liveblog
NOS NieuwsAangepast

Gezondheidsschade kinderen door late behandeling • VS over een jaar weg uit WHO

  • Het wrakingsverzoek van actiegroep Viruswaanzin in de zaak tegen de coronamaatregelen is afgewezen.
  • Het RIVM meldt op basis van eigen onderzoek dat blootstelling aan het virus via aerosolen mogelijk is.
  • De Braziliaanse president Bolsonaro heeft covid-19.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen gaan we weer verder met een nieuw blog met coronanieuws. Fijne avond!

'Nederland is klaar voor een eventuele nieuwe coronapiek'

Er zijn in Nederland nagenoeg geen plannen voor lokale of regionale lockdowns, maar Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, is er gerust op dat Nederland klaar is voor een nieuwe coronapiek. "We hebben veel kennis en ervaring opgedaan de laatste vier maanden. We zijn nu beter voorbereid", zei hij vanavond in Nieuwsuur.

Boetes voor Nederlandse jongeren om veroorzaken overlast in Albufeira

Meer dan twintig Nederlandse jongeren hebben in de badplaats Albufeira aan de Algarve een boete gekregen omdat ze op straat aan het drinken waren. Ook overtraden ze de coronaregels.

Enkele jongeren beklaagden zich tegen de Portugese tv over het strenge optreden van de politie:

Dichte clubs, strenge politie: domper voor Nederlandse jongeren op reis

Vliegreis van Curaçao naar Nederland mogelijk bijna 150 euro duurder

Vliegen van Curaçao naar Nederland gaat mogelijk veel duurder worden. Luchthavenbedrijf Curaçao Airport Partners (CAP) overweegt de vertrekbelasting voor internationale reizigers te verhogen van 42 dollar naar 210 dollar per persoon.

Dat blijkt uit een brief van de luchthaven aan verschillende betrokkenen, schrijft de nieuwswebsite Curaçao.nu. CAP schrijft dat het bedrijf het wegvallen van de inkomsten door de coronacrisis moet compenseren. Het mag op basis van afspraken met de overheid de weggevallen inkomsten doorberekenen aan reizigers, zegt het luchthavenbedrijf.

De stap is opmerkelijk, omdat wereldwijd juist gewerkt wordt om de luchtvaart en het toerisme weer op gang te krijgen. Elke passagier zou door de maatregel 168 dollar (omgerekend 148,70 euro) duurder uit zijn voor een reis van Curaçao.

Kabinet past corona-spoedwet aan na kritiek

Het kabinet past de aangekondigde corona-spoedwet verregaand aan om tegemoet te komen aan de luide kritiek. Bronnen bevestigen een bericht daarover in het AD. De omstreden corona-app, die gebruikt kan worden voor het opsporen van besmettingen, is helemaal uit de wet gehaald. Ook de mogelijkheid voor de politie om in te grijpen bij mensen thuis staat niet meer in het wetsvoorstel.

Amerikaanse senator: VS officieel weg uit WHO

Het Amerikaanse parlement heeft een bericht gekregen van het Witte Huis dat de Verenigde Staten zich officieel hebben teruggetrokken uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Democratische senator Menendez, die het nieuws op Twitter wereldkundig maakte, heeft daar geen goed woord voor over.

Amerikaanse media berichten dat het Witte Huis ook aan de Verenigde Naties het vertrek in een formeel schrijven heeft meegedeeld. Het hele proces duurt nog een jaar.

Trump zei eind mei al dat de VS definitief uit de WHO zou stappen omdat de organisatie niet genoeg verbeteringen had doorgevoerd naar aanleiding van de coronapandemie. Op een persconferentie zei hij toen dat de WHO "onder totale controle van China staat".

Senator Menendez is uiterst kritisch over Trumps besluit. "Dit zal Amerikaanse levens of belangen niet beschermen - het houdt Amerikanen ziek en Amerika staat alleen."

Curaçao niet van plan in te stemmen met Nederlandse voorwaarden steunpakket

De regering van Curaçao stemt niet in met de voorwaarden die Nederland stelt aan nieuwe coronaleningen. Vrijdag moeten Curaçao, en ook Aruba en Sint-Maarten, in de Rijksministerraad laten weten of ze instemmen. Premier Rhuggenaath van Curaçao maakte op een persconferentie bekend dat hij dat niet zal doen.

Gezondheidsschade bij tientallen kinderen door te late behandeling

Tientallen kinderen hebben gezondheidsschade opgelopen omdat ze niet op tijd werden behandeld in het ziekenhuis. Bij een meldpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zijn daarover de afgelopen maanden zeker vijftig meldingen binnengekomen. Dat bevestigt NVK-voorzitter Károly Illy na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die op de intensive care belandden omdat de diagnose diabetes te laat werd gesteld. Volgens Illy kan die late behandeling komen doordat ouders vanwege corona niet naar een arts stappen of doordat een huisarts alleen telefonische consulten doet.

Maar hij waarschuwt ook zijn collega's. "Dit vindt nog steeds plaats, die terughoudendheid is er nog, ook bij ons. Daarom heb ik aan de bel getrokken."

Illy vindt dat kinderartsen moeten uitkijken dat ze niet alles via de telefoon of via beeldbellen doen. "Mijn boodschap is: was het voor corona nodig om een kind te zien, dan is het dat nu ook. Het is superbelangrijk voor het welzijn van kinderen dat we echt teruggaan naar de situatie van voor corona."

Tientallen ziekenhuizen Florida hebben geen plek meer op IC

Van de meer dan 300 ziekenhuizen in de Amerikaanse staat Florida hebben er 54 geen bedden meer vrij op de intensive care, blijkt uit data van een gezondheidsdienst van de staat.

In de hele staat zijn nog maar zo'n 1000 van de 6000 IC-bedden beschikbaar. Drie dagen geleden waren dat er nog 200 meer.

In de afgelopen week is het meerdere dagen voorgekomen dat er meer dan 10.000 coronabesmettingen in een etmaal werden vastgesteld. Meer dan 3800 mensen in de staat zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting met het virus.

Lokale lockdown lijkt in Nederland niet erg waarschijnlijk

Er zijn in Nederland nagenoeg geen plannen voor lokale of regionale lockdowns. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs verschillende veiligheidsregio's en GGD'en.

Terugkijken: Bolsonaro heeft corona

Braziliaanse president heeft corona

Vier verpleegkundigen Zuid-Holland expres blootgesteld aan corona

De Alrijne Zorggroep heeft aangifte gedaan tegen een coronapatiënt vanwege het doelbewust blootstellen van zorgpersoneel aan het virus. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving op NU.nl. Vier verpleegkundigen hebben het virus opgelopen.

Het gaat om een incident met een besmet familielid van een patiënt die het niet eens was met diens ziekenhuisbehandeling. In een gesprek daarover deed hij of zij de persoonlijke beschermingsmiddelen af, zoals een mondkapje en een schort.

President Bolsonaro van Brazilië heeft corona

De Braziliaanse president Bolsonaro is positief getest op het coronavirus, zo maakte hij zelf bekend op een persconferentie in Brasilia. Daar verklaarde hij zich verder prima te voelen. "Ik zou hier graag een rondje wandelen, maar dat mag niet op doktersadvies."

Vannacht bleek dat Bolsonaro coronaverschijnselen had en getest zou worden. Hij had onder meer 38 graden koorts.

Eén coronapatiënt op IC erbij

Het aantal coronapatiënten op de intensive care in Nederland is gestegen met 1 naar 24. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

"De cijfers geven een stabiel beeld", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De overall IC-bezetting blijft laag en zal naar verwachting in de komende periode door vakanties niet aantrekken."

Uit de cijfers van het RIVM bleek vandaag dat er de afgelopen week negen mensen met het virus in het ziekenhuis zijn opgenomen. Negentien coronapatiënten zijn overleden.

RIVM-site Infectieradar pas na zomer weer operationeel

De site Infectieradar, waarmee het RIVM nieuwe uitbraken van het coronavirus in kaart wilde brengen, blijft voorlopig uit de lucht. Vorige maand bleek dat de site een beveiligingslek bevatte. De website wordt nu van de grond af aan opnieuw opgebouwd.

Scholen Kenia pas in 2021 weer open

Middelbare scholen en basisscholen in Kenia blijven de rest van het jaar gesloten, heeft het ministerie van Onderwijs besloten.

"Gezien de beangstigende, opgaande lijn in het aantal coronabesmettingen, is de voor september voorziene heropening van de scholen uitgesteld", zegt de hoogste baas van het ministerie tegen Keniaanse media. Universiteiten en hogescholen mogen na de zomer wel open, mits ze de strenge coronavoorschriften opvolgen.

De topambtenaar noemt dit schooljaar een verloren jaar, omdat alle scholieren blijven zitten. De scholen in het Oost-Afrikaanse land sloten op 15 maart, vlak nadat de eerste coronabesmetting werd vastgesteld. In Kenia is het coronavirus bij ruim 8000 mensen gevonden. Zeker 164 patiënten zijn aan de gevolgen ervan overleden.

Streep door KLM Open: onmogelijke opgave om aan richtlijnen te voldoen

Het golftoernooi KLM Open, dat van 17 tot en met 20 september gespeeld zou worden op Bernardus Golf in Cromvoirt, is afgelast. De specifieke eigenschappen van en publieksbewegingen bij het toernooi zijn niet te verenigen met de geldende coronamaatregelen, stelt de organisatie.

Kinderen uit Griekse kampen weer naar elders in Europa gebracht

Het overbrengen van niet-begeleide vluchtelingenkinderen uit Griekenland naar andere landen in Europa is vandaag hervat. Het programma lag maandenlang stil als gevolg van reisbeperkingen door de coronacrisis. De meeste kinderen zijn afkomstig uit het overvolle kamp Moria op Lesbos, de rest komt van de eilanden Samos en Chios.

25 kinderen zijn om 14.00 uur vertrokken naar Portugal. Morgen gaan er nog eens 25 naar Finland. Portugal heeft al beloofd 500 alleenreizende kinderen op te nemen. Finland zal honderd kinderen opnemen, maar ook dertig volwassenen die in aanmerking komen voor familiehereniging.

Enkele kinderen uit de groep vlak voor vertrek naar Portugal

Staatssecretaris van Migratie Koumountsakos, vanmiddag aanwezig op de luchthaven van Athene, zei dat de planning is dat komende maanden 1600 kinderen naar EU-lidstaten worden gevlogen. Begin maart werd besloten om dat aantal kinderen uit de Griekse kampen naar andere EU-lidstaten te brengen.

Onder meer Duitsland en Luxemburg hebben in april kinderen toegelaten. In totaal hebben elf EU-lidstaten, plus Noorwegen en Zwitserland, zich bereid verklaard kinderen uit de kampen op te zullen vangen. Nederland doet daar niet aan mee.

Weekcijfers RIVM: 19 doden, 9 ziekenhuisopnames

In een week tijd zijn er bij het RIVM negentien sterfgevallen gemeld van mensen die besmet waren met het coronavirus. Negen coronapatiënten werden sinds vorige week dinsdag opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM in zijn update met coronacijfers, die nu wekelijks verschijnt. Het aantal vastgestelde besmettingen is gestegen met 432.

In de eerste maanden van de coronapandemie publiceerde het instituut dagelijks nieuwe cijfers, maar daar stopte het RIVM vorige week mee.

Het RIVM benadrukt dat de patiënten niet allemaal in de afgelopen week in het ziekenhuis zijn opgenomen of overleden. In totaal zijn er nu 6132 mensen in Nederland overleden van wie is bevestigd dat ze besmet waren met het virus. De werkelijke aantallen liggen hoger, omdat niet elke coronapatiënt is getest.

Wrakingsverzoek Viruswaanzin afgewezen

Het wrakingsverzoek van actiegroep Viruswaanzin in de rechtszaak tegen de coronamaatregelen van de overheid is afgewezen. Volgens de wrakingskamer in Den Haag is de rechter niet bevooroordeeld, zoals de groep stelde, waardoor ze niet vervangen hoeft te worden.

Volgens de actiegroep had de rechter in een andere zaak uitspraken gedaan die partijdig waren. Ook zou de rechter de Staat niet genoeg hebben ondervraagd.

De rechter noemde de coronacrisis in die zaak onder meer "een acute crisissituatie" die "substantieel veel slachtoffers eist". De wrakingskamer oordeelde dat daaruit geen vooringenomenheid blijkt. Zo werden de coronacijfers in de zaak niet betwist. Een rechter mag ze dan ook niet in twijfel trekken.

Iran meldt recordaantal coronadoden

Sinds gisteren zijn er in Iran zeker 200 mensen overleden waarvan is bevestigd dat ze besmet waren met het coronavirus. Het is een record voor het land, dat in het voorjaar als een van de eerste landen ter wereld zwaar werd getroffen door de coronapandemie. In die eerste golf was het hoogste aantal coronadoden op een dag 158.

In totaal zijn er nu bijna 12.000 Iraniërs overleden aan het virus. Afgelopen week nam het aantal nieuwe besmettingen in rap tempo toe, na versoepeling van een aantal coronamaatregelen. Veel Iraniërs zouden sinds die versoepelingen tegen de overheidsrichtlijnen in onder meer geen mondkapjes meer dragen.

President Rohani heeft afgelopen weekeinde aangekondigd de maatregelen weer aan te scherpen. "Als we zo doorgaan, gaan we knock-out", zei gezondheidsminister Namaki over de recentste cijfers.

Lufthansa snijdt in topfuncties

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa brengt het aantal leidinggevende functies binnen het bedrijf met 20 procent terug. Daarnaast verdwijnen er duizend banen op administratieve afdelingen. Zo moet het bedrijf ook in de jaren na de coronacrisis kunnen overleven, staat in een persbericht, ook al is de financiële situatie inmiddels niet meer nijpend dankzij het reddingspakket van de Duitse overheid van 9 miljard euro.

Daarnaast investeert het bedrijf de komende jaren in ieder geval de helft minder in nieuwe vliegtuigen; er komen tot 2023 maximaal tachtig toestellen bij. In een eerdere bezuinigingsronde besloot de maatschappij de huidige vloot al met honderd vliegtuigen in te krimpen.

Lufthansa heeft berekend dat er door de coronacrisis een surplus van zo'n 20.000 voltijdskrachten is ontstaan. In het persbericht benadrukt het bedrijf gedwongen ontslagen "in tegenstelling tot andere luchtvaartmaatschappijen" zoveel mogelijk te willen voorkomen. Daarvoor zijn wel deals over crisismaatregelen met vakbonden nodig, benadrukt Lufthansa.

Brussel: recessie zal dieper zijn dan gedacht

De Europese Commissie verwacht dat de recessie door de coronacrisis dieper zal zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Ook zal het herstel minder sterk zijn, schrijft de commissie in de zomerprognose.

De economie van de eurolanden zal dit jaar krimpen met gemiddeld 8,7 procent. Begin mei werd dat percentage door Brussel nog geraamd op 7,7 procent. "De economische impact van de lockdown is zwaarder dan we eerst hadden verwacht en de reis gaat nog steeds over een woelige zee", zei vice-voorzitter van de Europese Commissie Dombrovskis. Volgens hem is een snel akkoord over een Europees herstelpakket van 750 miljard euro belangrijker dan ooit.

Hadj-maatregelen: plastic flesjes met heilig water en ontsmette stenen

Saudi-Arabië heeft de coronarichtlijnen die gelden voor deelnemers aan de hadj gepubliceerd. Zo moet iedereen die later deze maand deelneemt aan de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka voor en na de bedevaart in quarantaine. Ook gelden er afstandsregels, moet er te allen tijde een mondkapje worden gedragen en nemen deelnemers hun eigen gebedskleden mee.

Verder mag het water uit de heilige waterbron Zamzam enkel uit plastic flesjes worden gedronken en zijn de stenen die normaliter onderweg worden opgepakt voor een stenigingsritueel vooraf al ontsmet en in zakken geplaatst.

Eerder maakte Saudi-Arabië bekend dat vanwege de coronapandemie enkel eigen inwoners mogen meedoen aan het jaarlijkse ritueel.

"Lockdown Melbourne is goed doordacht"

De Australische deelstaat Victoria meldde vandaag een recordaantal van 191 nieuwe coronabesmettingen. Het was voor premier Andrews reden om Melbourne de komende zes weken op slot te doen.

Hoewel het aantal nieuwe besmettingen in Victoria vanuit mondiaal perspectief relatief laag oogt, is er volgens correspondent Eva Gabeler goed nagedacht over de lockdown in de tweede stad van Australië. "Virologen zijn daar ook over te spreken", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is een week lang gekeken naar hoe het virus zich ontwikkelde en er is geprobeerd met lokale maatregelen het aantal nieuwe besmettingen in te dammen. Zelfs tot op flatniveau."

