liveblog
NOS NieuwsAangepast

Halsema: omvang demonstratie overdonderde mij • Grapperhaus: pijnlijk om te zien

 • De horeca is weer open. Maar wel met maximaal dertig gasten binnen en 1,5 meter afstand op het terras.
 • Mensen met klachten kunnen bellen met 0800-1202 voor een coronatest. De lijn is regelmatig overbelast.
 • Reizigers in het openbaar vervoer moeten vanaf vandaag een mondkapje dragen.
 • Het RIVM meldt vandaag 6 nieuwe coronadoden en 9 nieuwe ziekenhuisopnames.
 • Er liggen nog 158 coronapatiënten op de IC's.

Einde liveblog

We sluiten dit liveblog. Het nieuwe liveblog, van dinsdag 2 juni, vind je hier.

Bijna 12.000 nieuwe coronabesmettingen in Brazilië

De afgelopen 24 uur werden n Brazilië 11.598 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Meer dan 600 mensen overleden in diezelfde periode aan het virus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

In Brazilië zijn nu meer dan een half miljoen geregistreerde besmettingen. Zeker 29.937 Brazilianen bezweken aan het virus.

Meer dan 10.000 coronadoden in Mexico

In Mexico is het dodental als gevolg van het coronavirus opgelopen tot boven de 10.000. Gisteren kwamen er 237 sterfgevallen bij, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee staat het totaal aantal coronadoden nu op 10.167.

Het land telt ruim 93.000 geregistreerde besmettingen, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

Burgemeester Haarlemmermeer: demonstranten Dam, blijf twee weken thuis

Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer roept deelnemers aan het drukke protest op de Dam in Amsterdam op om twee weken thuis te blijven. De VVD-politica, die als burgemeester ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Kennemerland, zegt zich zorgen te maken over het grote aantal mensen dat bij de protestactie was.

"Wanneer u verkouden wordt of andere klachten krijgt, bel de GGD en laat u testen", adviseert ze deelnemers aan het protest tegen politiegeweld. "Neem uw verantwoordelijkheid."

Versoepelingen coronamaatregelen Suriname teruggedraaid

In verband met een aantal nieuwe coronabesmettingen in Suriname heeft president Bouterse de versoepelingen van de coronamaatregelen in het land weer teruggedraaid. Dat heeft hij bekendgemaakt in een toespraak. "Terwijl wij ons allen opmaakten voor de formele uitslag van de verkiezingen, worden wij geconfronteerd met nieuwe gevallen van covid-19", zei Bouterse.

Vanaf morgen geldt tussen 18.00 uur en 06.00 weer een uitgaansverbod. De afgelopen weken was het begin van de avondklok verlaat tot 23.00 uur. Verder wordt het maximum aantal mensen dat samen mag komen teruggebracht tot vijf. Ook de binnenlandse luchtvaart is stilgelegd zolang de striktere coronamaatregelen van kracht zijn.

De aanscherping van de maatregelen in Suriname werd al verwacht. Eerder vanavond werd bekend dat er nieuwe besmettingen waren vastgesteld in het land, en dat het aantal bevestigde besmettingen op 44 komt. Het dodental staat nog altijd op één.

Halsema: hoeveelheid demonstranten overdonderde mij

De grootte van het racismeprotest op de Dam in Amsterdam heeft burgemeester Halsema overdonderd. Er waren geen aanwijzingen dat de demonstratie zo groot zou worden, zei Halsema in Op1. "De organisatie kondigde een opkomst van 250 tot 300 mensen aan, maar meestal worden zulke aantallen overdreven. Tijdens de demonstratie zwol het binnen een uur tot enorme proporties aan. Daar was de politie ook niet op geprepareerd."

Ingrijpen was geen optie, want dan had er met harde hand opgetreden moeten worden, zegt Halsema. "Die keuze vond ik niet verantwoord." De burgemeester vreest dat er op dat moment kleine relletjes waren uitgebroken. Haar afweging noemt ze daarom "proportioneel". "Het kan niet zo zijn dat je de politie met overmacht tegen vreedzame demonstranten laat optreden."

De politieke kleur van de demonstratie interesseert haar "geen biet". Het gaat om het grondrecht om te kunnen demonstreren, aldus Halsema.

Ov-bedrijven tevreden over eerste dag met verplichte mondkapjes

Openbaarvervoerbedrijven kijken tevreden terug op de eerste dag waarop het mondkapje in het ov verplicht was. Volgens voorzitter Pedro Peters van OV-NL was een aantal reizigers het mondkapje vergeten. "Deze reizigers zijn keurig uitgestapt om deze alsnog aan te schaffen. We hopen dat deze lijn zich voortzet."

Omdat het Tweede Pinksterdag is, waren er een stuk minder reizigers. "Maar de meeste mensen die reisden, wisten dat ze een mondkapjes moesten dragen", zei een woordvoerder van de NS tegen persbureau ANP. Alleen buitenlandse reizigers zouden niet altijd op de hoogte zijn geweest van de verplichting.

Minister Grapperhaus: Beelden Dam zijn pijnlijk om te zien

De beelden van de Dam vandaag, waar enkele duizenden mensen samenkwamen om te protesteren, zijn pijnlijk om te zien, zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "In deze tijd waarin we er als samenleving alles aan doen om het coronavirus onder controle te houden, gaat dit echt buiten de perken."

Hoewel het demonstratierecht een grondrecht is, moet volgens hem te allen tijde anderhalve meter afstand worden gehouden. "Voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden en hard hebben gewerkt in deze crisis, zijn deze beelden pijnlijk om te zien", zegt Grapperhaus.

Verder zegt hij dat het wel of niet toestaan van een demonstratie een verantwoordelijkheid is van de lokale driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie. Hij vraagt mensen zich aan de coronamaatregelen te houden. "Vermijd drukte en houd anderhalve meter afstand."

Suriname meldt vijf nieuwe coronabesmettingen

Suriname meldt vijf nieuwe besmettingen met het coronavirus. Het totaal komt daarmee op 28. Het dodental in het land staat op één.

Onder de besmette personen zijn kinderen en militairen, volgens Starnieuws. "Binnen de kazerne heerst er vrees omdat veel militairen rond de verkiezingen in het veld waren", aldus de nieuwssite.

Later vanavond gaat president Desi Bouterse waarschijnlijk een aanscherping van de maatregelen aankondigen.

Duizenden Amerikanen in verpleegtehuizen gestorven

Bijna 26.000 bewoners van verpleeghuizen in de Verenigde Staten zijn gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, blijkt uit meldingen aan gezondheidsautoriteiten. Ook blijken er meer dan 60.000 verpleeghuisbewoners besmet te zijn met het virus.

Het werkelijke aantal sterfgevallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet alle tehuizen zijn meegeteld. Van 20 procent van de 15.400 instellingen in het land zijn nog geen cijfers bekend.

Braziliaanse voetbalclub zwaar getroffen door coronavirus: halve selectie positief

De Braziliaanse voetbalclub Vasco da Gama is hard getroffen door het coronavirus. Bij een nieuwe testronde reageerden zestien spelers positief. De besmette groep is in isolatie geplaatst. Drie van hen voelden zich al ziek.

"Dit toont enkel maar aan dat wij de regels volgen en het virus zo snel mogelijk opsporen bij onze spelers", liet de club uit Rio de Janeiro weten. "Zo kunnen we het coronavirus zo snel mogelijk een halt toeroepen."

Boa's: sommige plekken te druk om in te grijpen

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op de eerste dag van de verruiming van de coronamaatregelen vooral geïnformeerd en gewaarschuwd. Het was op sommige plekken te druk om in te grijpen, zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Bijvoorbeeld op het strand in Scheveningen was het volgens hem onmogelijk om te handhaven op de coronaregels. "We waren met te weinig mensen."

Volgens Gerrits ging het "grosso modo wel goed". Ook Ruud Kuin, voorzitter van Nederlandse Boa Bond, kijkt terug op een goede dag. "Ik heb geen meldingen gehad van excessen", zei hij tegen persbureau ANP.

Halsema over drukte op de Dam: 'Geen grond om demonstratie te ontbinden'

Het protest op de Dam in Amsterdam waar enkele duizenden actievoerders op afkwamen, is te belangrijk om in te grijpen, zei burgemeester Halsema in een interview met lokale nieuwszender AT5. Het is voor demonstranten onmogelijk om zich te houden aan de anderhalvemeterregels.

De politie is op de achtergrond aanwezig en spreekt mensen aan op het naleven van de coronaregels. Er zijn voor zover bekend geen boetes uitgedeeld, volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Mensen zijn volgens Halsema "zelf verantwoordelijk".

De demonstratie is inmiddels afgelopen.

Frankrijk zoekt Franse toeristen

De Franse overheid is een campagne begonnen om Fransen te stimuleren in eigen land op vakantie te gaan. Met een gelikt filmpje op sociale media worden allerlei monumenten, natuurgebieden en evenementen aangeprezen, variërend van rotskusten en stranden tot kastelen en bergtoppen.

Dit is de campagne van de overheid:

De hashtag is #CetEteJeVisiteLaFrance (deze zomer bezoek ik Frankrijk) en de leus is 'laten we Frankrijk herontdekken'. Er is ook een speciale website opgezet voor Fransen en de Franse zomervakantie. Daarop worden onder meer kleurige straatjes in de Provence en wijnboeren in de Champagnestreek in het zonnetje gezet.

De actie is vooral bedoeld om de toeristenbranche er weer bovenop te helpen. Die heeft tot nu toe al zeker 40 miljard aan omzetverlies geleden door de maatregelen tegen het coronavirus.

De Franse regering is bang dat het internationale toerisme deze zomer nog niet volop op gang komt. Als Fransen massaal in eigen land blijven, kan dat een deel van de wegblijvende buitenlanders compenseren. "Een op de twee Fransen die eigenlijk naar het buitenland op vakantie wilde, heeft die plannen veranderd en blijft toch in eigen land'', aldus staatssecretaris Lemoyne (Toerisme).

Iedereen welkom bij teststraten GGD

Op verschillende plekken in het land worden mensen getest op corona bij 'teststraten' van de GGD. Vanaf vandaag kan iedereen met klachten bellen met de GGD om een afspraak te maken.

Iedereen welkom bij GGD teststraten

Drukte bij demonstratie in Amsterdam

Bij de demonstratie op de Dam in Amsterdam tegen anti-zwart politiegeweld is het voor de enkele duizenden actievoerders lastig om afstand te houden. Veel mensen dragen mondkapjes. De meeste aanwezigen hielden in eerste instantie wel ruim afstand, later werd dat lastiger.

Op webcambeelden is te zien hoe druk het is.

Veiligheidsregio's: heropening horeca goed verlopen

De veiligheidsregio's kijken terug op een "gezellige" Tweede Pinksterdag. De heropening van de horeca is zonder excessen verlopen. "De anderhalvemeterregels zijn gerespecteerd", zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, tegen de NOS. "Complimenten namens alle burgemeesters aan de horeca-ondernemers en de klanten."

De drukte in binnensteden, op stranden en in natuurgebieden is vergelijkbaar met Hemelvaartsdag, volgens Bruls. Op sommige plaatsen werd ingegrepen, door bijvoorbeeld wegen af te sluiten. "Sommige mensen blijven hardleers en blijven naar dezelfde plekken gaan. Tegen hen moet je optreden."

Volgens Bruls is er alle reden om positief te zijn over de naleving van de coronamaatregelen, maar "we moeten alert blijven".

Bruls tevreden met heropening horeca

'Huurders hebben geen problemen met betalen huur'

Huurders hebben nog nauwelijks problemen om hun huur te betalen, ondanks de coronacrisis. Dat stelt IVBN, de belangenorganisatie voor institutionele verhuurders. Volgens de organisatie is slechts 1 procent van de huurders naar ze toe gestapt omdat ze bang zijn dat ze de huur niet kunnen betalen.

Dat er nog weinig problemen zijn, heeft er ook mee te maken dat degenen die hard door de crisis getroffen zijn in eerste instantie nog terugvallen op steunmaatregelen van de overheid, denkt IVBN-directeur Frank van Blokland. En als huurders de komende tijd toch in moeilijkheden komen, dan zullen verhuurders zich volgens hem flexibel opstellen en hen tegemoet komen waar nodig.

Huurverhoging

Volgens de belangenorganisatie is het dan ook niet nodig om verhuurders te dwingen van hun periodieke huurverhoging af te zien. Van Blokland: "Het schrappen van de generieke huurverhoging betekent dat alle huurders een voordeel hebben van 25 tot 30 euro, terwijl de grootste groep dat niet nodig heeft. Omdat zij financieel niet of nog niet door de corona-crisis worden getroffen."

Volgens hem moeten verhuurders jaarlijks juist een beperkte opslag op de huur vragen om te corrigeren voor inflatie en noodzakelijke investeringen te kunnen doen in bestaande of nieuwe woningen.

