Een dochter bezoekt haar moeder in het verpleeghuis
NOS Nieuws

Verdubbeling aantal besmettingen verpleeghuizen, ook meer overlijdens

Het aantal besmettingen van bewoners in verpleeghuizen is ten opzichte van vorige week dinsdag verdubbeld, blijkt uit cijfers van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde. Ook ziet de organisatie in dezelfde periode een toename in het aantal patiënten dat is overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Het gaat deze week om 34 bewoners, blijkt uit de cijfers die de beroepsvereniging vandaag op de website publiceerde. Vorige week werden 18 overlijdens gemeld.

De toename baart ons grote zorgen

Jacqueline de Groot, voorzitter Verenso

Sinds vorige week dinsdag zijn er 623 bewoners met een (mogelijke) besmetting bijgekomen. Van die patiënten zijn er 257 bij wie het virus met een test daadwerkelijk is vastgesteld. Bij de anderen gaat het om een vermoeden; zij hebben klachten.

"De toename baart ons grote zorgen", zegt Verenso-voorzitter Jacqueline de Groot. De organisatie zegt al enkele weken een stijging te zien in het aantal nieuwe besmettingen in verpleeghuizen. Het is volgens De Groot "essentieel" dat er veel getest blijft worden.

Het testen van zowel bewoners als personeel bij uitbraken zou nu nog moeizaam verlopen. "Dat moet echt anders." Wat Verenso betreft krijgen "de meest kwetsbaren" en zorgpersoneel nadrukkelijker voorrang bij een tekort aan testcapaciteit.

Tijdens de eerste golf kreeg Nieuwsuur een inkijkje in een verpleeghuis dat door corona werd getroffen. Een medewerker maakte opnames, in samenwerking met bewoners en hun familie:

In verpleeghuis De Omloop in het Drentse Norg is recent de helft van de bewoners overleden aan corona. Dat gebeurde in tweeënhalve week tijd na de eerste besmetting.

De eerste besmetting bij een bewoner werd op 19 september vastgesteld, waarna zes dagen later de eerste bewoner overleed. Inmiddels zijn twaalf bewoners overleden. Van de andere twaalf zijn er nog acht besmet met het virus.

Gesloten

De Omloop blijft dicht totdat er geen bewoners meer zijn met symptomen van het coronavirus, meldt RTV Drenthe. Positief geteste bewoners moeten binnen de muren van het verpleeghuis blijven en daar worden behandeld.

Gisteren werd duidelijk dat zeven bewoners van woonzorgcentrum Present in Leerdam zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. In het verzorgingshuis is sinds half september sprake van een uitbraak.

In eerste instantie werden in het Leerdamse verpleeghuis dertien besmettingen onder medewerkers en twaalf onder bewoners gemeld, maar na een week was dat aantal al opgelopen naar twintig bewoners en twintig personeelsleden.

Vorige week concludeerde de inspectie na een bezoek aan het verpleeghuis dat er niet genoeg met beschermende middelen werd gewerkt. Ook werden de hygiënerichtlijnen onvoldoende gevolgd.

Ruim 2000 overlijdens

Uit de landelijke registratie van Verenso blijkt dat nu toe 2043 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, 2830 bewoners zijn hersteld. Van de ruim 115.000 verpleeghuisbewoners zijn er sinds de start van de meting op 18 maart ruim 13.150 mensen besmet (geweest) of bestaat het vermoeden van een besmetting.

De cijfer van vandaag zijn gebaseerd op drie elektronische patiëntendossiersystemen; Ysis, Pluriform Zorg en Ons. Daarin worden de gegevens van een groot aantal verpleeghuizen geregistreerd.

Verenso verzamelt sinds april zelf de besmettingscijfers in verpleeghuizen, omdat de GGD's alleen cijfers van positief geteste patiënten meetellen - zonder dat alle verdenkingen zijn getest. Mogelijk zit er enige overlap in de cijfers, meldt Verenso.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl