liveblog
NOS NieuwsAangepast

Madrid afgesloten op last van Spaanse regering • België risicogebied voor Duitsers

liveblog gesloten

Einde liveblog

We sluiten dit liveblog voor nu. Morgen praten we u in een nieuw liveblog graag bij over het laatste coronanieuws.

'Negen koorzangers Leiden besmet'

In Leiden hebben negen leden van een koor het coronavirus opgelopen, ondanks dat ze in hun oefenruimte ramen en deuren hadden geopend en zich aan coronamaatregelen hielden, schrijft De Volkskrant. De leden zaten volgens de krant op afstand van elkaar in een hoge zaal en hielden ook in de pauze afstand.

"Andere koren moeten dit weten", zegt bestuurslid Marijke Meijer van hobbykoor Populus Unus in Cantione. "We hebben ons aan alle regels van het Koornetwerk Nederland gehouden. Wat ons is gebeurd, kan iedereen overkomen."

Het zou zijn misgegaan bij een repetitie, twee weken geleden. De groep had twee ramen, één buitendeur en twee binnendeuren geopend. Na een paar dagen kregen de eerste koorleden klachten. Niemand werd ernstig ziek.

Duitsland bestempelt heel België als risicogebied

Duitsland heeft heel België bestempeld als risicogebied. Dat gold ook al voor heel Spanje, Tsjechië en Luxemburg. Ook delen van elf andere EU-landen zijn risicogebied voor Duitsers, waaronder de Nederlandse provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Mensen die uit een risicogebied komen, moeten bij terugkomst in Duitsland een negatieve coronatest kunnen tonen die maximaal 48 uur oud is. Wie die niet heeft, moet zich alsnog laten testen en daarna twee weken in zelfquarantaine gaan.

'Ik weet niet of het werkt, maar ik vind het wel een fijn idee'

In de binnenstad van Den Haag zijn de meningen verdeeld over het kabinetsadvies om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.

Mondkapjes: 'Ik weet niet of het werkt, maar vind het wel een fijn idee'

Tientallen fouten ontdekt bij intern onderzoek coronatestlijn

Het callcenterbedrijf achter de coronatestlijn heeft fouten gemaakt bij de komst of het vertrek van 38 werknemers. De medewerkers ontvingen geen geheimhoudingsverklaring als ze in dienst kwamen, of hun accounts werden niet verwijderd na hun vertrek, waardoor ze nog toegang hadden tot privacygevoelige gegevens.

Eerder deze maand kwamen de problemen via Nieuwsuur aan het licht, waarna het betreffende bedrijf, Teleperformance, intern onderzoek deed. 1600 werknemersdossiers zijn de afgelopen weken doorgelicht, meldt RTV Oost.

Naar aanleiding van de 38 ontdekte fouten heeft het bedrijf maatregelen genomen. Er wordt nu twee keer per week gekeken of er accounts van vertrokken werknemers verwijderd moeten worden. Dat gebeurde voorheen één keer per week. Ook heeft het bedrijf een geheimhoudingsverklaring gestuurd naar alle medewerkers die die nog niet hebben ondertekend.

Onbegrip over 'willekeur' bij coronaontheffingen theaters en popzalen

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet, die stellen dat er binnen bij bijeenkomsten maximaal dertig man mogen zijn, leiden tot verwarring en onbegrip in de culturele sector. Of beter gezegd: de beslissing dat veiligheidsregio's zelf moeten besluiten of ze culturele podia een ontheffing geven om toch meer dan dertig bezoekers toe te laten.

Want welk theater of welk poppodium krijgt dan een ontheffing? Waarom is dat per regio anders? En waar is die uitzondering op gebaseerd?

Minister verplicht regio Madrid tot afsluiten steden

Spanje gaat bewegingen in de hoofdstad Madrid en negen omliggende gemeenten aan banden leggen. Op dit moment zijn al tientallen wijken in de regio afgesloten vanwege een opleving van corona. De Spaanse regering wil het Madrileense deelstaatsbestuur echter verplichten veel verder te gaan, door maatregelen in complete steden af te kondigen.

"Als ministerie van Volksgezondheid dragen we een verantwoordelijkheid en de situatie in Madrid is complex. Er is geen weg terug", zei minister Salvador Illa vanavond.

Er is bijvoorbeeld besloten dat inwoners de gemeentegrenzen nog wel mogen oversteken voor werk, school of een doktersbezoek, maar niet meer voor vrijetijdsactiviteiten. Over een paar dagen wordt de precieze invulling van de plannen duidelijker.

De regionale autoriteiten staan niet te springen om nieuwe maatregelen, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Er is in Madrid grote weerstand om opnieuw met maatregelen te komen die de economie verder schaden. Maar je ziet dat de minister de deelstaat nu overrulet met dit decreet."

In Spanje kwamen er afgelopen 24 uur 11.016 nieuwe besmettingen door corona bij. Het dodental steeg met 177. Vooral in Madrid schiet het aantal besmettingen omhoog. Daar is inmiddels 42 procent van de intensivecarebedden bezet door coronapatiënten.

'Hoe langer deze ellende duurt, hoe meer het met je doet'

In de serie In de frontlinie publiceerden we in het voorjaar dagelijks de ervaringen van zorgmedewerkers die we volgden. Hoe is het nu met ze en hoe kijken zij naar de toename van het aantal coronapatiënten?

Oud-RIVM-directeur Coutinho had liever mondkapjesverplichting gezien

Roel Coutinho, de voorganger van RIVM-directeur Jaap van Dissel, is blij dat het advies om in binnenruimtes mondkapjes te dragen nu voor heel Nederland geldt, maar hij vindt het jammer dat het kabinet niet verder gaat. In zijn ogen zou het dragen van mondkapjes landelijk verplicht moeten worden.

"Ik ben er op basis van alle literatuur van overtuigd dat het dragen van een mondkapje zinvol is. Maar alleen een advies maakt het voor mensen bijzonder moeilijk", zegt Coutinho tegen Nieuwsuur. "Een verplichting, zoals in landen om ons heen ook gebeurt, geeft iedereen veel meer duidelijkheid."

Het gaat volgens Coutinho niet alleen om duidelijkheid voor de mensen die een mondkapje moeten dragen, maar ook voor bijvoorbeeld winkels die moeten handhaven. "Want wat moeten die winkels of supermarkten nu precies doen?" zegt Coutinho, die van 2005 tot en met 2013 leiding gaf aan het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

"Omdat het alleen gaat om een dringend advies, ligt nu bij winkels de verantwoordelijkheid en dat maakt het heel erg lastig. Een verplichting is niet altijd prettig, maar wel helder en goed te handhaven."

In 2020 geen wereldbeker schaatsen

De hoop bij de langebaanschaatsers en shorttrackers dat er ondanks de coronapandemie dit jaar toch begonnen zou kunnen worden met het wereldbekerseizoen, is vervlogen. De internationale schaatsunie ISU heeft besloten dat er dit kalenderjaar geen wedstrijden georganiseerd zullen worden.

"De ISU hanteert als uitgangspunt bij alle disciplines dat we er alles aan doen om schaatsers en fans internationale wedstrijden te bieden, maar veiligheid en gezondheid staan voorop", zegt ISU-voorzitter Jan Dijkema.

De ISU bekijkt nog of het mogelijk is om begin 2021 wel wereldbekerwedstrijden te organiseren. Ook blijven de Europese en wereldkampioenschappen in de eerste maanden van 2021 voorlopig op de kalender staan.

Jaarbeurs Utrecht schrapt tientallen banen

De Jaarbeurs in Utrecht schrapt vanwege de coronacrisis vijftig voltijdbanen. Directeur Albert Arp zegt tegen RTV Utrecht dat hij niet anders kan. "We hebben ingrijpen zo lang mogelijk uitgesteld. Dat kon omdat de Jaarbeurs gezond de crisis in ging."

Maar inmiddels zijn ontslagen dus noodzakelijk. Volgens het evenementenbedrijf is het aantal ontslagen nog beperkt gebleven, omdat een aantal vacatures niet is ingevuld en enkele tijdelijke contracten niet zijn verlengd.

Directeur Arp verwacht op zijn vroegst in 2023 "de bedrijvigheid van voor de crisis" terug te krijgen. "De crisis zorgt tegelijkertijd ook voor allerlei innovaties en nieuwe kansen. Daardoor heb ik vertrouwen in de toekomst."

Gommers na bezoek Famke Louise: we gaan samen jongeren aanspreken

Diederik Gommers is enthousiast over het bezoekje dat influencer Famke Louise vandaag bracht aan zijn kamer in het Erasmus Medisch Centrum. "Het was een leuk, opbouwend gesprek", zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care tegen de NOS. "Eigenlijk zijn we het over een hoop dingen eens."

Het bezoek vloeide voort uit een uitzending van Jinek, vorige week dinsdag. Daarin probeerde de arts Famke Louise te overtuigen van de noodzaak van de coronamaatregelen, maar dat lukte niet. Wel spraken ze af om het er nog eens over te hebben.

Dat gebeurde vanmiddag in Rotterdam, in een gesprek van ongeveer een uur. Daaruit bleek volgens Gommers dat hun opvattingen eigenlijk niet zo ver uit elkaar liggen.

"We maken ons allebei zorgen over corona, maar vooral ook over het draagvlak voor het beleid onder jongeren", zegt Gommers. "We hebben het gehad over hoe jongeren kunnen worden bereikt, en welke rol ik daarbij zou kunnen spelen. Het is nog even uitzoeken hoe we dat gaan doen, maar we hopen samen de gevoelige snaar te raken."

Boete voor werkgevers die ontslagen werknemers niet helpen bij vinden nieuw werk

Werkgevers die na 1 oktober een beroep doen op loonkostensubsidie volgens de NOW-regeling kunnen een korting van 5 procent over het ontvangen subsidiebedrag krijgen als zij ontslagen werknemers niet helpen bij het vinden van ander werk. Dat schrijft minister Koolmees aan de Tweede Kamer.

Bedrijven die om bedrijfseconomische redenen bij het UWV ontslag aanvragen voor werknemers, maar het UWV niet vragen om begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk, krijgen deze boete. Koolmees spreekt van een inspanningsverplichting, zoals die vorige week is beloofd aan de Kamer.

Horeca sceptisch over mondkapjesbesluit

De brancheorganisatie voor de horeca, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), laat het aan de leden wat het dringende advies van het kabinet voor hen betekent. KHN betwijfelt of de maatregel zin heeft, staat in een persbericht. "Dat er door het kabinet en RIVM nog steeds geen wetenschappelijke onderbouwing is over het bewezen nut van mondkapjes, helpt zeker niet voor creëren en behouden van draagvlak. Bovendien vormen mondkapjes toch een extra barrière voor een horecabezoek."

Als er uiteindelijk toch een mondkapjesplicht komt, hoopt KHN dat er goed naar de maatregelen in België en Duitsland wordt gekeken, waar volgens de vereniging tien personen of meer aan tafel zijn toegestaan. "Dan staan we ervoor open." KHN wil in het geval van een mondkapjesplicht ook aanvullende financiële steun.

Middelbare school in Purmerend twee weken dicht na coronauitbraak

Het Da Vinci College in Purmerend blijft vanaf komende maandag twee weken dicht omdat er negen leraren positief zijn getest op het coronavirus. In een mail aan de leerlingen staat dat steeds meer docenten het spannend vinden om naar school te komen en dat het steeds ingewikkelder wordt om alle lessen doorgang te laten vinden. Daarom wordt er volgende week thuisonderwijs gegeven; de week daarna is het herfstvakantie.

In de mail staat ook dat de brugklassers extra aandacht krijgen, omdat het voor deze groep de eerste keer is dat zij vanuit huis digitale lessen volgen.

Rutte heeft mondkapje in zijn jaszak

Premier Rutte licht tegen politiek verslaggever Xander van der Wulp het gewijzigde mondkapjesadvies toe. Hij laat ook zijn eigen mondkapje zien. Mag hij het eigenlijk wel twee keer op?

'Zouden wij ook niet eigenlijk een mondkapje op moeten?'

Famke Louise brengt bezoek aan IC-hoofd Gommers

Influencer Famke Louise heeft een bezoek gebracht aan Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Dat blijkt uit een foto en een video die ze op Instagram heeft geplaatst.

Het bezoek volgt op een uitzending van Jinek, vorige week. Daar bespraken beiden de veelbesproken actie #ikdoenietmeermee, waarmee onder anderen Famke Louise zich keerde tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Gommers legde haar uit dat hij het geen goed idee vond en stelde voor om de kwestie een keer te bespreken.

Overigens verwijderde Famke Louise een dag na de uitzending de #ikdoenietmeermee-video van haar Instagram-pagina. Ze zei niet meer achter de boodschap te staan.

Uitbraak treft American footballers NFL

In de NFL, de Americanfootballcompetitie in de VS, is sprake van een uitbraak van het coronavirus, de eerste van het seizoen. Bij de Tennessee Titans zijn vier spelers en vijf andere mensen positief getest. De wedstrijd tegen de Pittsburgh Steelers van komende zondag is uitgesteld. Er wordt nog een nieuwe datum gezocht.

De uitbraak heeft ook gevolgen voor de Minnesota Vikings, die afgelopen weekend tegen de Titans speelden. Teamleden moeten voorlopig 'thuiswerken', maar tot dusver is niemand positief getest. In de NFL worden spelers en stafleden dagelijks getest. Het is onduidelijk of de Vikings zondag tegen de Houston Texans kunnen spelen.

De competitie is eerder deze maand begonnen. Wat betreft besmettingen leek het goed te gaan, tot deze week dus. Bij alle teams zijn extra maatregelen genomen. Zo verschilt het per stad of er fans welkom zijn. Bij teams die wel supporters toelaten, zit het stadion veel minder vol dan normaal. Er zijn ook al enkele teams fors bekeurd, omdat coaches zich niet goed aan de mondkapjesplicht hielden.

Gevolgen uitval kinderopvang beperkt, branche voelt zich in de steek gelaten

De gevolgen van de uitval van personeel in de kinderopvang door corona vallen mee, zeggen de brancheverenigingen. Uit een enquête onder opvangorganisaties komt naar voren dat landelijk naar schatting 10.000 van de 800.000 kinderen op één of meer momenten thuis moesten blijven omdat te veel opvangmedewerkers zich ziek hadden gemeld.

