liveblog

Mondkapje verplicht in Belgische winkels • Opnieuw nertsenbedrijven besmet

liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog

Vanaf morgenochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over al het coronanieuws. Goedenacht!

België voert mondkapjesplicht in voor winkels, musea en bioscopen

In België is vanaf zaterdag het dragen van een mondmasker in winkels, musea en bioscopen verplicht. Eerder vandaag kwam de Hoge Gezondheidsraad al met het advies de mondkapjesverplichting in het land uit te breiden. Dat is nu overgenomen door de Belgische regering. Op dit moment zijn mondkapjes al verplicht in het openbaar vervoer en bij contactberoepen als de kapper.

De mondkapjesplicht geldt voor een lange lijst openbare gelegenheden, variërend van bibliotheken tot gebedshuizen. Premier Wilmès benadrukt dat de lijst in de toekomst aangepast kan worden, afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. "In andere situaties blijft het dragen van een masker altijd sterk aanbevolen", zegt de premier.

Video: half jaar coronavirus

Het is vandaag een half jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het eerst over een nieuw virus in China rapporteerde. Sinds die 9 januari is het leven van mensen over de hele wereld radicaal veranderd.

Een terugblik:

Besmettingen bij twee nertsenbedrijven vastgesteld

Er zijn opnieuw coronabesmettingen vastgesteld bij nertsenfokkerijen. Het gaat om een bedrijf in Ospel bij Weert met 6400 moederdieren en een in Vredepeel bij Venray met 12.500 moederdieren. Beide bedrijven worden zo snel mogelijk geruimd, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

In totaal zijn bij 22 nertsenbedrijven besmettingen vastgesteld. Eerder vandaag riep de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost minister Schouten van Landbouw op alle nertsenbedrijven in de regio preventief te laten ruimen.

Vanaf 2024 zijn alle nertsenfokkerijen verboden. In 2019 waren er 128 bedrijven voor edelpelsdieren in Nederland. In de praktijk zijn dat vooral nertsenhouderijen. De meeste fokkerijen staan in Noord-Brabant.

Belgische minister ergert zich aan internationale pers

België wordt ten onrechte gezien als het land dat de coronacrisis het slechtst heeft aangepakt. Dat schrijft minister Maggie De Block van Volksgezondheid in een opiniestuk op de website van Politico. Uit een vergelijkend onderzoek tussen 21 OESO-landen kwam België naar voren als land met de slechtste aanpak.

Volgens De Block is dat onderzoek gebaseerd op een klein aantal factoren, zoals oversterfte. België kent met 9776 coronasterfgevallen het hoogste aantal gerapporteerde doden per miljoen inwoners. Dat is volgens de minister het gevolg van de "nauwkeurige telling door onafhankelijke epidemiologen die geen enkel potentieel slachtoffer over het hoofd wilden zien". Andere factoren als bevolkingsdichtheid en de centrale ligging zijn niet meegenomen in het onderzoek, schrijft ze.

Ze hekelt daarom dat de "simplistische statistieken" klakkeloos zijn overgenomen door internationale media. "De media hebben een enorme impact op de reputatie van ons land. Het is belangrijk dat we alert zijn op inaccurate en oneerlijke vooroordelen", schrijft ze.

Engelsen mogen weer naar concerten, zwembaden en beautysalons

Theatervoorstellingen en concerten in de open lucht zijn vanaf zaterdag weer toegestaan in Engeland. Schoonheidssalons, zonnestudio's en tattooshops mogen maandag hun deuren weer openen, later deze maand volgen ook fitnesscentra en zwembaden. Die versoepelingen van de coronamaatregelen heeft Downing Street 10 zojuist bekendgemaakt. Volgens minister Dowden van Cultuur komt het normale leven langzaam terug.

Nederlandse en Italiaanse werkgevers: steun EU-herstelplan

De Nederlandse en Italiaanse werkgeversorganisaties VNO-NCW en Confindustria roepen Europese regeringsleiders op het EU-herstelplan te steunen. Daarmee moeten Europese landen geholpen worden de coronacrisis door te komen, onder meer met behulp van een herstelfonds van 750 miljard euro. Volgens de werkgevers kunnen de investeringen lidstaten helpen hervormingen door te voeren.

Morgen ontmoet premier Rutte zijn Italiaanse ambtgenoot Conte om onder meer het EU-herstelplan te bespreken. Hans de Boer van VNO-NCW ziet de gezamenlijke verklaring als "belangrijk en goed signaal in aanloop naar de ontmoeting". De werkgevers hopen dat de EU-landen voor de zomervakantie akkoord gaan met het plan.

Volgens onze correspondent is de gezamenlijke verklaring voornamelijk voor Rutte bedoeld:

Voorafgaand aan het bezoek aan Conte brengt Rutte vanavond al een bezoek aan bondskanselier Merkel. Ook daar zal het herstelfonds onderwerp van gesprek zijn.

Premier Rutte draagt onderweg naar Berlijn een mondkapje

Griekenland overweegt nieuwe reisbeperkingen

De Griekse autoriteiten overwegen nieuwe reisbeperkingen in te stellen als het aantal coronagevallen blijft oplopen. Sinds de heropening van de grenzen op 1 juli is het aantal besmettingen weer aan het oplopen. Het gaat om enkele tientallen infecties per dag, waarvan ongeveer de helft de oorsprong in het buitenland heeft.

Griekenland heeft het aantal coronatesten in de regio aan de grens met Bulgarije opgevoerd, nadat afgelopen week een toenemend aantal besmettingen bij binnenkomende bezoekers werd geconstateerd. Afgelopen maandag werd het toeristisch verkeer uit Servië een halt toegeroepen, omdat de meeste "geïmporteerde" besmettingen in de grensregio werden geconstateerd bij Servische bezoekers. Tot zeker 15 juli zijn Serviërs niet welkom voor vakantiereizen in Griekenland.

De autoriteiten maken zich ook zorgen over het negeren van coronamaatregelen door Grieken zelf. Zo worden in deze tijd van het jaar traditioneel grote dorpsfeesten georganiseerd, die mogelijk een brandhaard voor nieuwe besmettingen kunnen vormen.

3 miljoen Nederlanders kregen coronasteun van overheid

Bijna een derde van de Nederlandse beroepsbevolking heeft in de maanden maart, april en mei financiële steun gekregen van de overheid. Werkgevers hebben het loon van zo'n 2,6 miljoen werknemers aangevuld met overheidssteun en ongeveer 374.000 zzp'ers hebben speciale inkomenssteun ontvangen. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekendgemaakt.

Vorige maand werd nog gesproken van ruim een kwart van de beroepsbevolking.

GGD: Geen coronatest voor Marokkogangers zonder klachten

De GGD'en krijgen veel telefoontjes van mensen die naar Marokko willen reizen en om een coronatest vragen. De Marokkaanse overheid maakte gisteren bekend dat de grenzen voor Marokkanen weer opengaan, maar reizigers moeten dan wel een negatieve coronatest én een antistoffentest kunnen overleggen.

Dat blijkt ingewikkeld. Een woordvoerder van de GGD benadrukt dat niet alle reizigers een gratis test kunnen krijgen. "Wij testen mensen die klachten hebben, geen mensen die op reis willen. Bovendien geven wij helemaal geen covid-19-verklaringen af."

Hij verwijst daarom naar commerciële laboratoria die de tests tegen betaling afnemen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld is gedaald van 94 naar 91. Dat is het laagste aantal in maanden. Van alle patiënten liggen er 70 op gewone verpleegafdelingen (gisteren 74) en 21 op intensive cares (gisteren 20).

Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is er "enige stijging" te zien in de non-covid-19-zorg op de intensive care. "Dat is goed voordat de vakantieperiode aantreedt."

Belgische virologen: 'mogelijk vaccin werkt goed bij hamsters'

Virologen van de Katholieke Universiteit Leuven hebben vanmiddag de eerste resultaten gepresenteerd van hun onderzoek naar de werking van een vaccin. Het middel blijkt "bijzonder goed te werken" bij hamsters, stellen de onderzoekers. Pas aan het einde van het jaar zal het vaccin ook op mensen getest worden.

Wereldwijd zijn zo'n 160 vaccins in ontwikkeling, maar er zijn tot dusver weinig resultaten openbaar gemaakt. Dit is het enige kandidaat-vaccin dat gebaseerd is op het bestaande vaccin tegen gele koorts; een vaccin dat al tientallen jaren wordt gebruikt en bij gele koorts levenslange bescherming biedt.

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil alle nertsen preventief laten ruimen

De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil dat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opdracht geeft alle nertsenbedrijven in de regio preventief te ruimen. De afgelopen weken werden al twintig nertsenfokkerijen geruimd, nadat er besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld. In een brief (PDF) aan de minister schrijft voorzitter Jorritsma dat het preventief ruimen van alle bedrijven ertoe leidt dat onzekerheid bij de fokkers wordt weggenomen en geen nieuwe besmettingen plaats kunnen vinden.

Volgens de veiligheidsregio is het ruimen ná een besmetting niet "het passende antwoord op de door ons ervaren problematiek". Ook de mogelijkheid om een geruimd fokbedrijf opnieuw op te starten wordt bekritiseerd. "Het kunnen herstarten van fokactiviteiten in een gebied waar het besmettingsgevaar nog niet is geweken en kans op herhaling groot is, is niet uit te leggen", schrijft Jorritsma.

In de brief wordt gesproken van een "onbevredigende situatie, die niet het beeld geeft dat we met elkaar in controle zijn". Zo is het onduidelijk wat de besmettingsbron bij recent besmette bedrijven is. Ook de rol van boerderijkatten is onbekend.

Opbrengst benefietavond Suriname overstijgt miljoen

Het benefietprogramma Nederland voor Suriname heeft ruim 1,1 miljoen euro opgeleverd. De inzamelingsactie voor de aanpak van het coronavirus in Suriname werd gisteravond op NPO1 uitgezonden. Aan het einde van de show stond de teller op 502.068 euro.

Definitief geen lockdown in Servië na rellen in hoofdstad

De geplande lockdown in de Servische hoofdstad Belgrado is definitief van de baan. Eerder opperde president Vucic een avondklok voor het komend weekend, maar daar kwam hij gisteren al gedeeltelijk op terug.

De komende tijd zijn bijeenkomsten met meer dan 10 personen verboden en moeten overdekte horecazaken om 21.00 uur dicht. Met deze opnieuw ingestelde coronamaatregelen hoopt de Servische regering de tweede besmettingsgolf van het coronavirus te beperken.

De corona-aanpak van de Servische regering leidde de afgelopen dagen tot protesten in verschillende steden in het land. De actievoerders zijn boos omdat Vucic eerder strenge coronamaatregelen invoerde, maar met de verkiezingen in juni in het vooruitzicht het land weer van het slot haalde.

De betogers probeerden gisteren onder meer het parlement te bestormen. Actievoerders bekogelden de politie met flessen en stenen, agenten vuurden traangas af. Ook meerdere journalisten kregen aanvallen van zowel de politie als betogers te verduren, meldt nieuwssite Balkan Insight.

Bij de rellen raakten tientallen demonstranten en agenten gewond:

Het aantal coronabesmettingen in het Balkanland loopt sinds eind juni flink op. De afgelopen week werden dagelijks honderden nieuwe besmettingen vastgesteld. Volgens premier Brnabic staat het gezondheidssysteem van Belgrado "op instorten". Zij sluit strengere maatregelen in de toekomst daarom niet uit.

Nederland heeft gisteren opnieuw een inreisverbod ingesteld voor Servië en het naburige Montenegro.

Wereldhandelsorganisatie gaat corona-aanpak onderzoeken

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de wereldwijde reactie op de coronacrisis. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een panel van voormalige regeringsleiders gevraagd de omgang met het coronavirus door nationale regeringen onder de loep te nemen. Oud-premier Clark van Nieuw-Zeeland en voormalig president Johnson Sirleaf van Liberia gaan het onderzoek leiden.

Ook de reactie van de WHO zelf wordt onderzocht. Onder meer de Amerikaanse president Trump is ontevreden over de wijze waarop de WHO met het coronavirus is omgesprongen. Zo zou de WHO te veel op de hand van China zijn. Gisteren stapte de VS officieel uit de organisatie.

KNVB presenteert voetbalprotocol

De KNVB verwacht dat bij de herstart van het betaald voetbal de tribunes voor 20 tot 40 procent bezet kunnen worden. Per stadion wordt bezien hoe het publiek voldoende afstand kan houden. Uitsupporters zijn niet welkom, staat in het protocol van de KNVB over het betaald voetbal.

Volgens dat protocol moet elk kaartje aan een naam zijn gekoppeld, zodat een contactonderzoek mogelijk is. Op grond van een gezondheidscheck kan iemand de toegang worden geweigerd. Er is nog geen besluit genomen over een verbod op spreekkoren en luid juichen.

Advies in België: verplicht mondkapjes in winkels

De Hoge Gezondheidsraad in België adviseert om het dragen van mondkapjes in winkels te verplichten. Het wetenschappelijke adviesorgaan pleit daarvoor om klanten en verkopers te beschermen "tegen het soms onaangepaste gedrag van sommige personen die weinig bekommerd zijn om hun eigen bescherming en die van anderen".

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is de mond- en neusbedekking nodig om de verspreiding van druppeltjes die vrijkomen bij hoesten en praten te verminderen. "Dit beschermt dus anderen en draagt bij tot de bescherming van zichzelf voor zover het masker gemanipuleerd, gebruikt en verwijderd wordt op een adequate wijze", zegt de raad. Dat mensen door het zien van mondkapjes in winkels eraan worden herinnerd dat het virus niet verdwenen is, vindt de raad een positief bijkomend effect.

In België zijn mondkapjes al verplicht op plaatsen waar het niet haalbaar is om anderhalve meter bij anderen vandaan te blijven, zoals in het openbaar vervoer.

Koninklijk Concertgebouw kondigt reorganisatie aan

Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam moet reorganiseren vanwege de financiële gevolgen van de coronapandemie. Het Concertgebouw verwacht dit jaar een verlies te lijden van 3,5 miljoen euro, ondanks de overheidssteun die het krijgt.

Hoe groot de bezuiniging wordt en hoeveel arbeidsplaatsen mogelijk geschrapt gaan worden, is nog niet duidelijk. Het Concertgebouw zegt zich genoodzaakt te zien "om alle kosten te verlagen, waaronder ook arbeidskosten".

De ondernemingsraad is om advies gevraagd over de reorganisatie. Na dat advies wordt een definitief besluit genomen over de invulling van de maatregelen.

Het Concertgebouw is met 700.000 bezoekers een van de best bezochte concertzalen ter wereld.

Mayenne gaat massaal testen na flinke stijging besmettingen

In het departement Mayenne, in West-Frankrijk, willen de autoriteiten vanaf volgende week 300.000 mensen testen op het coronavirus. Aanleiding is een forse stijging van het aantal nieuwe besmettingen. In twee weken tijd is dat aantal in dit departement verviervoudigd, tot meer dan 200. De testen zijn vrijwillig.

De afgelopen weken werden zes clusters van besmettingen ontdekt. Twee ervan waren in slachthuizen. De opleving in Mayenne voedt de angst in Frankrijk dat het virus opnieuw om zich heen kan grijpen.

"De kans is zeer aanwezig dat we in de herfst te maken krijgen met een tweede golf", zei de voorzitter van de adviescommissie van president Macron, Jean-Francois Delfraissy. "Mensen houden zich steeds minder aan de regels. In het ov worden nog wel maskers gedragen, maar afstand houden en handen wassen: dat verdwijnt veel te snel."

Chinees alarm over coronavirus half jaar geleden

Het is vandaag precies een half jaar geleden dat de Chinese autoriteiten bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO alarm sloegen over het coronavirus. Destijds gingen de zorgen over "een mysterieuze longziekte" waardoor tientallen mensen in de stad Wuhan waren geveld.

Inmiddels zijn er wereldwijd 12.060.772 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Zeker 549.846 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Het land met de meeste besmettingen is de Verenigde Staten, waar nu 3.055.144 mensen positief zijn getest en 132.309 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er worden daar bijna dagelijks records verbroken in het aantal geregistreerde besmettingen. Ook in Brazilië, waar nu 1.713.160 infecties en 67.964 sterfgevallen zijn geregistreerd, grijpt het virus nog altijd hevig om zich heen.

In veel Europese landen zijn de coronamaatregelen de afgelopen maand versoepeld. Lokale uitbraken, bijvoorbeeld in Spanje en Portugal, leiden er wel toe dat de maatregelen hier en daar tijdelijk weer worden aangescherpt.

Verzet tegen ongeveer vijfde van coronaboetes

Een op de vijf mensen die een coronaboete hebben gekregen, gaat in verzet, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Van de 15.530 strafbeschikkingen die zijn uitgevaardigd, is er inmiddels tegen 3014 verzet aangetekend.

Het OM heeft het aantal verzetszaken bekendgemaakt samen met de andere cijfers over coronagerelateerde zaken die sinds het begin van de coronacrisis in behandeling zijn genomen. Er waren 22.820 overtredingen, die dus in 15.530 gevallen tot een strafbeschikking hebben geleid. Op de vorige peildatum, in mei, waren er nog 7400 strafbeschikkingen uitgevaardigd.

Verder is bekendgemaakt dat sinds het begin van de coronacrisis tot de peildatum 28 juni in totaal 294 misdrijfzaken zijn binnengekomen die te maken hebben met het virus. In mei waren dat er 207. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die hoesten of spugen naar agenten of andere mensen met een publieke taak en zeggen dat ze besmet zijn.

Frustratie en begrip na nieuwe lockdown Melbourne

De Australische stad Melbourne is opnieuw in lockdown in verband met het stijgende aantal coronabesmettingen in de stad. Inwoners reageren gefrustreerd, maar vaak ook begripvol:

Melbourne opnieuw in lockdown: 'frustrerend, maar we staan erachter''

Oxfam: honger door pandemie kan meer levens eisen dan corona zelf

Door het coronavirus kunnen eind dit jaar naar schatting 12.000 mensen per dag sterven door honger. Dat aantal is potentieel hoger dan het aantal mensen dat dagelijks overlijdt door een besmetting met het virus, waarschuwt hulporganisatie Oxfam Novib in een rapport.

Door de pandemie lopen naar schatting 121 miljoen mensen extra gevaar om te sterven door voedselgebrek, schrijft Oxfam. Oorzaken die de organisatie noemt zijn massale werkloosheid, verstoring van de voedselproductie, afname van voedselvoorraden en afnemende humanitaire hulp door het virus.

"De gevolgen van de coronapandemie zorgen ervoor dat nog meer mensen die al worstelen met de effecten van oorlog, klimaatverandering en economische ongelijkheid, te maken krijgen met ernstige voedseltekorten", zegt directeur Michiel Servaes van Oxfam Novib. "Dit geldt niet alleen voor landen zoals Venezuela en Zuid-Sudan, die al langer getroffen worden door voedselcrises, maar ook voor India en Brazilië. Deze pandemie maakt hun al bestaande problemen nog veel erger."

In het rapport schrijft Oxfam Novib over tien 'hongerhotspots', waar samen 65 procent van de mensen woont die getroffen dreigen te worden door ernstige voedseltekorten als gevolg van de pandemie. Op de lijst staan Jemen, Congo, Afghanistan, Venezuela, de West-Afrikaanse Sahel, Ethiopië, Zuid-Sudan, Sudan, Syrië en Haïti.

CPB: schrappen centraal examen had vorig jaar 8 procent uitslagen veranderd

Het niet meetellen van het centraal examen zou in het schooljaar 2018-2019 de uitslag van ongeveer 8 procent van de eindexamenkandidaten hebben veranderd. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB), dat onderzoek heeft gedaan naar de examenresultaten van dat jaar. Als het centraal examen toen niet had meegeteld, zouden bijna 7000 gezakte leerlingen geslaagd zijn. Omgekeerd zouden bijna 8000 geslaagde leerlingen juist zijn gezakt.

Normaal gesproken bepaalt het cijfer op het centraal examen de helft van het eindcijfer op de middelbare school. Omdat de eindexamens dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgingen, is nu alleen op basis van de schoolexamens besloten of leerlingen geslaagd zijn. Het CPB heeft naar aanleiding van die maatregel onderzoek gedaan naar de resultaten van een jaar eerder.

Een vervallen van het centraal examen zou volgens het CPB vorig jaar vooral nadelig zijn uitgepakt voor jongens, leerlingen zonder migratieachtergrond en scholieren met hoogopgeleide ouders. Die zouden vorig jaar vaker gezakt zijn op basis van alleen de schoolexamens, maar wisten alsnog te slagen door het centraal examen. Meisjes, leerlingen met een migratieachtergrond en leerlingen met laag- en middelbaar opgeleide ouders hebben vaker baat bij het niet meetellen van het centraal examen.

Het onderzoek van het CPB kijkt alleen naar de effecten van het schrappen van de centrale examens. Er is niet gekeken naar aanvullende maatregelen, zoals extra herkansingsmogelijkheden.

Vervoerders vrezen ontslaggolf in ov

Er dreigt een ontslaggolf in het openbaar vervoer. Als gevolg van de coronacrisis mijden veel mensen het ov, ook nu de dienstregeling weer normaal is. Dat leidt tot financiële problemen bij vervoerders, die ontslagen tot gevolg zullen hebben, waarschuwt koepelorganisatie OV-NL. De vereniging waarin de NS en de regiovervoerders samenwerken, houdt rekening met het verlies van honderden banen, boven op de ongeveer 2000 banen die NS denkt te moeten schrappen.

"We zitten op dit moment op ongeveer de helft van het aantal reizigers die we voor corona hadden", zei voorzitter Pedro Peters van OV-NL in het NOS Radio 1 Journaal. "Het kabinet heeft opgeroepen: mijd het ov. We moesten echt alleen voor de hoogstnoodzakelijke reizen ermee reizen. Daar hebben de mensen ongelofelijk goed naar geluisterd. We zijn teruggezakt naar nog maar 10 procent van het aantal reizigers dat we hadden. We zitten nu weer op 50 procent, dus het gaat langzaamaan de goede kant op, maar we zitten nog lang niet op 100 procent."

Dit jaar wordt het openbaar vervoer nog gesteund met een compensatiepakket ter waarde van zo'n 1,5 miljard euro, zegt Peters. "Maar ja, in januari is dit probleem echt nog niet opgelost." OV-NL verwacht dat eind dit jaar maximaal 70 procent van de reizigers het ov weer gebruikt, waarmee de vervoerders dus 30 procent van hun inkomsten zouden mislopen.

Begin volgende week hebben de openbaarvervoerbedrijven een spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. "Wij willen voor Prinsjesdag duidelijkheid hebben hoe we verdergaan in het nieuwe jaar."

'Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt harder getroffen door corona'

Mensen met een niet-westerse achtergrond, laagopgeleiden en mensen met een arbeidsbeperking lopen een groter risico om hun baan te verliezen door de coronacrisis. Dat komt doordat zij vaker dan gemiddeld met flexibele contracten werken in sectoren die hard getroffen worden door de crisis, zoals de horeca of de reisbranche, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Volgens het adviesorgaan is het belangrijk dat deze mensen snel weer aan werk komen, bijvoorbeeld door middel van omscholing. Anders lopen ze het risico om langdurig in armoede te blijven. Wanneer mensen langer dan een jaar in armoede leven, neemt de kans dat zij daar ooit weer uitkomen sterk af, stelt het SCP.

'Aruba klaar voor Amerikaanse toeristen'

Aruba maakt zich op om de eerste toeristen uit de Verenigde Staten te ontvangen. Dat zegt minister Oduber van Toerisme. Vanaf morgen zijn vakantiegangers uit de VS weer welkom in het land. Er worden dan 700 Amerikanen verwacht. Zaterdag komen er nog eens 1400 aan op het eiland en zondag 700.

Minister Oduber noemt de komst van Amerikaanse toeristen belangrijk voor de economie en de toekomst van het eiland. Voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus kwamen er zo'n 20.000 Amerikaanse toeristen per week aan op Aruba, waarmee Amerikaans toerisme een belangrijke inkomstenbron is voor het eiland.

De Verenigde Staten zijn zwaar getroffen door het coronavirus en het aantal dagelijks geregistreerde besmettingen lijkt niet af te vlakken. De minister zegt nu te kiezen voor veiligheid en niet voor grote aantallen toeristen. Er zouden voldoende IC-bedden zijn om eventuele nieuwe besmettingsgevallen te behandelen.

Marokkanen uit buitenland weer welkom in Marokko

Marokko opent op 15 juli de grenzen voor Marokkanen uit het buitenland, meldt staatspersbureau MAP. Dat betekent dat mensen met een Marokkaans paspoort die bijvoorbeeld in Nederland of Frankrijk wonen, weer naar Marokko kunnen reizen. Ook buitenlanders die in Marokko wonen maar door de coronapandemie tijdelijk niet terug konden, zijn weer welkom.

Reizigers kunnen zowel per boot als per vliegtuig naar Marokko komen. Volgens het staatspersbureau gaat luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc extra vluchten plannen om mensen naar Marokko te brengen. Veerboten vertrekken uitsluitend vanuit Sète (Frankrijk) en Genua (Italië).

Iedereen die naar Marokko wil moet wel een negatieve coronatest kunnen aantonen. Die mag niet ouder zijn dan 48 uur.

Liveblog geopend

Welkom in het nieuwe liveblog met het belangrijkste nieuws over het coronavirus. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.