Goed nieuws uit Spanje: geen enkele nieuwe dode

Spanje registreerde afgelopen etmaal geen enkele dode door het coronavirus. Het aantal nieuwe besmettingen kwam op 71. Dat is het laagste getal sinds 5 maart. Sinds het begin van de pandemie kwamen in Spanje 27.127 mensen door corona om het leven. 239.638 Spanjaarden raakten besmet.

Spanjaarden kunnen vanaf 21 juni weer reizen tussen de provincies. Dan eindigt de zesde verlenging van de noodtoestand en zit de quarantaine erop. Er geldt een uitzondering voor regio's die vanaf 8 juni in fase 3 van de ontgrendeling zitten. Die kunnen in principe dan al reizen tussen verschillende provincies, al hangt veel af van eventuele nieuwe besmettingen.

Buitenlandse reizigers zijn vanaf 1 juli welkom. De quarantaineplicht vervalt vanaf die datum. "De Spaanse regering handelt behoedzaam. Vanaf 21 juni komt er een proef waarin reizigers uit landen met relatief weinig covid-besmettingen kunnen reizen naar Spaanse gebieden waar dat ook zo is", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Er wordt gedacht aan toeristen uit Duitsland en Noorwegen. Die zouden dan kunnen reizen naar de Canarische Eilanden en de Balearen. "Het gaat erom dat we veilige routes openen, met alle garanties voor de volksgezondheid. We bouwen ook ervaring op tot we op 1 juli het toerisme weer helemaal openen", zo zegt de Spaanse minister van transport José Luis Ávalos.

'Industrie in Eurozone trekt aan, maar krimpt nog steeds'

De industrie in de eurozone trekt iets aan, maar krimpt nog steeds. De PMI-index, een cijfer dat de stemming onder inkoopmanagers in de Europese industrie weergeeft, kwam in mei gemiddeld uit op 39,4.

Het cijfer is gebaseerd op een enquête van onderzoeksbureau IHS Markit in de hele eurozone. Daarin geven inkoopmanagers aan hoe het gaat met de voorraden en de bestellingen. Een cijfer boven de 50 wijst op groei, alles daaronder geeft krimp aan.

In april bereikte de index met 33,4 een dieptepunt in zijn 23-jarige bestaan. Hoewel er in mei dus nog steeds sprake was van forse krimp, zijn de vooruitzichten iets minder somber doordat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus stap voor stap worden versoepeld en er langzaam meer activiteit bij bedrijven is.

Of de industrie in de eurozone zich de komende tijd snel zal herstellen is nog maar de vraag, zegt IHS Markit-hoofdeconoom Chris Williamson. "De vraag naar goederen, zowel binnen de eurozone als in exportlanden, lijkt voorlopig nog steeds te zullen worden gedempt door social distancing maatregelen, hoge werkloosheid en dalende bedrijfswinsten."

Coronavirus op nog eens drie Brabantse nertsenfokkerijen

Bij nog eens drie nertsenfokkers in Noord-Brabant is bij meerdere dieren het coronavirus vastgesteld, melden minister De Jonge van Volksgezondheid en minister Schouten van Landbouw.

De besmettingen kwamen aan het licht door een verplichte screening, die op dit moment wordt uitgevoerd op alle nertsenboerderijen. Bij een vierde bedrijf in Venray is sprake van een mogelijke besmetting. Daar wordt nader onderzoek gedaan.

Sinds eind april zijn er in totaal op zes nertsenbedrijven met acht locaties besmette nertsen gevonden. Het gaat om bedrijven in de gemeenten Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne, Sint Anthonis.

Foto's van terrassen door heel Nederland

 • Restaurant Jozef Utrecht
  Terrassen aan de Mariaplaats in Utrecht
 • Simone van Dijken
  Proosten in Oost-Vlieland
 • Raymond Aarsman
  Veel mensen op de Markt in Gouda
 • Taplokaal Gist
  Aan het water in Utrecht
 • Martin de Jonge
  Ook zonnig in Ommen
 • Thomas Walder
  Veel belangstelling voor het terras in Deventer
 • Café Derat, Utrecht
  Klanten die binnen worden ontvangen moeten reserveren, ook in een kleine kroeg
 • Huub Bellemakers
  Barkrukken hebben de weg naar buiten gevonden in Nijmegen
 • Theefabriek
  Een terras in het groen in Houwerzijl
 • Ondernemersfonds Binnenstad
  Het Tilburgse Piusplein loopt weer vol
 • Lennart van der Linden
  De Maas als decor op dit terras in Maastricht

Druk in Gelderland, meerdere recreatiegebieden afgesloten

In Gelderland zijn vanwege de drukte meerdere recreatiegebieden afgesloten. Zo sloot de gemeente Nunspeet vanmiddag samen met handhavers, de politie en uitbaters het recreatiegebied Zandenplas. Er worden geen nieuwe bezoekers meer toegelaten.

Recreatiegebied De Meent in Beusichem en Het Eiland van Maurik in Maurik werden vanmiddag ook al gesloten, meldt Omroep Gelderland.

Minimale afname aantal patiënten op IC’s

Het aantal Nederlandse patiënten op de IC's is afgenomen met 1, tot 158. Ook liggen er 488 patiënten zonder covid-19-klachten op de intensive cares.

Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding blijft de bezetting met 646 patiënten "laag". "Zoals verwacht is er in het Pinksterweekend geen aanwas geweest."

Eén Nederlandse coronapatiënt ligt op een IC in Duitsland.

GGD: 24 coronabesmettingen in Haagse moskee

In de Al Madinah-moskee van vereniging Faizul-Islam in Den Haag zijn 24 bezoekers en hun contacten positief getest op het coronavirus, meldt de GGD Haaglanden.

Zaterdag werd nog gesproken van 21 gevallen bij de Al Madinah-moskee. De besmettingen zouden komen doordat in de moskee, die door het bestuur officieel op 12 maart werd gesloten, toch bijeenkomsten zijn gehouden.

Ook bij de Islamitische en Culturele Vereniging Roekoen Islam is een besmettingsgeval geconstateerd, aldus de GGD. Het is onduidelijk of deze persoon het virus bij de moskee heeft opgelopen. Contactonderzoek is nog gaande.

Colosseum heropent deuren: 'Het is een nieuwe start'

Het Colosseum in Rome is na drie maanden weer open. Social distancing, thermometers en een limiet van 200 tot 300 bezoekers moeten ervoor zorgen dat iedereen het monument veilig kan bezoeken.

Colloseum heropent deuren: 'Het is een nieuwe start'

Gratis mondkapjes op station Rotterdam Centraal

Reizigers in het openbaar vervoer moeten vanaf vandaag een mondkapje dragen. Om mensen daar extra op te attenderen, deelde de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove (mobiliteit, GroenLinks) gratis mondkapjes uit op station Rotterdam Centraal, meldt RTV Rijnmond.

Dat deed ze samen met Arjen Littooij, directeur van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond:

De gemeente Rotterdam heeft de Witte de Withstraat per direct afgesloten voor autoverkeer. Reden is de drukte in de straat, waar veel horecazaken zitten. De weg is in ieder geval tot 02.00 uur dicht.

Gronings onderzoek: minder stress om coronavirus

Inwoners van de provincies Drenthe, Groningen en Friesland zijn meer ontspannen en minder gestrest dan tijdens de piek van het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksproject Lifelines van de Rijksuniversiteit Groningen onder 50.000 inwoners van de drie noordelijke provincies.

De deelnemers gaven eind mei aan dat zij beter slapen en minder piekerden dan begin april, toen de uitbraak van het coronavirus in Nederland het hevigst was. 2,8 procent gaf toen aan bang te zijn werkloos te raken. Inmiddels is het percentage gedaald naar 2.

Bijna 5 procent van de deelnemers denkt met het coronavirus besmet te zijn (geweest). Slechts 1,3 procent is daadwerkelijk positief getest op covid-19.

Opnieuw te druk bij Galderse Meren, gebied afgesloten

In Breda is aan het begin van de middag recreatiegebied de Galderse Meren afgesloten. Het werd volgens de gemeente al snel te druk.

Het is niet de eerste keer dat het gebied op slot gaat. Het tweede weekend van mei gingen de toegangswegen ook al dicht omdat te veel mensen in een te kleine omgeving samenkwamen, schrijft Omroep Brabant.

'Mama probeerde met twee telefoons te boeken'

Ook veel musea openden vandaag weer de deuren. Met ook hier aangepaste regels en minder bezoekers. Zoals het Rijksmuseum, waar je flink je best moest doen om voor vandaag een kaartje te bemachtigen:

'Mama probeerde met twee telefoons te boeken'