Wel voelt de sector zich in de kou gezet door de overheid. De organisaties zijn teleurgesteld dat medewerkers niet in aanmerking komen voor de voorrangsregeling bij de gratis coronatests van de GGD's. Daardoor moest de branche naar eigen zeggen zelf honderdduizenden euro's spenderen aan andere tests.

Supermarkten: verruiming mondkapjesadvies voor ons geen verschil

Het dringende advies van het kabinet aan de bevolking om in publieke binnenruimtes als winkels mondkapjes te dragen, maakt voor de levensmiddelenbranche geen verschil. "Ons advies is niet veranderd", zegt een woordvoerder van brancheorganisatie CBL. "Nu geldt het dringende advies om in het hele land in binnenruimtes mondkapjes te dragen, niet alleen meer in een paar regio's. We steunen het advies en communiceren dat aan de klant. Bijvoorbeeld met posters of door medewerkers aan de deur."

Supermarkten en andere aangesloten bedrijven gaan geen draagplicht opleggen. "De keus is aan de klant, omdat iedereen wil voorkomen dat discussie aan de deur ontstaat", zegt de woordvoerder. "Dan kunnen we agressie tegen medewerkers niet uitsluiten."

Ook voor HEMA verandert er weinig. "Het is een dringend advies, maar nog steeds een advies", zegt een woordvoerder. "We kunnen het vriendelijk vragen, maar we kunnen mensen niet dwingen. Zolang er geen handhaving of toezicht is door goed opgeleide handhavers zijn we afhankelijk van de goede wil van onze klanten. We hebben wel afgesproken dat we de eerste dagen een mondkapje aanbieden aan mensen die er geen bij zich hebben, als vriendelijk signaal."

Verder is afgesproken dat alle HEMA-medewerkers een mondkapje gaan dragen. "Uit solidariteit voor elkaar, maar ook als signaal naar de klant. Hoe meer mensen een kapje dragen, hoe normaler het wordt."

Amstel Gold Race opnieuw geschrapt

De Amstel Gold Race gaat dit jaar toch niet door. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt na overleg met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Door de verscherpte coronamaatregelen achten de autoriteiten het niet verantwoord de enige wielerklassieker van Nederland te laten doorgaan.

De koers was ingepland op zaterdag 10 oktober, nadat de oorspronkelijke datum van 19 april al was geschrapt.

Gisteren werd bekend dat ook alle Nederlandse etappes in de BinckBank Tour niet doorgaan. De etappekoers wordt nu alleen verreden op Belgisch grondgebied.

Kabinet: landelijk mondkapjesadvies

Het kabinet neemt de wens van de Tweede Kamer over om het gebruik van mondkapjes te adviseren in publieke binnenruimtes in het hele land. Het advies gaat per direct in, zei premier Rutte in de Tweede Kamer.

Volg het Kamerdebat in het liveblog dat daaraan is gewijd.

Carré en Paradiso mogen meer dan 30 mensen binnenlaten

Tien culturele instellingen in Amsterdam mogen meer dan dertig bezoekers blijven ontvangen. Ze krijgen een ontheffing omdat ze volgens burgemeester Halsema "van groot internationaal, nationaal of regionaal belang zijn" en bovendien de anderhalvemeterregels kunnen waarborgen, ook met veel bezoekers.

De ontheffing wordt voor zeker de komende drie weken verleend aan Theater Carré, het Concertgebouw, de Nationale Opera en Ballet, Paradiso, het Muziekgebouw aan 't IJ, de Melkweg, de Kleine Komedie, het DeLaMar Theater, de Meervaart en het Internationaal Theater Amsterdam.

Sinds gisteravond mogen van het kabinet alle publieke binnenruimtes, waaronder culturele instellingen, nog maar maximaal dertig bezoekers ontvangen. Daarbij mogen veiligheidsregio's een uitzondering maken voor gebouwen die van groot belang zijn voor de regio. Ook andere veiligheidsregio's dan Amsterdam-Amstelland hebben dat inmiddels gedaan.

Vrees voor corona in hockey: bond doet onderzoek, Pinoké weigert te spelen

De tuchtcommissie van hockeybond KNHB stelt een onderzoek in naar de wedstrijd in de hoofdklasse tussen Tilburg en Kampong van afgelopen vrijdag. Kampong stelde in dat duel mogelijk een speler op die in quarantaine had moeten zijn.

De kwestie heeft geleid tot onrust bij Pinoké, dat komende zondag tegen Kampong speelt. De Amstelveense club wil geen risico nemen en weigert zondag te spelen.

3302 nieuwe besmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3302 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 3022 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2895 positieve tests per dag gemeld, tegen 2039 een week eerder.

Bij het RIVM zijn 13 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren werden ook 13 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 16 doden per dag, tegen 5 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

In het ziekenhuis liggen nu 701 coronapatiënten, van wie 150 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 693 covidpatiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 8 patiënten.

De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam, met in totaal 377 besmettingen. De hoofdstad wordt gevolgd door Rotterdam (258) en Den Haag (250). In Den Haag is dit het hoogste aantal dat op een dag is gemeld.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Reusel-De Mierden (19,8 per 10.000 inwoners) Haaksbergen (18,1) en Vlieland (17,3). Op Vlieland gaat het slechts om twee mensen, maar vanwege het geringe aantal inwoners valt de gemeente op.

Duitse kerstmarkten gaan door

Duitse kerstmarkten zoals die in Düsseldorf gaan vooralsnog door. Ook andere steden in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben groen licht gekregen van de minister van Volksgezondheid.

Wel moeten de markten zich houden aan strenge eisen: het mag niet te druk worden en er moeten hygiënemaatregelen worden genomen, melden lokale media. Mensen die glühwein drinken aan een statafel moeten naam en adres noteren.

De kerstmarkten beginnen ongeveer een maand voor Kerstmis. De markten zijn elk jaar enorm populair bij Nederlandse toeristen. Dit jaar moeten bezoekers uit Noord- en Zuid-Holland en Utrecht in Duitsland kunnen aantonen dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.

De kerstmarkt in Düsseldorf

Brancheorganisatie zorg: waar blijven de sneltesten?

Zorgbrancheorganisatie Actiz wil weten hoelang de sector nog moet wachten op corona-sneltesten. "Daar moet echt werk van worden gemaakt", zegt een woordvoerder. "In andere landen kan het ook, wij begrijpen niet zo goed waarom het hier zo lang duurt."

Actiz vindt het problematisch dat zorgmedewerkers met milde klachten vaak dagenlang thuis op de uitslag van hun test moeten wachten. Ze krijgen voorrang bij de GGD, maar volgens Actiz werkt dat nog niet goed genoeg. Sneltesten moeten daarom uitkomst bieden, hoewel die minder nauwkeurig zijn dan de gangbare PCR-tests.

De brancheorganisatie vertegenwoordigt ook organisaties in de ouderenzorg. "Dat is een heel andere sector dan de ziekenhuiszorg. Wij kunnen zorg niet afschalen of op pauze zetten", zegt de woordvoerder.

Venlo vraagt Duitse toeristen weg te blijven

De gemeente Venlo roept Duitse toeristen op dit weekend weg te blijven uit de stad. In Duitsland is 3 oktober een feestdag. Die dag herdenken de Duitsers dat hun land dertig jaar geleden werd herenigd. Het is ook een dag waarop veel Duitsers de grens over trekken en een bezoek brengen aan de Limburgse stad.

Burgemeester Scholten van Venlo waarschuwt dat winkelgebieden en parkeerterreinen afgesloten kunnen worden als het druk is, meldt 1Limburg. Hij vraagt ondernemers en winkeliers van de binnenstad om geen speciale activiteiten te organiseren en ervoor te zorgen dat de 1,5 meter afstand toegepast kan worden.

Gisteren riepen ook Enschede, Dinxperlo en Winterswijk Duitsers al op om thuis te blijven en niet voor hun plezier in Nederland te gaan winkelen. Bij Winterswijk zal de marechaussee zaterdag bij reguliere controles aan de grens Duitsers waarschuwen voor de coronamaatregelen in Nederland. De Limburgse veiligheidsregio's moeten nog besluiten of dat ook in hun provincie gaat gebeuren.

Noodtoestand in Slowakije

De Slowaakse regering heeft de noodtoestand afgekondigd in het land vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. De noodtoestand is vanaf morgen van kracht en geldt in ieder geval voor 45 dagen.

De maatregel geeft de regering de mogelijkheid om strengere maatregelen af te kondigen. Het betekent niet dat het land teruggaat naar een lockdown, zoals aan het begin van de coronacrisis.

Meerderheid Kamer wil in hele land mondkapjes in publieke binnenruimte

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een duidelijke, landelijke richtlijn over het dragen van mondkapjes. Ook regeringspartij VVD wil dat er landelijk een dringend advies komt om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes.

Het kabinet wil tot nu toe niet verder gaan dan een advies, en laat het aan winkeliers over of ze klanten zonder mondkapje weigeren.

Volg het debat in dit liveblog.

Corona-app in België van start

Belgen die besmet zijn geraakt met het coronavirus kunnen dat vanaf vandaag doorgeven in een speciale app. België hoopt dat de app 'Coronalert' over een maand ook over de grens kan samenwerken, bijvoorbeeld met de Nederlandse CoronaMelder.

Net als de Nederlandse app houdt ook de Belgische variant bij met wie de drager van het virus in de buurt is geweest. De app kan een waarschuwing sturen naar iedereen die mogelijk ook besmet is geraakt. Dat gebeurt anoniem.

De Nederlandse CoronaMelder is ook af, maar wacht nog op goedkeuring van de Eerste Kamer. Die buigt zich daar volgende week over.

Kamer debatteert over strengere coronaregels

In de Tweede Kamer wordt vanaf 11.30 uur gedebatteerd over strengere coronamaatregelen. Maandag maakte het kabinet bekend dat de teugels worden aangetrokken. Daarover spreekt de Kamer vandaag.

Het zal onder meer gaan over het dragen van mondkapjes. Het kabinet vindt dat mensen die op meer plekken moeten dragen, maar wil niet overgaan tot een landelijke plicht. Een aantal partijen vindt dat onduidelijk en zal pleiten voor een mondkapjesplicht in het hele land.

Volg het debat in dit liveblog.

Haaglanden Medisch Centrum stelt mondmasker verplicht

Vanaf vandaag moeten patiënten, begeleiders en bezoekers van het Haaglanden Medisch Centrum een mondneusmasker dragen. Dat geldt ook voor bezoekers van de verpleegafdeling. Alleen patiënten op de verpleegafdeling hoeven geen masker te dragen. De maatregel geldt voor alle drie de locaties van het ziekenhuis. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen.

Het ziekenhuisbestuur komt met de maatregel naar aanleiding van de oproep van burgemeester Van Zanen om mondkapjes te dragen in de openbare binnenruimte. De veiligheidsregio heeft het dragen van een kapje niet verplicht gesteld, maar zorginstellingen, horecagelegenheden en winkels mogen het dragen van een mondkapje wel verplicht stellen.

HMC-medewerkers dragen al sinds twee weken een mondneusmasker bij zorgverlening binnen anderhalve meter afstand. Nu gaan ze in alle situaties een masker dragen.

Dertig mensen welkom bij huwelijk binnen, maar niet op feest

Bij huwelijksvoltrekkingen binnen mogen toch dertig mensen aanwezig zijn. Als de ceremonie buiten is dan zijn veertig aanwezigen toegestaan. Het kabinet heeft de mogelijkheden daarvoor verruimd. In de strengere maatregelen die maandag bekend werden gemaakt, stond nog dat er maximaal vier mensen welkom waren. Dat leidde tot veel onrust bij aanstaande echtparen en huwelijkslocaties, daarom heeft het kabinet de regels weer aangepast.

Voor een huwelijksfeest of receptie bij een eet- en drinkgelegenheid blijven dezelfde normen gelden als voor de horeca: gezelschappen mogen daar niet groter zijn dan vier personen of één huishouden.

Als er ook een kerkelijke viering aan de bruiloft verbonden is, dan gelden de regels voor kerkdiensten. Zonder reservering vooraf mogen er honderd mensen naar binnen, zolang ze blijven zitten en afstand houden. Met reservering en gezondheidscheck is de enige beperking aan het aantal aanwezigen het hebben van voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te houden.

Rechtbanken blijven open na verscherping maatregelen

De nieuwe coronamaatregelen die maandagavond door het kabinet werden aangekondigd, hebben vooralsnog geen gevolgen voor de werkwijze van de rechtspraak. Fysieke rechtszittingen kunnen doorgaan, meldt de Raad voor de rechtspraak. De rechtszalen zijn volgens de anderhalvemeternorm ingericht en zittingen kunnen op een veilige manier plaatsvinden, zegt de raad. Ook journalisten en andere belangstellenden kunnen zittingen blijven bijwonen, zij het op beperkte schaal.

Ook blijft het mogelijk om rechtszaken op een digitale manier te houden. Zo kan een rechter besluiten een zitting met behulp van video- of telefoonverbindingen te laten plaatsvinden als een betrokkene coronagerelateerde klachten heeft.

Rechtbanken sloten half maart twee maanden hun deuren vanwege de coronacrisis. Daardoor konden zo'n 17.000 rechtszaken niet doorgaan.

Justitie Oostenrijk verdenkt viertal van nalatigheid in wintersportgebied

Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie heeft vier mensen in staat van beschuldiging gesteld voor nalatigheid en het blootstellen van mensen aan overdraagbare ziekten. In maart waren er grote corona-uitbraken in wintersportplaatsen Ischgl en Sankt Anton, waar toen nog volop werd geskied en gefeest. Later bleek dat duizenden wintersporters corona hadden opgelopen en vervolgens door Europa hadden verspreid. Ook veel Nederlanders waren in het gebied aan het skiën.

Wie de verdachten zijn is niet bekendgemaakt. Eind vorige maand meldde de krant Tiroler Tageszeitung dat er onderzoeken waren gestart tegen onder anderen de burgemeester van Ischgl, Werner Kurz, en bestuurder van het district Landeck Markus Maass. Kurz liet eerder weten zich niet verantwoordelijk te voelen en te hebben gedaan wat hij kon.

De mensen die in staat van beschuldiging zijn gesteld worden ervan verdacht te laat en onvoldoende maatregelen te hebben genomen. Vooral de uitvoering van de verkeersbeperkingen in Ischgl en het plotselinge vertrek van honderden vakantiegangers zonder quarantaine zullen worden onderzocht.

Nederlanders bellen meer in coronatijd

Nederlanders hebben in de coronacrisis meer gebeld dan normaal, zowel vast als mobiel, meldt de Autoriteit Consument en Markt op basis van de cijfers over de eerste helft van het jaar. Het aantal belminuten voor mobiel steeg met 23 procent. Voor vaste telefonie nam het aantal belminuten toe met 19 procent. "Dat is opvallend, omdat het aantal belminuten voorheen juist afnam", voegt de toezichthouder toe.

Het dataverbruik steeg minder dan gebruikelijk, vermoedelijk omdat veel mensen thuis waren en wifi gebruikten in plaats van mobiele data. Ten opzichte van het eerste kwartaal was de groei 2,5 procent, terwijl de groei in dezelfde periode vorige jaar 18 procent bedroeg.

Parlement Israël akkoord met beperking demonstraties

Het Israëlische parlement heeft een wet aangenomen waarmee de regering demonstraties aan banden kan leggen, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat gebeurde na urenlange debatten. Critici stellen dat de wet er eigenlijk op gericht is tegenstanders van premier Netanyahu de mond te snoeren.

Er stemden 46 parlementsleden voor en 38 tegen. Met de wet kan de regering de noodtoestand afkondigen voor een week, als het coronavirus verder om zich grijpt. Als de noodtoestand wordt uitgeroepen, is het verboden om verder dan een kilometer van huis te demonstreren. Daarmee komt de facto een einde aan de wekelijkse demonstraties tegen de coronamaatregelen en Netanyahu voor zijn ambtswoning.

De wet is onderdeel van de tweede lockdown die op 18 september inging in het land. Ondanks die lockdown gingen de afgelopen dagen duizenden mensen de straat op om tegen Netanyahu te demonstreren. De premier ligt onder vuur vanwege een corruptieproces waarin hij is verwikkeld. Hij is aangeklaagd voor fraude, kwade trouw en omkoping. Ook is er veel kritiek op zijn aanpak van de coronacrisis.

Besmetting vastgesteld op nertsenfarm Neer, 4000 dieren geruimd

Bij een nertsenfokkerij in het Limburgse dorp Neer is een coronabesmetting vastgesteld. Zo'n 4000 moederdieren worden geruimd.

De besmetting kwam aan het licht door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. In totaal zijn nu 58 van de 128 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. De meeste bedrijven zitten in Noord-Brabant.

FNV: geef mensen met laagste inkomens gratis mondkapjes

Vakbond FNV wil dat mensen die op of rond het bestaansminimum leven gratis mondkapjes krijgen. Die oproep doet FNV aan Nederlandse gemeenten: "De mensen met de kleinste portemonnees hebben het al extra zwaar door corona en kunnen kosten voor de mondkapjes er niet bij hebben", zegt Maureen van der Pligt, bestuurder van FNV.

"Helemaal niet nu je in sommige steden en regio's op veel plekken het dringende advies krijgt om een mondkapje te dragen en winkels je zelfs mogen weigeren als je dat niet doet. Voor mensen in de bijstand en andere minima is dit gewoon niet te betalen. De overheid moet hen tegemoetkomen."

De vakbond vraagt gemeenten om de mondkapjes te betalen vanuit de bijzondere bijstand, of met algemene tijdelijke maatregelen. "Schenk alle minima desnoods, vijf stoffen, wasbare mondkapjes, zoals ze bijvoorbeeld al doen in Rotterdam. Dat zou heel veel mensen wat lucht geven."

Overleg over carnaval: 'Het wordt passiever, meer beleven dan vieren'

Geen optochten, geen publiek en geen grote feesten in tenten en kroegen. Door de coronamaatregelen valt het carnaval komend jaar in het water, maar veel lokale verenigingen willen het hoe dan ook vieren.

De Brabantse Carnavals Federatie organiseerde daarom gisteravond een online bijeenkomst met voorzitters van de veiligheidsregio en meer dan honderd organisatoren van de lokale carnavals. Gezocht wordt naar alternatieven als mini-optochten, stilstaande praalwagens die bewonderd kunnen worden, een zomercarnaval en kroegbezoek in kleine groepjes met een tijdslot.

"Het wordt allemaal wat passiever, het wordt meer beleven dan vieren", zegt voorzitter Rob van de Laar van de Carnavals Federatie in het NOS Radio 1 Journaal. "Carnaval is een spontaan feest, een druk feest. Sociale contacten horen daar gewoon bij. Dat zit er komend jaar wat minder in", aldus Van de Laar.

Een jaartje overslaan is voor hem geen optie: "We willen niet koste wat het kost ons feestje hebben, het is gewoon die dagen carnaval, net zoals het Kerstmis is. Carnaval zit bij de mensen in de genen. Het is veel meer dan alleen aan de tapkast hangen."

Van de Laar belooft de carnavalsverenigingen met een coronaprotocol te komen, zodat alle organisaties weten wat je wel en niet kunt doen tijdens carnaval. Ook roept hij iedereen op mee te denken over een nieuwe, veilige invulling van het feest.

Soldaat van Oranje ligt stil vanwege besmettingen

De musical Soldaat van Oranje ligt opnieuw stil, nu vanwege het aantal coronabesmettingen binnen de cast. Dat bevestigt theaterproducent Fred Boot tegenover Shownieuws. Begin deze maand was de musical juist weer opgestart, na een coronastop van zes maanden.

Ongeveer de helft van de cast, zo'n vijftien personen, is positief getest. De musical wordt daarom in ieder geval tot en met zondag niet opgevoerd.

Soldaat van Oranje is de succesvolste theatervoorstelling uit de Nederlandse geschiedenis. De bewerking van het levensverhaal van verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema trekt sinds de première in oktober 2010 doorlopend uitverkochte zalen. Het stuk is inmiddels bijna 3000 keer gespeeld en er zijn meer dan 3 miljoen kaartjes verkocht.

Nederlandse deel BinckBank Tour geschrapt

Het Nederlandse deel van de BinckBank Tour is geschrapt. De etappekoers, die gisteren begon in het Belgische Blankenberge, wordt nu enkel verreden op Belgisch grondgebied. Dat komt door de aangescherpte coronamaatregelen die sinds gisteren in Nederland gelden.

Lees verder:

Bonaire stelt thuiswerken verplicht waar mogelijk

Bonaire stelt thuiswerken verplicht waar dat kan. Gezaghebber Edison Rijna heeft een nieuw pakket maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens Rijna blijkt uit onderzoek dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden of op het werk.

Op 21 september ging op Bonaire een milde lockdown in. Toen waren er 27 besmettingen, nu zijn het er 77. Sindsdien geldt voor het eiland code oranje. Reina wil wekelijks bekijken of dat versoepeld kan worden. Als dat gebeurt, kunnen er weer passagiers uit Nederland komen.

Onder de nieuwe maatregelen mogen horecagelegenheden weer open. Wel moeten restaurants en bars zich houden aan hygiëneregels en uiterlijk om 22.00 uur de deuren sluiten. In kapsalons en nagelstudio's moeten mondkapjes worden gedragen.

Sportscholen moeten dicht blijven, net als casino's. Scholen en crèches blijven open. Bij huwelijken en begrafenissen mogen maximaal tien personen aanwezig zijn. Bij kerkdiensten is het maximum vijftig personen, zolang er voldoende afstand wordt gehouden. Zingen is verboden.

Huisartsen bezorgd over extra druk najaar

Huisartsen hebben sinds het uitbreken van de coronapandemie niet de zorg kunnen leveren die ze wilden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1600 huisartsen. Ook vrezen ze extra drukte in het najaar.

Lees verder:

Rode Kruis: vergeet meest kwetsbaren niet

Nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, vraagt het Rode Kruis om extra aandacht voor de meest kwetsbare mensen. Niet alleen op het gebied van gezondheid, het gaat ook om mensen die geen geld meer hebben om in hun primaire levensonderhoud te voorzien.

"Niet iedereen die zijn baan verliest of tijdelijk niet kan werken, heeft nu recht op overheidssteun. Een deel van hen, zoals seizoenarbeiders en schoonmakers die informeel werk doen, komt zonder inkomen al snel in ernstige omstandigheden terecht", zegt Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. "Wij verwachten dat deze groep steeds groter wordt. Bovendien is deze groep niet altijd zichtbaar, wat de situatie nog verder bemoeilijkt."

In het voorjaar heeft het Rode Kruis geholpen met extra opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Veel van deze voorzieningen zijn inmiddels weer gesloten, waardoor veel mensen weer op straat moeten slapen. De hulporganisatie vraagt de overheid om te zorgen voor voldoende opvanglocaties.

Ook wijst het Rode Kruis erop dat de drempel voor mensen zonder geldige verblijfsdocumenten hoog is om zich op te laten testen op corona. De hulporganisatie wil dat teststraten toegankelijker worden, bijvoorbeeld door informatie te geven in verschillende talen.

Welkom in een nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het liveblog van gisteren terug.