NOS Voetbal

KNVB presenteert voetbalprotocol, maar handhaving zangverbod nog onduidelijk

Bluyssen: ministeries zijn in overleg over regelgeving rond spreekkoren

In een protocol van zo'n tachtig pagina's heeft de KNVB bekendgemaakt hoe het betaald voetbal in Nederland weer kan worden opgestart. Daaruit blijkt onder meer dat fans van uitspelende clubs voorlopig niet welkom zijn bij wedstrijden.

De voetbalbond verwacht daarnaast dat bij de herstart van de competities twintig tot zo'n veertig procent van de tribunes bezet kan worden. Dat percentage is onder meer afhankelijk van welke supporters er komen, want mensen uit één huishouden en kinderen onder de 18 hoeven geen anderhalve meter afstand tot elkaar te houden.

Geen duidelijkheid over spreekkoren

Eind juni kondigde premier Mark Rutte aan dat spreekkoren en gezang niet zijn toegestaan op de tribunes, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De controle daarop lijkt ingewikkeld. Paul Depla, burgemeester van Breda en woordvoerder van de burgemeesters van speelsteden, liet al weten geen 'juichpolitie' in te stellen.

In het vandaag gepresenteerde protocol schrijft de KNVB dat er pas kort voor de start van het seizoen meer duidelijkheid komt over de toepassing en handhaving van het zangverbod.

"De overheden zijn er nog niet uit", zegt manager competitiezaken Jan Bluyssen. "De minister-president maakt zich zorgen over grote zogenoemde spreading events. Wij moeten ervoor zorgen dat we die zorgen wegnemen. De ministeries zijn er nu over in gesprek."

Sinds half maart ligt het betaald voetbal in Nederland stil door de uitbraak van het coronavirus. Aanvankelijk waren alle duels tot 1 september verboden, maar sinds 1 juli is volledig trainen en het spelen van wedstrijden weer toegestaan.

Eerder verwachtte de voetbalbond de competities te moeten opstarten in stadions zonder publiek. De overheid staat echter wel toe dat er toeschouwers aanwezig zijn, mits de anderhalve meter afstand tot elkaar kan worden gewaarborgd.

Voorzorgsmaatregelen in De Kuip

Omdat elk stadion er anders uitziet, als het gaat om zowel de onderlinge afstand van de stoeltjes op de tribune als de ligging van de in- en uitgangen, is er geen maximum vastgelegd voor wat betreft het aantal toeschouwers. Dat zal per stadion verschillen en per keer worden bekeken.

"Dit is een moeilijke, maar belangrijke fase", aldus Bluyssen. "Als we dit goed doorlopen, zetten we in elk geval geen stap terug. Als we dit onder de knie krijgen, krijgen we vanzelf mogelijkheden om uit te bouwen richting kolkende stadions."

Bluyssen: 'Als we deze fase doorkomen', zetten we stap naar volle stadions'

De KNVB roept de clubs ook op om naast het overleg met de plaatselijke driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) nauw contact te onderhouden met de GGD en de supportersverenigingen.

"Begrip en draagvlak creëren voor de maatregelen en betrokkenheid bij het lokaal gekozen toegangs- en selectiebeleid zijn hierbij belangrijk", schrijft de bond.

Ticket gekoppeld aan naam

Het ticket van een supporter moet voortaan worden gekoppeld aan een naam en ook het vak en de rij in het stadion, zodat de GGD een bron- en contactonderzoek kan houden als een van de supporters besmet blijkt te zijn geraakt met het coronavirus.

Bij toegang tot het stadion moeten alle supporters in een zogeheten checkgesprek bevestigen dat ze geen symptomen van het virus hebben.

Bekijk hieronder hoe FC Emmen probeert betaald voetbal in de anderhalvemetersamenleving vorm te geven:

'Niet juichen in het stadion? Dan mag je iedereen wel tape voor de mond doen'

Bij het opstellen van het protocol heeft de KNVB kunnen afkijken bij onder meer de Premier League en de Bundesliga, die hun afgebroken seizoen wel uitspelen of dat hebben gedaan.

Zo worden de clubs opgeroepen de deuren zo veel mogelijk open te houden en het aanraken van deurklinken te voorkomen. Interviews na afloop vinden niet plaats in de gebruikelijke mixed-zone.

Net als in Duitsland zullen de elftallen na elkaar het veld opkomen, worden de spelers niet begeleid door kinderen en mascottes en worden er geen elftalfoto's gemaakt.

Alleen op het veld geldt de anderhalvemeterregel tussen de spelers niet en is fysiek contact toegestaan, daarbuiten moeten zij weer afstand houden tot elkaar.

Gedesinfecteerde ballen

Alle ballen worden door ballenjongens en -meisjes voor en na de wedstrijd gedesinfecteerd. Een bal die uit het spel is, wordt ook al tijdens het duel schoongemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl