liveblog
NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsberaad: vanaf nu 'strakke, landelijke regie' • Trump weer in Witte Huis

liveblog gesloten

Trump weer terug in Witte Huis

President Trump heeft het Walter Reed Ziekenhuis verlaten. Hij werd bij het militaire ziekenhuis in Washington opgehaald door een helikopter en landde korte tijd later bij het Witte Huis. Daar moet hij verder herstellen, volgens zijn arts is Trump nog steeds besmettelijk.

De president liep op eigen kracht van het ziekenhuis naar de auto die hem naar de helikopter bracht. Hij droeg daarbij een mondkapje. Toen Trump de trappen van het Witte Huis had betreden, deed hij het kapje weer af en stak hij zijn duimen omhoog:

President Trump weer terug in Witte Huis

Famke Louise en Diekerik Gommers opnieuw bij Jinek

In Jinek waren Famke Louise en Diederik Gommers opnieuw te gast. Samen zijn ze een nieuwe campagne gestart om jongeren te bereiken met informatie over het coronavirus. Famke Louise vertelde dat ze ook een eigen actie is begonnen. "Als mondkapjes toch verplicht zijn en we kunnen er niks aan doen, dan ga ik een eigen mondkapje uitbrengen en de opbrengst aan een goed doel schenken", zei ze.

Vorige maand was Famke Louise een van de BN'ers die zich aansloot bij de actie #ikdoenietmeermee. Na de start van die actie zat ze ook al bij Jinek met Diederik Gommers. Na dat optreden werd ze het mikpunt van kritiek en nam ze afstand van de hashtag.

Hogeschool Rotterdam voert mondkapjesplicht in

Studenten en docenten aan de Hogeschool Rotterdam moeten vanaf woensdag een mondkapje dragen. De school heeft die verplichting ingevoerd voor de gangen, liften, trappenhuizen, restaurants en open leercentra, maar niet voor de leslokalen. De mondkapjesplicht geldt voor alle locaties van de school in Rotterdam, schrijft Rijnmond. Studenten en medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor het meenemen van een masker.

Hogeschool Rotterdam volgt de lijn van het landelijk advies om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. "Onze locaties zijn veilig ingericht zodat we de maatregelen zo goed mogelijk in acht kunnen nemen, maar we zien met name in de publieke ruimtes dat het naleven er soms onbewust bij inschiet", aldus de school.

Veiligheidsberaad: strakke landelijke regie nodig bij nieuwe maatregelen

Er moet een strakke, landelijke regie komen bij de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is afgesproken in het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten. De burgemeesters waren vanavond bijeen in Utrecht.

De Leidse burgemeester Lenferink zei na afloop dat er geen concrete maatregelen zijn afgesproken. Een eventuele mondkapjesplicht, waar sommige burgemeesters voorafgaand aan het overleg op hadden aangedrongen, is niet aan de orde geweest. Ook over een avondklok is het niet gegaan.

Er zijn alleen afspraken gemaakt over de manier waarop de volgende stappen worden gezet in de strijd tegen het virus. Lenferink benadrukte dat het altijd even duurt voordat de effecten van nieuwe maatregelen zichtbaar zijn. Op basis daarvan kijken we dan hoe het verder moet, zei hij.

Artsen Trump: president nog niet volledig hersteld, maar kan naar huis

Het team artsen dat president Trump de afgelopen dagen heeft behandeld vanwege zijn coronabesmetting zeggen dat Trump nog niet helemaal beter is. Maar hij is er zo goed aan toe dat hij het ziekenhuis kan verlaten.

Volgens Trumps lijfarts Sean Conley voldoet Trump aan "alle criteria" die zijn terugkeer naar het Witte Huis mogelijk maken. Conley zei op een persconferentie verder dat Trump de afgelopen dagen een voorbeeldige patiënt was.

Op de vraag wat hij ervan vindt dat Trump twitterde dat de Amerikanen niet bang moeten zijn voor covid-19 wilde Conley niet antwoorden.

President Trump kan ziekenhuis verlaten

Trump: ik ga vanavond terug naar het Witte Huis

President Trump verlaat vanavond het ziekenhuis in Bethesda, waar hij is opgenomen met een coronabesmetting. Trump heeft dat zelf bekendgemaakt op Twitter. "Voel me prima!", schrijft hij. Ook spoort hij de Amerikanen aan om niet bang te zijn voor covid-19. Trump zal om 00.30 uur Nederlandse tijd uit het Walter Reed Medical Center vertrekken, kondigt hij aan.

Vanaf 21.00 uur update over gezondheid president Trump

De behandelend artsen van Donald Trump geven vanavond een nieuwe update over de gezondheid van de Amerikaanse president. Hoe laat die precies begint is niet duidelijk, maar de briefing wordt verwacht vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd. De verklaring is rechtstreeks te volgen in een livestream op NOS.nl en via de socialemediakanalen van de NOS.

Alle ziekenhuizen Noord-Holland en Flevoland gaan reguliere zorg afschalen

Alle ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland gaan hun reguliere zorg met 20 procent terugbrengen. "We proberen 20 procent af te schalen op een veilige manier", zegt Yvo Roos, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). "Het verschil bij de vorige golf is dat het nu meer gecontroleerd gaat." In de regio liggen 140 coronapatiënten op verpleegafdelingen en 40 op de IC. Daarom worden niet-urgente afspraken, ingrepen en operaties uitgesteld. De spoedzorg gaat, net als in het voorjaar, wel door. Als de druk aanhoudt is de volgende stap dat er voor 40 procent in de reguliere zorg wordt afgeschaald.

Sinterklaasintochten in provincie Groningen allemaal afgeblazen

Alle Sinterklaasintochten in de provincie Groningen gaan dit jaar niet door vanwege de coronapandemie, hebben de twaalf burgemeesters van de Groningse gemeenten afgesproken. Ook in kleinere dorpen wordt Sinterklaas dit jaar niet onthaald, ook al kunnen de coronamaatregelen daar in acht worden genomen.

De Veiligheidsregio Groningen is bang voor een "waterbedeffect", zegt een woordvoerder tegen RTV Noord. "Het risico bestaat dat zo'n intocht te veel mensen van buiten het dorp aantrekt." Scholen mogen zelf beslissen of en op welke manier ze Sinterklaas en zijn pieten dit jaar langs laten komen.

Ook in veel andere gemeenten gaat de intocht dit jaar niet door. Zo ging er in onder meer Maastricht en Hellevoetsluis al een streep door en besloten burgemeesters in de Gooi en Vechtstreek gezamenlijk alle tochten af te blazen. Er is wel een landelijke intocht, maar daar mag geen publiek bij zijn.

Trump kreeg allerlei medicijnen, is zijn behandeling anders dan in Nederland?

Remdesivir, dexamethason, REGN-COV2, vitamine D, aspirine, zink, melatonine. President Trump kreeg volgens experts een opvallende combinatie van medicijnen en supplementen tegen covid-19. "Dit zou in Nederland niet mogelijk zijn", zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De uitdrukking "baat het niet, dan schaadt het niet" is volgens hem en andere deskundigen beslist niet van toepassing: elk medicijn kan schadelijke bijwerkingen hebben voor covid-19-patiënten.

Toch is een aantal van de middelen die Trump volgens zijn artsen kreeg ook in Nederland gebruikelijk voor opgenomen coronapatiënten. Zoals de steroïde dexamethason. "Bijna alle patiënten die echt ziek zijn en extra zuurstof nodig hebben, krijgen dat middel", zegt longarts Leon van den Toorn.

Ook heeft Trump zuurstof gekregen, maar het is onduidelijk hoelang. In veel opzichten wijkt de behandeling van Trump niet af van die van een ernstige zieke coronapatiënt in Nederland. Dat geldt echter niet voor het middel REGN-COV2, een cocktail van antilichamen die zich nog in de experimentele fase bevindt.

Burgemeesters willen liever plicht in plaats van 'dringend advies' mondkapjes

Burgemeesters pleiten er vanavond in het Veiligheidsberaad voor om het 'dringende advies' om mondkapjes te dragen te schrappen. Ze vinden het onduidelijk. Ook zijn er geen mogelijkheden het te handhaven, zeiden meerdere burgemeesters bij aankomst in het provinciehuis van Utrecht, kort voor aanvang van het Veiligheidsberaad.

"Een plicht is helderder", vindt burgemeester Verhulst van Ede. In het Veiligheidsberaad zitten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Verder overleggen de burgemeesters vanavond over zaken als het instellen van een avondklok, ontheffingen voor de cultuursector en of supermarkten in het hele land op uitgaansavonden om 22.00 uur moeten sluiten.

Afspraken met Grapperhaus over samenkomsten vallen niet overal goed

De afspraken tussen minister Grapperhaus en religieuze koepels om bijeenkomsten zoveel mogelijk online te houden en maximaal 30 mensen in gebedshuizen toe te laten, zonder te zingen, zijn niet overal goed gevallen.

