Supporters van Mezokovesd in Hongarije
NOS Voetbal

In steeds meer Oost-Europese landen is publiek welkom bij voetbalwedstrijden

De voetbalfan is langzaamaan weer welkom in Oost-Europese stadions. Hongarije heeft zijn eerste speelronde met publiek op de tribunes al achter de rug en Bulgarije, Servië, Polen en Rusland volgen snel.

De Hongaarse competitie werd ruim een week geleden al achter gesloten deuren hervat en afgelopen weekend maakten ook de fans hun rentree in het stadion. Althans, een deel van hen. Op last van de Hongaarse bond was maximaal één op de vier stoeltjes bezet.

Voor de Hongaarse bekerfinale geldt woensdag eenzelfde regeling. Zo'n 10.000 stoeltjes zijn daardoor bezet in de Puskas National Arena, waar Budapest Honved FC en Mezokovesd het tegen elkaar gaan opnemen.

Ook in Bulgarije en Servië zijn fans snel weer welkom. Vanaf komend weekeinde mogen clubs in de Bulgaarse Parva Liga hun stadion voor maximaal 30 procent vullen, Servië heeft bepaald dat supporters op de tribunes ruim 1 meter afstand van elkaar moeten houden.

Coronaregels? Daar denkt publiek niet aan bij bekerduel Servië

De Bulgaarse regering had aanvankelijk een herstart zonder fans voor ogen, maar haalde bakzeil na stevige kritiek vanuit de voetbalwereld, vooral van vele supportersclubs. Die waren van mening dat het onder strikte voorwaarden wel degelijk mogelijk zou moeten zijn om toeschouwers bij de wedstrijden toe te laten, zonder daarmee de volksgezondheid in gevaar te brengen.

Rusland 10 procent

Polen en Rusland zetten op respectievelijk 19 en 21 juni de stadiondeuren weer op een kier. In Polen mag 25 procent van de stadioncapaciteit worden gebruikt, de Russen trekken de grens bij 10 procent.

Overigens moeten alle vijf bovengenoemde landen hun meerdere erkennen in Wit-Rusland. Dat land zag de afgelopen maanden geen noodzaak fans de toegang tot het stadion te ontzeggen.

Maart 2020: Voetbalcompetitie Wit-Rusland van start met supporters en handen schudden

West-Europese landen als Duitsland, Engeland en Spanje kiezen er voorlopig voor geen publiek toe te laten. La Liga-voorzitter Javier Tebas gaat er vanuit dat pas bij het begin van het nieuwe seizoen weer fans aanwezig kunnen zijn.

Regionale autoriteiten

In sommige Spaanse regio's zijn de coronamaatregelen dusdanig versoepeld dat publiek daar binnen afzienbare tijd weer welkom zou kunnen zijn. Maar de spelersvakbonden en het ministerie van Sport zijn overeengekomen dat de stadiondeuren pas geopend worden als alle clubs in de eerste en tweede divisie daarvoor toestemming hebben gekregen van hun regionale autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl