liveblog
NOS NieuwsAangepast

Curaçao verbiedt verjaardagsfeesten • Uitgaanssector houdt minuut stilte 'voor de nacht'

liveblog gesloten

Italië haalt 750 migranten van Lampedusa, asielzoekers in quarantaine op boten

In Italië zijn honderden migranten van het eiland Lampedusa gehaald. Er zouden te veel mensen in het verblijf voor asielzoekers zitten. Normaal is daar plaats voor nog geen 200 migranten, nu waren het er zo'n 2000.

De burgemeester van het eiland en de gouverneur van Sicilië vreesden dat het risico op een snelle verspreiding van het coronavirus hier te groot was. Na het aanhoren van hun klachten zette de Italiaanse overheid gecharterde boten in die de migranten tijdelijk onderbrengen. Uit voorzorg moeten de migranten daar veertien dagen aan boord in quarantaine blijven. Daarna gaan ze naar Sicilië of het vasteland.

Van de 750 opgehaalde migranten zou niemand besmet zijn, volgens het Rode Kruis.

Bazaar weer open met nieuwe maatregelen; 'mondkapje is wennen'

De Bazaar in Beverwijk was vandaag voor het eerst weer open. Dit nadat de deuren van een aantal grote markthallen twee weken geleden werden gesloten door Veiligheidsregio Kennemerland. Het zou toen onmogelijk zijn geweest om anderhalve meter afstand te houden. Nu er nieuwe regels zijn opgesteld, mocht de markt weer open. Zo is er nu éénrichtingsverkeer, zit er een limiet op het aantal bezoekers en zijn mondkapjes verplicht.

Dat is even wennen, zegt een bezoeker tegen regionale omroep NH. "Als je een beetje ademt, gaat je bril beslaan. En praten gaat moeilijk. Maar het is te begrijpen dat ze dit doen."

Ondernemers merken dat het veel minder druk is. "Ik heb geen enkele klant en het is al twaalf uur geweest", vertelt Mustapha Hammouchi van de ondernemersvereniging tegen de regionale omroep. "Ik moet hier 500 euro aan huur betalen, ik heb geen idee hoe ik dat moet ophoesten. Ik kan maximaal 10 tot 15 procent van de huur betalen, voor de rest helemaal niks."

Na dit weekend worden de maatregelen geëvalueerd. Burgemeester Martijn Smit (PvdA) is niet van plan de deuren opnieuw te sluiten, vertelt hij bij Radio Tour de France op NPO Radio 1. "Sluiting is alleen aan de orde als de anderhalve meter echt, en dan bedoel ik ook echt, niet lukt."

Luister hier het hele gesprek met burgemeester De Smit:

Curaçao verbiedt verjaardags- en huisfeesten

Op Curaçao mogen geen huisfeesten meer worden gegeven. Het land verbiedt verjaardagsfeesten en andere sociale activiteiten die thuis worden gehouden.

Ook heeft minister-president Eugene Rhuggenaath de bevolking aangeraden om thuis te werken en om met name in de openbare ruimte mondkapjes te gaan dragen.

Op het eiland zijn zaterdagochtend tien nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Daarmee is het aantal actieve besmettingen gestegen van 38 naar 48 personen. Volgens de minister-president worden veel besmettingen overgebracht tijdens familiefeesten.

Eerder werden alle dans- en muziekactiviteiten stopgezet en werden discotheken gesloten.

Portugal heeft hoogste aantal gemelde besmettingen sinds mei

Het aantal gemelde coronabesmettingen in Portugal heeft het hoogste niveau sinds mei bereikt. Vandaag werden bijna 500 nieuwe gevallen gerapporteerd. Tot dusver hoort Portugal (10 miljoen inwoners) in Europa tot de minst getroffen landen, gemeten in het aantal doden per hoofd van de bevolking.

Maar de laatste weken zijn de autoriteiten ongerust geworden over lokale uitbraken van het virus. De meeste nieuwe besmettingen zijn opnieuw in en rond de steden Lissabon en Porto. De overheid heeft nieuwe maatregelen aangekondigd vanaf half september, maar details zijn nog niet bekendgemaakt

Deze grote evenementen gingen gewoon door dit weekend - in aangepaste vorm

Veel ligt stil of is uitgesteld, maar dit weekend zijn er toch ook weer wat grote evenementen die in aangepaste vorm wel door konden gaan. In Zwolle is de Indonesische beurs Pasar Malam begonnen in de IJsselhallen. Daar hebben ze met 20.000 vierkante meter genoeg ruimte om de anderhalve meter aan te houden. Het evenement heeft drie in- en uitgangen, zodat bezoekers elkaar niet hoeven te kruisen.

In Assen wordt de Deutsche Tourenwagen-Masters (DTM) gehouden; het grootste kampioenschap voor toerwagens. Ook hier is veel ruimte voor een gelimiteerd aantal bezoekers. Ook zijn er zes tribunes opgebouwd die allemaal eigen parkeerplaatsen, catering en toiletvoorzieningen hebben.

Politie Volendam grijpt in bij illegale feesten tijdens eerste kermisloze weekend

Het eerste kermisloze weekeinde in Volendam is niet helemaal zonder problemen verlopen.

De politie heeft vannacht twee illegale thuisfeesten in het kermisgekke dorp afgebroken. "Daar werd zeker geen anderhalve meter afstand gehouden. Er was ook niets aangevraagd of geregeld. De jeugd was zwaar aan de alcohol, dat is ook zonder de kermis helemaal niet de bedoeling", zegt burgemeester Lieke Severs bij NH Nieuws. Ze ergert zich ook aan een horecaondernemer die zich niets aantrekt van de coronaregels, tenzij de handhavers langskomen. "Dan hoor je: "de boa, de boa!" en spatten ze uit elkaar, maar daarna doet men weer wat men wil. Daar worden we een beetje verdrietig van." Komende week gaat ze met de ondernemer in gesprek.

Volendam kent, net als andere dorpen en steden aan de voormalige Zuiderzee, een rijke kermistraditie. Toen kermisexploitanten zagen aankomen dat het er dit jaar vanwege corona niet van zou komen, dienden ze een alternatief plan in voor een kinderkermis zonder horeca. Maar de gemeente vond dat te veel lijken op de gewone kermis en gaf geen toestemming. In plaats daarvan lopen dit weekeinde extra politieagenten en handhavers door het dorp. Volgens de burgemeester werkt dat verder goed.

Manifestatie uitgaanssector afgelopen

Op het Museumplein is de manifestatie van de uitgaanssector geëindigd met een minuut 'stilte voor de nacht'. Betogers kwamen daar bijeen om aandacht te vragen voor hun financiële situatie nu discotheken en clubs voorlopig dicht blijven. Ook willen ze dat het kabinet kijkt naar de plannen die ze hebben om toch veilig open te kunnen. Volgens de organisatoren van de manifestatie waren er zo'n 2500 mensen.

"Het is ons inkomen. In sommige sectoren wordt wel gekeken naar mogelijkheden en hier niet", vertelt een van de betogers op NPO Radio 1. Volgens verslaggever Vincent van Rijn verliep de demonstratie gemoedelijk.

Een van de laatste sprekers op het podium was dj Joost van Bellen. Volgens hem geeft de politiek niks om het nachtleven en de mensen die erin werken. "De nacht wacht, maar zonder respect en support houden we dat wachten niet vol. Zonder ondersteuning gaat een gigantische industrie en een cultuur waar we in Nederland trots op zijn kapot."

Tijdens de demonstratie mocht geen muziek worden gedraaid, maar tegen het einde werd toch een uitzondering gemaakt met Fight For Your Right (To Party) van de Beastie Boys.

Zo ging het eraan toe:

Manifestatie uitgaanssector op het Museumplein

Speciale outfit Manneken Pis eert zorgmedewerkers

Voor het eerst geen veteranen bij Indië-herdenking Roermond

Bij het Nationaal Indië-Monument in Roermond zijn vanmiddag de 6200 militairen herdacht die in de jaren 1945 tot 1962 om het leven kwamen in het toenmalig Nederlands Indië en in Nieuw-Guinea.

Als gevolg van de coronamaatregelen waren daarbij voor het eerst geen veteranen en nabestaanden aanwezig. Om ze toch zoveel mogelijk bij de herdenking te betrekken, is deze online uitgezonden door 1Limburg.

"Veteranen, ook al zijn ze 93 jaar oud, willen er graag bij zijn. Maar mensen van die leeftijd horen bij de kwetsbare doelgroep, dus die moeten we niet op één plek bij elkaar hebben. Dat zou onverantwoord zijn", zegt Jan Litjens van de stichting Nationaal Indië Monument.

Tsjechen moeten voetballen van UEFA, ondanks besmette spelers

De Tsjechische voetbalbond heeft gevraagd of de Nations League-wedstrijd van maandag tegen Schotland kan worden afgelast nadat bekend is geworden dat zeven spelers zich moeten terugtrekken vanwege meerdere coronabesmettingen in de selectie. De Europese voetbalbond gaat niet akkoord. In de reglementen staat dat er nog gewoon gevoetbald moet worden zolang er ten minste dertien spelers beschikbaar zijn. Een woordvoerder van de Tsjechische ploeg bevestigde daarop dat er maandag "een ander team in actie zal komen".

654 nieuwe besmettingen, opnieuw meer dan afgelopen week

Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 654 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er 744. Vorige week werden er gemiddeld 514 besmettingen per dag gemeld.

Doden en ziekenhuisopnames

De GGD's hebben vandaag 5 nieuwe ziekenhuisopnames en 4 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 3 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

Manifestatie uitgaanssector op het Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam wordt een manifestatie gehouden om aandacht te vragen voor de uitgaanssector. Enkele honderden mensen hebben zich daar tot nu toe verzameld. Ze dringen aan op versoepeling van de coronamaatregelen. Eerder deze week maakte het kabinet bekend dat discotheken en clubs voorlopig nog voor onbepaalde tijd gesloten blijven omdat het risico op verspreiding van corona te groot zou zijn.

Organisatoren van manifestatie 'De Nacht Wacht' vrezen dat de nachtcultuur op deze manier verdwijnt en pleiten voor een protocol waarmee nachtclubs en discotheken toch weer open kunnen. Op de Facebookpagina van het evenement staan voorbeelden als een gezondheidscheck bij de deur, goede ventilatiesystemen en een gelimiteerd aantal bezoekers.

De gemeente Amsterdam heeft van tevoren 5000 stippen aangebracht op de grond, zodat de demonstranten voldoende afstand kunnen houden.

SGP wil ook zonder vaccin zicht op versoepelingen

Het kabinet moet zo snel mogelijk duidelijkheid geven over wanneer bepaalde coronamaatregelen teruggedraaid kunnen worden. Ook voordat er een vaccin is, moeten meer vrijheden mogelijk worden gemaakt, zei partijleider Kees van der Staaij op de partijraad van de SGP. Hij werd daar opnieuw tot lijsttrekker uitgeroepen.

Van der Staaij heeft veel waardering voor de manier waarop het kabinet zich een weg heeft gezocht in de pandemie. Maar het moet van hem wel meer inzicht en perspectief bieden over wanneer de maatregelen opgeheven worden.

"Neem die anderhalvemeter-maatregel. Wanneer kunnen we weer terug naar normaal?", vroeg Van der Staaij zich af. "Laat het kabinet zich daarbij niet blindstaren op een vaccin - de vraag is en blijft wanneer de risico's zodanig beperkt zijn geworden dat met of zonder vaccin een verdere afschaling verantwoord is."

De achterban van de SGP voelt die beperkingen vooral op zondag, nu er door de anderhalvemeter-maatregel veel minder mensen welkom zijn in kerkdiensten. Dat daar zo snel als mogelijk verandering in komt, telt voor Van der Staaij heel zwaar: "Onlinemogelijkheden zijn een uitkomst in nood, maar we moeten van de nood geen deugd maken."

Politie grijpt in bij protest tegen lockdownmaatregelen in Melbourne

De Australische politie heeft ingegrepen bij protesten in Melbourne. De ongeveer 200 demonstranten riepen "freedom" en "human rights matter". Ze gaan al bijna vijf weken gebukt onder een strenge lockdown.

Er zijn vijftien demonstranten aangehouden, een voor het aanvallen van de politie, de andere voor het overtreden van de coronaregels. "Het is niet veilig, niet verstandig en tegen de wet", zei premier Daniel Andrews van de staat Victoria, waarvan Melbourne de hoofdstad is. Hij noemt het "volstrekt egoïstisch" om de straat op te gaan om te demonstreren.

Er zijn vandaag 11 doden en 76 nieuwe besmettingen gemeld in Victoria, waar 75 procent van alle besmettingen in Australië heeft plaatsgevonden. Naar verwachting kondigt de premier morgen een lichte versoepeling van de maatregelen aan. De economie is er voor het eerst sinds 1991 in een recessie beland.

In totaal zijn in Australië, dat kampt met de tweede golf van coronabesmettingen, ruim 26.200 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Het dodental staat op 748.

Politie grijpt in bij protest in Melbourne

Farmaceutische bedrijven VS: veiligheid vaccin boven snelheid

Farmaceutische bedrijven in de Verenigde Staten dringen er bij de overheid op aan om een eventueel vaccin alleen toe te laten als het echt veilig is. Ze vrezen dat een vaccin omwille van de snelheid wordt toegelaten onder druk van de regering-Trump, als het nog niet uitgebreid genoeg is getest. Dat schrijft The New York Times.

Verschillende farmaceuten zijn in een strijd met elkaar verwikkeld om als eerste een coronavaccin te hebben. Ze hebben de handen ineengeslagen en komen in de komende dagen met een verklaring waarin staat dat ze pas een vaccin zullen presenteren als dat aan alle richtlijnen voor werkzaamheid en veiligheid voldoet. De verklaring is bedoeld om de bevolking ervan te verzekeren dat ze niet onder eventuele druk van de regering zullen bezwijken.

Trump heeft de druk opgevoerd en wil dat er in oktober een vaccin is, nog voor de presidentsverkiezingen van 3 november. Een toenemend aantal wetenschappers, toezichthouders en gezondheidsexperts heeft zijn zorgen hierover geuit.

Protest Malieveld: zorgpersoneel zet symbolisch schoenen neer

De zorgsector demonstreert vandaag op het Malieveld, maar zonder zorgmedewerkers. Vanwege de coronamaatregelen blijven zij weg. In plaats daarvan zijn symbolisch schoenen in het gras gezet. Politici houden toespraken vanuit een glazen huis.

De zorg pleit voor structureel meer loon en vermindering van de werkdruk. Ook willen ze minder regels en meer respect voor de verzorgenden.

Virtueel protest op het Malieveld: 'Onze schoenen kunnen er wel staan'

Nations League-duel Tsjechië tegen Schotland afgelast na coronabesmettingen

Het duel in de Nations League tussen Tsjechië en Schotland, dat voor maandag op de agenda staat, is afgelast. De Tsjechische voetbalbond had erom gevraagd na een positieve coronatest binnen de selectie. Slavia Praag wilde zeven van zijn spelers terugtrekken.

De Schotse bond heeft nog geen officieel besluit van de UEFA ontvangen en vraagt de Europese voetbalbond om opheldering.

Ook CBS heeft nu een coronadashboard: hoe gaat het met ons in deze tijd?

Sinds maart wemelt het van de grafieken over het coronavirus. In juni bracht de Rijksoverheid die bij elkaar in het coronadashboard. Daarin gaat het vooral over feiten en cijfers. Nu komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met een eigen dashboard, over welvaart in tijd van corona.

Daarin wordt de impact van de crisis op de samenleving en onszelf weergegeven. Daaruit blijkt onder meer dat we ons in het tweede kwartaal van dit jaar gezonder voelden dan in voorgaande jaren.

Ruzie in de familie door coronadenkbeelden, hoe ga je daarmee om?

Een deel van de Nederlanders heeft een ander beeld van het coronavirus dan de meerderheid. Ze denken onder meer dat de ernst van het virus bewust wordt overdreven, door media en overheid, om een andere agenda door te drukken.

Binnen families of vriendengroepen en zelfs tussen partners leidt dit soort denkbeelden tot ruzies of conflicten. Hoe ga je daarmee om? Nieuwsuur sprak erover met socioloog Jaron Harambam.

Nieuwsuur sprak met bertrokkenen over de situatie die kan ontstaan:

De race om het coronavaccin: 1,5 miljard gekocht, nu wachten op resultaten

De enige manier om de coronacrisis te beëindigen is een vaccin, zei het kabinet deze week nog maar eens. In Europees verband zijn vijf coronavaccins gereserveerd, een zesde overeenkomst is in de maak. Er zijn miljarden mee gemoeid. Hoe goed de vaccins zijn, zal de praktijk moeten uitwijzen. Er wordt volop getest.

De deals zijn gesloten met grote farmaceutische bedrijven. Uiterlijk volgend jaar moeten die honderden miljoenen vaccins leveren, zodra een middel alle testfasen heeft doorlopen en succesvol blijkt. Ook over de aansprakelijkheid lijken afspraken te zijn gemaakt. Pas één deal is volledig afgerond.

GGD-voorzitter Rouvoet: testen zonder klachten leidt tot schijnveiligheid

André Rouvoet, die vorige maand aantrad als voorzitter van de koepel van GGD's, GGD-GHOR, vindt het niet zinvol dat mensen zonder klachten zich massaal laten testen zonder dat de meerwaarde daarvan duidelijk is. Dat zegt hij in een interview in Trouw. Hij noemt als voorbeeld het testen van reizigers zonder symptomen op Schiphol. Dat kan volgens hem averechts werken: mensen wanen zich veilig als de test negatief is en houden zich vervolgens niet aan de regels.

"Mijn stelling is: baat het niet, dan schaadt het wél. Als we ons met Kerst massaal laten testen en we gaan daarna allemaal op bezoek bij opa en oma in het verpleeghuis, dan roepen we een tweede golf over ons af."

Anderzijds roept het kabinet mensen zonder klachten steeds vaker op zich te laten testen, bijvoorbeeld als uit gebruik van de corona-app blijkt dat ze bij iemand met corona in de buurt zijn geweest. Door de druk op de teststraten ontstonden er deze week lange wachttijden, waardoor mensen met klachten langer dan gewenst thuis moesten blijven.

De kritiek op de GGD's daarover vindt hij niet terecht. "Die bal ligt niet bij ons: het is het ministerie van Volksgezondheid dat de testcapaciteit inkoopt."

Ook stoort Rouvoet zich aan de kritiek op zijn organisatie vanuit de politiek. Die bemoeit zich te veel met de uitvoering van het werk. De samenwerking met minister De Jonge noemt Rouvoet uitstekend, maar hij roept de politiek, en ook de minister, op om niet op elk detail van de uitvoering te gaan zitten. "Jullie hebben ons een opdracht gegeven, wij voeren die uit." Hij wijst erop dat bij IC-artsen ook niet over de schouder wordt meegekeken.

Bij de GGD dreigt dat te gebeuren als er steeds meer wensen komen over waar en wanneer er moet worden getest en hoelang het bron- en contactonderzoek mag lopen. Ook kwam er kritiek op de GGD's in Rotterdam en Amsterdam, die tijdelijk aan mensen hebben gevraagd om zelf hun contacten te bellen op een piekmoment.

Wachttijd coronatest te lang, scholen lopen warm voor commerciële aanbieders

Steeds meer scholen overwegen om commerciële coronatests in te zetten voor hun personeel. Omdat de wachttijd voor een coronatest bij de GGD oploopt en de uitslag ook niet meteen komt, kunnen docenten met verkoudheidsklachten soms bijna een week niet lesgeven. Ook mediabedrijven en sportploegen kloppen aan bij de commerciële bureaus.

Minister na kritiek op verdeling tests: 'Moeten kleine labs overeind houden'

Het is een bewuste keuze om de coronatests in Nederland te verdelen over veel verschillende kleine laboratoria, zegt minister Hugo de Jonge in een interview met Nieuwsuur. Critici zeggen dat deze manier van werken niet efficiënt is in een pandemie.

Het gebruik van de kleine laboratoria is volgens de minister nodig om de labs, die een belangrijke regionale functie hebben, te behouden. Ondertussen worden de grote laboratoria in Nederland niet volledig benut.

Nieuw liveblog

Welkom! Dit is het liveblog van zaterdag 5 september. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.