NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Aanhoudingen bij protest tegen coronawet • Wie naar Italië wil, moet zich laten testen

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hierbij sluiten we het coronaliveblog van woensdag 7 oktober dicht. Morgen openen we een nieuw blog. Tot dan!

 • Evenementenbranche spreekt met kabinet over toekomst

  Betrokkenen uit de evenementensector hebben vanavond met de ministers Van Ark, Grapperhaus, Van Engelshoven en staatssecretaris Keijzer om tafel gezeten om een plan van de sector te bespreken hoe evenementen weer veilig en verantwoord zouden kunnen worden opgestart.

  Met het toenemend aantal besmettingen benadrukt staatssecretaris Keijzer dat de bestrijding daarvan nu voorop staat, maar ze beseft ook dat de sector perspectief nodig heeft. Daarom zal het RIVM de plannen van de sector bekijken, mogelijk kunnen sneltesten op termijn een rol spelen. Er is een "fieldlab " opgericht dat gaat bekijken wat er veilig zou kunnen en hoe dat moet worden aangepakt.

 • Twaalf arrestaties bij protest tegen coronawet in Den Haag

  Op het Plein in Den Haag, vlak bij de Tweede Kamer, heeft de politie twaalf mensen opgepakt die tegen de coronamaatregelen demonstreerden. De demonstratie was door burgemeester Van Zanen verboden en de politie zegt dat de aanwezigen was gevraagd om weg te gaan. Deden ze dat niet, zou aanhouding volgen, zegt de politie op Twitter.

  Dit zijn beelden van de arrestaties:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arrestaties in Den Haag bij protest tegen coronawet
 • Over coronasneltesten en hoe die ingezet worden

 • Nederlanders die naar Italië willen, moeten zich laten testen

  Wie vanuit Nederland en drie andere Europese landen naar Italië wil reizen, moet een recente (binnen 48 uur voor vertrek) negatieve coronatest bij zich hebben of op bijvoorbeeld het vliegveld in Italië een sneltest ondergaan. De Italiaanse minister Roberto Speranza zegt op Facebook dat Nederlanders, Britten, Belgen en Tsjechen dat moeten doen omdat het aantal besmettingen in hun land en in Italië groeit.

  De regel gold al voor reizigers uit andere Europese landen, waaronder Spanje en grote delen van Frankrijk.

 • Wanneer zien we het effect van de aangescherpte coronamaatregelen?

  Sinds vorige week werken we weer meer vanuit huis, sluiten de kroegen om 22.00 uur en geldt een dringend advies om in binnenruimten een mondkapje te dragen. Het effect van deze verscherpte maatregelen is nog niet terug te zien in de cijfers. Maar wanneer dan wel?

 • Frankrijk komt snel met nieuwe coronamaatregelen

  President Macron heeft live op de Franse televisie nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van corona aangekondigd. Wat er gaat gebeuren is nog niet bekend, maar de maatregelen zullen gelden in gebieden waar het virus het hardst toeslaat.

  Frankrijk registreerde vandaag bijna 19.000 nieuwe besmettingen. Dat zijn er ongeveer 9000 meer dan gisteren.

  Sinds gisteren moeten alle cafés in Parijs de deuren gesloten houden als maatregel om het snel stijgende aantal besmettingen in te dammen. Voor de Franse hoofdstad en drie aangrenzende departementen geldt sinds gisteren de hoogste alarmfase. Behalve in de horeca zijn ook in het onderwijs extra maatregelen genomen. Zo mogen er minder studenten aanwezig zijn op universiteiten en hogescholen.

 • Ook in Limburg geen grote carnavalsevenementen

  Net als in Brabant zijn er volgend jaar ook geen grote carnavalsfeesten en -optochten in Limburg. De veiligheidsregio's in die provincie hebben besloten alle evenementen waarvoor een vergunning nodig is, niet op de traditionele wijze door te laten gaan. Dat geldt ook voor alle feesten en bijeenkomsten die aan carnaval voorafgaan, meldt 1Limburg.

  De veiligheidsregio's noemen het een lastig, maar niet te voorkomen besluit. "Het naleven van de anderhalvemeterregel is lastig als mensen in grote groepen samenkomen, zeker als er alcohol wordt gedronken en mensen meegenomen worden door de muziek."

  Ook vrezen de veiligheidsregio's dat er mensen uit Brabant en Duitsland naar Limburg komen, als het feest daar wel door zou gaan. "Dan zijn de risico's voor de openbare orde en de publieke gezondheid onaanvaardbaar groot." De veiligheidsregio's hebben contact met de carnavalsbonden en -verenigingen om te kijken wat voor festiviteiten eventueel wel mogelijk zijn.

 • Opnames nieuwe Jurassic Parkfilm twee weken stilgelegd

  Een nieuwe vertraging voor de makers van het zesde deel van de succesvolle Jurassic Park-filmreeks: de opnames zijn twee weken stilgelegd na enkele positieve coronatests op de set. De verschijningsdatum was onlangs al met een jaar uitgesteld naar 2022. Regisseur Colin Trevorrow maakte het nieuws bekend op Twitter.

 • Op bezoek bij je stervende moeder in het verpleeghuis

  Verpleeghuizen doen er alles om bezoeken mogelijk te blijven maken. Hier in Haarlem kunnen familieleden met speciale kleren aan een geïsoleerde vleugel betreden, waar met corona besmette ouderen wonen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Toch op bezoek bij mama in het verpleeghuis, ondanks corona
 • Utrechtse stadsparken nog twee uurtjes open

 • Duitsers zien ook Limburg als risicogebied

  De Duitse regering beschouwt vanaf vanavond ook Limburg als risicogebied. Dat betekent dat in Nederland alleen de provincie Zeeland nog veilig is voor Duitsers. Ook voor Curaçao geldt vanaf nu een negatief reisadvies voor onze oosterburen. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen sterk worden afgeraden, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • Reactie minister Hugo de Jonge op de coronacijfers van vandaag

  Coronaminister Hugo de Jonge heeft bij het AD gereageerd op de nieuwe coronabesmettingscijfers. "Het is echt te hopen dat we de komende dagen een afvlakking gaan zien", zegt hij, verwijzend naar de landelijke maatregelen die anderhalve week geleden zijn genomen.

  Op eventuele nieuwe maatregelen wilde hij niet vooruitlopen. "We kijken van dag tot dag hoe de cijfers zich ontwikkelen."

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4996 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. En in het ziekenhuis liggen nu 1021 coronapatiënten, van wie 210 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

 • Dringend advies versus landelijk verplichten: de mondkapjesdiscussie gaat verder

  De directeur van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB ziet met lede ogen aan hoe zijn personeel steeds vaker met passagiers in discussie moet over het dragen van een mondkapje. Hij vindt dat de regels nu onduidelijk zijn. En wethouder Sharon Dijksma wil zo snel mogelijk een uitbreiding van de mondkapjesplicht.

  Hier leggen de twee Amsterdamse bestuurders uit waarom het anders moet:

 • Het gaat niet goed met Antonín Panenka

  Triest nieuws uit Tsjechië, waar penaltykoning Antonín Panenka met corona op de IC van een ziekenhuis ligt. Het ziet er niet goed uit voor de 71-jarige oud-voetballer.

  Lees hier alles over de beroemdste pingel ter wereld: