NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Trump krijgt experimentele behandeling • Duitsland zet bijna heel Nederland op rood

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hierbij gaat het coronaliveblog van vrijdag 2 oktober dicht. Morgen openen we een nieuw blog. Tot dan!

 • Witte Huis: Trump uit voorzorg naar ziekenhuis

  President Trump wordt naar het ziekenhuis gebracht vanwege zijn besmetting met covid-19. Volgens het Witte Huis is dat uit voorzorg en zal Trump er een paar dagen verblijven. Verschillende Amerikaanse media melden dat hij lichte koorts heeft.

 • Trump krijgt experimentele behandeling met synthetische antilichamen

  President Trump krijgt een experimentele behandeling met synthetische antilichamen om het coronavirus te bestrijden.

  Volgens Trumps lijfarts Sean Conley krijgt de president naast de synthetische antilichamen van Regeneron ook verschillende vitamines en aspirine toegediend. Trump is volgens hem vermoeid maar toch opgewekt.

 • Nieuwe Bondfilm opnieuw uitgesteld

  De première van de nieuwe Bondfilm No Time to Die is opnieuw uitgesteld. De nieuwste avonturen van agent 007 zouden vanaf 12 november in de bioscopen te zien zijn, maar dat wordt nu 2 april 2021. Eigenlijk had de film in maart van dit jaar in première moeten gaan, maar dat werd uitgesteld vanwege de coronapandemie.

  No Time to Die is de 25e Bondfilm en de laatste met Daniel Craig in de rol van de Britse meesterspion. De titelsong door zangeres Billie Eilish kwam eerder dit jaar al uit.

 • Madrid sinds 22.00 uur afgegrendeld

  In Madrid en negen randgemeenten zijn om 22.00 uur strengere coronamaatregelen ingegaan. Niemand mag de stad meer uit, behalve voor werk, school of bezoek aan een ziekenhuis. De cafés blijven open, maar hebben aangepaste openingstijden.

  De maatregelen zijn opgelegd door de overheid vanwege het toenemend aantal IC-opnames in Madrid. De afgelopen 14 dagen werden 46.371 nieuwe besmettingen vastgesteld in de regio Madrid. In de stad zelf stuiten de maatregelen op veel verzet. Volgens het deelstaatbestuur kosten de restricties 18.000 banen per week en de economische schade kan oplopen tot anderhalf miljard euro.

  950 agenten worden ingezet voor de naleving van de afgrendeling van Madrid. De regels gelden de komende twee weken, maar kunnen worden verlengd als dat nodig is.

 • Meer ziekenhuizen nemen maatregelen tegen agressie op corona-afdeling

  Verschillende ziekenhuizen nemen extra maatregelen om agressie op corona-afdelingen te voorkomen en het zorgpersoneel te beschermen. Bij overplaatsing van coronapatiënten naar een ander ziekenhuis reageren familieleden vaak boos en wordt de overplaatsing niet geaccepteerd.

  Na twee incidenten die gepaard gingen met agressie in verband met de overplaatsing van patiënten, is de maat vol voor het Haags Medisch Centrum. Op alle drie locaties van het ziekenhuis worden nu extra beveiligers ingezet, zei bestuurder Ingrid Wolf gisteren tegen de NRC. Ze vertelde dat verpleegkundigen waren bedreigd en dat een advocaat onaangekondigd op de afdeling verscheen om te eisen dat een patiënt niet zou worden verplaatst. Ook andere ziekenhuizen hebben te maken met dit soort incidenten.

 • Twee spelers uit de Feyenoord-selectie testen positief op corona

  Twee spelers uit de selectie zijn positief getest op het coronavirus, zo meldt Feyenoord. Welke spelers het zijn is niet bekendgemaakt. In augustus testten ook al twee spelers positief op het coronavirus.

 • Reisadvies Slowakije terug naar geel

  Reizigers uit Nederland kunnen weer zonder dat ze 10 dagen in quarantaine moeten Slowakije binnen. Ze moeten dan wel een negatieve coronatest kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur en zich bij de Slowaakse autoriteiten registreren.

 • Mondkapjesadvies in de praktijk: wassen op 60 graden

  Het kabinet heeft de aangekondigde instructie voor het gebruik van mondkapjes bekendgemaakt. Woensdag kwam de regering met een dringend advies tot het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte. In de instructie worden ook veel voorkomende vragen beantwoord.

  Enkele praktische tips uit de instructie:

  • Mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Het advies om een mondkapje te dragen geldt voor kinderen vanaf 13 jaar.
  • Zet uw mondkapje op voordat u een stationshal binnengaat om met de trein, tram, bus of metro te gaan. Houd het mondkapje op, op perrons waar 1,5 meter afstand niet mogelijk is.
  • Tijdens het sporten hoeft u geen mondkapje op. In de hal, kleedkamers en andere ruimtes geldt het advies wel.
  • We adviseren om mondkapjes zo lang mogelijk op te houden en niet steeds op en af te zetten. Belangrijk is: raak het mondkapje alleen aan met schone handen.
  • Wissel en was mondkapjes vaak. Wegwerpmondkapjes draagt u één keer en gooit u daarna weg bij het restafval. Stoffen mondkapjes wast u op 60 graden.

 • Duitsland zet bijna heel Nederland op rood

  Duitsland heeft meer Nederlandse provincies op rood gezet. Alle provincies, behalve Zeeland en Limburg, zijn risicogebied geworden voor de Duitsers.

  Dat betekent dat niet-essentiële reizen naar de 'rode' provincies worden afgeraden en dat iedereen die de afgelopen twee weken in die provincies is geweest bij terugkomst verplicht een coronatest moet doen. Vervolgens verschilt het per deelstaat of mensen ook in quarantaine moeten.

 • Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden test negatief

  De Democratische presidentskandidaat Joe Biden test negatief op corona. Dat heeft een campagnemedewerker tegen de Amerikaanse omroep NBC gezegd. Ook zijn running mate Kamala Harris kreeg eerder vandaag een negatieve uitslag.

 • Dringend advies aan gebedshuizen: maximaal 30 personen per ruimte

  De gemeente Amsterdam heeft een dringende oproep gedaan aan alle gebedshuizen om de komende drie weken het maximale aantal van 30 bezoekers te hanteren in ruimtes waar genoeg plek is om anderhalve meter uit elkaar te zitten. Ook geldt het advies om binnen mondkapjes te dragen

  Het gaat om onder meer kerken, moskeeën, synagogen en tempels. Vanwege de grondwettelijke vrijheid van godsdienst worden gebedshuizen niet verplicht zich aan het maximumaantal bezoekers te houden.

  Voor religieuze diensten gold al dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden en dat mensen moeten zitten tijdens de dienst.

 • Veel meer vrijwilligers voor verkiezingen in maart nodig vanwege corona

  Voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 hebben de gemeenten zeker 70.000 vrijwilligers nodig voor de stembureaus. Dat schrijft minister Ollongren op vragen uit de Tweede Kamer. Er is overdag behoefte aan 40.000 mensen op de bureaus, en voor de verkiezingsavond worden 30.000 tellers gezocht. Daarnaast zijn er nog reserve-stembureauleden nodig, voor het geval er leden met coronaklachten thuis moeten blijven.

  Alles bij elkaar gaat het om ongeveer een kwart meer mensen dan normaal. Er zijn per stembureau zeker vier in plaats van drie vrijwilligers nodig. Een stembureaumedewerker moet bij de deur staan om mensen te wijzen op de 1,5 meter afstand, het desinfecteren van de handen en om te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk naar binnen gaan.

  Ook vragen de vrijwilligers van de stembureaus of de mensen de gezondheidscheck hebben bekeken. Het is overigens niet de bedoeling dat stembureaumedewerkers die gezondheidscheck met stemmers gaan doorlopen, zegt de minister op een vraag van de VVD.

 • Twee keer per dag 'ouderenuurtje' in supermarkten

  Supermarkten zijn vanaf volgende week op last van het kabinet twee keer per dag een uur alleen open voor ouderen en mensen uit kwetsbare groepen. Bijna alle supermarkten stellen een "ouderenuurtje" in tussen 07.00 en 08.00 uur 's morgens en kiezen daarnaast een ander uur uit dat bij de lokale situatie past.

  De maatregel wordt ingevoerd bij supermarkten die ruimte hebben voor meer dan dertig klanten tegelijk. Kleine buurtsupers hoeven de maatregel niet in te voeren. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) noemt de door het kabinet opgelegde maatregel een "overhaast en ondoordacht besluit".

  "In veel supermarkten is het praktisch gezien niet haalbaar om midden op de dag de deuren te sluiten voor klanten die niet tot een kwetsbare groep behoren en klanten die op dat moment nog binnen zijn naar buiten te sturen", schrijft het CBL op zijn website. Om die reden kiezen veel supermarkten voor de uren aan de randen van de reguliere openingstijden.

  In het begin van de coronacrisis werkten ook veel supermarkten met speciale openingstijden voor kwetsbare klanten en volgens CBL bleek daar toen niet altijd behoefte aan te zijn. Ouderenbond ANBO noemt de maatregel "stigmatiserend en onnodig". De bond vindt bovendien het gekozen tijdstip, tussen 07.00 en 08.00 uur 's ochtends, ongelukkig omdat veel ouderen dan thuiszorg krijgen.

 • Van Dissel blijft erbij: gewone mondkapjes hebben weinig effect

  Het veelvuldige gebruik van mondkapjes in andere landen, de druk van de publieke opinie in eigen land, of zelfs een rechtstreekse oproep van zijn beroemde Amerikaanse evenknie Anthony Fauci: Jaap van Dissel blijft bij zijn standpunt. De directeur Infectieziekten bij het RIVM herhaalt desgevraagd dat mondkapjes volgens hem "een buitengewoon gering effect" hebben op de pogingen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

  In een interview met de NOS noemt hij het recente besluit van het kabinet om mondkapjes in publieke binnenruimten dringend te adviseren daarom vooral een politiek besluit en niet zozeer eentje dat op medische gronden is gebaseerd.