Verplegend personeel in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven draagt beschermende kleding op de speciale corona-afdeling
NOS Nieuws

Meer ziekenhuizen nemen maatregelen tegen agressie op corona-afdeling

Verschillende ziekenhuizen nemen extra maatregelen om agressie op corona-afdelingen te voorkomen en het zorgpersoneel te beschermen. Bij overplaatsing van coronapatiënten naar een ander ziekenhuis reageren familieleden vaak boos en wordt de overplaatsing niet geaccepteerd.

Na twee incidenten die gepaard gingen met agressie in verband met de overplaatsing van patiënten, is de maat vol voor het Haags Medisch Centrum. Op alle drie locaties van het ziekenhuis worden nu extra beveiligers ingezet, zei bestuurder Ingrid Wolf gisteren tegen de NRC. Ze vertelde dat verpleegkundigen waren bedreigd en dat een advocaat onaangekondigd op de afdeling verscheen om te eisen dat een patiënt niet zou worden verplaatst.

Woede om regels

Ziekenhuizen als het LUMC in Leiden, het AMC en het OLVG in Amsterdam en het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk herkennen de problemen bij het HMC. Ze laten aan de NOS weten dat het ook bij hen voorkomt dat familieleden emotioneel reageren op overplaatsing.

Een woordvoerder van het Sint Jansdal Ziekenhuis zegt dat er extra beveiliging wordt ingezet om grimmige discussies te sussen. "Wij hebben nog geen overplaatsingen, maar we merken wel dat er woede is om de regels die er gelden."

Om onaangename verrassingen te voorkomen en patiënten vooraf te informeren, krijgen patiënten van de twee locaties van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis bij binnenkomst meteen een brief waarin staat dat ze overgeplaatst kunnen worden naar een ander ziekenhuis. "Zo proberen we zoveel mogelijk begrip voor de situatie te creëren, zodat patiënten ook weten dat we dit doen om de gewone zorg zoveel mogelijk door te laten gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl