Sinterklaas bij de landelijke intocht in 2019 in Apeldoorn
NOS NieuwsAangepast

Sinterklaasintocht in veel gemeenten afgeblazen vanwege coronavirus

De traditionele intocht van Sinterklaas gaat in verschillende gemeentes niet door. In onder meer Maastricht, Ermelo, Elburg en Hellevoetsluis is al een streep gezet door een intocht dit jaar. In de Gooi en Vechtstreek hebben burgemeesters gezamenlijk besloten alle tochten af te blazen.

Veel gemeenten hebben behoefte aan een besluit van de provincie, de veiligheidsregio of zelfs van het kabinet, blijkt uit een rondgang van de NOS. Op dit moment bestaat er geen landelijke richtlijn voor de intochten.

De lokale tochten zijn vaak gepland op de dag van de landelijke intocht, die wordt uitgezonden door de NTR. Ook over die intocht is nog niets bekend. De omroep adviseert gemeenten zelf iets te verzinnen.

Alternatieve tochten

Sommige gemeenten hebben besloten de traditie op een aangepaste manier te laten doorgaan. Zo wordt in Almelo de Sint in een open wagen rondgereden zonder te stoppen. In Leusden wordt gewerkt aan tijdslots om de drukte spreiden. Krimpen aan den IJssel denkt aan een digitale versie.

Amsterdam onderzoekt een alternatieve intocht van de goedheiligman, eventueel met kleine hoeveelheden publiek.

Piet-discussie

De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek is de eerste veiligheidsregio die alle grootschalige evenementen afblaast. De intocht kan daar alleen op een kleinschaligere manier doorgaan, zegt voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes tegen NH Nieuws. "Het maximum is 250 mensen, maar dat vind ik al te veel. We gaan het concentreren in buurtcentra, op scholen en in winkelcentra."

Sinterklaascomités laten weten dat ze naast de coronamaatregelen ook in hun maag zitten met de discussie over Zwarte Piet. De organisatie in Helmond zegt over te stappen op een schoorsteenpiet. In Drimmelen en Loppersum wordt binnenkort overlegd over het uiterlijk van de pieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl