NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Half miljoen opgehaald voor Suriname • Marokko opent grens voor Marokkanen

 • Op NPO 1 was vanavond een benefietuitzending begonnen voor coronahulp aan Suriname. Er is meer dan 500.000 euro opgehaald.
 • In de VS zijn gisteren meer dan 60.000 besmettingen geregistreerd, een record.
 • De Nederlandse corona-app krijgt de naam CoronaMelder; vandaag is een grote test begonnen.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Einde

  We sluiten dit liveblog. Vanaf morgenochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over al het coronanieuws. Goede nacht!

 • Marokkanen uit buitenland weer welkom in Marokko

  Marokko opent op 14 juli de grenzen voor Marokkanen uit het buitenland, meldt staatspersbureau MAP. Dat betekent dat mensen met een Marokkaans paspoort die bijvoorbeeld in Nederland of Frankrijk wonen, weer naar Marokko kunnen reizen. Ook buitenlanders die in Marokko wonen maar door de coronapandemie tijdelijk niet terug konden, zijn weer welkom.

  Reizigers kunnen zowel per boot als per vliegtuig naar Marokko komen. Volgens het staatspersbureau gaat luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc extra vluchten plannen om mensen naar Marokko te brengen. Veerboten vertrekken uitsluitend vanuit Sète (Frankrijk) en Genua (Italië).

  Iedereen die naar Marokko wil moet wel een negatieve coronatest kunnen aantonen. Die mag niet ouder zijn dan 48 uur.

 • Half miljoen euro opgehaald bij tv-uitzending voor Suriname

  Tijdens het NPO 1-programma Nederland voor Suriname is meer dan 500.000 euro ingezameld om het land te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Tante Es, het typetje van presentator Jörgen Raymann, maakte dat bekend.

  "Ik ben trots", zei tante Es over het in een ruim uur tijd opgehaalde bedrag. "We gaan voor nog een half miljoen de komende dagen. Blijf geven mensen." Ook de komende dagen kan er nog gedoneerd worden om Suriname aan bijvoorbeeld medische apparatuur, mondkapjes, behandelplekken en IC-bedden te helpen.

 • Verslaggevers die bij Bolsonaro waren in quarantaine

  Braziliaanse tv-zenders hebben verslaggevers die gisteren bij een verklaring van president Bolsonaro waren, in quarantaine geplaatst. Bolsonaro maakte voor de camera's bekend dat hij positief was getest op het coronavirus. Hij droeg daarbij een mondkapje, maar verslaggevers hielden relatief weinig afstand. Later deed Bolsonaro een paar stappen terug en deed hij zijn mondkapje af, om zijn gezicht te kunnen laten zien.

  De omroepen EBC, CNN Brasil en Record TV hebben laten weten dat hun verslaggevers in quarantaine gaan en worden getest.

  Op Twitter zegt Bolsonaro, die het coronavirus heeft vergeleken met "een griepje", dat het goed met hem gaat. De president schrijft dat toe aan het gebruik van hydroxychloroquine. Gisteren prees hij dat malariamiddel in een video ook al aan:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Braziliaanse president Bolsonaro: 'Hydroxychloroquine werkt voor mij'
 • Ruimere regels genetische manipulatie voor coronavaccin

  De Europese Commissie mag de strenge regels voor genetische manipulatie tijdelijk opzij zetten, zodat er sneller een vaccin tegen corona kan worden ontwikkeld. Een meerderheid in het Europees Parlement heeft met de wijziging ingestemd.

  Net als in de landbouw worden in de farmaceutische industrie soms kleine aanpassingen gemaakt in het dna van bijvoorbeeld planten. Onder meer farmaceut AstraZeneca, waar Nederland met andere EU-landen leveringsafspraken mee heeft gemaakt, maakt ook gebruik van die techniek.

  Genetische modificaties zijn aan strenge regels gebonden. Volgens een meerderheid in het Europees Parlement zijn de huidige regels onvoldoende flexibel. Jan Huitema (VVD), een van de voorstanders van de verandering, reageert dan ook tevreden. "Alles moet in het werk worden gesteld om een vaccin te vinden", zegt hij. "Alleen met een vaccin krijgen mensen weer de bewegingsvrijheid waar we allemaal op wachten."

 • Italië weert Bengalen na 'coronavlucht'

  Italië maakt zich zorgen over mensen uit Bangladesh die het coronavirus meenemen. Zeker 36 mensen die maandag op een vlucht uit Bangladesh aankwamen in Rome, zijn positief getest op het virus. Daarop zijn alle vluchten uit het Aziatische land geannuleerd. De autoriteiten spreken van een "virale bom".

  Vandaag zijn opnieuw groepen Bengalen geweerd. Vanmiddag werden 125 mensen uit Bangladesh tegengehouden op het vliegveld van Rome en nog eens 40 op het vliegveld van Milaan. Ze zijn teruggestuurd; hun medepassagiers moeten 14 dagen in quarantaine. De autoriteiten van Lazio, de regio rond Rome, houden er rekening mee dat er al zo'n 600 besmette Bengalen in Italië zijn.

  Italië was recent weer begonnen met het binnenlaten van Bengalen die in Italië wonen en werken. Italiaanse media melden dat sommige passagiers op de vlucht van maandag nepcertificaten bij zich hadden waarmee ze wilden 'bewijzen' dat ze negatief waren getest. De certificaten zouden in Bangladesh zijn verkocht door corrupte medici.

  In dit vliegtuig zaten 40 mensen uit Bangladesh; zij zijn teruggestuurd naar Qatar, waar het vliegtuig was opgestegen ZUMA Press
 • Benefietprogramma voor Suriname

  Op NPO 1 begint om 20.30 uur een benefietuitzending voor coronahulp aan ziekenhuizen in Suriname. De tv-actie Nederland voor Suriname is bedoeld om geld in te zamelen voor apparatuur, beschermende materialen en afdelingen om besmette patiënten te kunnen behandelen.

  De uitzending is tot 21.50 uur live te zien op NPO 1 en op NPO Start.

  In Suriname zijn ruim 600 besmettingen en 15 doden geteld. Volgens cabaretier en presentator Jörgen Raymann, een van de gezichten van het benefietprogramma, piept en kraakt de gezondheidszorg met name in het oosten van het land. In heel Suriname zijn slechts 25 IC-bedden. Ziekenhuizen kunnen opschalen, maar kampen ook met personeelstekorten.

  Naast Raymann werken onder anderen Humberto Tan, Mildred Roethof, Glen Faria, Trijntje Oosterhuis, Gerda Havertong, Jeangu Macrooy, Yannick Hiwat, Tommie Christiaan, Kees van der Spek en Dwight Dissels mee aan de uitzending.

 • Laatste dag voor Van Rijn als minister

  Vandaag was de laatste dag van Martin van Rijn als minister voor Medische Zorg. Morgen wordt hij opgevolgd door Tamara van Ark, die tot nu toe staatssecretaris van Sociale Zaken was.

  De PvdA'er Van Rijn - in het vorige kabinet staatssecretaris - keerde terug in het kabinet toen Bruno Bruins midden in de coronacrisis oververmoeid vertrok. Nieuwsuur kijkt met Van Rijn terug op de afgelopen maanden. Het begon allemaal met een belletje van premier Rutte toen hij thuis appeltaart stond te bakken, zegt hij. "Ik stond met mijn handen in het deeg." Daarna ging het alleen nog maar over de IC-capaciteit en beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel.

  In het kabinet is Van Rijn afgelopen vrijdag bij de ministerraad al uitgezwaaid. Rutte stond vandaag ook nog even stil bij het afscheid van de 'inspringminister':

 • Tienduizenden banen in gevaar bij United

  De Amerikaanse vliegmaatschappij United heeft zo'n 36.000 medewerkers voorbereid op een gedwongen onbetaald verlof. Ze hebben te horen gekregen dat ze vanaf 1 oktober mogelijk niet meer nodig zijn als gevolg van de coronapandemie en de ingestorte vraag naar vliegreizen.

