Overzicht van de Europese voetbalcompetities
NOS Voetbal

Tussenstand: 21 landen gaan weer voetballen, 5 bijna en 4 definitief niet

Als alles volgens plan verloopt wordt er eind juni in 21 van de 30 bij European Leagues aangesloten landen op het hoogste niveau weer gevoetbald. Vanwege het wereldwijde coronavirus liggen de meeste nationale voetbalcompetities sinds half maart stil.

De kans bestaat dat er de komende weken nog vijf landen bijkomen. In Finland, Azerbeidzjan, Letland, Noord-Ierland en Kazachstan zijn de nationale voetbalbonden nog in afwachting van een (positieve) beslissing van de overheid.

In vier landen wordt er dit seizoen definitief niet meer gespeeld. Nederland, België, Frankrijk en Schotland zijn de landen waarin dit seizoen niet meer wordt gespeeld vanwege de gevolgen van het coronavirus. Op 24 april zette de voetbalbond KNVB een streep door het Nederlands betaald voetbal. De laatste weken is er steeds meer kritiek op dat vroege besluit, omdat er in veel landen nu toch weer gespeeld gaat worden.

European Leagues is de koepelorganisatie voor Europese voetbalcompetities.

Lionel Messi op de training bij FC Barcelona

De afgelopen dagen kregen drie belangrijke voetbalcompetities groen licht.

De Premier League wordt op woensdag 17 juni hervat. De inhaalwedstrijden Manchester City-Arsenal en Aston Villa-Sheffield United staan als eerste op het programma. In het weekend van 19 tot en met 21 juni wordt dan de eerste volledige speelronde afgewerkt.

Het Italiaanse betaald voetbal zal worden hervat met de Coppa Italia. Dat is het resultaat van een stemming onder de twintig clubs in de Serie A. De finale van het Italiaanse bekertoernooi moet worden gespeeld op 17 juni en daarvoor moeten nog de returnwedstrijden van de halve finales worden afgewerkt. Daarin spelen Napoli en Internazionale tegen elkaar en Juventus en AC Milan.

In de Italiaanse Serie A worden vanaf zaterdag 20 juni weer wedstrijden gespeeld. De laatste wedstrijd in de Serie A was Sassuolo-Brescia op maandag 9 maart. Juventus is koploper. De titelverdediger heeft met nog twaalf wedstrijden voor de boeg één punt voorsprong op Lazio.

De hoogste Spaanse voetbalklasse wordt op donderdag 11 juni hervat met de beladen stadsderby tussen Sevilla en Real Betis. De bedoeling is dat de laatste wedstrijden van La Liga op zondag 19 juli worden gespeeld. Er staan nog elf speelrondes op het programma in Spanje.

Bundesliga drie speelronden onderweg

In Duitsland is de Bundesliga vanaf 16 mei weer begonnen en zijn er sinds de onderbreking drie speelrondes afgewerkt. De Bundesliga heeft nog 6 van de 34 speelronden voor de boeg. Bayern München is koploper met zeven punten voorsprong op Borussia Dortmund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl