De schaatsers van de Jumbo-Visma-ploeg rijden hun rondjes in Thialf
NOS Schaatsen

Geen wereldbeker voor langebaanschaatsers en shorttrackers dit jaar

De hoop bij de langebaanschaatsers en shorttrackers dat er ondanks de coronapandemie dit jaar toch begonnen zou kunnen worden met het wereldbekerseizoen, is vervlogen. De internationale schaatsunie ISU heeft besloten dat er dit kalenderjaar geen wedstrijden georganiseerd zullen worden.

Afgelopen zomer werden de wereldbekerweekeinden voor de langebaanschaatsers in Polen, Noorwegen, de Verenigde Staten en Canada al geschrapt. Er werd gezocht naar een alternatief, bijvoorbeeld een serie wedstrijden in een 'bubbel' in Thialf in Heerenveen, maar daar ziet de ISU geen heil in.

Douwe de Vries over mislukt plan van schaatsbubbel: 'Behoorlijke tegenvaller'

"De ISU hanteert als uitgangspunt bij alle disciplines dat we er alles aan doen om schaatsers en fans internationale wedstrijden te bieden. Maar veiligheid en gezondheid staan voorop", zegt ISU-voorzitter Jan Dijkema.

"We gaan graag met de betrokkenen bekijken of het begin 2021 doorgang kan vinden, afhankelijk van de situatie rondom de pandemie dan. Eveneens houden we de EK en WK langebaanschaatsen op de kalender."

De KNSB zal nu gaan kijken of er nog vóór 1 januari nationale topwedstrijden kunnen worden georganiseerd. "Wij zien ook de positieve kant", zegt technisch directeur Remy de Wit van de KNSB.

"De ISU houdt immers de deur open voor een reeks World Cups begin 2021, rond de EK allround en sprint in Thialf. Het is voor de schaatssport van groot belang, zeker in een pre-olympisch jaar, dat internationale topwedstrijden doorgang kunnen vinden. We denken nog steeds dat dat mogelijk is: een gezonde en veilige reeks topwedstrijden in schaatsmekka Heerenveen. Wij zullen er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen."

Reden voor het afschieten van het voorgestelde plan is de onvoorspelbaarheid van de pandemie. Een aantal landen had al laten weten op dit moment in ieder geval niet van de partij te zullen zijn.

Shorttrack en kunstschaatsen

De wereldbekers van shorttrack in Seoul (11-13 december) en Peking (18-20) gaat ook niet door. Bij het kunstschaatsen is de Grand Prix Finale van 10 tot en 13 december uit het schema gehaald.

Eerder deze week liet Sven Kramer nog weten dat hij goede hoop heeft dat het doorgaat:

Kramer hoopvol: 'Zou me verbazen als het schaatsen niet doorgaat'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl