NOS Nieuws

Coronacijfers van 31 mei: minder dan 10 opnames per dag afgelopen week

Het aantal doden gerelateerd aan het coronavirus is toegenomen met 5. In totaal zijn sinds de start van de uitbraak aan het RIVM 5956 overledenen gemeld van wie is vastgesteld dat ze leden aan covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. De toename van 5 is de laagste dagelijkse stijging sinds 16 maart.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Er zijn 8 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. In totaal zijn er 11.735 coronapatiënten opgenomen (geweest). Van hen liggen er nog zo'n 700 in het ziekenhuis.

Weekendvertraging

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: vooral sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD'en. Als dat op sommige dagen meer gebeurt dan gebruikelijk, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen. Op weekenddagen kan de vertraging extra groot zijn, waardoor op zondag en maandag doorgaans een lager aantal wordt gemeld dan de rest van de week.

Dat het aantal ziekenhuisopnames afneemt, is goed te zien als je de gerapporteerde ziekenhuisopnames per week vergelijkt. De piek was begin april, toen er gemiddeld bijna 500 mensen per dag werden gemeld door het RIVM. Twee weken geleden werden er per dag gemiddeld 17 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Afgelopen week waren dat er 9 per dag. Per ziekenhuis zijn het er minder dan 1 per week.

Op de intensive care daalde het aantal patiënten met het coronavirus met 11, naar 159. Een van hen ligt nog steeds in Duitsland. Het aantal patiënten op de IC zonder corona daalde met 30 naar 501.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vindt het aantal niet-coronapatiënten op de IC laag. "Huisartsen en ziekenhuizen hebben kennelijk langer nodig om de reguliere zorg weer op te starten", zegt hij. Na veel geplande operaties moeten patiënten nog een tijdje op de IC liggen. Door het coronavirus zijn veel reguliere operaties niet doorgegaan.

Buiten de IC's liggen nog 544 coronapatiënten in het ziekenhuis, 45 minder dan gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl