NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Halsema: omvang demonstratie overdonderde mij • Grapperhaus: pijnlijk om te zien

 • De horeca is weer open. Maar wel met maximaal dertig gasten binnen en 1,5 meter afstand op het terras.
 • Mensen met klachten kunnen bellen met 0800-1202 voor een coronatest. De lijn is regelmatig overbelast.
 • Reizigers in het openbaar vervoer moeten vanaf vandaag een mondkapje dragen.
 • Het RIVM meldt vandaag 6 nieuwe coronadoden en 9 nieuwe ziekenhuisopnames.
 • Er liggen nog 158 coronapatiënten op de IC's.
 • Einde liveblog

  We sluiten dit liveblog. Het nieuwe liveblog, van dinsdag 2 juni, vind je hier.

 • Bijna 12.000 nieuwe coronabesmettingen in Brazilië

  De afgelopen 24 uur werden n Brazilië 11.598 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Meer dan 600 mensen overleden in diezelfde periode aan het virus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

  In Brazilië zijn nu meer dan een half miljoen geregistreerde besmettingen. Zeker 29.937 Brazilianen bezweken aan het virus.

 • Meer dan 10.000 coronadoden in Mexico

  In Mexico is het dodental als gevolg van het coronavirus opgelopen tot boven de 10.000. Gisteren kwamen er 237 sterfgevallen bij, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee staat het totaal aantal coronadoden nu op 10.167.

  Het land telt ruim 93.000 geregistreerde besmettingen, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

 • Burgemeester Haarlemmermeer: demonstranten Dam, blijf twee weken thuis

  Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer roept deelnemers aan het drukke protest op de Dam in Amsterdam op om twee weken thuis te blijven. De VVD-politica, die als burgemeester ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Kennemerland, zegt zich zorgen te maken over het grote aantal mensen dat bij de protestactie was.

  "Wanneer u verkouden wordt of andere klachten krijgt, bel de GGD en laat u testen", adviseert ze deelnemers aan het protest tegen politiegeweld. "Neem uw verantwoordelijkheid."

 • Versoepelingen coronamaatregelen Suriname teruggedraaid

  In verband met een aantal nieuwe coronabesmettingen in Suriname heeft president Bouterse de versoepelingen van de coronamaatregelen in het land weer teruggedraaid. Dat heeft hij bekendgemaakt in een toespraak. "Terwijl wij ons allen opmaakten voor de formele uitslag van de verkiezingen, worden wij geconfronteerd met nieuwe gevallen van covid-19", zei Bouterse.

  Vanaf morgen geldt tussen 18.00 uur en 06.00 weer een uitgaansverbod. De afgelopen weken was het begin van de avondklok verlaat tot 23.00 uur. Verder wordt het maximum aantal mensen dat samen mag komen teruggebracht tot vijf. Ook de binnenlandse luchtvaart is stilgelegd zolang de striktere coronamaatregelen van kracht zijn.

  De aanscherping van de maatregelen in Suriname werd al verwacht. Eerder vanavond werd bekend dat er nieuwe besmettingen waren vastgesteld in het land, en dat het aantal bevestigde besmettingen op 44 komt. Het dodental staat nog altijd op één.

 • Halsema: hoeveelheid demonstranten overdonderde mij

  De grootte van het racismeprotest op de Dam in Amsterdam heeft burgemeester Halsema overdonderd. Er waren geen aanwijzingen dat de demonstratie zo groot zou worden, zei Halsema in Op1. "De organisatie kondigde een opkomst van 250 tot 300 mensen aan, maar meestal worden zulke aantallen overdreven. Tijdens de demonstratie zwol het binnen een uur tot enorme proporties aan. Daar was de politie ook niet op geprepareerd."

  Ingrijpen was geen optie, want dan had er met harde hand opgetreden moeten worden, zegt Halsema. "Die keuze vond ik niet verantwoord." De burgemeester vreest dat er op dat moment kleine relletjes waren uitgebroken. Haar afweging noemt ze daarom "proportioneel". "Het kan niet zo zijn dat je de politie met overmacht tegen vreedzame demonstranten laat optreden."

  De politieke kleur van de demonstratie interesseert haar "geen biet". Het gaat om het grondrecht om te kunnen demonstreren, aldus Halsema.

 • Ov-bedrijven tevreden over eerste dag met verplichte mondkapjes

  Openbaarvervoerbedrijven kijken tevreden terug op de eerste dag waarop het mondkapje in het ov verplicht was. Volgens voorzitter Pedro Peters van OV-NL was een aantal reizigers het mondkapje vergeten. "Deze reizigers zijn keurig uitgestapt om deze alsnog aan te schaffen. We hopen dat deze lijn zich voortzet."

  Omdat het Tweede Pinksterdag is, waren er een stuk minder reizigers. "Maar de meeste mensen die reisden, wisten dat ze een mondkapjes moesten dragen", zei een woordvoerder van de NS tegen persbureau ANP. Alleen buitenlandse reizigers zouden niet altijd op de hoogte zijn geweest van de verplichting.

 • Minister Grapperhaus: Beelden Dam zijn pijnlijk om te zien

  De beelden van de Dam vandaag, waar enkele duizenden mensen samenkwamen om te protesteren, zijn pijnlijk om te zien, zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "In deze tijd waarin we er als samenleving alles aan doen om het coronavirus onder controle te houden, gaat dit echt buiten de perken."

  Hoewel het demonstratierecht een grondrecht is, moet volgens hem te allen tijde anderhalve meter afstand worden gehouden. "Voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden en hard hebben gewerkt in deze crisis, zijn deze beelden pijnlijk om te zien", zegt Grapperhaus.

  Verder zegt hij dat het wel of niet toestaan van een demonstratie een verantwoordelijkheid is van de lokale driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie. Hij vraagt mensen zich aan de coronamaatregelen te houden. "Vermijd drukte en houd anderhalve meter afstand."

 • Suriname meldt vijf nieuwe coronabesmettingen

  Suriname meldt vijf nieuwe besmettingen met het coronavirus. Het totaal komt daarmee op 28. Het dodental in het land staat op één.

  Onder de besmette personen zijn kinderen en militairen, volgens Starnieuws. "Binnen de kazerne heerst er vrees omdat veel militairen rond de verkiezingen in het veld waren", aldus de nieuwssite.

  Later vanavond gaat president Desi Bouterse waarschijnlijk een aanscherping van de maatregelen aankondigen.

 • Duizenden Amerikanen in verpleegtehuizen gestorven

  Bijna 26.000 bewoners van verpleeghuizen in de Verenigde Staten zijn gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, blijkt uit meldingen aan gezondheidsautoriteiten. Ook blijken er meer dan 60.000 verpleeghuisbewoners besmet te zijn met het virus.

  Het werkelijke aantal sterfgevallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet alle tehuizen zijn meegeteld. Van 20 procent van de 15.400 instellingen in het land zijn nog geen cijfers bekend.

 • Braziliaanse voetbalclub zwaar getroffen door coronavirus: halve selectie positief

  De Braziliaanse voetbalclub Vasco da Gama is hard getroffen door het coronavirus. Bij een nieuwe testronde reageerden zestien spelers positief. De besmette groep is in isolatie geplaatst. Drie van hen voelden zich al ziek.

  "Dit toont enkel maar aan dat wij de regels volgen en het virus zo snel mogelijk opsporen bij onze spelers", liet de club uit Rio de Janeiro weten. "Zo kunnen we het coronavirus zo snel mogelijk een halt toeroepen."

 • Boa's: sommige plekken te druk om in te grijpen

  De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op de eerste dag van de verruiming van de coronamaatregelen vooral geïnformeerd en gewaarschuwd. Het was op sommige plekken te druk om in te grijpen, zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Bijvoorbeeld op het strand in Scheveningen was het volgens hem onmogelijk om te handhaven op de coronaregels. "We waren met te weinig mensen."

  Volgens Gerrits ging het "grosso modo wel goed". Ook Ruud Kuin, voorzitter van Nederlandse Boa Bond, kijkt terug op een goede dag. "Ik heb geen meldingen gehad van excessen", zei hij tegen persbureau ANP.

 • Halsema over drukte op de Dam: 'Geen grond om demonstratie te ontbinden'

  Het protest op de Dam in Amsterdam waar enkele duizenden actievoerders op afkwamen, is te belangrijk om in te grijpen, zei burgemeester Halsema in een interview met lokale nieuwszender AT5. Het is voor demonstranten onmogelijk om zich te houden aan de anderhalvemeterregels.

  De politie is op de achtergrond aanwezig en spreekt mensen aan op het naleven van de coronaregels. Er zijn voor zover bekend geen boetes uitgedeeld, volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Mensen zijn volgens Halsema "zelf verantwoordelijk".

  De demonstratie is inmiddels afgelopen.

 • Frankrijk zoekt Franse toeristen

  De Franse overheid is een campagne begonnen om Fransen te stimuleren in eigen land op vakantie te gaan. Met een gelikt filmpje op sociale media worden allerlei monumenten, natuurgebieden en evenementen aangeprezen, variërend van rotskusten en stranden tot kastelen en bergtoppen.

  Dit is de campagne van de overheid:

  De hashtag is #CetEteJeVisiteLaFrance (deze zomer bezoek ik Frankrijk) en de leus is 'laten we Frankrijk herontdekken'. Er is ook een speciale website opgezet voor Fransen en de Franse zomervakantie. Daarop worden onder meer kleurige straatjes in de Provence en wijnboeren in de Champagnestreek in het zonnetje gezet.

  De actie is vooral bedoeld om de toeristenbranche er weer bovenop te helpen. Die heeft tot nu toe al zeker 40 miljard aan omzetverlies geleden door de maatregelen tegen het coronavirus.

  De Franse regering is bang dat het internationale toerisme deze zomer nog niet volop op gang komt. Als Fransen massaal in eigen land blijven, kan dat een deel van de wegblijvende buitenlanders compenseren. "Een op de twee Fransen die eigenlijk naar het buitenland op vakantie wilde, heeft die plannen veranderd en blijft toch in eigen land'', aldus staatssecretaris Lemoyne (Toerisme).

 • Iedereen welkom bij teststraten GGD

  Op verschillende plekken in het land worden mensen getest op corona bij 'teststraten' van de GGD. Vanaf vandaag kan iedereen met klachten bellen met de GGD om een afspraak te maken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Iedereen welkom bij GGD teststraten