NOS NieuwsAangepast

Evenementen in tijd van corona: 'Elke tribune heeft eigen parkeerplaatsen'

Maandenlang lag alles stil vanwege corona, maar dit weekend zijn er weer wat grote evenementen die door kunnen gaan. Dat gebeurde uiteraard in aangepaste vorm en dus met minder publiek.

Zo begon in de IJsselhallen in Zwolle gisteren de Pasar Malam, die nog tot zondag duurt. De Indonesische beurs zou oorspronkelijk in maart gehouden worden. De kramen en restaurants waren al opgebouwd en de decoraties opgehangen, toen de lockdownmaatregelen aangekondigd werden.

"We hebben ons zeker afgevraagd Na of het wel slim was dit te organiseren", zegt organisator Marcel Neervoort over dit weekend. Hij wijst erop dat de IJsselhallen, met 20.000 vierkante meter, de "perfecte locatie" is om weer met de Pasar Malam-markten van start te gaan. Deze worden jaarlijks op meerdere plaatsen door het land georganiseerd. Zwolle bijt wat betreft de coronamaatregelen het spits af.

Het evenement heeft drie in- en uitgangen, zodat bezoekers elkaar niet kruisen. Vanwege de coronaregels worden alle hallen van de IJsselhallen dit jaar gebruikt. Dat levert ongeveer drie voetbalvelden aan ruimte op waar de kraampjes en restaurants verspreid staan. "Voor de intimiteit is dat minder, maar dat is nu eenmaal zo", zegt Neervoort. Bezoekers van de Indonesische beurs reageren positief: "Mooi dat het zo uitgebreid is, met veel ruimte".

Bekijk hieronder beelden van de Pasar Malam in Zwolle:

Coronaproof Pasar Malam-evenement in Zwolle: 'Fijn dat het eindelijk weer kan'

In Assen was het de beurt aan de Deutsche Tourenwagen-Masters (DTM). De DTM is in Europa het grootste kampioenschap voor toerwagens. Dit weekend worden per dag 10.000 bezoekers toegelaten tot de tribunes bij het TT circuit in de Drentse hoofdstad. Normaal zijn dat er 55.000 en kunnen er nog eens 60.000 bezoekers staan. Een evenement in sterk afgeslankte vorm dus.

Voor het evenement was vooraf toestemming van de Veiligheidsregio nodig. Die kwam er, omdat het terrein groot genoeg is waardoor bezoekers voldoende afstand kunnen houden. Voor de DTM werden zes tribunes opgebouwd die plaats bieden aan 1800 mensen. Iedere bezoeker krijgt een kaartje met een vaste zitplaats toegewezen.

"Elke tribune heeft eigen parkeerplaatsen, eigen catering en eigen toiletvoorzieningen", legt organisator Lee van Dam uit, dit om te voorkomen dat te veel mensen door elkaar gaan lopen. Ook is overal eenrichtingsverkeer gecreëerd zodat mensen elkaar niet passeren en moeten bezoekers op het terrein een mondkapje dragen.

De Vereniging van Evenementenmakers is opgetogen dat de DTM in Assen doorgaat met publiek. "We zijn blij dat er weer evenementen op gang komen, al is het met een klein aantal bezoekers," vertelt woordvoerder Willem Westermann. "Er zijn al voetbalwedstrijden met publiek, net als concerten en theatervoorstellingen." De bezoekers moeten er alleen nog even in komen: "Het is wennen aan de regeltjes. Maar het is fijn dat er weer een evenement in de buurt is."

Bekijk hier hoe het er op het TT-circuit Assen aan toe ging:

Weer publiek bij race-evenement DTM op TT Circuit in Assen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl