liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aanhoudingen bij protest tegen coronawet • Wie naar Italië wil, moet zich laten testen

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hierbij sluiten we het coronaliveblog van woensdag 7 oktober dicht. Morgen openen we een nieuw blog. Tot dan!

Evenementenbranche spreekt met kabinet over toekomst

Betrokkenen uit de evenementensector hebben vanavond met de ministers Van Ark, Grapperhaus, Van Engelshoven en staatssecretaris Keijzer om tafel gezeten om een plan van de sector te bespreken hoe evenementen weer veilig en verantwoord zouden kunnen worden opgestart.

Met het toenemend aantal besmettingen benadrukt staatssecretaris Keijzer dat de bestrijding daarvan nu voorop staat, maar ze beseft ook dat de sector perspectief nodig heeft. Daarom zal het RIVM de plannen van de sector bekijken, mogelijk kunnen sneltesten op termijn een rol spelen. Er is een "fieldlab " opgericht dat gaat bekijken wat er veilig zou kunnen en hoe dat moet worden aangepakt.

Twaalf arrestaties bij protest tegen coronawet in Den Haag

Op het Plein in Den Haag, vlak bij de Tweede Kamer, heeft de politie twaalf mensen opgepakt die tegen de coronamaatregelen demonstreerden. De demonstratie was door burgemeester Van Zanen verboden en de politie zegt dat de aanwezigen was gevraagd om weg te gaan. Deden ze dat niet, zou aanhouding volgen, zegt de politie op Twitter.

Dit zijn beelden van de arrestaties:

Arrestaties in Den Haag bij protest tegen coronawet

Nederlanders die naar Italië willen, moeten zich laten testen

Wie vanuit Nederland en drie andere Europese landen naar Italië wil reizen, moet een recente (binnen 48 uur voor vertrek) negatieve coronatest bij zich hebben of op bijvoorbeeld het vliegveld in Italië een sneltest ondergaan. De Italiaanse minister Roberto Speranza zegt op Facebook dat Nederlanders, Britten, Belgen en Tsjechen dat moeten doen omdat het aantal besmettingen in hun land en in Italië groeit.

De regel gold al voor reizigers uit andere Europese landen, waaronder Spanje en grote delen van Frankrijk.

Wanneer zien we het effect van de aangescherpte coronamaatregelen?

Sinds vorige week werken we weer meer vanuit huis, sluiten de kroegen om 22.00 uur en geldt een dringend advies om in binnenruimten een mondkapje te dragen. Het effect van deze verscherpte maatregelen is nog niet terug te zien in de cijfers. Maar wanneer dan wel?

Frankrijk komt snel met nieuwe coronamaatregelen

President Macron heeft live op de Franse televisie nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van corona aangekondigd. Wat er gaat gebeuren is nog niet bekend, maar de maatregelen zullen gelden in gebieden waar het virus het hardst toeslaat.

Frankrijk registreerde vandaag bijna 19.000 nieuwe besmettingen. Dat zijn er ongeveer 9000 meer dan gisteren.

Sinds gisteren moeten alle cafés in Parijs de deuren gesloten houden als maatregel om het snel stijgende aantal besmettingen in te dammen. Voor de Franse hoofdstad en drie aangrenzende departementen geldt sinds gisteren de hoogste alarmfase. Behalve in de horeca zijn ook in het onderwijs extra maatregelen genomen. Zo mogen er minder studenten aanwezig zijn op universiteiten en hogescholen.

Ook in Limburg geen grote carnavalsevenementen

Net als in Brabant zijn er volgend jaar ook geen grote carnavalsfeesten en -optochten in Limburg. De veiligheidsregio's in die provincie hebben besloten alle evenementen waarvoor een vergunning nodig is, niet op de traditionele wijze door te laten gaan. Dat geldt ook voor alle feesten en bijeenkomsten die aan carnaval voorafgaan, meldt 1Limburg.

De veiligheidsregio's noemen het een lastig, maar niet te voorkomen besluit. "Het naleven van de anderhalvemeterregel is lastig als mensen in grote groepen samenkomen, zeker als er alcohol wordt gedronken en mensen meegenomen worden door de muziek."

Ook vrezen de veiligheidsregio's dat er mensen uit Brabant en Duitsland naar Limburg komen, als het feest daar wel door zou gaan. "Dan zijn de risico's voor de openbare orde en de publieke gezondheid onaanvaardbaar groot." De veiligheidsregio's hebben contact met de carnavalsbonden en -verenigingen om te kijken wat voor festiviteiten eventueel wel mogelijk zijn.

Opnames nieuwe Jurassic Parkfilm twee weken stilgelegd

Een nieuwe vertraging voor de makers van het zesde deel van de succesvolle Jurassic Park-filmreeks: de opnames zijn twee weken stilgelegd na enkele positieve coronatests op de set. De verschijningsdatum was onlangs al met een jaar uitgesteld naar 2022. Regisseur Colin Trevorrow maakte het nieuws bekend op Twitter.

Op bezoek bij je stervende moeder in het verpleeghuis

Verpleeghuizen doen er alles om bezoeken mogelijk te blijven maken. Hier in Haarlem kunnen familieleden met speciale kleren aan een geïsoleerde vleugel betreden, waar met corona besmette ouderen wonen.

Toch op bezoek bij mama in het verpleeghuis, ondanks corona

Duitsers zien ook Limburg als risicogebied

De Duitse regering beschouwt vanaf vanavond ook Limburg als risicogebied. Dat betekent dat in Nederland alleen de provincie Zeeland nog veilig is voor Duitsers. Ook voor Curaçao geldt vanaf nu een negatief reisadvies voor onze oosterburen. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen sterk worden afgeraden, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reactie minister Hugo de Jonge op de coronacijfers van vandaag

Coronaminister Hugo de Jonge heeft bij het AD gereageerd op de nieuwe coronabesmettingscijfers. "Het is echt te hopen dat we de komende dagen een afvlakking gaan zien", zegt hij, verwijzend naar de landelijke maatregelen die anderhalve week geleden zijn genomen.

Op eventuele nieuwe maatregelen wilde hij niet vooruitlopen. "We kijken van dag tot dag hoe de cijfers zich ontwikkelen."

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4996 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. En in het ziekenhuis liggen nu 1021 coronapatiënten, van wie 210 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Dringend advies versus landelijk verplichten: de mondkapjesdiscussie gaat verder

De directeur van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB ziet met lede ogen aan hoe zijn personeel steeds vaker met passagiers in discussie moet over het dragen van een mondkapje. Hij vindt dat de regels nu onduidelijk zijn. En wethouder Sharon Dijksma wil zo snel mogelijk een uitbreiding van de mondkapjesplicht.

Hier leggen de twee Amsterdamse bestuurders uit waarom het anders moet:

Het gaat niet goed met Antonín Panenka

Triest nieuws uit Tsjechië, waar penaltykoning Antonín Panenka met corona op de IC van een ziekenhuis ligt. Het ziet er niet goed uit voor de 71-jarige oud-voetballer.

Lees hier alles over de beroemdste pingel ter wereld:

Schoonmaakhelden maken veilig openbaar vervoer mogelijk

De hele dag door maken Raymond en zijn collega's de Rotterdamse tram, metro en bus schoon, met extra aandacht voor 'contactpunten'. Kijk hier bij de regionale omroep Rijnmond hoe en waarom ze dat doen.

Weer een school dicht na besmetting onder leraren

De school voor speciaal onderwijs 't Ravelijn in Steenwijk gaat de rest van de week dicht, omdat bij vier leraren een coronabesmetting is vastgesteld. Tegen RTV Oost spreekt directeur Kok de hoop uit dat haar school na de herfstvakantie weer open kan.

't Ravelijn biedt onderwijs aan leerlingen die vanwege hun gedrag, psychiatrische problemen, leerproblemen of meervoudige problematiek niet goed op hun plek zijn in het regulier onderwijs.

Vandaag sloten ook onder andere basisscholen De Poolster in Berkel en Rodenrijs, De Bussel in Vlijmen en het Bussumse Willem de Zwijger College de deuren na besmettingen onder het personeel.

Na breed verzet ruime steun in Kamer voor (aangepaste) coronawet

De Tweede Kamer sprak vandaag over de coronawet, waar de laatste tijd veel over te doen was. De wet regelt de juridische basis van de coronamaatregelen in Nederland.

Lees hier hoe de Kamer uiteindelijk instemde met de wet:

Duitsland neemt meer maatregelen: binnenlands toerisme wordt beperkt

Een flinke dreun voor de toeristenindustrie in Duitsland en dat vlak voor de herfstvakantie. Na overleg met de deelstaten heeft de Duitse regering besloten om binnenlandse vakantiegangers te weren uit gebieden met veel coronabesmettingen. Er is sprake van zo'n gebied als daar binnen zeven dagen meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn.

En daar is de bevestiging: patiënten straks weer naar Duitse IC-bedden

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt na berichtgeving op zorgwebsite Skipr dat Nederland "uit voorzorg" extra IC-bedden regelt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Lees hier meer:

Meer ziekenhuizen schalen niet-dringende zorg af

Ziekenhuizen in het zuidwesten van het land hebben ook besloten tot het uitstellen van operaties die niet dringend zijn. Dat moet de gewone zorg zo veel mogelijk toegankelijk houden.

Het besluit geldt voor ziekenhuizen in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Dat zijn bijvoorbeeld het Erasmus MC in Rotterdam en het Schiedamse Franciscus Vlietland. Eerder waren er berichten dat ook in Zeeland werd afgeschaald, maar dat blijkt niet juist.

De ziekenhuizen nemen de laatste tijd zo veel coronapatiënten op, dat het volgens de zorgregio "niet lukt om de reguliere zorg in de volle omvang door te laten gaan", zelfs wanneer patiënten naar andere delen van het land worden overgebracht.

Ook het UMC Utrecht gaat reguliere en planbare behandelingen schrappen. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben kunnen altijd in het UMC Utrecht terecht

Eerder besloten ziekenhuizen in onder meer Noord-Holland en Flevoland om afspraken uit te stellen vanwege de tweede coronagolf.

'Mondkapjesgeweld' in het openbaar vervoer

Gisteren werd in Amsterdam een 67-jarige buschauffeur gebeten, geschopt en geslagen door een passagier die weigerde een mondkapje op te zetten. In het hele land maken openbaarvervoerbedrijven wekelijks gemiddeld 144 keer melding van incidenten die te maken hebben met de mondkapjesplicht.

Lees hier meer:

'Nederland doet opnieuw beroep op Duitse IC-bedden'

Minister Van Ark heeft haar collega van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gevraagd om extra IC-bedden ter beschikking te stellen voor Nederlandse coronapatiënten, schrijft de zorgnieuwssite Skipr. De site citeert ceo Van Aken van het Universiteitsziekenhuis in Münster, die ook de IC-bedden in Noordrijn-Westfalen coördineert.

"Ongeveer tien ziekenhuizen hebben inmiddels toegezegd in totaal 44 IC-bedden te reserveren voor Nederlandse coronapatiënten", zegt Van Aken in Skipr. Hij denkt dat aan het eind van deze week Duitse ziekenhuizen 100 tot 200 IC-bedden hebben toegezegd voor Nederlandse patiënten.

Duitse IC

Eind maart, tijdens de eerste coronagolf, werden de eerste Nederlandse patiënten overgeplaatst naar ziekenhuizen in Duitsland. Gesprekken tussen Nederland en Duitsland over verplaatsingen waren toen al een tijd gaande. Duitsland heeft het hoogste aantal IC-bedden van Europa: 28.000, waarvan 25.000 met beademingsapparatuur.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis passeert duizend, bijna 5000 nieuwe besmettingen

In het ziekenhuis liggen nu 1021 coronapatiënten, van wie 210 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 975 covidpatiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 46 patiënten.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4996 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 4547 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4168 positieve tests per dag gemeld, tegen 2893 een week eerder.

Overleden

Bij het RIVM zijn 36 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren werden nog 21 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 16 doden per dag, tegen 16 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige sterfgevallen waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 461. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 326 en 251.

Vandaag nieuwe leveringen coronamedicijn remdesivir

De Europese Commissie levert vandaag een nieuwe lading van het coronamedicijn remdesivir aan Nederland en andere landen in de Europese Unie. Dat meldt de Nederlandse vertegenwoordiging van de commissie op Twitter. Ook gisteren werden doses van het medicijn geleverd.

Volgens de Europese Commissie zijn er in Europa daarmee behandelingen beschikbaar voor 3400 coronapatiënten. De commissie ondertekent binnenkort een nieuw contract voor de levering van meer doses met de producent van het middel, de Amerikaanse farmaceut Gilead.

Gisteren waren alarmerende geluiden te horen over tekorten van het middel, dat gebruikt wordt bij de behandeling van coronapatiënten met een longontsteking die extra zuurstof nodig hebben. De inkoop van het middel gebeurt centraal door de Europese Commissie, die het vervolgens over Europa verdeelt.

Meldplicht voor boodschappen doen en tanken in Noordrijn-Westfalen vervalt

Nederlanders die in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen boodschappen doen of willen tanken, hoeven dat vanaf vandaag niet meer te melden bij de gezondheidsdienst van de plaats die ze willen bezoeken. De deelstaat heeft de regels versoepeld, meldt het samenwerkingsverband Euregio Rijn-Waal, waarin Duitse en Nederlandse autoriteiten samenwerken.

De deelstaat staat vanaf vandaag een verblijf van 24 uur toe zonder meldplicht. Wie voor maximaal vijf dagen naar de deelstaat komt voor beroep of studie, hoeft dat nog maar één keer te melden bij de gezondheidsautoriteiten. Dat geldt ook voor mensen die voor maximaal drie dagen naar Noordrijn-Westfalen komen voor "bijzondere sociale redenen", zoals bezoek aan familie of een begrafenis.

De nieuwe regels gelden in elk geval tot 1 november.

Cafés, bars en feestzalen in Brussel een maand dicht, alcohol verboden

In Brussel gaan vanaf morgenochtend 07.00 uur alle cafés, thee- en koffiezaken en feestzalen voor zeker een maand dicht om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Ook sportkantines sluiten. Verder wordt het nuttigen van alcohol in de publieke ruimte in heel Brussel verboden. Dat is bepaald door de crisisautoriteiten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Restaurants blijven wel open.

Volgens minister-president Vervoort van het gewest zijn de strengere coronaregels nodig om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. In de ziekenhuizen in Brussel wordt al meer dan 15 procent van alle bedden op de intensive care gebruikt voor patiënten met het coronavirus.

"Als we niets doen, gaat het verergeren", zei hij op een persconferentie. "Het virus zit verspreid over onze hele regio." De Belgische viroloog Steven van Gucht zegt dat Brussel de op een na meest besmette hoofdstad van Europa is na Madrid, met 540 nieuwe gevallen per dag.

AFP
De Brusselse minister-president Rudi Vervoort

Buschauffeur mishandeld na weigering mondkapje

Een buschauffeur die gisteren is mishandeld in Amsterdam blijkt kort daarvoor een woordenwisseling te hebben gehad met een passagier over het dragen van een mondkapje. De chauffeur (67) wilde de man niet in de bus hebben omdat die geen kapje droeg. De passagier ging daarop door het lint. De chauffeur werd meerdere keren gebeten, geschopt en geslagen.

Lees hier meer:

Medewerkers zwemverenigingen bedreigd door boze ouders

Medewerkers van meerdere zwemverenigingen zijn de afgelopen dagen op sociale media bedreigd door ouders die boos zijn over de aangescherpte coronaregels in zwembaden. Ouders moeten hun kinderen bij de ingang afzetten en mogen niet meer helpen met omkleden. Kinderen die hulp nodig hebben, moeten die krijgen van medewerkers van de zwemvereniging.

Een boze moeder uit Den Haag postte hierover een video op het platform TikTok. Zij wil niet dat een vreemde haar kind afdroogt na het zwemmen. Een zwemschool kreeg daarna een aantal hatelijke reacties van ouders. "We werden uitgemaakt voor pedofielen en onze handen moesten eraf gehakt worden", zegt een geschrokken medewerker, die anoniem wil blijven, tegen Omroep West.

Een Haagse wethouder heeft begrip voor de angst van de ouders, maar is ook geschrokken van de reacties op sociale media. De wethouder hoopt dat de ouders beseffen dat zwemverenigingen dezelfde regels uitvoeren als bijvoorbeeld sportclubs. Voor de boze moeder die de video maakte is een oplossing voor het omkleden van haar zoon gevonden. Ze mag haar zoontje in een apart gedeelte van het zwembad aankleden na de zwemles. Volgens de zwemschool geldt dit ook voor andere ouders, zolang niet iedereen dit doet omdat dan het effect van de maatregelen weg is.