NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Mondkapje verplicht in Belgische winkels • Opnieuw nertsenbedrijven besmet

Liveblog gesloten
 • We sluiten dit liveblog

  Vanaf morgenochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over al het coronanieuws. Goedenacht!

 • België voert mondkapjesplicht in voor winkels, musea en bioscopen

  In België is vanaf zaterdag het dragen van een mondmasker in winkels, musea en bioscopen verplicht. Eerder vandaag kwam de Hoge Gezondheidsraad al met het advies de mondkapjesverplichting in het land uit te breiden. Dat is nu overgenomen door de Belgische regering. Op dit moment zijn mondkapjes al verplicht in het openbaar vervoer en bij contactberoepen als de kapper.

  De mondkapjesplicht geldt voor een lange lijst openbare gelegenheden, variërend van bibliotheken tot gebedshuizen. Premier Wilmès benadrukt dat de lijst in de toekomst aangepast kan worden, afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. "In andere situaties blijft het dragen van een masker altijd sterk aanbevolen", zegt de premier.

 • Video: half jaar coronavirus

  Het is vandaag een half jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het eerst over een nieuw virus in China rapporteerde. Sinds die 9 januari is het leven van mensen over de hele wereld radicaal veranderd.

  Een terugblik:

 • Besmettingen bij twee nertsenbedrijven vastgesteld

  Er zijn opnieuw coronabesmettingen vastgesteld bij nertsenfokkerijen. Het gaat om een bedrijf in Ospel bij Weert met 6400 moederdieren en een in Vredepeel bij Venray met 12.500 moederdieren. Beide bedrijven worden zo snel mogelijk geruimd, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

  In totaal zijn bij 22 nertsenbedrijven besmettingen vastgesteld. Eerder vandaag riep de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost minister Schouten van Landbouw op alle nertsenbedrijven in de regio preventief te laten ruimen.

  Vanaf 2024 zijn alle nertsenfokkerijen verboden. In 2019 waren er 128 bedrijven voor edelpelsdieren in Nederland. In de praktijk zijn dat vooral nertsenhouderijen. De meeste fokkerijen staan in Noord-Brabant.

 • Belgische minister ergert zich aan internationale pers

  België wordt ten onrechte gezien als het land dat de coronacrisis het slechtst heeft aangepakt. Dat schrijft minister Maggie De Block van Volksgezondheid in een opiniestuk op de website van Politico. Uit een vergelijkend onderzoek tussen 21 OESO-landen kwam België naar voren als land met de slechtste aanpak.

  Volgens De Block is dat onderzoek gebaseerd op een klein aantal factoren, zoals oversterfte. België kent met 9776 coronasterfgevallen het hoogste aantal gerapporteerde doden per miljoen inwoners. Dat is volgens de minister het gevolg van de "nauwkeurige telling door onafhankelijke epidemiologen die geen enkel potentieel slachtoffer over het hoofd wilden zien". Andere factoren als bevolkingsdichtheid en de centrale ligging zijn niet meegenomen in het onderzoek, schrijft ze.

  Ze hekelt daarom dat de "simplistische statistieken" klakkeloos zijn overgenomen door internationale media. "De media hebben een enorme impact op de reputatie van ons land. Het is belangrijk dat we alert zijn op inaccurate en oneerlijke vooroordelen", schrijft ze.

 • Engelsen mogen weer naar concerten, zwembaden en beautysalons

  Theatervoorstellingen en concerten in de open lucht zijn vanaf zaterdag weer toegestaan in Engeland. Schoonheidssalons, zonnestudio's en tattooshops mogen maandag hun deuren weer openen, later deze maand volgen ook fitnesscentra en zwembaden. Die versoepelingen van de coronamaatregelen heeft Downing Street 10 zojuist bekendgemaakt. Volgens minister Dowden van Cultuur komt het normale leven langzaam terug.

 • Nederlandse en Italiaanse werkgevers: steun EU-herstelplan

  De Nederlandse en Italiaanse werkgeversorganisaties VNO-NCW en Confindustria roepen Europese regeringsleiders op het EU-herstelplan te steunen. Daarmee moeten Europese landen geholpen worden de coronacrisis door te komen, onder meer met behulp van een herstelfonds van 750 miljard euro. Volgens de werkgevers kunnen de investeringen lidstaten helpen hervormingen door te voeren.

  Morgen ontmoet premier Rutte zijn Italiaanse ambtgenoot Conte om onder meer het EU-herstelplan te bespreken. Hans de Boer van VNO-NCW ziet de gezamenlijke verklaring als "belangrijk en goed signaal in aanloop naar de ontmoeting". De werkgevers hopen dat de EU-landen voor de zomervakantie akkoord gaan met het plan.

  Volgens onze correspondent is de gezamenlijke verklaring voornamelijk voor Rutte bedoeld:

  Voorafgaand aan het bezoek aan Conte brengt Rutte vanavond al een bezoek aan bondskanselier Merkel. Ook daar zal het herstelfonds onderwerp van gesprek zijn.

  Premier Rutte draagt onderweg naar Berlijn een mondkapje ANP
 • Griekenland overweegt nieuwe reisbeperkingen

  De Griekse autoriteiten overwegen nieuwe reisbeperkingen in te stellen als het aantal coronagevallen blijft oplopen. Sinds de heropening van de grenzen op 1 juli is het aantal besmettingen weer aan het oplopen. Het gaat om enkele tientallen infecties per dag, waarvan ongeveer de helft de oorsprong in het buitenland heeft.

  Griekenland heeft het aantal coronatesten in de regio aan de grens met Bulgarije opgevoerd, nadat afgelopen week een toenemend aantal besmettingen bij binnenkomende bezoekers werd geconstateerd. Afgelopen maandag werd het toeristisch verkeer uit Servië een halt toegeroepen, omdat de meeste "geïmporteerde" besmettingen in de grensregio werden geconstateerd bij Servische bezoekers. Tot zeker 15 juli zijn Serviërs niet welkom voor vakantiereizen in Griekenland.

  De autoriteiten maken zich ook zorgen over het negeren van coronamaatregelen door Grieken zelf. Zo worden in deze tijd van het jaar traditioneel grote dorpsfeesten georganiseerd, die mogelijk een brandhaard voor nieuwe besmettingen kunnen vormen.

 • 3 miljoen Nederlanders kregen coronasteun van overheid

  Bijna een derde van de Nederlandse beroepsbevolking heeft in de maanden maart, april en mei financiële steun gekregen van de overheid. Werkgevers hebben het loon van zo'n 2,6 miljoen werknemers aangevuld met overheidssteun en ongeveer 374.000 zzp'ers hebben speciale inkomenssteun ontvangen. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekendgemaakt.

  Vorige maand werd nog gesproken van ruim een kwart van de beroepsbevolking.

 • GGD: Geen coronatest voor Marokkogangers zonder klachten

  De GGD'en krijgen veel telefoontjes van mensen die naar Marokko willen reizen en om een coronatest vragen. De Marokkaanse overheid maakte gisteren bekend dat de grenzen voor Marokkanen weer opengaan, maar reizigers moeten dan wel een negatieve coronatest én een antistoffentest kunnen overleggen.

  Dat blijkt ingewikkeld. Een woordvoerder van de GGD benadrukt dat niet alle reizigers een gratis test kunnen krijgen. "Wij testen mensen die klachten hebben, geen mensen die op reis willen. Bovendien geven wij helemaal geen covid-19-verklaringen af."

  Hij verwijst daarom naar commerciële laboratoria die de tests tegen betaling afnemen.

 • Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

  Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld is gedaald van 94 naar 91. Dat is het laagste aantal in maanden. Van alle patiënten liggen er 70 op gewone verpleegafdelingen (gisteren 74) en 21 op intensive cares (gisteren 20).

  Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is er "enige stijging" te zien in de non-covid-19-zorg op de intensive care. "Dat is goed voordat de vakantieperiode aantreedt."

 • Belgische virologen: 'mogelijk vaccin werkt goed bij hamsters'

  Virologen van de Katholieke Universiteit Leuven hebben vanmiddag de eerste resultaten gepresenteerd van hun onderzoek naar de werking van een vaccin. Het middel blijkt "bijzonder goed te werken" bij hamsters, stellen de onderzoekers. Pas aan het einde van het jaar zal het vaccin ook op mensen getest worden.

  Wereldwijd zijn zo'n 160 vaccins in ontwikkeling, maar er zijn tot dusver weinig resultaten openbaar gemaakt. Dit is het enige kandidaat-vaccin dat gebaseerd is op het bestaande vaccin tegen gele koorts; een vaccin dat al tientallen jaren wordt gebruikt en bij gele koorts levenslange bescherming biedt.

 • Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil alle nertsen preventief laten ruimen

  De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil dat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opdracht geeft alle nertsenbedrijven in de regio preventief te ruimen. De afgelopen weken werden al twintig nertsenfokkerijen geruimd, nadat er besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld. In een brief (PDF) aan de minister schrijft voorzitter Jorritsma dat het preventief ruimen van alle bedrijven ertoe leidt dat onzekerheid bij de fokkers wordt weggenomen en geen nieuwe besmettingen plaats kunnen vinden.

  Volgens de veiligheidsregio is het ruimen ná een besmetting niet "het passende antwoord op de door ons ervaren problematiek". Ook de mogelijkheid om een geruimd fokbedrijf opnieuw op te starten wordt bekritiseerd. "Het kunnen herstarten van fokactiviteiten in een gebied waar het besmettingsgevaar nog niet is geweken en kans op herhaling groot is, is niet uit te leggen", schrijft Jorritsma.

  In de brief wordt gesproken van een "onbevredigende situatie, die niet het beeld geeft dat we met elkaar in controle zijn". Zo is het onduidelijk wat de besmettingsbron bij recent besmette bedrijven is. Ook de rol van boerderijkatten is onbekend.

 • Opbrengst benefietavond Suriname overstijgt miljoen

  Het benefietprogramma Nederland voor Suriname heeft ruim 1,1 miljoen euro opgeleverd. De inzamelingsactie voor de aanpak van het coronavirus in Suriname werd gisteravond op NPO1 uitgezonden. Aan het einde van de show stond de teller op 502.068 euro.

 • Definitief geen lockdown in Servië na rellen in hoofdstad

  De geplande lockdown in de Servische hoofdstad Belgrado is definitief van de baan. Eerder opperde president Vucic een avondklok voor het komend weekend, maar daar kwam hij gisteren al gedeeltelijk op terug.

  De komende tijd zijn bijeenkomsten met meer dan 10 personen verboden en moeten overdekte horecazaken om 21.00 uur dicht. Met deze opnieuw ingestelde coronamaatregelen hoopt de Servische regering de tweede besmettingsgolf van het coronavirus te beperken.

  De corona-aanpak van de Servische regering leidde de afgelopen dagen tot protesten in verschillende steden in het land. De actievoerders zijn boos omdat Vucic eerder strenge coronamaatregelen invoerde, maar met de verkiezingen in juni in het vooruitzicht het land weer van het slot haalde.

  De betogers probeerden gisteren onder meer het parlement te bestormen. Actievoerders bekogelden de politie met flessen en stenen, agenten vuurden traangas af. Ook meerdere journalisten kregen aanvallen van zowel de politie als betogers te verduren, meldt nieuwssite Balkan Insight.

  Bij de rellen raakten tientallen demonstranten en agenten gewond:

  Het aantal coronabesmettingen in het Balkanland loopt sinds eind juni flink op. De afgelopen week werden dagelijks honderden nieuwe besmettingen vastgesteld. Volgens premier Brnabic staat het gezondheidssysteem van Belgrado "op instorten". Zij sluit strengere maatregelen in de toekomst daarom niet uit.

  Nederland heeft gisteren opnieuw een inreisverbod ingesteld voor Servië en het naburige Montenegro.