Maar omdat het aantal nieuwe gevallen bleef stijgen, is alsnog besloten tot een lockdown. "Die is een beetje vergelijkbaar met de intelligente lockdown in Nederland", zegt Gabeler. "Het voelt alsof we een beetje teruggaan in de tijd. Er wordt weer volop gesproken over wat wel en niet mag."

Aantal coronadoden in India passeert 20.000

In India zijn nu zeker 20.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het land meldde vandaag het bewuste aantal, op het moment dat het aantal nieuwe besmettingen in India sneller dan ooit stijgt.

India telt bijna 720.000 vastgestelde besmettingen. Eerder deze week haalde het Aziatische land Rusland in op de lijst met landen die het het zwaarst zijn getroffen door het virus. Enkel Brazilië en de VS tellen meer bevestigde coronagevallen dan India.

Het land met 1,3 miljard inwoners was bijna twee maanden in lockdown, maar is ondanks de slechte cijfers toch begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Vooral om de gehavende economie weer op gang te brengen. Gezondheidsexperts vrezen dat het aantal coronadoden in India de komende weken flink zal toenemen.

Het land heropende recent duizenden toeristentrekpleisters:

Duizenden trekpleisters India weer open, ondanks stijging besmettingen

Amerikaanse voetbalclub mist herstart competitie

Voetbalclub FC Dallas ontbreekt bij de herstart van de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS. Tien spelers zijn besmet met het coronavirus, meldt de organisatie. "Gezien het hoge aantal besmettingen is Dallas momenteel niet in staat om te trainen of te spelen", laat competitieleider Dan Garber weten. "We hadden daarom geen andere keus."

De club zegt volledig achter het besluit van de MLS te staan. "We verheugen ons erop het seizoen te hervatten als de gehele club gezond is en in staat is weer op het hoogste niveau te spelen", zegt voorzitter Dan Hunt.

RIVM: blootstelling aan virus via aerosolen is mogelijk

Het is mogelijk om blootgesteld te worden aan het coronavirus via fijne vochtdruppels die in niet-geventileerde ruimtes uren kunnen blijven hangen. Dat schrijven wetenschappers van het RIVM. Zij hebben via een model onderzoek gedaan naar deze zogenoemde aerosolen.

In hoeverre het virus via aerosolen ook overgedragen wordt, blijft wel onduidelijk, benadrukken de onderzoekers. De besmettelijkheid van de aerosolen is niet onderzocht. Als aerosolen een rol spelen in de verspreiding van het virus, dan is dat volgens het RIVM in elk geval een minder belangrijke verspreidingsroute dan via grotere druppels die worden verspreid door hoesten of niezen, schrijft het instituut op de website.

De RIVM-wetenschappers keken in hun onderzoek onder meer naar hoeveel aerosolen er vrijkomen na bijvoorbeeld een hoest of bij praten. Daaruit blijkt dat na een nies de meeste kleine druppels in de lucht blijven hangen, gevolgd door een hoest, twintig minuten praten en ademen.

Vervolgens keken de onderzoekers naar de kans op blootstelling aan het virus, onder meer in een volgepakte bus zonder ventilatie. Als iemand daarin hevig niest, is de kans op blootstelling aan het virus 100 procent. Hoewel dat dus niet hoeft te betekenen dat diegene ook besmet raakt. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig, schrijven de onderzoekers. Erwin Duizer, RIVM-viroloog en een van de auteurs van het artikel, zegt tegen NRC dat de uitkomst van het onderzoek past bij wat in de praktijk wordt gezien. Duizer: "Heel af en toe zijn er situaties waar anderhalve meter afstand houden niet voldoende lijkt".

Melbourne zes weken in lockdown

Melbourne gaat voor zeker zes weken in lockdown. Volgens premier Andrews van de deelstaat Victoria is de maatregel in de tweede stad van Australië nodig, omdat het aantal besmettingen in zijn staat in rap tempo toeneemt. Gisteren noteerde Victoria een recordaantal van 191 besmettingen op een dag. De meesten werden geteld in Melbourne.

Inwoners mogen vanaf morgen hun huis in de stad alleen verlaten als ze een geldige reden hebben, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of om te werken. Ook moeten allerlei ondernemingen de deuren sluiten en mogen horecazaken enkel nog eten bezorgen of laten afhalen.

"Uiteindelijk moeten we dit net zo serieus nemen als bosbranden", zei premier Andrews bij de aankondiging van de lockdown die ook geldt voor de regio Mitchell Shire, gelegen ten noorden van Melbourne. "Het gaat om leven en dood als we dit niet onder controle houden", aldus Andrews.

Melbourne gaat zes weken op slot: 'er is geen alternatief'

Curaçao: voorwaarden Nederland zijn onredelijk

Curaçao is niet te spreken over de voorwaarden die Nederland stelt aan financiële steun. De regering-Rhuggenaath schrijft in een persbericht dat het voorstel van Nederland "onredelijk" is en indruist tegen de afspraken over samenwerking tussen de landen. Ook vindt Curaçao dat het te weinig tijd krijgt om een besluit te nemen over de steun. Nederland heeft het Caribisch eiland daar tot vrijdag voor gegeven.

Het eiland ageert onder meer tegen de voorwaarde van Nederland om akkoord te gaan met de oprichting van een instituut in Nederland. Daarin nemen Nederlandse experts de komende zeven jaar besluiten over onder meer de verdeling van het geld, en volgens Curaçao daarmee ook over ingrijpen in de samenlevingen van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten.

Nederland stelt voorwaarden aan de leningen, zodat hervormingen worden doorgevoerd die volgens staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) "broodnodig zijn". Curaçao vreest dat met de huidige voorwaarden aan het pakket "het welzijn en de stabiliteit" van het land aangetast worden. Later vandaag komt de regering-Rhuggenaath nog met een persconferentie.

Recordaantal besmettingen in Victoria, 'mogelijk lockdown in hele deelstaat'

In de Australische deelstaat Victoria zijn 191 nieuwe besmettingen geconstateerd. Dat is het hoogste aantal tot nu toe, melden Australische media.

De premier van de deelstaat, Daniel Andrews, geeft naar verwachting later vandaag een persconferentie over nieuwe uitbraak. Volgens de krant The Australian overweegt hij een vier weken durende lockdown voor heel Victoria. Andrews zou daarover nu crisisberaad houden met zijn belangrijkste ministers.

In Victoria wonen ruim 6,6 miljoen mensen. Vanwege de besmettingen werd gisteren bekend dat de grens met buurstaat New South Wales dicht gaat. Dat is voor het eerst sinds 1919, toen de maatregel werd genomen vanwege de Spaanse griep.

Burgemeester Atlanta test positief op corona

De burgemeester van de Amerikaanse stad Atlanta in Georgia is besmet met het coronavirus. De 50-jarige Keisha Lance Bottoms twitterde maandag dat ze positief is getest.

"Dit laat wel zien hoe besmettelijk het virus is", zegt ze tegen televisiezender MSNBC. "We hebben alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen. Ik heb geen idee hoe en waar we zijn blootgesteld aan het virus."

De burgemeester besloot haar gezin te laten testen omdat haar man al een halve week erg moe was. Verder had het echtpaar alleen klachten die leken te horen bij de allergieën die ze hebben.

Bottoms is een van de vrouwen die worden genoemd als running mate voor de democratische presidentskandidaat Joe Biden.

Bolsonaro heeft coronaverschijnselen

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft coronaverschijnselen. Er is een coronatest bij hem afgenomen, waarvan de uitslag later vandaag wordt verwacht.

De 65-jarige Bolsonaro zegt tegen CNN Brasil dat hij onder meer 38 graden koorts heeft. Volgens Braziliaanse media krijgt hij ook het malariamedicijn hydroxychloroquine toegediend. Al zijn afspraken voor deze week zijn afgezegd.

Tegen aanhangers heeft de president gezegd dat hij in het ziekenhuis een longonderzoek heeft ondergaan en dat daaruit bleek dat zijn longen "schoon" zijn.

Brazilië is met ruim 1,6 miljoen coronabesmettingen en meer dan 65.000 doden een van de zwaarst getroffen landen. Bolsonaro verzet zich regelmatig tegen maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook moest een rechter hem dwingen om in het openbaar een mondkapje te dragen.

Zes studenten in Enschede besmet

Zes studenten van de Universiteit Twente zijn besmet met het coronavirus. Volgens de GGD Twente zijn het bewoners van Campus053.

De besmette studenten zitten in isolatie. Mensen die met hen in contact zijn geweest krijgen de opdracht om in quarantaine te gaan.

Liveblog geopend

Welkom op het liveblog. Hier verschijnt het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 7 juli. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.