Spelers van De Graafschap bedanken het zingende publiek, uit de tijd dat er nog geen coronavirus was ANP
Sport en corona

Bezoekers van wedstrijden in het betaalde voetbal die de coronaregels overtreden, kunnen in het uiterste geval een stadionverbod van drie maanden krijgen. Dat blijkt uit een mail aan de clubs met de richtlijnen van de KNVB voor het komende seizoen, die in handen is van de NOS.

Sinds 1 juli is er weer publiek welkom in de Nederlandse stadions, waar volgens planning in augustus de eerste oefenwedstrijden worden gespeeld. Dan zullen voor het eerst de nieuwe veiligheids- en hygiënevoorschriften met betrekking tot Covid-19 van kracht zijn.

Zo moet overal anderhalve meter afstand in acht worden genomen en zijn spreekkoren, gezang en uitbundig juichen niet toegestaan. Toeschouwers die zich daar niet aan houden, riskeren een stadionverbod, zo blijkt uit de richtlijnen, of eventueel een alternatieve straf waarbij een aantal uren onbetaald werk moet worden verricht voor een club.

Laatste redmiddel

In de mail staat dat het uitdelen van straffen wel een laatste redmiddel is. De clubs wordt dan ook geadviseerd niet meteen over te gaan tot sancties, maar bij een overtreding eerst met de supporters in gesprek te gaan over het gedrag.

Het nieuwe eredivisieseizoen begint volgens planning op 12 september. Het Nederlands elftal speelt op 4 en 7 september twee thuiswedstrijden in de Nations League. In augustus hopen de profclubs enkele oefenduels te spelen, waarbij het coronaprotocol zal worden getest.

STER reclame