Supporters van AZ, eind vorig jaar tijdens de topper tegen Ajax
NOS Voetbal

Stadiongezang duivels dilemma voor burgemeesters: 'Er komt geen juichpolitie'

De voetbalwereld ziet licht aan het einde van de coronatunnel sinds de persconferentie van Mark Rutte. Vanaf 1 juli zijn er weer supporters welkom in de stadions bij het betaald voetbal, dat in september moet worden opgestart.

De opmerking dat supporters niet mogen zingen en met elkaar juichen op de tribunes, zorgt echter voor een duivels dilemma bij clubs en burgemeesters. Want wie gaat daarop handhaven? En welke consequenties hangen er aan het aanheffen van spreekkoren?

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, werd woensdagavond verrast door de eisen die door Rutte aan een stadionbezoek worden gesteld.

"Dit is heel moeilijk te hanteren. Je gaat juist naar het sportstadion om emotie te tonen. Het gaat heel lastig worden om dit in toom te houden."

Bruls over maatregelen: 'Voetbalclubs hebben eerste verantwoordelijkheid'

Bruls legt de verantwoordelijkheid voor handhaving bij de voetbalclubs. "Onze rol is gelukkig beperkt. Je bent als organisator verantwoordelijk voor je bedrijf. De clubs hebben hier als eerste de verantwoordelijkheid."

'Wordt een burgeroorlog'

Paul Depla, burgemeester van Breda en woordvoerder van de burgemeesters van speelsteden, worstelt met de nieuwe richtlijnen. "We gaan geen juichpolitie instellen, dat lijkt me volstrekt duidelijk."

Ook John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, luisterde met verwondering naar de woorden van Rutte. "Als je tijdens een wedstrijd iedereen naar buiten moet jagen, wordt het een burgeroorlog", zegt Jorritsma op NPO Radio 1.

Depla namens burgemeesters speelsteden: 'Gaan geen juichpolitie instellen'

Jorritsma: "Wanneer de hardcore supporters de tegenstanders uitjouwen of bij een doelpunt willen schreeuwen, is dat moeilijk te organiseren." Ingrijpen in zulke situaties noemt Jorritsma "onmogelijk".

Depla zit op dezelfde lijn. "Als NAC scoort en het publiek juicht, staat er geen juichpolitie klaar om mensen te beboeten. Dat kan ik me niet voorstellen. Dat zal echt nooit gebeuren, niet bij NAC en niet in andere stadions."

Geen agenten de vakken in

Bruls laat weten dat de Veiligheidsregio pas een rol gaat spelen als de regels herhaaldelijk overtreden worden. "Wij spreken niet rechtstreeks supporters aan. Er gaan geen politieagenten de vakken in om te zeggen: hou jij nu eens even je mond. Dat gaat echt niet gebeuren."

Supporters in De Kuip

Mochten de maatregelen structureel genegeerd worden, treedt Bruls in overleg met het kabinet. "Ik heb ze hier al voor gewaarschuwd, dit is bijna niet te doen."

"Het is zo ongelofelijk tegennatuurlijk", vervolgt hij. "En bedenk: intussen mogen we wel met honderden mensen met elkaar bij een kermis gaan staan. We mogen wel met z'n allen in een vliegtuig, we mogen rondlopen en thuis van alles doen. Dit is bijna niet uit te leggen aan mensen."

Niet stilleggen

Als er bij demonstraties niet aan de voorwaarden wordt voldaan, kan een burgemeester de betoging stoppen. Jorritsma is echter niet van plan wedstrijden in het betaald voetbal stil te leggen als de regels overtreden worden.

"Als u in mijn schoenen zou staan en u zou tijdens een wedstrijd, waarin de emoties hoog oplopen, de stekker eruit trekken, zitten in de besloten ruimte van een stadion pakweg vijftien- tot twintig duizend man."

Depla: "Laten we vooral in gesprek gaan met clubs en supporters om te kijken op welke manier we de zorg van de minister-president, namelijk dat mensen besmet raken in een stadion, kunnen wegnemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl