liveblog
NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsberaad: drukte vandaag beheersbaar • Rotterdam sluit drie parken in avond

  • Veiligheidsberaad: vandaag weliswaar druk in het land, maar drukte wel beheersbaar.
  • Rotterdam sluit 's avonds en 's nachts voorlopig drie grote parken om drukte op die plekken tegen te gaan.
  • Het RIVM meldt vandaag vijf nieuwe coronadoden, bekijk hier de recentste coronacijfers.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen, maandag 1 juni, komt er een nieuw blog.

Hoofdstembureau Suriname stopt met tellen stemmen

In Suriname is code rood afgekondigd vanwege vier nieuwe besmettingen, waarmee het totale aantal in het land op vijftien komt. De verwerking van de laatste verkiezingsresultaten is als gevolg daarvan stopgezet.

Er worden veiligheidsmaatregelen getroffen in de sporthal in Paramaribo waar het hoofdstembureau is gevestigd. Voorzitter van het stembureau Mike Nerkust maakte bekend dat een besmet persoon de afgelopen dagen in de sporthal aanwezig was. Leden van het Onafhankelijke Kiesbureau, waarnemers bij de verkiezingen, zijn vandaag geweigerd in de sporthal, tot ongenoegen van voorzitter Jennifer van Dijk-Silos.

Formeel is de verkiezingsuitslag nog altijd niet bekend. President Bouterse, die een flinke nederlaag leed, heeft om een hertelling van de stemmen gevraagd. Het is onduidelijk of dat verzoek wordt gehonoreerd.

Ook As-Soennah-moskee legt activiteiten tijdelijk stil om virus

De As-Soennah-moskee in Den Haag legt in verband met het coronavirus de activiteiten voorlopig stil. De moskee heeft daartoe besloten omdat onder de Haagse moslimgemeenschap het virus om zich heen grijpt. Eerder besloot de moskee van vereniging Faizul-Islam in Den Haag daar al toe.

Volgens het bestuur van de As-Soennah-moskee zijn "tientallen bezoekers van verschillende moskeeën" in de stad ziek geworden. Het bestuur zegt dat er ook een moskeeganger aan covid-19 is overleden. Ook de online activiteiten, zoals het online vrijdaggebed, worden tijdelijk opgeschort.

Woordvoerder Abdelhamed Taheri laat weten dat er bij de As-Soennah-moskee voor zover bekend geen besmettingen zijn, maar dat het gebedshuis puur uit voorzorg dichtgaat. "Het bleek in de praktijk lastig om afstand te houden. Er kwamen groepjes mensen naar de moskee, bijvoorbeeld om bij online diensten te helpen. Na afloop maakten ze een praatje. Soms hadden ze elkaar lang niet gezien, dus was een kleine aanraking of omhelzing toch snel gemaakt", zegt Taheri.

21 besmettingen

Op 22 mei werd de Faizul-moskee in de Hofstad al gesloten vanwege het virus. Gisteren bleek dat 21 bezoekers van het gebedshuis besmet waren geraakt met het coronavirus, schreef Omroep West. Bezorgde bezoekers zouden al eerder bij de gemeente Den Haag aan de bel hebben getrokken. Het gebouw is inmiddels schoongemaakt en blijft zeker tot 10 juni dicht.

Taheri hoopt dat andere moskeeën het voorbeeld zullen volgen, en ook hun deuren voorlopig zullen sluiten. "Als ze bij de ene niet terecht kunnen, dan gaan ze naar de volgende. Wij hopen dat andere moskeeën ook daadkrachtig durven optreden. Het gaat om mensenlevens."

Veiligheidsberaad ziet opening horeca 'met veel vertrouwen' tegemoet

Het Veiligheidsberaad, de koepel van veiligheidsregio's, ziet de opening van de horeca en musea morgen met vertrouwen tegemoet. "In de afgelopen weken hebben we met elkaar laten zien dat we verstandig omgaan met de versoepelingen", zegt voorzitter Hubert Bruls tegen persbureau ANP. "Ik zie deze nieuwe fase dan ook met veel vertrouwen tegemoet."

Wel roept Bruls Nederlanders op zich aan de coronaregels te houden, zoals afstand houden en handen wassen, ook op het terras. Verder is het volgens hem belangrijk dat iedereen "rekening met elkaar houdt".

Volgens de veiligheidsregio's was het vandaag weliswaar druk in het land, maar was de drukte wel beheersbaar. De NS waarschuwde bijvoorbeeld voor volle treinen tussen Amsterdam en Zandvoort en ook op de outletcentra in Lelystad en Roermond kwamen veel mensen af. Bij de outlet in Roermond ontstond op de N280 een file, mede doordat veel Duitsers naar het winkelcentrum wilden.

Brazilië registreert bijna 1000 doden op één dag

In Brazilië zijn afgelopen etmaal 956 coronadoden geregistreerd. Het totale aantal sterfgevallen komt daarmee uit op ruim 28.800 en loopt nog steeds snel op. Enkel Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hadden door het coronavirus meer doden te betreuren.

In het begin van de pandemie deed president Bolsonaro het virus af als een griepje. Ook later bleef hij de ernst van het virus ontkennen. Volgens Bolsonaro zijn de economische gevolgen van een totale lockdown erger dan de uitbraak van het coronavirus.

De president bekritiseerde deelstaten en steden die wel tot lockdownmaatregelen overgingen, zoals Pará en Maranhão. Ook riep hij op tot hervatting van het Braziliaanse voetbalseizoen.

Drie Rotterdamse parken in avond en nacht dicht

Rotterdam sluit 's avonds en 's nachts voorlopig drie grote parken om drukte op die plekken tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Aboutaleb, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rijnmond, bepaald. Het gaat om het Vroesenpark (Blijdorp), Roel Langerakpark (Blijdorp) en Dakpark (Delfshaven). Het besluit is genomen omdat zaterdag erg veel mensen naar de parken trokken. Daarbij vonden ook incidenten plaats, waaronder een vechtpartij in het Vroesenpark. Even verderop, in het Roel Langerakpark, vond zaterdag een schietpartij plaats.

De parken blijven voorlopig van 21.00 uur 's avonds tot 07.00 uur in de ochtend dicht. Het is nog niet besloten hoe lang de nachtsluiting blijft gelden. De politie gaat controleren of de parken 's nachts leeg blijven. Overdag zijn wel bezoekers welkom.

In het Park bij de Euromast zijn cirkels aangebracht zodat bezoekers afstand kunnen houden

Zweden meldt voor het eerst sinds 11 maart geen coronadoden

In Zweden zijn voor het eerst sinds 11 maart geen coronadoden gemeld. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Wel wijst het ministerie erop dat er vaak in het weekend een vertraging in de registratie van het aantal slachtoffers zit. Het is dus mogelijk dat er afgelopen etmaal wel covid-19-patiënten zijn gestorven, maar hun overlijden bij de autoriteiten nog niet is gemeld.

In Zweden zijn bijna 4400 mensen aan het coronavirus bezweken en ruim 37.000 Zweden zijn voor zover bekend besmet geraakt. Desondanks koos het land ervoor om geen strenge coronamaatregelen in te stellen. Zo bleven scholen de afgelopen weken gewoon open. 1,5 meter afstand houden was wel verplicht.

8000 nieuwe besmettingen India op één dag

In India is het aantal coronabesmettingen op één dag met 8000 toegenomen. Daarmee staat het totale aantal besmettingen nu op ruim 182.000. Ook zijn nog eens 5000 mensen in het land aan covid-19 overleden, onder wie bijna 200 in het afgelopen etmaal. Onder meer de regio rond hoofdstad New Delhi is hevig getroffen. Experts waarschuwen dat de piek in het land nog niet bereikt is. Desondanks gingen in India vandaag wel versoepelingen van de coronamaatregelen in.

Vanaf vandaag mogen salons weer open en volgende week volgen gebedshuizen, restaurants, hotels en winkelcentra. Ook is de avondklok iets versoepeld: Indiërs mogen nu tussen 21.00 uur tot 05.00 uur niet naar buiten, terwijl dat eerst tussen 19.00 uur en 07.00 uur verboden was. De versoepelingen gelden alleen in regio's waar geen clusters van besmettingen zijn.

Aantal patiënten op IC's neemt met 11 af tot 159

Het aantal Nederlandse patiënten op de IC's is van zaterdag op zondag met 11 afgenomen, tot 159. Ook liggen er nog eens 501 patiënten zonder covid-19-klachten op de intensive cares. Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding spreekt van een "lage bezetting".

In Duitsland is verder nog één Nederlandse patiënt met covid-19 opgenomen. Verder liggen er nog 544 patiënten met coronaklachten buiten de IC in het ziekenhuis.

Bij uitzondering winkels open in christelijk Elburg

Zo'n twintig winkels in het Gelderse Elburg zijn vandaag tegen de regels in toch open. Het oude vestingstadje op de Veluwe is een toeristische trekpleister en overwegend streng christelijk. Een meerderheid van de gemeenteraad wilde de winkels op Eerste Pinksterdag dichthouden, maar vanwege de coronacrisis doen veel winkeliers hun deuren toch open. Ze zijn bang dat ze het zonder de koopzondag niet redden.

"Ik heb altijd gezegd dat ik mijn winkel niet op zondag open zal gooien", zegt een winkelier. "Maar dit jaar is bijzonder en ook ik wil graag in deze crisistijd mijn winkel op zondag openen. Daarom is het nu tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid."

Paus spreekt Sint-Pietersplein weer toe

Paus Franciscus heeft op deze Eerste Pinksterdag voor het eerst in drie maanden vanaf zijn balkon aan het Sint-Pietersplein in Rome weer volgelingen toegesproken. Tegen enkele honderden mensen op het plein zei de hij dat mensen belangrijker zijn dan de economie en hij waarschuwde dat landen de coronateugels niet te vroeg moeten laten vieren.

Overigens kon Franciscus zijn bescheiden publiek weer toespreken vanwege de versoepelingen die Italië heeft ingevoerd. De laatste keer dat hij gelovigen vanaf het balkon toesprak was op 1 maart.

De paus spreekt een bescheiden hoeveelheid publiek toe

Ook koning en koningin weer vaker op pad

Met ingang van morgen, als er een versoepeling van de coronamaatregelen komt, voert ook het Koninklijk Huis de activiteiten weer op. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan er in juni meer op uit, met inachtneming van de voorschriften van het RIVM en de regering, al bleek afgelopen week op Texel en in Utrecht dat dat niet altijd gemakkelijk is.

Streekbezoeken, waarbij het koningspaar een deel van een provincie doorkruist, zijn vooralsnog uit den boze omdat ze gepaard gaan met veel publieke belangstelling en onder de huidige omstandigheden ongewenste verplaatsingen.

De komende week heeft het koningspaar waarschijnlijk ruimte in de agenda, omdat het staatsbezoek aan Duitsland dat dinsdag zou beginnen, niet doorgaat. Dat had de bekroning moeten zijn van de precies zeven jaar geleden begonnen reeks werkbezoeken aan alle deelstaten van het buurland. Zo mogelijk wordt het afsluitende bezoek verschoven naar later dit jaar.

Koningin Máxima bracht donderdag een bezoek aan Texel

RIVM: 5 nieuwe coronadoden, 8 ziekenhuisopnames

Er zijn 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.735 brengt, meldt het RIVM. Gisteren waren er 5 nieuwe opnames. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 5, tot 5956.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.

Te druk in de trein tussen Amsterdam en Zandvoort

De NS waarschuwt op de stations rond Amsterdam, op sociale media en op de website dat het in de treinen van Amsterdam naar Zandvoort zo druk is dat mensen geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Veel mensen willen met het mooie weer naar het strand, maar NS vraagt reizigers die alleen voor hun plezier de trein nemen, een alternatief te zoeken.

De NS benadrukt dat de trein alleen bedoeld is voor mensen die naar hun werk moeten of mantelzorg gaan verlenen. Anderen wordt gevraagd niet de trein te pakken, omdat het dan te druk wordt.

Vandaag is het de laatste dag dat reizigers zonder mondkapje de trein in mogen. Morgen is een niet-medisch mondkapje verplicht, maar geldt nog steeds de oproep om alleen de trein te nemen als het niet anders kan.

Agenten grijpen in bij straatfeest in Dordrecht

De politie in Dordrecht heeft vannacht een eind gemaakt aan een verjaardagsfeest. Dat werd op straat gevierd. Buurtbewoners hadden onder andere picknicktafels en een opblaasbaar zwembadje buiten gezet. Ook was er een dj uitgenodigd. Agenten die op het lawaai afkwamen, telden 50 tot 60 feestvierders.

Omdat de jarige niet van plan was het feest te beëindigen, greep de politie in. Een aanwezige die zich verzette, werd opgepakt. Daarbij is hij door een politiehond gebeten. De 33-jarige man bleek alcohol en harddrugs te hebben gebruikt. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Moskovieten mogen onder voorwaarden weer frisse neus halen

Na een strenge lockdown van twee maanden mogen inwoners van Moskou vanaf morgen weer naar buiten voor een wandeling en wat frisse lucht, maar de hernieuwde vrijheid is wel beperkt.

Allereerst mogen de Moskovieten zich te voet niet verder dan twee kilometer van hun woning begeven en dat alleen tussen 9 uur 's ochtends en 9 uur 's avonds. Verder kunnen ze slechts drie dagen per week de deur uit volgens een schema dat de gemeente heeft opgesteld. Voor alle andere bewegingen is nog steeds een pasje nodig. Op straat is een mondkapje verplicht en in winkels en het openbaar vervoer moeten ook handschoenen worden gedragen.

De meeste parken in Moskou gaan weer open en ook winkels die iets anders verkopen dan levensmiddelen en medicijnen mogen van het slot. Daarvoor geldt dezelfde beperking als voor de wandelingen. Zonder pasje kun je er alleen heen als het niet verder van dan twee kilometer van je woning is. Supermarkten en apotheken zijn gedurende de lockdown open gebleven.

De nieuwe regels gelden tot en met 14 juni. In Moskou, met 12 miljoen inwoners, zijn tot nu toe ruim 180.000 mensen besmet (geweest) met het coronavirus. De afgelopen 24 uur kwamen er meer dan 2500 nieuwe gevallen bij. Heel Rusland telt inmiddels zeker 400.000 geregistreerde besmettingen.

De ontsmetting van een spoorwegstation in Moskou, eerder deze week

'Spanje verlengt voor de laatste keer de noodtoestand'

Het Spaanse kabinet wil de noodtoestand die vanwege het coronavirus van kracht is nog een keer met twee weken verlengen. Premier Sánchez zal het parlement de komende week om toestemming vragen, schrijft El País. Vanaf 21 juni zijn burgers weer vrij om buiten de eigen provincie te reizen, als het virus tenminste niet opnieuw om zich heen grijpt.

Het parlement stemt woensdag over het voorstel. Sánchez heeft een deal met Baskische en Catalaanse partijen moeten sluiten om voldoende steun te verwerven. In het parlement groeit de weerstand tegen een verdere verlenging van de noodtoestand, omdat het kabinet daardoor uitzonderlijke bevoegdheden heeft, zegt correspondent Rop Zoutberg.

Op 14 maart werd een lockdown ingesteld, waarbij Spanjaarden alleen nog naar buiten mochten om boodschappen of geneesmiddelen te halen of naar het werk te gaan. De afgelopen weken zijn de maatregelen gefaseerd versoepeld.

Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft de corona-uitbraak aan 27.125 mensen het leven gekost, maar komen daar nu nog maar weinig nieuwe gevallen bij. Zaterdag waren dat er slechts vier.

Amsterdamse kerken luiden klokken voor coronaslachtoffers

Amsterdamse kerken hebben om 12.00 uur vier minuten hun klokken geluid om de slachtoffers van het coronavirus te herdenken. Ook willen de kerken hoop geven voor de nieuwe fase nu de eerste coronagolf afneemt.

Tegelijkertijd begon een vrijdag al opgenomen onlineherdenking in de Westerkerk. Een van de sprekers was burgemeester Halsema.

"Wat onze levensovertuiging ook is, we hebben behoefte aan 'goede spirit'", zei de Protestantse Kerk Amsterdam deze week tegen KRO-NCRV. "De kerk wil daar graag een bijdrage aan leveren."

Keijzer: geen zorgen over privégegevens mobiele telefoon

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken zegt dat mensen niet bezorgd hoeven te zijn dat het RIVM toegang krijgt tot de gegevens op hun mobiele telefoon. Het kabinet wil het RIVM toestaan om geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten te gebruiken voor de bestrijding van het coronavirus.

Met deze gegevens kan worden achterhaald of het in een bepaalde gemeente heel druk is geweest en of de coronamaatregelen verscherpt moeten worden. Het kabinet heeft een noodwet gemaakt, die nog door de Tweede en Eerste Kamer moet.

Keijzer zei in het tv-programma WNL op Zondag dat met privacygegevens heel zorgvuldig wordt omgegaan. Persoonlijke gegevens zoals naam, adres en telefoonnummer worden eraf gehaald en vervolgens krijgt de RIVM alleen cijfers over het aantal mobiele telefoons door. "Als er bijvoorbeeld in Leeuwarden een grote happening is geweest, kan het RIVM dat zien en lokale maatregelen nemen en niet meteen voor heel Nederland."

Keijzer benadrukt dat het doel is om te voorkomen dat er maatregelen worden genomen voor heel Nederland, terwijl een lokale aanpak ook zou kunnen. "Ik vind privacy ook ongelooflijk belangrijk, maar we gaan daar heel zorgvuldig mee om."

Saudi-Arabië opent moskeeën, ook Al-Aqsa-moskee Jeruzalem weer open

In Saudi-Arabië zijn tienduizenden moskeeën weer opengegaan, nadat ze twee maanden de deuren gesloten moesten houden vanwege het coronavirus. Gelovigen die daar willen bidden, moeten stipt de voorschriften volgen die de verspreiding van corona moeten voorkomen. Dat houdt in dat ze twee meter afstand tot elkaar moeten houden en mondkapjes moeten dragen. De wasruimten blijven dicht en van bezoekers wordt verwacht dat ze hun handen hebben gewassen en hun eigen gebedskleedjes en korans meenemen.

De moskeeën gaan pas een kwartier voor het begin van een gebedsbijeenkomst open en sluiten tien minuten na afsluiting. Kinderen onder de 15 jaar worden niet toegelaten. De heiligste plaats van de islam, de grote moskee met de Ka'aba in Mekka, blijft nog gesloten. Bij de Moskee van de Profeet in Medina, met het graf van de profeet Mohammed, mag buiten worden gebeden.

Ook de voor moslims belangrijke Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem is weer open, voor het eerst sinds half maart. Drommen gelovigen stonden vanmorgen met mondkapjes op te wachten tot de toegangspoorten opengingen. Voordat ze naar binnen mochten, werd eerst hun temperatuur opgenomen om mensen met koorts tegen te kunnen houden.

De Al-Fajr-moskee in de Saudische hoofdstad Riyad vanmorgen

Autoriteiten VS bang dat demonstraties tot nieuwe besmettingen leiden

De burgemeester van Atlanta waarschuwt dat deelname aan de massale demonstraties tegen de dood van een zwarte arrestant tot nieuwe corona-uitbraken leidt. "Als je de afgelopen nacht demonstreerde, moet je je misschien laten testen", zei ze.

Gezondheidsautoriteiten zijn bang dat mensen die het virus hebben, maar geen symptomen vertonen, anderen besmetten. Dat risico bestaat vooral als er veel mensen bij elkaar komen, dicht op elkaar staan en joelen en schreeuwen, zoals bij de demonstraties.

Ook vannacht liepen in veel steden protesten tegen de dood van George Floyd uit de hand. Hij stierf maandag in Minneapolis, nadat een witte agent zijn knie minutenlang op de nek van Floyd had gezet.

Ook de autoriteiten in Minneapolis zijn bang dat de protesten tegen de dood van Floyd tot nieuwe besmettingen leiden. In de stad zijn donderdag 35 covid-doden geteld, het hoogste aantal sinds het begin van de corona-uitbraak. "We hebben nu twee crises tegelijk", zei burgemeester Frey.

Belgische prins heeft covid-19 na overtreden coronaregels in Spanje

Een neef van de Belgische koning is positief op corona getest na een bezoek aan een feestje of reünie in Spanje. Het Belgische hof spreekt van een reünie, Spaanse media van een feestje,

De 28-jarige prins Joachim arriveerde een week geleden per vliegtuig in Madrid. Van daar reisde hij door naar Córdoba, waar hij dinsdag bij iemand thuis vrienden en kennissen ontmoette, terwijl hij nog bijna twee weken in quarantaine had moeten zitten. Een dag later werd hij ziek. Donderdag werd hij getest, vrijdag kreeg hij te horen dat hij covid-19 heeft. Hij zou er niet erg ziek van zijn.

Omdat de lockdown is versoepeld mogen in Spanje nu maximaal 15 mensen in een woning bijeenkomen. Volgens sommige Spaanse media waren er in Córdoba 27 mensen bijeen, volgens andere 12. De Spaans politie stelt een onderzoek in. De deelnemers aan de feestelijke bijeenkomst riskeren een boete tussen de 600 en 10.000 euro.

Prins Joachim en prinses Maria Laura bij de begrafenis van koningin Fabiola in 2014

Roemeense premier betaalt boete voor breken coronaregel

Ludovic Orban (midden met sigaret) met andere kabinetsleden, zonder mondkapje

De Roemeense premier Ludovic Orban is in verlegenheid geraakt na het opduiken van een foto waarop hij zich niet houdt aan de mondkapjesverplichting die hij zelf heeft ingesteld. Op de foto, maandag gemaakt, zit hij samen met andere kabinetsleden op zijn kantoor te roken. Mondkapjes liggen op het bureau voor hen.

De regering van Orban versoepelde twee weken de strenge lockdown in Roemenië, maar handhaafde een verplichting om een mondkapje te dragen in bijvoorbeeld veel afgesloten ruimtes. Op de foto blijken de kabinetsleden het met die regel niet nauw te nemen. Orban houdt zich bovendien niet aan het rookverbod dat sinds 2016 geldt in zijn land.

In een verklaring erkent de premier dat hij in de fout is gegaan. Hij zegt dat de kabinetsleden besloten het ervan te nemen na een lange werkdag. Het was die dag bovendien zijn 57ste verjaardag. "Maar als de wet wordt overtreden, dan moet een straf worden opgelegd", staat in de verklaring. Orban heeft een boete van omgerekend 620 euro betaald.

Wereldwijd 6 miljoen besmettingen vastgesteld

Het aantal officieel geregistreerde coronabesmettingen wereldwijd is de zes miljoen voorbij. Dat meldt de Johns Hopkins University, die de cijfers bijhoudt vanuit de Amerikaanse staat Baltimore.

Het land met de meeste vastgestelde besmettingen is de Verenigde Staten, namelijk ruim 1,7 miljoen. In dat land zijn met 103.000 doden ook de meeste mensen omgekomen aan de gevolgen van het virus. Wereldwijd staat het dodental op bijna 370.000.

Belgen mogen de grens over voor winkelen

Sinds gisteren mogen Belgische burgers de landsgrenzen weer oversteken om in de buurlanden te gaan winkelen. Nederlandse burgemeesters in de grensstreek zijn verrast, en spreken van een "verrassingstactiek" van de Belgen.

Belgen mogen de grens over voor winkelen

Politie ontruimt Rotterdams park vanwege drukte

De politie heeft de afgelopen avond het Vroesenpark in Rotterdam-Blijdorp ontruimd. Het was er te druk en omwonenden hadden geklaagd over overlast.

In het park waren mensen aan het barbecuen en drinken en hier en daar ontstond een vechtpartij, zegt de politie tegen de regionale omroep Rijnmond.

Een omwonende spreekt tegen het AD van een groot lachgasfestijn. "Ze stonden op elke straathoek lachgas te verkopen." Hij schat er dat er in de loop van de avond zeker 4000 mensen waren.

Met een geluidswagen verzocht de politie de aanwezigen het park te verlaten. Dat verliep zonder problemen.

Nederlanders toch welkom in Griekenland, maar moeten wel in quarantaine

Griekenland laat vanaf 15 juni toch Nederlandse toeristen toe. Wel worden ze na landing in Griekenland getest op het coronavirus en moeten ze vervolgens minimaal een week in quarantaine. Dat volgt uit een nieuwe bekendmaking van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vrijdag maakte Griekenland bekend dat het vanaf 15 juni de grenzen zou openen, maar alleen voor bezoekers met nationaliteiten uit 29 'veilige' landen. Nederland hoorde daar niet bij. De maatregel leidde tot kritiek. Selecteren op nationaliteit mag namelijk niet, zei de Europese Commissie.

Het beleid is aangepast en draait nu volgens de Griekse regering om het vliegveld waar een reiziger vandaan komt, niet meer om de nationaliteit.

Geen enkele Premier League-speler test positief

Bij de laatste testronde bij voetballers en stafleden in de Britse Premier League is bij niemand het coronavirus vastgesteld. Afgelopen donderdag en vrijdag zijn 1130 spelers en stafleden getest op covid-19. In de vorige drie testronden waren er in totaal twaalf positieve tests.

Sinds maart zijn er geen wedstrijden meer gespeeld in de hoogste Britse voetbaldivisie, maar het is de bedoeling dat het seizoen op 17 juni wordt hervat. Er moet dan wel aan strenge veiligheidseisen worden voldaan.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van zondag 31 mei. Het liveblog van gisteren, zaterdag 30 mei, is hier terug te vinden.