NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Opnieuw duizenden noodsteun-aanvragen • Trump: scholen moeten in najaar open

Liveblog gesloten
 • België wil coronatest en thuisisolatie verplichten voor reiziger uit risicogebied

  Belgen die terugkeren uit corona-risicogebieden moeten verplicht worden getest, wat de Vlaamse regering betreft. Als reizigers positief getest worden op covid-19 dan moeten ze in thuisisolatie.

  Het is een besluit van de Risk Management Group (RMG), de Belgische variant van het Outbreak Management Team (OMT). "Het RMG heeft beslist dat reizigers die terugkeren uit gebied waar opnieuw versterkte maatregelen gelden, op dezelfde manier bekeken zullen worden als hoogrisicocontacten", twittert de Vlaamse minister van Volksgezondheid Beke.

  Mensen die niet meewerken hoeven voorlopig nog geen straf te vrezen. "We zijn dat juridisch aan het bekijken", zegt de minister tegen de VRT. "Het is alleszins een morele verplichting."

 • Lange, lange 'coronafiles' bij Grieks-Bulgaarse grens

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We wachten alleen maar terwijl we alle papieren hebben'
 • Trump: scholen moeten dit najaar open

  President Trump wil dat de scholen in de VS komend najaar worden heropend. Hij schrijft dat op Twitter zonder nadere onderbouwing.

  Deze uitspraak komt juist in een periode waarin het aantal besmettingen dagelijks fors oploopt. Meerdere staten draaien versoepelingen van de coronamaatregelen terug om de stijging af te vlakken.

  Het CDC, het Amerikaanse RIVM, meldde vandaag 44.000 nieuwe besmettingen. Met ruim 2,8 miljoen bevestigde gevallen is de VS het zwaarst getroffen land ter wereld. Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 235 tot 129.811.

 • Israëlische ondernemers niet blij met tweede sluiting

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dit is een arbitrair besluit zonder onderbouwing'
 • Videoboodschap van Rutte bij Srebrenica-herdenking

  Zaterdag is de herdenking van de val van Srebrenica in Bosnië, maar vanwege het coronavirus zijn er vrijwel geen buitenlandse gasten aanwezig. Daarom stuurt premier Rutte een videoboodschap in.

  Eigenlijk zou defensieminister Ank Bijleveld naar Bosnië reizen en bij de herdenking een toespraak houden, maar veel landen sturen een toespraak van de eerste minister en dat doet Nederland nu dus ook. Komend weekend is het 25 jaar geleden dat de moslimenclave viel. Het Nederlandse Dutchbat kon niet verhinderen dat ruim 8000 moslimmannen en -jongens door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord. Het was de enige genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog.

 • Trein stopt niet meer bij Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

  De trein stopt niet meer bij het dorp met de langste naam van het Verenigd Koninkrijk, omdat het station te klein is om voldoende afstand te houden. Dat is slecht nieuws voor de duizenden toeristen die jaarlijks bij het naambordje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch een selfie willen nemen, schrijven Britse media.

  Een woordvoerder van vervoersbedrijf Transport for Wales zegt dat afstand houden tussen de conducteur en reizigers niet mogelijk is. Uit voorzorg zijn daarom ook andere dorpjes geschrapt als vaste stopplek op het traject.

  Een gemeenteraadslid van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch vindt het een raar besluit. "Net nu de coronamaatregelen worden versoepeld krijgen we te horen dat de trein hier niet meer stopt. Daar zit geen enkele logica in."

  G1MFG / CC0
 • Nog eens duizenden ondernemers vragen noodsteun aan

  Zeker 5500 ondernemers hebben zich vandaag gemeld bij het UWV voor de tweede ronde van de zogeheten NOW-regeling. Deze noodsteun is bedoeld voor de periode juni tot september. Bedrijven die meer dan 20 procent van hun omzet zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis kunnen er aanspraak op maken.

  Met de overheidssubsidie kunnen ondernemers tot 90 procent van het loon van hun personeel vergoeden. Van de eerste ronde maakten 140.000 bedrijven gebruik. De verwachting is dat er dit keer minder bedrijven zullen aankloppen voor de regeling.

 • Duitse rechter zet streep door coronamaatregelen Gütersloh

  De extra coronamaatregelen rond de Duitse stad Gütersloh worden opgeschort, in opdracht van de rechter. Het gebied is getroffen door een corona-uitbraak bij een slachterij en daarna zijn strenge maatregelen genomen.

  Maar de rechters vinden dat de speciale lockdown nu buitensporig is, en dat de overheid bij het vaststellen van de regels meer maatwerk had moeten toepassen. Het aantal nieuwe infecties in de regio met ruim 360.000 inwoners daalde de afgelopen dagen weer naar een lager niveau.

  De uitbraak begon bij de vleesverwerkingsfabriek Tönnies. Daar zijn 1500 medewerkers positief getest op covid-19. Volgens de autoriteiten heeft eigenaar Clemens Tönnies de coronaregels overtreden en daardoor de hele regio in gevaar gebracht.

 • Reisadvies aangescherpt voor delen van Spanje

  Voor twee regio's in Spanje geldt een verscherpt reisadvies vanwege een lokale corona-uitbraak. Het gaat om de Segrià in Catalonië en de kuststrook van La Mariña-Lugo in Galicië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Beide gebieden zijn veranderd van geel (let op: veiligheidsrisico's) in oranje (alleen noodzakelijk reizen). Afgelopen weekend zijn deze regio's in lockdown geplaatst. "U kunt alleen door deze gebieden reizen als u op doorreis bent. In alle andere gevallen is het niet mogelijk deze gebieden in te reizen", meldt het ministerie in het nieuwe reisadvies.

  Voor reizigers die terugkeren uit de twee regio's geldt het dringende advies om twee weken in quarantaine te gaan.

  Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Texanen in discussie: wel of geen mondkapje?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We wonen in een van de zwaarst getroffen gebieden'
 • 'België houdt grens dicht voor landen die EU als veilig beschouwt'

  België blijft een inreisverbod hanteren voor reizigers uit een groep landen die de EU juist als veilig heeft bestempeld. Volgens de VRT blijft de grens dicht voor niet-essentiële reizen vanuit Algerije, Tunesië, Marokko, Rwanda, Servië, Montenegro, Georgië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Uruguay, Japan, Zuid-Korea, Thailand en China.

  Vorige week maakte de Europese Unie bekend dat de inwoners uit deze landen weer welkom zijn in de Unie. Maar het Belgische kabinet legt dit advies dus naast zich neer.

  De regering denkt dat er nog te veel gezondheidsproblemen zijn in de betreffende landen. Als buurlanden, zoals Nederland, wel reizigers uit deze landen toelaten, dan komen er onaangekondigde grenscontroles, schrijft de Belgische omroep.

  Nederland heeft aangegeven zich wel aan de EU-lijst te gaan houden.

 • 16.000 flexwerkers hebben speciale uitkering aangevraagd

  Ruim 16.000 flexwerkers hebben bij het UWV een uitkering aangevraagd om hun door de coronacrisis misgelopen inkomen te compenseren. De flexwerkers die dit nog niet hebben gedaan, kunnen nog tot eind deze week aankloppen voor de zogeheten TOFA-uitkering.

  "Inmiddels heeft ongeveer driekwart van de aanvragers een beslissing ontvangen. Het merendeel van de goedgekeurde aanvragen is uitgekeerd", zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden. "Deze aanvragers hebben de tegemoetkoming van 1650 euro bruto al op hun rekening staan." De flexwerkers krijgen dit bedrag eenmalig voor de maanden maart, april en mei.

  Het loket is open sinds 22 juni. De regeling is bedoeld voor werknemers met een flexcontract die door de coronamaatregelen zonder werk zitten, maar buiten de andere regelingen vallen.

 • Aantal coronapatiënten op IC weer licht gestegen

  Er liggen vijf patiënten met covid-19 meer op de intensive care dan gisteren, het totaal is nu 23. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de eerste lichte toename in zes dagen tijd, maar volgens LCPS-voorzitter Kuipers is er geen reden tot zorg. "De aantallen IC-opnames blijven erg laag."

  Het aantal covid-19-opnames buiten de IC is 81, zes minder dan de dag ervoor. Op de intensive care liggen momenteel 538 mensen met een andere aandoening dan covid-19

 • TUI: klein aantal Nederlanders in Lissabon en Porto

  Persbureau ANP meldt dat reisorganisatie TUI een klein aantal Nederlandse vakantiegangers heeft in de gebieden van Portugal waar code oranje geldt. Vanwege de plaatselijke stijging van het aantal coronabesmettingen geldt voor Porto en Lissabon sinds 1 juli een negatief reisadvies.

  Of het om TUI-pakketreizigers gaat of om mensen die alleen een vlucht hebben geboekt, is niet duidelijk. Het verschil is dat reizigers met een vlucht én overnachtingen door TUI worden geholpen bij hun terugkeer naar Nederland. TUI-reizigers met alleen een vliegticket moeten dat zelf regelen.

  Correspondent Rop Zoutberg is in Lissabon en ziet dat het er erg rustig is op straat:

 • Reisadvies voor Slowakije en Slovenië versoepeld

 • Meer berichten tonen