  United zegt wel dat het om een worst case scenario gaat en dat nog wordt gekeken naar andere oplossingen. Voor 1 oktober wordt sowieso niemand weggestuurd, omdat de overheid tot die tijd meebetaalt aan salarissen.

  Door het toenemende aantal coronabesmettingen in veel Amerikaanse staten, en daarmee samenhangende nieuwe reisbeperkingen, is herstel voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen nog ver weg. "Deze crisis maakt van alle andere crises dwergen", zegt het hoofd van een grote bond voor cabinepersoneel (AFA). "En er is geen einde in zicht."

  Geparkeerde United-toestellen op het vliegveld van Houston, vorige maand AFP
 • Toch geen avondklok in Servië

  President Vucic van Servië komt terug van zijn voornemen om komend weekend weer een avondklok in te voeren. Die aankondiging leidde gisteravond tot demonstraties en rellen waarbij tientallen gewonden vielen, het merendeel politie-agenten.

  Vucic wilde weer een avondklok vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen in zijn land. Vanmiddag zei hij dat er zeker nieuwe maatregelen komen, maar dat het crisisteam van de regering een avondklok toch niet nodig acht. Morgen volgt een definitief besluit.

  De politie greep gisteravond keihard in, wat leidde tot kritiek van burgerrechtengroeperingen. De president noemde de betogers in Belgrado fascistisch. Ook zei hij dat er verdenkingen zijn van inmenging door buitenlandse geheime diensten bij de demonstraties. Bewijs daarvoor noemde hij niet.

  De demonstraties van gisteravond waren volgens correspondent Mitra Nazar niet alleen gericht tegen de nieuwe coronamaatregelen, maar vooral tegen de autoritaire Vucic. Critici verwijten hem onder meer dat hij de aanvankelijk strenge maatregelen te snel heeft losgelaten om de verkiezingen van vorige maand te laten doorgaan. Die won Vucic met een enorme meerderheid. Dat er nu waarschijnlijk toch geen avondklok komt, laat volgens de president zien dat hij helemaal niet alles voor het zeggen heeft.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rellen in Belgrado vanwege nieuwe coronamaatregelen
 • VS telt ruim 60.000 besmettingen op een dag

  In de Verenigde Staten is opnieuw een recordaantal nieuwe besmettingen geregistreerd. Gisteren kwamen er volgens de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore, die alle cijfers bijhoudt, 60.021 coronabesmettingen bij. De dagen daarvoor lag het aantal nieuwe besmettingen steeds tussen 50.000 en 60.000.

  Sinds half juni neemt het aantal besmettingen snel toe, vooral na versoepelingen van maatregelen in staten als Florida, Texas en Arizona. In de grootste stad van Arizona, Phoenix, is volgens CNN een groot tekort aan testen. Burgemeester Gallego zegt dat ze een lage drempel wil voor testen, maar dat mensen nu soms acht uur in de auto moeten wachten voordat ze aan de beurt zijn.

  Drukte bij een testlocatie in Phoenix, Arizona AP
 • Geen coronapatiënten meer op IC in Bergamo

  Voor het eerst sinds 23 februari liggen er geen coronapatiënten meer op de intensive care van het ziekenhuis in Bergamo, in Noord-Italië. Die stad was het Europese epicentrum van de pandemie. In de provincie Bergamo stierven naar schatting meer dan 6000 mensen aan het virus.

  Op de meest kritieke dagen moesten meer dan honderd zieken aan de beademing in het Paus Johannes XXIII-ziekenhuis. Volgens lokale media liggen er op de verpleegafdelingen nog wel mensen die eerder corona hadden, maar inmiddels herstellen.

  Aan het IC-personeel zijn vandaag zo'n 600 harten uitgereikt. Die zijn eerder door duizenden vrijwilligers uit heel Italië gemaakt om zorgmedewerkers te bedanken.

  IC-medewerkers in Bergamo met harten die ze cadeau hebben gekregen ASSTPapaGiovanniXXIII
 • Minder dan 100 covid-patiënten in ziekenhuis

  Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld is gedaald van 103 naar 94. Van hen liggen er 20 op de intensive care (4 minder dan gisteren) en 74 op gewone verpleegafdelingen (5 minder dan gisteren).

  Afgelopen zaterdag lagen voor het eerst sinds de grote coronapiek minder dan honderd mensen met covid in Nederlandse ziekenhuizen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat ziekenhuizen nu gemiddeld minder dan 2 covid-patiënten hebben.

 • Britse steun: lagere btw en korting bij restaurants

  De Britse regering heeft nieuwe steunmaatregelen aangekondigd, vooral gericht op de horeca en het toerisme. De btw voor die sectoren gaat omlaag van 20 procent naar 5 procent. De maatregel gaat volgende week woensdag in en geldt zes maanden.

  Het moet banenverlies bij restaurants, pubs, hotels en campings beperken. Minister Sunak van Financiën sprak in het Lagerhuis van een "katalysator van 4 miljard pond".

  Sunak kondigde verder een extra korting voor restaurantbezoekers aan. Wie in augustus op maandagen, dinsdagen of woensdagen uit eten gaat, krijgt 50 procent korting, met een maximum van 10 pond per persoon. De kortingsactie geldt niet overal: zaken die willen meedoen, moeten zich bij de overheid aanmelden.

  De regering steekt ook miljarden in een bonusprogramma voor bedrijven. Ondernemers krijgen 1000 pond voor iedere werknemer die ze na het aflopen van bestaande steunprogramma's in oktober nog zeker drie maanden in dienst houden. Als iedereen door die prikkel aan het werk blijft, kost de staat dat 9 miljard pond, verwacht Sunak.

  Een pub in Chessington bij Londen. Horeca in Engeland is sinds 4 juli weer open AFP
 • WHO stelt standpunt over verspreiding corona bij

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent dat het coronavirus zich misschien iets makkelijker door de lucht verspreidt dan gedacht. De WHO stond op het standpunt dat het virus zich vooral verspreidt via druppels uit de neus en de mond van een besmet persoon.

  Volgens een groep van 239 wetenschappers uit 32 landen onderschatte de WHO de kans op verspreiding via fijne vochtdruppeltjes die in afgesloten ruimtes in de lucht blijven hangen. Ze publiceerden maandag een open brief in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal. De brief is vooral ondertekend door natuurkundigen en veel minder door virologen.

  "De mogelijkheid van overdracht door de lucht, met name in drukke, afgesloten en slecht geventileerde omgevingen, kan niet worden uitgesloten", zei WHO-topvrouw Benedetta Allegranzi, verantwoordelijk voor infectiepreventie. Volgens haar zijn er inderdaad aanwijzingen dat overdracht onder die omstandigheden mogelijk is, maar ontbreekt het aan definitief bewijs. Er is dus meer onderzoek nodig.

  RIVM

  Ook het RIVM zegt nu dat het virus in fijne vochtdruppels in de lucht van niet-geventileerde ruimtes kan blijven hangen. Hoe groot de kans is dat iemand die binnen is in aanraking komt met het virus hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de ruimte en de duur dat iemand er verblijft. Het hangt ook af van de hoeveelheid druppels die een coronapatiënt ontwikkelt en hoeveel virusdeeltjes daarin zitten.

  Volgens de RIVM-onderzoekers is de kans dat iemand in aanraking komt met het virus in de meeste gevallen minder dan 1 procent. Ook staat niet vast of het gevaar van besmetting oplevert. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig.

 • Meer berichten tonen