Zo is er volgens bisdom Roermond geen overleg geweest tussen de overheid en de Nederlandse Bisschoppenconferentie, het overlegorgaan waarin de zeven Nederlandse bisschoppen zitting hebben. "De komende dagen zal duidelijk worden op welke wijze de Rooms-Katholieke Kerk zich hiertoe zal verhouden. Op dit moment is daar nog geen duidelijkheid over", staat op de website van bisdom Roermond te lezen.

De protestantse kerk is er al wel uit en adviseert "met pijn in het hart" aan gemeenten om de richtlijnen van de overheid ter harte te nemen. Ook het Centraal Joods Overleg lijkt welwillend. "Laten we elkaar beschermen, juist tijdens de joodse feestdagen", twittert het CJO.

Advies moskeekoepel Rotterdam: voorlopig geen vrijdaggebed

Een Rotterdamse moskeekoepel adviseert moskeeën de komende tijd geen vrijdaggebed te houden. "Eén besmetting is er al een te veel", zegt directeur Mohamed Bouimj van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond. "Daarom adviseren wij dit, in het belang van onze samenleving." Het is nog niet bekend hoeveel moskeeën gehoor zullen geven aan de oproep van Bouimj. 32 van de 38 moskeeën in Rotterdam zijn aangesloten bij de koepel.

Vanaf morgen mondkapjesplicht in Bondsdag

In het Duitse parlement geldt vanaf morgen een mondkapjesplicht. Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble heeft daartoe besloten naar aanleiding van het snel toenemende aantal besmettingen in Berlijn. Parlementariërs die het woord voeren in een debat of die op minimaal anderhalve meter van anderen zitten hoeven geen mondkapje op. In Nederland geldt in de Tweede Kamer een dringend advies om in sommige ruimtes een mondkapje te dragen.

Ministerie van Justitie waarschuwt voor berichten over nieuwe maatregelen: 'nepnieuws'

Het ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt voor een nepbericht dat wordt verspreid via sociale media over verscherpte maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Die zouden nog deze week ingaan. In het valse bericht staat onder meer dat amateurwedstrijden vanaf aanstaande vrijdag verboden worden en dat er in alle vier de grote steden een avondklok ingaat vanaf 22.00 uur.

Een woordvoerder zegt desgevraagd dat het bericht niet klopt.

Utrecht sluit winkels op uitgaansavonden na 22.00 uur, ook parken dicht

Avondwinkels en supermarkten in Utrecht gaan op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22.00 uur dicht. Verder worden vanaf woensdag het Griftpark, het Wilhelminapark en park Lepelenburg tussen 22.00 uur en 06.00 uur afgesloten.

Deze maatregelen worden genomen nadat afgelopen weekend chaotische toestanden ontstonden in de stad na het sluiten van de horeca om 22.00 uur. Bij twee winkels in het centrum die nog open waren probeerden veel mensen drank te kopen. In parken en bij een campusgebouw veroorzaakten dronken jongeren overlast.

De politie en handhavers gaan surveilleren om op naleving van de maatregelen toe te zien. Burgemeester Den Oudsten hoopt dat dit volstaat. "Als de cijfers blijven oplopen en dit niet voldoende blijkt te zijn, dan vrees ik dat we voor veel draconischer maatregelen komen te staan dan nu", zegt hij bij RTV Utrecht.

Woordvoerder president Trump ook positief getest op coronavirus

De woordvoerder van president Trump, Kayleigh McEnany, is zoals meer van Trumps medewerkers besmet met het coronavirus. McEnany laat weten dat ze maandagochtend positief is getest, maar geen symptomen van covid-19 heeft. Zondagavond heeft ze kort gesproken met journalisten, maar ze denkt dat geen van de verslaggevers op het Witte Huis lang genoeg in haar nabijheid is geweest om aangemerkt te worden als direct contact. Ze gaat in quarantaine en is van plan om aan het werk te blijven. Ook twee naaste medewerkers van haar zijn positief getest.

Naast McEnany en haar collega's testten onder meer Trumps vrouw Melania, zijn adviseurs Hope Hicks en Nicholas Luna, zijn voormalige adviseur Kellyanne Conway en zijn campagnemanager Bill Stepien positief op het virus.

Zeven doden na corona-uitbraak in verpleeghuis Leerdam

Zeven bewoners van woonzorgcentrum Present in Leerdam zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. In het verzorgingshuis is sinds half september sprake van een uitbraak. In eerste instantie werden dertien besmettingen onder medewerkers en twaalf onder bewoners gemeld, maar na een week was dat aantal al opgelopen naar twintig bewoners en twintig personeelsleden. "Een aantal bewoners lijkt zich goed te herstellen", zegt Present tegen RTV Utrecht.

Vorige week concludeerde de inspectie na een bezoek aan het verpleeghuis dat er niet genoeg met beschermende middelen werd gewerkt. Ook werden de hygiënerichtlijnen onvoldoende gevolgd. Personeel en bewoners worden nu wekelijks getest. Bewoners mogen nog wel bezoek ontvangen, maar alleen uit de directe familiekring.

Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden wenst de bewoners, medewerkers en directie veel sterkte.

Tientallen doodsbedreigingen voor drukbezochte kerk Staphorst

De kerkenraad van de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst heeft tientallen doodsbedreigingen ontvangen. "Goede uitvaart gewenst" was nog de minst ernstige, zegt secretaris Albert Bouwman tegen RTV Oost. In Staphorst werden gisteren drie diensten gehouden met maximaal 600 kerkgangers. Tientallen boze burgers uitten per e-mail, telefoon en app hun ongenoegen over de kerk, de grootste Hersteld Hervormde gemeente van Nederland.

Kerken mochten maximaal honderd gelovigen ontvangen, maar dit aantal verviel als de anderhalvemeterregel in acht werd genomen én er een registratie was. In Staphorst was dat het geval, zegt Bouwman. Wel werd er gezongen en hoefden kerkgangers geen mondkapje te dragen. De diensten kregen veel kritiek op sociale media en ook Tweede Kamerleden spraken hun afkeuring uit.

De kerkenraad kreeg ook steunbetuigingen, met name uit de eigen achterban. Bouwman zegt dat de diensten juist in tijden van het coronavirus gehouden moeten worden.

Melania Trump: met mij gaat het goed

Melania Trump, de vrouw van de Amerikaanse president, twittert dat het goed met haar gaat. Net als haar man testte ze eind vorige week positief op het coronavirus. Donald Trump is opgenomen in het ziekenhuis en hoort later vandaag of hij daar nog moet blijven, Melania Trump is thuis en neemt daar rust.

Luxor Theater Rotterdam ontslaat een derde van personeel

Als gevolg van de coronacrisis gaat het Rotterdamse Luxor Theater ongeveer 20 medewerkers ontslaan. Er werken 58 mensen in vaste dienst. Door de maatregelen kunnen maximaal 400 bezoekers terecht in het Nieuwe Luxor, waar 1500 mensen in kunnen. Dat geldt ook voor het Oude Luxor, terwijl ook in die zaal veel meer mensen passen: 900. Volledige openstelling van beide zalen op korte termijn acht het theater niet realistisch.

Sinds de uitbraak van het coronavirus werden oproepkrachten al niet meer ingezet. Met degenen die nu weg moeten wordt gekeken naar begeleiding naar ander werk, omscholing of andere mogelijkheden, schrijft Rijnmond.

ProRail: treinverkeer mogelijk in problemen door thuiszittende verkeersleiders

ProRail waarschuwt dat het treinverkeer op bepaalde trajecten komende periode tijdelijk stil kan vallen. De spoorbeheerder kampt al langer met een tekort aan verkeersleiders. Nu ook zij zich steeds vaker laten testen op het coronavirus, en de uitslag daarvan thuis moeten afwachten, worden de problemen nijpender. ProRail is bang dat ook reizigers hier last van zullen krijgen.

Aantal besmettingen blijft doorstijgen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 vanmorgen 4581 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 4007 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3709 positieve tests per dag gemeld, tegen 2647 een week eerder.

Bij het RIVM zijn 7 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 5 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 12 doden per dag, tegen 14 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 397. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 347 en 268.

Aboutaleb roept gelovigen op: beperk gang naar gebedshuizen

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam roept gelovigen op om zo min mogelijk een gebedshuis te bezoeken. Hij doet een beroep op ieders verantwoordelijkheid om het risico om besmet te raken of het coronavirus te verspreiden zoveel mogelijk te beperken, maar een verbod is wat hem betreft niet aan de orde.

Aan het eind van de middag wordt bekend welke moskeeën in de regio Rijnmond de deuren voor het vrijdaggebed zullen sluiten.

Ernst Kuipers: als stijging zo doorgaat deze week aanvullende maatregelen nodig

Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding waarschuwt dat er nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het virus nodig zijn, als het aantal besmettingen in dit tempo doorgaat. "Dan heb je op enig moment, binnen zeer afzienbare tijd, aanvullende maatregelen nodig." Desgevraagd bevestigt hij dat hij daarmee een paar dagen bedoelt. "Hoe hoger het aantal besmette personen, hoe drastischer je moet ingrijpen om het ook weer terug te brengen."

Hij maakte verder bekend dat er nu 892 covid-patiënten in de ziekenhuizen liggen, van wie 177 op de intensive care. Gisteren lagen nog 810 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 82 patiënten.

Deze stijging ligt in de lijn der verwachting. "We gaan de grens van 1000 patiënten deze week bereiken."

Kuipers: als cijfers blijven stijgen extra maatregelen nodig

Burgemeester Gouda: situatie Sint-Janskerk 'onnavolgbaar'

Door de afspraak die het kabinet heeft gemaakt over bijeenkomsten in kerken (maximaal 30 aanwezigen, er wordt niet gezongen) is er een bijzondere situatie ontstaan voor de Sint-Janskerk in Gouda. De langste kerk van Nederland (met een middenschip van 123 meter) wordt doordeweeks gebruikt als museum. Er mogen dan 300 mensen naar binnen. Als er concerten worden gegeven, worden er maximaal 250 mensen toegelaten. En zondag dus hooguit 30 bezoekers. Burgemeester Verhoeve van Gouda is not amused: "onnavolgbaar" en "onterecht", twittert hij.

Opnamestop IC ziekenhuis Beverwijk verlengd, 15 medewerkers besmet

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk verlengt de opnamestop van nieuwe patiënten op de intensive care met zeven dagen. Dat geldt ook ook voor de IC-afdeling van het Brandwondencentrum. Er blijken in totaal vijftien medewerkers van het ziekenhuis te zijn besmet met het coronavirus, meldt NH Nieuws.

Gistermiddag werd al bekend dat de afdelingen de deuren 24 uur zouden sluiten voor nieuwe patiënten, na de ontdekking van een cluster aan besmettingen bij medewerkers op de IC. Het overige personeel en patiënten op de afdelingen moest worden getest op het virus.

De zorg voor de patiënten die op de afdelingen liggen is niet in het geding, zegt het ziekenhuis.

Er zijn genoeg onbesmette medewerkers beschikbaar om die te kunnen voortzetten, legt een woordvoerder uit:

Opnamestop IC ziekenhuis Beverwijk verlengd, 15 medewerkers besmet

Storing bij RIVM

Vanwege een storing bij het RIVM zijn de dagelijkse coronacijfers nog niet gepubliceerd. Er wordt gewerkt aan een oplossing daarvoor, hoe laat de cijfers komen is nog onduidelijk.

WHO denkt dat 1 op de 10 mensen is besmet

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat "volgens de beste schattingen" wereldwijd 1 op de 10 mensen met het coronavirus is geïnfecteerd. "De cijfers verschillen tussen stad en platteland en tussen bevolkingsgroepen, maar het komt erop neer dat het "overgrote deel" van de wereldbevolking het risico loopt besmet te raken", zegt WHO-topman Mike Ryan.

Volgens Ryan loopt het aantal besmettingen vooral op in Zuid-Oost Azië, delen van Europa en het oostelijk deel van de Middellandse Zeegebied.

Er lopen zo'n 7,6 miljard mensen op aarde rond. Als de schatting van de WHO klopt, betekent dit dat 760 miljoen mensen zijn besmet. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 35 miljoen bevestigde besmettingen die de Amerikaanse Johns Hopkins University aanhoudt.

Ook in Zwitserland loopt het aantal besmettingen op

Zwitserland kent een van de laagste besmettingscijfers van Europa, maar ook daar lijkt weer sprake van een stijging. Het afgelopen weekend kwamen er 1548 geregistreerde besmettingen bij. Een deel daarvan betreft gevallen die eerder in de week nog niet waren doorgegeven. De afgelopen zeven dagen was het dagelijks gemiddelde 421, een stijging van 25 procent in vergelijking met de week ervoor.

Ook het percentage mensen dat positief testte is opgelopen, tot 4,8 procent. Dat ligt net onder de grens die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanhoudt als norm: als het percentage hoger ligt, is dat volgens de WHO een teken dat er te weinig is getest. Het aantal tests dat werd afgenomen in Zwitserland liep terug met 8 procent, tot gemiddeld 9396 tests per dag.

Kabinet start campagne 'Aandacht voor elkaar' in Den Bosch

Premier Rutte en minister De Jonge praten morgen in Den Bosch met Brabanders die zijn geraakt door de coronacrisis. Het gaat onder meer om patiënten en zorgverleners uit de provincie die in maart en april hard door het coronavirus getroffen werd.

De bijeenkomst is de start van de campagne 'Aandacht voor elkaar'. Nederlanders worden daarin opgeroepen naar "elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid" te luisteren. Daarvoor zijn door gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties activiteiten georganiseerd die op de website aandachtvoorelkaar.nl zijn terug te vinden. Mensen kunnen ook zelf een activiteit organiseren en aanmelden.

Afspraak met kerken over zingen en aantal bezoekers

Minister Grapperhaus van Justitie heeft met kerkelijke organisaties afgesproken dat er bij kerkdiensten maximaal dertig mensen bijeen mogen komen. Zingen is niet meer toegestaan en de diensten moeten zo veel mogelijk online worden aangeboden.

Kamerleden reageerden gisteren verontwaardigd op de berichten over de kerkdiensten van de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst. Per dienst waren 600 mensen welkom, ze hoefden geen mondkapjes te dragen en er werd gezongen. De coronaregels werden niet overtreden. Religieuze bijeenkomsten waren uitgezonderd van het maximumaantal bezoekers van 30 dat in de meeste andere publieke binnenruimtes geldt.

De afspraken zijn niet afdwingbaar. "We kunnen als overheid geen kerkgebouwen binnentreden, dat is een heel oud grondrecht", zegt Grapperhaus. "Maar ik vertrouw erop dat iedereen meedoet."

Premier Rutte zegt dat de afspraak niet bedoeld is als straf:

Rutte over afspraak met kerken: 'Het is geen straf'

Tanken over de Duitse grens in Noord-Nederland even niet mogelijk

Nederlanders kunnen sinds het weekeinde niet meer overal de grens over naar Duitland om goedkoop te tanken. Dat komt omdat het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, de Nederlandse grensprovincies, met uitzondering van Limburg en Zeeland, tot risicogebied heeft verklaard.

Tijdens de eerste coronapiek in het voorjaar mochten Nederlanders voor een "kortstondig oponthoud" nog even de grens over, zei honorair consul Freddy Heinzel tegen persbureau ANP. Dat kon naar zijn mening deze maand niet meer. "Wie naar Duitsland wil moet een actuele negatieve coronatest kunnen laten zien of tien tot veertien dagen in quarantaine gaan. Dat geldt ook voor Duitsers die uit Nederland komen", zei Heinzel.

Wie voor werk of familiezaken heen en weer moet, is welkom. Dan moet wel eerst een melding worden gedaan bij de plaatselijke Duitse gezondheidsdienst. De maatregel geldt voorlopig tot 1 november.

Uitzondering Noordrijn-Westfalen

Navraag leert dat er behalve voor Limburgers en Zeeuwen nog een belangrijke uitzondering geldt; de politie in Noordrijn-Westfalen zegt dat Nederlanders uit risicogebieden in die deelstaat welkom zijn, zolang ze minder dan 24 uur in Noordrijn-Westfalen blijven.

De grens tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen loopt van Vaals in Limburg tot Losser in Twente.

Coronamaatregelen in Auckland afgeschaald, heel Nieuw-Zeeland nu in laagste alarmfase

In Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, gelden vanaf woensdag geen coronamaatregelen meer. Dat betekent dat die dag vanaf 23.59 uur bijeenkomsten met meer dan honderd mensen weer zijn toegestaan en dat bezoekers van bars en restaurants geen afstand meer hoeven te houden. In Auckland is dan, net als in de rest van het land, de laagste alarmfase van kracht.

Nadat het land het virus de baas was geworden, stak corona in augustus in Auckland weer de kop op. De regering kondigde daarom alleen voor die stad restricties aan.

De regering zegt nu dat de tweede golf vrijwel volledig voorbij is. "We weten voor 95 procent zeker dat we de uitbraak in Auckland bedwongen hebben", zei premier Ardern. "Covid-19 blijf nog maanden onder ons. Maar we mogen wel even stilstaan bij deze mijlpaal."

In totaal zijn in Nieuw-Zeeland 'slechts' 1499 coronabesmettingen geregistreerd en 25 mensen aan de gevolgen ervan overleden.

Viruswaarheid-voorman Engel belaagd bij woning

Viruswaarheid-oprichter Willem Engel is gisteren bij zijn woning in Rotterdam belaagd door een man, schrijft de actiegroep op de website. De man zou voor de deur op Engel hebben gewacht en hem agressief hebben benaderd.

Engel zegt dat hij zijn woning in is gevlucht. "Ik wist mijzelf ternauwernood in veiligheid te brengen. In zijn blinde woede sloeg hij met zijn blote handen door het glas van de deur." De man zou hierbij gewond zijn geraakt en zijn gevlucht, waarna de politie hem kon arresteren.

De politie bevestigt dat een 39-jarige man uit Hellevoetsluis is opgepakt voor het vernielen van een ruit. Hij is na verhoor vrijgelaten en zal later voor de rechter komen.

Volgens Engel maakte de man een verwarde indruk. Hij ziet een verband tussen de aanval en berichten in de media. "Ik ben neergezet als een sekteleider, een terrorist, een gevaarlijke manipulator en een haatzaaier", zegt de activist tegen de coronamaatregelen van de overheid. "Het zou mij niet verbazen als de door media verspreide angst en haat mensen in verwarring brengt."

'Italiaanse regering scherpt coronaregels weer aan'

Italiaanse media schrijven dat de regering een aanscherping van de coronaregels voorbereidt. Vanaf woensdag zou iedereen ook buiten een mondkapje moeten dragen. Onder meer in de regio Lazio, waarin ook Rome ligt, moet dat al. In andere regio's geldt de draagplicht alleen in binnenruimtes als winkels, kantoren en in het openbaar vervoer. Daarnaast komen er strengere controles op samenscholingen, wordt het aantal gasten op een privéfeest beperkt en moeten restaurants en bars om 23.00 uur dicht.

"Ook hier neemt het aantal besmettingen toe, al gaat dat niet zo snel als in België of Nederland, zegt correspondent Angelo van Schaik. "Maar ik denk dat er hier ook een soort van trauma is, naar aanleiding van wat er gebeurd is in het voorjaar. Ze willen dat drama van toen koste wat het kost voorkomen."

Italië werd dit voorjaar hard getroffen door de coronapandemie. Daarna leek het land het virus onder controle te krijgen. De afgelopen weken loopt het aantal besmettingen weer op, vooral in het midden en het zuiden van het land, waar de gezondheidszorg minder goed is.

Vanaf vandaag mondkapjes op de middelbare school

Voor leerlingen van de middelbare school geldt met ingang van vandaag het dringende advies om mondkapjes te dragen op plekken waar je moeilijk anderhalve meter afstand kan houden, bijvoorbeeld bij het wisselen van de les en in de aula. In het klaslokaal mag het mondkapje af.

De scholen bepalen zelf of ze het bij een advies laten of tot een mondkapjesplicht overgaan. Bij een verplichting moet wel de medezeggenschapsraad instemmen.

Dit zeggen leerlingen van het Oranje Nassau College in Zoetermeer over de maatregel:

Advies voor mondkapjes op de middelbare school: wie doet 'm op?

EU-Commissievoorzitter een dag in quarantaine

Ursula von der Leyen gaat een dag in quarantaine. Ze heeft een bijeenkomst bezocht waar ook iemand was die een positieve uitslag van een coronatest heeft gekregen.

De voorzitter van de Europese Commissie maakte het nieuws zelf bekend op Twitter. "Ik ben ervan op de hoogte gebracht dat ik vorige week dinsdag een bijeenkomst heb bezocht waar iemand was die positief op covid-19 is getest. In overeenstemming met de regels ben ik tot morgenochtend in quarantaine."

Von der Leyen is zelf ook getest. De uitslag was negatief. Vandaag laat ze zich nogmaals testen.

Man aangehouden bij protest tegen dragen mondkapjes op middelbare school

De politie heeft bij een middelbare school in Wolvega de vader van een van de leerlingen aangehouden. Hij protesteerde tegen het advies aan de leerlingen om mondkapjes te dragen op plaatsen waar je moeilijk afstand kan houden.

De man deed gisteren een oproep om bij de school actie te voeren en die te "bezetten". Daar kwamen zo'n tien mensen op af. De politie vroeg hen niet voor de school, maar op een veldje naast de school te gaan staan. "Dit om de veiligheid van de leerlingen en de medewerkers te garanderen", zegt de gemeente.

Alleen de man die tot de demonstratie had opgeroepen, weigerde naar het veldje te gaan. Hij is aangehouden op grond van de Wet openbare manifestaties. Hij mag van de school voorlopig niet op het schoolterrein komen.

Vanaf vandaag geldt voor alle leerlingen van middelbare scholen het dringende advies een mondkapje te dragen op drukke plekken.

Luchthaven Singapore nog pessimistisch over herstel

De internationale luchthaven van Singapore waarschuwt dat er een "angstwekkende periode" aankomt, nu het einde van de coronapandemie nog lang niet in zicht is. De jongste jaarcijfers beslaan de periode tot en met maart van dit jaar. Pas aan het eind van die maand ging de luchthaven dicht voor passagiers die moesten overstappen en passagiers die een kortdurend bezoek aan Singapore brachten.

De opmars van het coronavirus heeft er in de eerste drie maanden van dit jaar flink ingehakt. De winst daalde met 36 procent. Die achteruitgang bleef nog beperkt omdat de luchthaven vorig jaar een 14 hectare groot prestigieus winkel- en uitgaanscentrum opende, wat veel extra bezoekers opleverde.

De luchthaven durft geen uitspraken te doen over het herstel. Of het snel beter gaat, hangt af van de versoepeling van coronamaatregelen in andere landen en vooruitgang bij de preventie en behandeling van covid-19.

Changi Airport wordt geregeld tot beste vliegveld van de wereld gekozen. Het ontvangt zo'n 65 miljoen passagiers per jaar.

12 procent opgenomen coronapatiënten krijgt hartproblemen

Bijna 12 procent van de coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, krijgt te maken met complicaties aan het hart, zoals hartritmestoornissen. Van hen krijgt 7 procent een longembolie. Dat blijkt uit een internationale registratie van 3011 patiënten in vooral Nederlandse ziekenhuizen. De studie, die later deze maand wordt gepubliceerd, laat zien dat ongeveer een derde van de ernstig zieke patiënten vóór de ziekenhuisopname al leed aan een hart- of vaatziekte. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte patiënten is 67 jaar. Ruim 60 procent van hen was man.

Onderzoeksleider Folkert Asselbergs van het UMC Utrecht relativeert de uitkomsten. Onregelmatige hartslag komt veel voor bij ouderdom en bij andere infectieziektes. "We waren bang dat er veel ontstekingen aan de hartspier zouden zijn, die zijn er bijna niet. Als je kijkt naar de getallen zelf, vinden we het wel meevallen."

De resultaten van het onderzoek komen uit het zogeheten Capacity-register, waarin ziekenhuizen medische gegevens over coronapatiënten kunnen opnemen. Die registratie is een initiatief van het UMC Utrecht en is mede ontwikkeld door onder meer de Hartstichting en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Inmiddels doen meer dan zeventig ziekenhuizen uit dertien landen aan het project mee, waaronder België, Groot-Brittannië, Spanje en Egypte.

Trump verlaat ziekenhuis voor rondrit langs aanhangers

President Trump heeft het Walter Reed Ziekenhuis gisteren kort verlaten voor een autorit langs aanhangers die zich bij het ziekenhuis hadden verzameld. Het was de eerste keer dat hij weer in het openbaar te zien was nadat hij vrijdag in het militaire ziekenhuis was opgenomen vanwege een coronabesmetting. Op de actie klonk kritiek, omdat in de auto bij Trump ook medewerkers van de veiligheidsdienst zaten - wel met (medisch) mondmasker. Maar volgens een woordvoerder van het Witte Huis waren er passende voorzorgsmaatregelen genomen om de president en iedereen om hem heen te beschermen. "Het was een korte, last minute autorit om naar zijn aanhangers te zwaaien", zei een woordvoerder. Na de rit is Trump weer snel naar het ziekenhuis teruggekeerd.

Trump kondigde de rijtoer aan op Twitter:

President Trump zwaait naar fans bij ziekenhuis vanuit auto

Parijs sluit alle cafés vanaf dinsdag

Vanaf morgen moeten alle cafés in Parijs de deuren twee weken gesloten houden als maatregel om het snel stijgende aantal besmettingen in te dammen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Cafés mogen nu nog tot 22.00 uur geopend zijn. Restaurants mogen volgens Franse media onder strikte voorwaarden wel openblijven. Daarvoor zal een nieuw veiligheidsprotocol worden gehanteerd.

Voor de Franse hoofdstad en drie aangrenzende departementen geldt sinds gisteren de hoogste alarmfase. Behalve in de horeca worden ook in het onderwijs extra maatregelen genomen. Zo mogen er minder studenten aanwezig zijn op universiteiten en hogescholen.

Vandaag geeft de burgemeester van de stad meer duidelijkheid over de nieuwe coronamaatregelen.

Welkom

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het coronanieuws van maandag 5 oktober. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.