zijn genomen, omdat op dit moment volgens hem nog niet te zien is of de maatregelen van 28 september effect hebben gehad. "We zien nog weinig gebeuren, terwijl we dat nu ongeveer wel zou moeten." Wel is er iets van effect te zien in het gedrag van mensen die minder winkels bezoeken en minder reizen, maar dat gebeurt nog altijd meer dan voor de zomer.

De grote onzekerheid volgens Van Dissel is of de maatregelen van 28 september effect gaan hebben. Als dat niet zo is, dan zal er pas eind oktober een piek in de ziekenhuisopnames zijn, en zullen er begin november 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. "We zouden onszelf een cadeau te doen door de maatregelen van 28 september strikt op te volgen."

Mochten de eerdere maatregelen toch effect hebben, dan zal er komende week al een afvlakking te zien moeten zijn.

Het OMT vond het belangrijk om de scholen open te houden, vanwege het grote belang. "Maar dat betekent wel dat je elders meer maatregelen moet nemen, om op een pakket te komen dat het R-getal voldoende terugbrengt", aldus Van Dissel.

Van Dissel in briefing: we moeten ons niet rijk rekenen

"We moeten ons niet rijk rekenen met de huidige situatie, waarbij de opnames achterblijven en het ziektebeeld milder lijkt", waarschuwt Jaap van Dissel van het RIVM in de briefing aan de Tweede Kamer. In vergelijking met de eerste golf liggen er relatief minder mensen op de IC en liggen ze er minder lang.

Het zou verklaard kunnen worden doordat er nu relatief minder oudere mensen in het ziekenhuis liggen. "Maar de vraag is of we voldoende begrijpen waarom het verschillend is, of dat het toch een voorbode is van meer problemen daar."

Regio Den Haag onderzoekt calamiteitenhospitaal

In de regio Den Haag wordt gekeken of het mogelijk is om een tijdelijk calamiteitenhospitaal op te zetten als het aantal coronapatiënten verder stijgt.

"Dan creëer je voor korte tijd extra medische capaciteit", zegt bestuursvoorzitter Ingrid Wolf van Haaglanden Medisch Centrum. "Ik vind het noodzakelijk om ook in de regio Den Haag zo'n extra buffer voor nood of calamiteiten te maken." Het personeel daarvoor moet van elders komen, vindt Wolf. Ze denkt aan personeel uit zelfstandige behandelklinieken.

Wolf maakt zich zorgen over de toename van het coronapatiënten. "De covidbedden liggen al weken vol en de toestroom via de spoedeisende hulp neemt alleen maar toe." Ze stelt dat het overplaatsen van patiënten naar andere regio's moeizaam verloopt.

Ook is het bij het HMC passen en meten met personeel, omdat medewerkers met milde klachten of een besmetting moeten thuisblijven. "Met veel inzet en creatief denkwerk van veel collega's lukte het steeds om patiënten op te vangen, maar de rek is eruit." Vanwege de covidzorg is een deel van de reguliere zorg afgeschaald. De acute zorg, inclusief oncologie, gaat wel door.

Mondkapjesplicht mogelijk over paar weken

Minister De Jonge heeft in een brief aan de Tweede Kamer uitgelegd hoe hij de mondkapjesplicht juridisch wil regelen. Hij verwijst daarvoor naar de coronawet, die nu nog niet is ingegaan. De Tweede Kamer nam het wetsvoorstel gisteren aan en de Eerste Kamer zal het voorstel waarschijnlijk over twee weken behandelen.

De stemming in de senaat is in principe op dinsdag 27 oktober. Als ook de Eerste Kamer met het wetsvoorstel akkoord is gegaan, wil De Jonge dat de wet en de mondkapjesplicht zo snel mogelijk daarna in werking treden. In de coronawet is met zoveel woorden de mogelijkheid van een verplichting opgenomen: in artikel 58j staat dat de minister regels kan stellen over persoonlijke beschermingsmiddelen, "met inbegrip van de verplichting tot toepassing of gebruik hiervan".

Tot de verplichting een feit is, houdt het kabinet het bij een dringend advies: iedereen van 13 jaar en ouder wordt opgeroepen in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Het advies geldt ook voor het voortgezet onderwijs, mbo, universiteiten en hogescholen (buiten de lessen).

Alle vestigingen Postillion Hotels voorlopig dicht

Postillion Hotels sluit morgen tijdelijk alle vestigingen, omdat het volgens de hotelketen niet rendabel is om onder deze omstandigheden open te blijven. Dat maakt het bedrijf bekend, in reactie op de nieuwe maatregelen die het kabinet gisteravond aankondigde. De keten zegt "gehoor te geven aan de morele oproep van premier Rutte om je verantwoordelijkheid te nemen. Het sluiten van de hotels zal onder andere het aantal reisbewegingen verminderen". Postillion Hotels heeft zes hotels in Nederland.

"Bedrijfseconomisch kunnen we niet anders. Met pijn in ons hart", schrijft directeur Erik-Jan Ginjaar in een verklaring. "Uiteraard is er ook licht aan het einde van deze tunnel. Wanneer we daar komen, weten we niet, maar als we er zijn, staan we weer klaar", aldus Ginjaar.

Eerder werd al bekend dat hotels in Nederland hard worden getroffen door de coronacrisis. Het zakelijke reisverkeer ligt zo goed als stil en er zijn geen beurzen en congressen, waardoor ongeveer de helft van de klandizie is weggevallen.

Schorsing voorbij, Van Dissel aan het woord

Jaap van Dissel van het RIVM is gearriveerd bij het Binnenhof voor de briefing aan Tweede Kamerleden. Hij zal uitleg geven over de epidemiologische situatie in Nederland.

De bijeenkomst is live te volgen via NPO 1, NPO Politiek, NOS.nl, de NOS-app, NPO Start, de Facebookpagina van de NOS en het NOS-YouTube-kanaal. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen.

Later vanmiddag is er een Kamerdebat over de aanpak van de coronacrisis. Ook dat is live te volgen bij de NOS.

Deen sluit supermarkten om 20.00 uur

Supermarktketen Deen sluit zijn winkels om 20.00 uur vanwege het verkoopverbod voor alcohol. Supermarkten mogen vanaf morgen na dat tijdstip geen alcohol meer verkopen. Voor Deen is die maatregel reden om tachtig supermarkten vanaf morgen eerder te laten sluiten.

"De maatregel is moeilijk te handhaven en te bewaken. Die rol komt dan bij de medewerkers te liggen en die willen we daar niet mee belasten", zegt een woordvoerder. "Ze krijgen al voldoende voor de kiezen, bijvoorbeeld met schoonmaken en deurbeleid. Het gaat te ver als daar dan ook nog discussies met klanten over alcohol bij komen."

Andere supermarkten hebben nog geen aanpassingen aangekondigd en verwijzen naar brancheorganisatie CBL. Die vergadert vandaag over de nieuwe maatregelen.

Kerstboomverkopers verwachten piek

De kerstboombranche ziet de komende maanden positief tegemoet. De sector verwacht extra bomen te kunnen slijten als gevolg van de aangescherpte maatregelen.

"Doordat mensen nu niet op vakantie gaan en niet naar restaurants kunnen, willen ze binnen gezelligheid creëren", zegt Gerard Krol, voorzitter van Vereniging van Nederlandse Kerstboomkwekers, in het NOS Radio 1 Journaal. "En bij gezelligheid past een kerstboom."

Vorige jaren was er al een trend te zien waarbij mensen meerdere bomen kochten, legt Krol uit. Hij verwacht dat dat ook dit jaar weer gaat gebeuren. "Meer mensen kopen twee bomen. Bijvoorbeeld een in de woonkamer, een in de keuken, of twee bij de deur. Het tweede boompje doet het best goed."

Een minpuntje is dat de bomen wel wat minder lang zijn door de droogte van de afgelopen drie jaar. Krol: "Maar daardoor is de kwaliteit wel beter en zijn de bomen mooier en voller."

Kuipers: spoedeisende hulp in grote steden afgelopen dagen tijdelijk dicht

"In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de afgelopen dagen op verschillende momenten spoedeisendehulpafdelingen dicht geweest", zei voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg bij de briefing in de Tweede Kamer. "Omdat de ziekenhuizen vol lagen, de spoedeisendehulpafdelingen vol waren en er voor de deur volle ambulances stonden."

Het waren volgens Kuipers tijdelijke sluitingen, hoewel in een enkel geval zo'n afdeling een hele nacht dicht was. "Op sommige momenten ging het om verschillende SEH's in dezelfde stad die tegelijk dicht waren."

Verder benoemde hij de groeiende weerstand van familieleden tegen het overplaatsen van coronapatiënten. In een enkel geval werd er zelfs een kort geding aangespannen om overplaatsing te voorkomen.

De briefing is op dit moment geschorst en gaat om 12.00 uur verder. De bijeenkomst begint wat later omdat Jaap van Dissel van het RIVM, die zo aan het woord komt, vanochtend nog met studenten moest werken in het LUMC.

De Jonge onderzoekt boete voor mensen die niet in quarantaine gaan

Minister De Jonge van Volksgezondheid bekijkt of besmette mensen die zich niet aan de quarantaineregels houden, eventueel een boete kunnen krijgen. Hij zegt dit middel voorlopig nog niet te willen invoeren, maar wel alvast te kijken of er mogelijkheden zijn om onwillige mensen te bestraffen.

"Het verplicht opleggen van de quarantainemaatregelen is een uiterste stap en fungeert als de spreekwoordelijke stok achter de deur", schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Zo'n 10 procent van de besmette mensen blijft niet in huis en van hun nauwe contacten houdt 15 procent zich niet aan de coronaregels, blijkt uit onderzoek van Berenschot. "Dit vormt een groot risico op verdere verspreiding', schrijft De Jonge.

Briefing om 12.00 uur verder

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Karina Raaijmakers van de Nederlandse Zorgautoriteit zijn klaar met hun briefing in de Tweede Kamer.

Om 12.00 uur gaat de bijeenkomst verder, dan komt Jaap van Dissel van het RIVM aan het woord. Hij zal dan de Kamer uitleg geven over de epidemiologische situatie in Nederland op dit moment.

NZa in briefing: verwijzingen van huisartsen lopen terug

Karina Raaijmakers van de Nederlandse Zorgautoriteit gaat in de briefing in de Tweede Kamer in op de gevolgen van het afschalen van de reguliere zorg. "Tijdens de eerste golf bleven mensen massaal weg bij de huisarts", vertelt ze. Daardoor is er een "stuwmeer aan verwijzingen" ontstaan.

Dat stuwmeer is nog altijd niet weggewerkt, stelt ze. "Er heeft nauwelijks inhaalzorg plaatsgevonden. Er zijn nog steeds mensen die op zorg wachten. Dat is zorgelijk, omdat de reguliere zorg nu weer wordt afgeschaald."

Overigens waren er ook mensen die thuis bleven met klachten die niet ernstig waren en uiteindelijk vanzelf overgingen. Welk aandeel van de thuisblijvers nog daadwerkelijk op zorg wacht, is volgens Raaijmakers niet duidelijk.

Inmiddels loopt het aantal verwijzingen van huisartsen opnieuw terug, constateert Raaijmakers. Ze vindt dat er op ingezet moet worden dat mensen zoveel mogelijk naar de huisarts blijven gaan.

Kuipers: meer bedden erbij kan niet

Volgens Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zijn er de afgelopen zomer zo'n 900 ziekenhuisbedden bij gekomen, met de daarbij horende 1000 extra medewerkers. "Er is een einde aan de rekbaarheid van de ziekenhuiszorg. 900 bedden erbij die je 24 uur per dag moet bemannen, dat is majeur. Dat kan ook niet verder, niet in deze periode."

"De beeldvorming is dat wij aanvullende maatregelen nodig hebben omdat de zorg zich onvoldoende heeft voorbereid", stelt Kuipers. De houding richting zorgmedewerkers wordt er daardoor grimmiger op, constateert hij.

"Maar er zitten grenzen aan wat je kunt bereiken. Duitsland heeft nog altijd het aantal bedden dat wij in de jaren 70 hadden. Wij hebben gekozen voor een ander zorgsysteem, dan moet je het doen met 1000 in plaats van 5000 IC-bedden."

Kuipers: verzuim hoog onder ziekenhuismedewerkers

Een bijkomend probleem bij de bestrijding van het coronavirus is het hoge ziekteverzuim in ziekenhuizen, zegt Ernst Kuipers in de briefing. "In mijn eigen ziekenhuis, het Erasmus MC, hebben we iedere dag tussen de 30 en 50 positief geteste medewerkers." Als het ziekteverzuim verder stijgt, zal er nog meer reguliere zorg moeten worden afgeschaald, verwacht hij.

Ook wijst hij erop dat de gevolgen van de eerste golf nog altijd merkbaar zijn, bijvoorbeeld bij de bevolkingsonderzoeken naar kanker. Die werden in het voorjaar stilgelegd en de inhaalslag is nog niet volledig gemaakt, zegt Kuipers. Hij pleit ervoor om de bevolkingsonderzoeken nu zo lang mogelijk door te laten gaan.

Kuipers: 5700 covidpatiënten in ziekenhuis als het zo doorgaat

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht dat er eind november ruim 5700 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen als de huidige trend zich doorzet.

Dat zouden er veel meer zijn dan op het dieptepunt van de eerste golf, toen er bijna 4500 coronapatiënten waren opgenomen. In het ergste geval betekent dat het afschalen van driekwart van alle reguliere zorg. "Dan blijft, naast de covidzorg, alleen de acute zorg over", aldus Kuipers bij de briefing in de Tweede Kamer.

In het meest gunstige scenario, als de maatregelen effect hebben en het aantal nieuwe besmettingen gaat dalen, zal volgens Kuipers 40 procent van de gewone zorg moeten worden stopgezet. Hij verwacht dat er in dat geval eind volgende maand zo'n 3000 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen.

Kuipers schetst slechtste scenario: 'Driekwart reguliere zorg afschalen'

Besmet geval in Holland Acht door lakse houding roeibond

Roeibond KNRB heeft een fout gemaakt rond de twee positief geteste atleten bij de Europese kampioenschappen in het Poolse Poznán, afgelopen weekend.

Een van de (uiteindelijk) twee positief geteste roeiers had tijdens het EK corona-gerelateerde klachten. Hij werd niet getest. Volgens de richtlijnen van het RIVM had de sporter in quarantaine moeten gaan, maar de roeier uit de Holland Acht kwam toch in actie.

"Met de kennis van nu hadden we het anders moeten aanpakken", erkent technisch directeur van de roeibond Hessel Evertse. "De bubbel was lek en daarvan willen en moeten we leren."

GGD's: eind dit jaar 80.000 tests per dag

Aan het eind van dit jaar moet de dagelijkse testcapaciteit bij de GGD's bijna zijn verdubbeld, zegt koepelorganisatie GGD GHOR.

Twee dagen geleden stond het aantal dagelijkse tests op zo'n 42.800. Eind november moeten dat er 60.000 zijn en eind december denkt de organisatie zeker 80.000 tests per dag te kunnen afnemen.

De koepelorganisatie wil de capaciteit onder meer vergroten door bestaande afnamelocaties uit te breiden en nieuwe locaties toe te voegen. Verder kunnen er mobiele testunits worden gebruikt en met marktpartijen wordt gesproken over zogeheten XL-testlocaties, waar dagelijks 2500 tot 5000 afnames mogelijk zijn.

Een derde meer maaltijden besteld

Op de dag dat restaurants voorlopig voor het laatst gasten mogen ontvangen, maakt het Nederlandse bedrijf achter Thuisbezorgd bekend dat het aantal maaltijdbestellingen naar recordhoogte is gestegen. In de afgelopen drie maanden werden er in Nederland 12,6 miljoen maaltijdbestellingen gedaan, een derde meer dan een jaar eerder.

Sinds de coronauitbraak zijn meer restaurants begonnen met het thuisbezorgen van maaltijden. Een deel heeft zich aangemeld op het platform. Over het hele jaar staat de Nederlandse markt op een plus van 27 procent qua aantal bestellingen.

Nederland loopt met die groeicijfers niet voorop in vergelijking met andere landen waar moederbedrijf Just Eat Takeaway actief is. Zo is in Canada het aantal bestellingen bijna verdubbeld. Wereldwijd kwamen er meer dan 150 miljoen bestellingen binnen, 46 procent meer dan een jaar eerder.

Het bedrijf is bezig met de overname van het Amerikaanse Grubhub. De bestellingen daar zijn nog niet in de cijfers verwerkt.

Briefing Tweede Kamer begonnen

De Tweede Kamer wordt de komende uren door deskundigen bijgepraat over de aanpak van het coronavirus. Onder anderen Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Jaap van Dissel van het RIVM informeren Kamerleden over de laatste ontwikkelingen.

De bijeenkomst is live te volgen via NPO 1, NPO Politiek, NOS.nl, de NOS-app, NPO Start, de Facebookpagina van de NOS en het NOS-YouTube-kanaal. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen. De briefing duurt naar verwachting tot 13.00 uur.

In de loop van de middag debatteert de Tweede Kamer met premier Rutte en minister De Jonge over de coronacrisis. Ook dat debat is live te volgen via onder meer NPO Politiek en NOS.nl.

Pech voor Arnhemse broers: opening visbar gaat niet door

Het sluiten van de horeca is een klap voor de ondernemers. Maar voor de broers Luuk en Wiebe de Haan van De Zilte Zeemeermin uit Arnhem komen de maatregelen op een wel heel bijzonder moment, want ze waren juist van plan om vandaag hun pop-up visbar te openen, schrijft Omroep Gelderland.

Mensen verklaarden de Arnhemmers al voor gek dat ze iets nieuws wilden openen in coronatijd. Toch heeft Luuk daar geen moment spijt van gehad. "Als ik kijk naar wat we met het hele team aan positiviteit bereikt hebben, is dat me meer waard", aldus de visbroer. "We hebben vorige week proefgedraaid met vaste gasten, dat was hartstikke leuk. Je moet blijven kijken naar wat mogelijk is en niet alleen naar wat niet mogelijk is."

De broers hopen nu ergens volgende maand open te kunnen met hun visbar.

Luuk de Haan, een van de broers, in zijn zaak

Voorlopig geen teststraten op vliegvelden

De teststraat op Schiphol blijft voorlopig gesloten, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Hij zegt dat de proef op Schiphol, waarbij terugkerende reizigers een coronatest konden doen, te kort heeft geduurd en te weinig data heeft opgeleverd om te kunnen zeggen of teststraten op luchthavens zin hebben.

De minister wijst erop dat er op dit moment vanwege de overbelaste laboratoria ook geen mogelijkheid is om testmogelijkheden op luchthavens te realiseren. "Pas wanneer de druk afneemt, en wanneer meer duidelijkheid bestaat over de mogelijkheid om innovatieve testmethoden in te zetten, kan ik een besluit nemen of er weer getest kan worden op luchthavens."

De proef op Schiphol duurde van 12 augustus tot 12 september. Het was al snel duidelijk dat er te weinig mensen meededen.

Het kabinet gaat wel kijken of er een systeem kan komen om reizigers uit oranje gebieden digitaal te registreren. Het gaat dan niet alleen om vliegtuigreizigers, maar ook om mensen die met andere vervoersmiddelen op reis zijn geweest.

De teststraat op Schiphol

Seniorenorganisatie: draag mondkapjes in de thuiszorg

Seniorenorganisatie KBO-PCOB roept op om in verpleeghuizen en in de thuiszorg mondkapjes te dragen. Het dragen van beschermingsmateriaal is door de landelijke overheid op dit moment nog niet verplicht.

"Wacht niet tot het bij wet is geregeld en voer dit soort maatregelen gisteren in", zegt KBO-PCOB directeur Marcel Sturkenboom in het NOS Radio 1 Journaal. De organisatie vraagt al langer om een mondkapjesplicht in verpleeghuizen en de thuiszorg.

Sturkenboom verwacht verder dat de druk op mantelzorgers zal toenemen als de dagopvang voor ouderen wordt afgeschaald. "Zij staan al onder druk, en onze oproep aan iedereen is om meer om te zien naar elkaar. Denk na over wat je als familie en buurtgenoten wél kunt doen, zoals samen wandelen, even bellen of voor een ander boodschappen doen."

Oppositie zeer kritisch over corona-aanpak

De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Rutte en minister De Jonge over de gedeeltelijke lockdown die gisteravond werd afgekondigd. Oppositiepartijen hebben begrip voor de maatregelen, maar uiten ook harde kritiek op het kabinet.

PVV-leider Wilders vindt dat het kabinet er "een ongelooflijke bende heeft gemaakt". De maatregelen zijn nodig, zegt GroenLinks-voorman Klaver, "maar wat voelt het zuur dat we hier zijn aanbeland." Hij verwijt het kabinet een laisser-fairehouding en spreekt van een falend testbeleid en een gebrek aan centrale regie.

Ook fractievoorzitter Jetten van coalitiepartij D66 is kritisch. "Ik had het sterk gevonden als de premier en minister De Jonge wat meer reflectie hadden getoond en hadden aangegeven; we hadden als overheid de afgelopen maanden dat testen niet goed genoeg op orde, en dat is een van de redenen dat we nu in deze situatie zijn beland."

Het wordt een lastig debat voor Rutte, verwacht politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Het beeld ontstaat dat hij toch een beetje achter de feiten aanloopt. Daar zijn die mondkapjes wat mij betreft symbool voor." Maar hij zegt ook dat je het als kabinet eigenlijk nooit goed kunt doen. "Als je te veel op de volksgezondheid let, schaadt je de economie misschien te veel en andersom."

Het debat begint om 15.00 uur en is live te volgen via onder meer NPO Politiek, NOS.nl en de NOS-app.

OMT in advies: kijk of deel restaurants open kan

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet aangeraden om te onderzoeken of restaurants zonder cafégelegenheid open kunnen blijven. Dat blijkt uit het advies van de deskundigen die maandag opnieuw bij elkaar kwamen over hoe het coronavirus het best kan worden aangepakt.

Aan het openhouden van die groep restaurants zouden wel voorwaarden moeten zitten, staat in het advies. De gezondheidscheck, registratie, zitplaatsen en anderhalve meter afstand moeten goed zijn geregeld en bedienend personeel moet een mondkapje of gelaatsscherm dragen.

"Het aantal gasten per tafel is dan gelimiteerd tot vier en het aantal placeringen per tafel per avond tot één. Bij voorkeur wordt de sluitingstijd vervroegd, bijvoorbeeld naar 22.00 uur. In alle gevallen dienen onbeperkte groepsvorming en onbeheersbare vervoersbewegingen voorkomen te worden."

De adviezen van het OMT worden door het kabinet regelmatig helemaal overgenomen. In dit geval is dat niet gebeurd; cafés en restaurants moeten vanaf vanavond 22.00 uur vier weken de deuren sluiten. Alleen afhalen is nog mogelijk.

Aboutaleb: dacht dat ik iets verkeerds had gegeten

Het gaat naar omstandigheden redelijk met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, zegt hij tegen Radio Rijnmond. Maandag werd bekend dat hij is besmet met het coronavirus.

Aboutaleb had sinds vrijdagavond buikpijn en dacht in eerste instantie dat hij iets verkeerds had gegeten. "Vandaar dat ik er niet meteen op aansloeg. Van vrijdagavond tot zondagavond verkeerde ik in de veronderstelling dat het een buikgriep was, maar de huisarts vond het toch goed om een test te doen." Aboutaleb werkt door vanuit huis.

De Rotterdamse burgemeester was de afgelopen weken kritisch over de naleving van de coronamaatregelen. Bij publieke optredens hield Aboutaleb zich nadrukkelijk aan de regels en ook droeg hij een mondkapje. "Als ik al die voorzorgsmaatregelen al neem, hoe is het dan met mensen die nonchalant door het leven gaan?" zegt hij daarover tegen de regionale omroep.

Banken minder coulant voor horeca

Horecabedrijven die door de sluiting van hun zaak in de financiële problemen komen, krijgen niet meer automatisch hulp van hun bank. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

In het begin van de coronacrisis konden bedrijven voor hun kredieten eenvoudig een betaalpauze van zes maanden aanvragen. Nu gaan banken de aanvragen per geval beoordelen.

"Niemand heeft er belang bij, ook die ondernemer niet, als ze zich in de schulden blijven steken terwijl er geen toekomstperspectief is", zegt de voorzitter van de NVB. "Dat is hard en vervelend. Ik voel met die mensen mee, maar het is de verstandige manier waarop wij als bank ook andere ondernemers kunnen blijven helpen."

Ruim 7,3 miljoen kijkers persconferentie

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge waarin de gedeeltelijke lockdown werd aangekondigd, is gisteravond op televisie door ruim 7,3 miljoen mensen bekeken. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Kijkonderzoek.

De meeste kijkers stemden af op de NOS-uitzending op NPO 1, ruim 5,5 miljoen. Naar de uitzending op RTL 4 keken meer dan 1,5 miljoen mensen en op SBS 6 werd de persconferentie door 312.000 mensen bekeken. De uitzending was ook te volgen via onder meer YouTube, Facebook en NPO Radio 1.

De vorige persconferentie, op maandag 28 september, werd bekeken door bijna 6,5 miljoen mensen. Op 18 september waren er nog 3,6 miljoen kijkers.

Briefing Tweede Kamerleden door experts

De Tweede Kamer wordt vanochtend door experts bijgepraat over de stand van zaken rond het coronavirus. Onder anderen Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Jaap van Dissel van het RIVM informeren Kamerleden over de laatste ontwikkelingen.

De Kamerbriefing begint om 09.30 uur en duurt naar verwachting tot 13.00 uur. De bijeenkomst is live te volgen via NPO 1, NPO Politiek, NOS.nl, de NOS-app, NPO Start, de Facebookpagina van de NOS en het NOS-YouTube-kanaal. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen.

In de loop van de middag begint in de Tweede Kamer een debat over de coronacrisis. Ook dat debat is te volgen via onder meer NPO Politiek en NOS.nl.

Grootste toename in Duitsland sinds april

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur nog eens 5132 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM. Volgens het gezondheidsinstituut is het voor het eerst sinds april dat het aantal besmettingen in een etmaal uitkomt boven de 5000.

Gisteren werden nog 4122 gevallen gemeld, maandag waren dat er 2467. Volgens een woordvoerder van de regering staat Duitsland aan het begin van een tweede golf.

Bondskanselier Merkel overlegt vandaag met de regeringsleiders van de deelstaten over verdere stappen.

Zorgen over quarantaine door corona-app

De introductie van de CoronaMelder-app brengt problemen met zich mee voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen, meldt Nieuwsuur. Wie via de app een melding krijgt wordt geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan, ook als dat achteraf niet nodig blijkt te zijn. Je mag jezelf niet laten testen, tenzij je klachten hebt.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich zorgen over de procedure. Ze zijn bang dat bedrijven in de problemen komen als veel personeelsleden in quarantaine moeten.

"Het is een goede tool", zegt een woordvoerder van VNO-NCW, "maar het advies zou moeten zijn: laat je testen. En daarvoor moet de testcapaciteit omhoog, moet de uitslag sneller komen en moeten we massaal sneltesten inzetten."

Vanaf vandaag strenge maatregelen

Nederland gaat vanavond opnieuw gedeeltelijk in lockdown, maakten premier Rutte en minister De Jonge gisteravond bekend. De horeca gaat dicht en er gaat een maximale groepsgrootte gelden van 30 personen. Ook is het gebruik van alcohol of softdrugs in het openbaar niet toegestaan tussen 20.00 en 07.00 uur.

Verder worden alle amateurcompetities stilgelegd en premier Rutte drukte iedereen op het hart om goed na te denken over reizen in de herfstvakantie. Reizen met het openbaar vervoer moeten worden beperkt.

Wat vandaag nog niet ingaat, is een mondkapjesplicht in voor publiek toegankelijke binnenruimtes, zoals supermarkten, musea en bibliotheken. Dat moet eerst nog juridisch worden geregeld.

De maatregelen gaan volgens minister De Jonge waarschijnlijk een week of vier duren. Over twee weken kijkt het kabinet hoe het ervoor staat het met het aantal besmettingen.

Welkom

Goedemorgen, welkom in het liveblog van woensdag 14 oktober. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.