Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst
In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Tientallen doodsbedreigingen voor drukbezochte kerk Staphorst

De kerkenraad van de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst heeft tientallen doodsbedreigingen ontvangen. 'Goede uitvaart gewenst' was nog de minst ernstige, zegt secretaris Albert Bouwman tegen RTV Oost.

In Staphorst werden gisteren drie diensten gehouden met maximaal 600 kerkgangers. Tientallen boze burgers uitten per e-mail, telefoon en app hun ongenoegen over de kerk in Staphorst, de grootste Hersteld Hervormde gemeente van Nederland.

De kerk deed volgens Bouwman niets wat niet mocht. Kerken mochten maximaal honderd gelovigen ontvangen, maar dit aantal verviel als de anderhalvemeterregel in acht werd genomen én er een registratie was. In Staphorst was dat het geval, zegt Bouwman.

Wel werd er gezongen en hoefden kerkgangers geen mondkapje te dragen. De diensten kregen veel kritiek op sociale media en ook Tweede Kamerleden spraken hun afkeuring uit.

Een van de kerkgangers had daar begrip voor en legde uit waarom hij toch ging:

Kerkdienst in Staphorst druk bezocht, ook in coronatijd

Secretaris Bouwman van de Hersteld Hervormde Kerk is aangeslagen door de reacties. "We stuiten op een wereld van onbegrip, terwijl we alles met de beste bedoelingen doen. Mensen weigeren om te luisteren. Wat we ook zeggen, het wordt verkeerd uitgelegd", zegt hij.

De kerkenraad kreeg volgens hem ook steunbetuigingen, met name uit de eigen achterban. Bouwman zegt dat de diensten juist in tijden van het coronavirus gehouden moeten worden. "Ik zou zo graag willen dat al die mensen die zo boos zijn, de Bijbel pakken en zouden gaan lezen. Dan begrijp je waarom wij onze diensten houden."

Minister Grapperhaus sprak eerder vandaag met kerkelijke koepels af dat er voortaan maximaal 30 mensen bij een kerkdienst mogen zijn. Er mag nog altijd niet gezongen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl