Trump en zijn vrouw afgelopen woensdag, na het verkiezingsdebat
NOS NieuwsAangepast

President Trump heeft corona, ook Melania positief getest

President Trump en zijn vrouw Melania hebben corona. Dat heeft de Amerikaanse president bekendgemaakt op Twitter. Ze zitten in het Witte Huis in quarantaine. De campagne van Trump voor de presidentsverkiezingen van volgende maand ligt voorlopig stil. Over twee weken zouden Trump en zijn Democratische uitdager Biden opnieuw in debat gaan. Of dat door kan gaan, is niet duidelijk.

Het gaat naar omstandigheden goed met Trump en zijn vrouw, zegt de arts van de president. Hij verwacht dat Trump gewoon vanuit huis aan het werk kan en al zijn taken kan vervullen.

Ook Melania Trump schrijft op Twitter dat het goed gaat met haar en haar man. Ze zegt dat ze alle afspraken hebben afgezegd. "Blijf veilig, we komen er samen doorheen", schrijft ze. Het is niet bekend of ze symptomen hebben.

Topadviseur mogelijk bron

Trump en de first lady lieten zich testen, omdat een topadviseur besmet is met het virus. Het gaat om Hope Hicks.

Hicks reisde deze week met Trump mee naar onder meer een campagnebijeenkomst in Minnesota. Ook zat ze met hem in het presidentiële toestel, de Air Force One, op weg naar het verkiezingsdebat met Joe Biden in Cleveland. Toen ze terugkeerde in Washington kreeg ze klachten en werd daarop positief getest.

Gevolgen voor verkiezingscampagne en beurs

Trump schrijft op Twitter dat hij en Melania nu in quarantaine zijn gegaan. "We komen er SAMEN doorheen", staat verder in zijn tweet. Hoe lang de periode van afzondering zal duren, is nog niet duidelijk. Over twee weken is het volgende televisiedebat met Biden. De vraag is of Trump dan voldoende hersteld is om aan de verbale krachtmeting te kunnen meedoen.

"De campagne van Trump ligt per direct stil", zegt correspondent Marieke de Vries. De Democraten voerden al nauwelijks campagne, vanwege de vrees voor verspreiding van het coronavirus.

De presidentsverkiezingen op 3 november gaan hoe dan ook door; dat is zo in de wet bepaald.

Trump zit in risicogroep

Trump, die 74 jaar is en dus in een risicogroep zit, heeft de ernst van het coronavirus altijd gebagatelliseerd. Hij zei meerdere keren dat het vergelijkbaar is met het griepvirus en vanzelf zou verdwijnen. Ook maakte de president zijn Democratische rivaal Joe Biden belachelijk, omdat die geregeld een mondkapje draagt.

Het gedrag van Trump kwam hem op veel kritiek te staan, van onder anderen zijn infectiedeskundige Anthony Fauci. Trump vindt dat mensen als Fauci er met hun theorieën naast zitten en paniek zaaien. De president zei twee weken geleden dat er deze maand nog een vaccin tegen het coronavirus kan zijn, maar ook dat werd door Fauci en andere deskundigen tegengesproken.

Bekijk in deze video waar Donald Trump voor staat:

Waar staat Donald Trump voor?

Artsen zijn niet verbaasd

"In het Witte Huis worden nauwelijks mondkapjes gedragen en handen gewassen", zegt Marieke de Vries. "Wat er nu met Trump en zijn vrouw gebeurt, verbaast Amerikaanse artsen niets."

Mocht president Trump de komende periode zieker worden en zijn taken niet meer kunnen vervullen, dan neemt vicepresident Pence het werk over. "We voegen ons bij miljoenen in Amerika die bidden voor hun volledige en snelle herstel. God zegene u, president Trump en onze geweldige first lady Melania", twittert Pence.

Beleggers lijken wat geschrokken van het bericht dat Trump is besmet. Direct na zijn tweet daalden de belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters in de handel nabeurs met zo'n anderhalf procent. In Europa zijn de beurzen in het rood geopend. De AEX verloor bij opening 1,2 procent.

Reacties

Ook regeringsleiders, ministers en de voorzitter van de Europese Raad betuigden hun medeleven. "Hoop dat beiden snel herstellen van het coronavirus", twittert de Britse premier Johnson. Benjamin Netanyahu schrijft dat zijn vrouw en hij, "zoals miljoenen Israëliërs", aan Donald en Melania Trump denken en wensen dat zij "volledig en snel" herstellen. Ook president Poetin heeft Trump een snel herstel toegewenst, melden Russische persbureaus.

Europese Raad-voorzitter Charles Michel wenst Trump een spoedig herstel toe, en schrijft erbij dat covid-19 een strijd is die "we allemaal blijven voeren, Elke dag. Ongeacht waar we wonen." Ook WHO-baas Tedros wenst Trump en zijn vrouw een spoedig herstel toe. Eind mei werd bekend dat de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie stapt.

Premier Rutte heeft getweet dat hij Trump en zijn vrouw een "snel en volledig" herstel toewenst.

Amerikaanse nieuwszenders reageerden vannacht zo op het nieuws over president Trump:

Zo reageerden Amerikaanse nieuwszender op de positieve coronatest van Trump

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl