NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Tienduizenden voor pelgrimstocht in Senegal • Biden wil geen debat als Trump nog covid heeft

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog wordt gesloten. Woensdag beginnen we een nieuw blog.

 • Nog een adviseur Trump besmet

  Witte Huis-adviseur Stephen Miller is besmet met het coronavirus. Hij is de meest recente persoon rond president Trump die ook positief is getest. Miller zei tegen persbureau Reuters dat hij al vijf dagen afgezonderd aan het werk is en in zelfisolatie zit. Hij testte dinsdag positief op corona.

  De adviseur is de echtgenoot van Katie Miller, de perschef van vicepresident Mike Pence. Zij was in mei besmet geraakt met het coronavirus.

 • Biden: 'Geen debat als Trump nog covid heeft'

  De Democratische presidentskandidaat Joe Biden vindt dat het geplande debat tussen hem en president Donald Trump van 15 oktober niet door zou moeten gaan als Trump op dat moment nog corona heeft. "Als hij nog covid heeft, zouden we geen debat moeten houden", zei Biden tegen verslaggevers. De Democraat testte zelf dinsdag opnieuw negatief bij een coronatest.

  Trump kwam dinsdag terug in het Witte Huis nadat hij vrijdag in het Walter Reed Ziekenhuis was opgenomen. Volgens zijn artsen vertoonde hij geen symptomen meer van een besmetting.

  Het derde en laatste debat tussen de presidentskandidaten staat gepland voor 22 oktober.

 • Tienduizenden voor pelgrimstocht naar 'klein Mekka' in Senegal

  Tienduizenden moslims zijn naar de Senegalese heilige stad Touba afgereisd voor een jaarlijkse pelgrimstocht. Hoewel de belangrijkste ceremonie werd geschrapt en onderdelen werden gestreamd, wordt gevreesd voor een super spreader event.

  De pelgrims stonden dicht op elkaar gepakt bij de ingang van de Grote Moskee in wat 'klein Mekka' wordt genoemd. Ze moesten hun handen ontsmetten en mondkapjes dragen. Er werden sneltests gedaan. Kwam daar een positief resultaat uit, dan volgde een betrouwbaardere PCR-test.

  In Senegal zijn meer dan 15.000 besmettingen vastgesteld en werden 312 doden gerapporteerd. Mede dankzij verplichte mondkapjes en reisbeperkingen zijn er relatief weinig doden gevallen. Maar mensen die na in Touba te zijn geweest terug naar huis reizen, zouden het virus verder kunnen verspreiden. Bussen vertrekken pas als ze compleet gevuld zijn.

  De afgelopen jaren reisden maar liefst drie miljoen mensen naar de stad voor Grand Magal. Daarbij eren Senegalese moslims de oprichter van een invloedrijke religieuze orde.

 • Top Amerikaanse strijdkrachten in quarantaine

  Zeker veertien officieren uit de top van de Amerikaanse strijdkrachten zijn in quarantaine gegaan, nadat de plaatsvervangend commandant van de kustwacht positief was getest.

  De hoogste commandanten van onder meer de marine, de lucht- en landmacht en de Nationale Garde hadden vrijdag een bespreking op het ministerie van Defensie. Daar was ook een generaal van de kustwacht, die maandag besmet leek te zijn. Dinsdag zijn de militaire leiders die hij vrijdag ontmoette getest. Bij iedereen was de uitslag negatief.

  Het ministerie van Defensie laat weten dat de officieren volledig inzetbaar blijven. Ze werken alleen vanaf een alternatieve locatie. Hun woningen waren al van speciale communicatiemiddelen voorzien. Het is onduidelijk waar de kustwachtgeneraal het virus heeft opgelopen.

 • Nederlanders kunnen vrijdag weer tanken in Nedersaksen

  Nederlanders kunnen binnenkort weer overal de grens met Duitsland over om snel even te tanken of inkopen te doen. Duitsland heeft bijna alle Nederlandse provincies tot risicogebied verklaard. Dat betekent in theorie dat veel Nederlanders die naar Duitsland kwamen veertien dagen in quarantaine moeten.

  De deelstaat Noordrijn-Westfalen maakt al een uitzondering voor Nederlanders die daar minder dan 24 uur verblijven. Vanaf vrijdag doet de deelstaat Nedersaksen dat ook.

  "Het verzoek is wel om niet langer te blijven dan nodig en regels als het dragen van en mondkapje en afstand houden na te leven", laat de deelstaat aan de NOS weten.

 • Is het middel niet erger dan de kwaal?

  Zijn de huidige maatregelen niet schadelijker dan het virus zelf? "De acute maatregelen die er nu zijn, zijn hard nodig om het aantal besmettingen en opnames tegen te gaan", zegt epidemioloog Amrish Baidjoe. "Of het te veel wordt is een afweging die de hele samenleving moet maken."

  Gaat het virus ooit weg? "Ook dat is een complexe vraag. We werken toe naar een situatie waarin het virus iets wordt waar we mee kunnen leven, zoals de griep", zegt Baidjoe. "We hopen de eerste resultaten van een vaccin volgend jaar te zien. Maar ook als het vaccin er is zullen andere maatregelen nodig zijn, omdat het nog niet voldoende verspreid is en omdat het vaccin niet 100 procent effectief is."

 • Waarom geen lockdown?

  Waarom wordt er geen lockdown ingesteld in Nederland? "We moeten onszelf de tijd gunnen om het effect te zien van de huidige maatregelen", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, ook te gast in de uitzending. Hij wijst op de zogeheten r-waarde, die nu nog boven de 1 ligt.

  "Als het ons lukt om die waarde naar beneden te krijgen, dan kun je je weer meer veroorloven. Als het niet lukt gaat het de hele winter zo door." Hij is geen voorstander van verschillende regels voor verschillende leeftijdsgroepen. "Het virus wordt door leeftijdsgroepen aan elkaar doorgegeven."

 • Kun je het coronavirus meer dan eens krijgen?

  Je kunt opnieuw besmet raken met het coronavirus als dat al eens is gebeurd. "Je bouwt immuniteit op tegen de ziekte, niet tegen het virus", zegt epidemioloog Bruijning. "Je draagt het ook korter bij je en kunt dus minder mensen besmetten."

  Ze spreekt tegen dat het dodental niet hoger is dan bij een hevige griepgolf. "Ten eerste: het klopt niet dat er ongeveer net zoveel mensen doodgaan als bij een erge griepgolf. Zeker onder ouderen zijn er veel meer slachtoffers. Ten tweede krijg je met het coronavirus in korte tijd veel mensen die erg ziek worden, en dat kan de zorg niet aan. Dat is echt anders dan bij een gewone griepgolf."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wat het coronavirus verschilt van het griepvirus
 • Hoe nadelig is het tekort aan remdesivir?

  Hoe erg is het tekort in Nederlandse ziekenhuizen aan de virusremmer remdesivir? "Er is wereldwijd een tekort aan remdesivir", zegt intensive care-arts David van Westerloo, die is aangeschoven in de uitzending. "Het middel werkt een beetje, maar we lopen zeker geen wondermiddel mis."

 • Werkt een mondkapje tegen het virus?

  Heeft het dragen van een mondkapje zin om het virus tegen te gaan? De vraag is al vele malen aan de orde geweest, maar ook in deze uitzending van Het coronavirus: feiten en fabels is het een van de meest gestelde vragen. "Een mondkapje beschermt vooral tegen het verspreiden als je het virus zelf hebt", zegt epidemioloog Patricia Bruijning. "Als je het niet hebt en mensen in je omgeving wel, helpt het ook een beetje."

  Bruijning en collega-epidemioloog Amrish Baidjoe zijn het erover eens dat de anderhalvemeterregel belangrijker is, maar vinden het dragen van een mondkapjes desondanks een nuttige extra maatregel.

  Hoe vaak zou je een mondkapje moeten hergebruiken? "We ontkomen er niet aan om een mondmasker te hergebruiken", zegt Bruijning. "Kijk goed of het masker nog heel is. Een mooi uitgangspunt is: gebruik elke dag een schoon mondmasker, of gebruik elke dag van de week een andere."

  Baidjoe deed ook nog even voor hoe je een mondkapje nou goed gebruikt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo draag je een mondkapje en zorg je ervoor dat je bril niet beslaat
 • Jouw vragen beantwoord in nieuwe 'Het coronavirus: feiten en fabels'

  Nu de tweede coronagolf een feit is, zijn vorige week de maatregelen opnieuw aangescherpt. Wat betekenen die maatregelen? Hoe zit het met mondkapjes? Welke rol speelt ventilatie in de verspreiding van het virus? En hoe zit het nu met het testbeleid in Nederland?

  Kijk vanaf 20.30 uur via deze livestream naar Het coronavirus: feiten en fabels. Je kunt vragen insturen via coronavragen@nos.nl en via de sociale mediakanalen van de NOS: Facebook, Twitter en Instagram. Gebruik daarbij de hashtag #coronavragen. Presentatoren Winfried Baijens en Saïda Maggé leggen de vragen live voor aan deskundigen.

 • Ook Berlijn scherpt maatregelen aan

  In Berlijn zijn vanwege het oplopende aantal besmettingen de coronamaatregelen aangescherpt. Restaurants, bars en winkels moeten om 23.00 uur sluiten tot de volgende ochtend om 06.00 uur. Apotheken en tankstations zijn daarvan uitgezonderd, maar bij tankstations mag in die uren geen alcohol worden verkocht.

  In de buitenlucht mogen hooguit vijf mensen uit twee huishoudens samenkomen, binnen mogen bij privéfeesten hooguit tien personen bijeenkomen. Dat waren er 25. De nieuwe regels gaan zaterdag in.

  Het stadsbestuur staat onder grote druk van de Bondsregering. Die vindt dat de stad meer moet doen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners nadert de kritieke grenswaarde van 50, maar in de wijk Neukölln bedraagt het aantal geïnfecteerden 87,3 per 100.000 inwoners.

  Het reproductiegetal is nu 1,26. Dat betekent dat elke honderd geïnfecteerden 126 andere personen besmetten.

 • Rutte: deze week geen besluit over strengere regels

  Het kabinet beslist op zijn vroegst begin volgende week of er strengere maatregelen moeten komen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft premier Rutte gezegd tegen de NOS.

  Lees verder:

 • Weer twee Limburgse nertsenfokkerijen worden geruimd

  Bij nertsenbedrijven in Veulen (gemeente Venray) en Evertsoord (Horst en Maas) zijn bij nertsen coronabesmettingen vastgesteld. Het bedrijf in Veulen heeft zo'n 5800 moederdieren, het bedrijf in Evertsoord 9000.

  Beide uitbraken kwamen aan het licht na een melding over ziekteverschijnselen bij de dieren. De bedrijven worden zo snel mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 64 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.