In de Hersteld Hervormde kerk in Staphorst werden drie diensten met 600 mensen gehouden zonder mondkapjesplicht
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus tegen kerken: maximaal 30 mensen in de kerk en niet zingen

Zoveel mogelijk online-diensten, maximaal 30 mensen bijeen en niet zingen. Dat heeft minister Grapperhaus afgesproken met kerkelijke koepels na de ophef van afgelopen weekend over drukbezochte kerkdiensten in Staphorst.

Bij drie diensten gisteren in de Hersteld Hervormde Gemeente waren per dienst maximaal 600 mensen welkom. Bezoekers hoefden geen mondkapje te dragen en er werd gezongen. Politici van allerlei gezindten waren daar niet gelukkig mee.

Religieuze bijeenkomsten waren uitgezonderd van het maximumaantal bezoekers van 30 dat in de meeste andere publieke binnenruimtes geldt. Voorwaarde was wel dat mensen vooraf reserveren en er bij binnenkomst een gezondheidscheck is.

'Terug naar oude afspraken'

"We gaan nu weer terug naar de afspraken die we in maart hebben gemaakt met de koepelorganisaties", zegt Grapperhaus. "Iedereen brengt offers. Kerkelijke organisaties zien dat ook in."

Hij benadrukt wel dat de regels niet afdwingbaar zijn. "We kunnen als overheid geen kerkgebouwen binnentreden, dat is een heel oud grondrecht. Maar ik vertrouw erop dat iedereen meedoet." De afspraken gelden zolang het huidige maatregelenpakket van kracht is.

Premier Rutte benadrukt dat de afspraken niet zijn bedoeld als straf:

Rutte over afspraak met kerken: 'Het is geen straf'

Fractievoorzitter Van der Staaij van de SGP zegt geschrokken te zijn van de afspraken tussen de kerken en Grapperhaus. "Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad."

ChristenUnie-leider Segers vindt het "teleurstellend" en "waardeloos" dat op deze manier minder mensen naar de kerk kunnen. "Maar ik vind het vooral van belang dat we het virus terugdringen. Kerken moeten daarin verantwoordelijkheid blijven nemen en dat doen ze."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl