NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Steden treden op na drukte • Italië opent 25 mei sportscholen en zwembaden

 • Deze week is het aantal coronapatiënten op de IC met 36 procent gedaald. Dat is beduidend sneller dan de drie voorgaande weken, zegt het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 • Er zijn 45 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en 27 nieuwe sterfgevallen, meldt het RIVM. De meest recente IC- en besmettingscijfers vind je in dit artikel.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
Liveblog gesloten
 • Ruim 4,6 miljoen besmettingen wereldwijd

  Volgens de laatste statistieken van de Johns Hopkins University zijn wereldwijd ruim 4,6 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Van deze groep mensen zijn er ruim 1,6 miljoen hersteld. Het dodental staat op 310.000.

  In Nederland is het officiële dodental opgelopen met 27 tot 5670, meldde het RIVM vandaag. 43.870 mensen zijn positief getest op het virus. Het werkelijke aantal coronapatiënten ligt hoger, doordat de testcapaciteit beperkt is. Er zijn geen actuele cijfers over het aantal Nederlandse patiënten dat is hersteld van het virus.

 • Burgemeester van New York deelt mondkapjes uit

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Burgemeester New York deelt mondmaskers uit
 • Zonder publiek spelen valt zwaar voor fans van Bundesliga-club Union Berlin

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We gaan winnen van Bayern, maar niemand kan erbij zijn'
 • Italiaanse premier: sportscholen en zwembaden 25 mei open

  Sportcentra en zwembaden in Italië mogen vanaf 25 mei weer open. Op een persconferentie zei premier Conte ook dat het nog te vroeg is om de Serie A weer op te starten. Profvoetballers en andere teamsporters mogen maandag wel weer hun training hervatten.

  Op 15 juni zijn theaters en bioscopen aan de beurt voor heropening. Voor zowel de cultuur- als de sportsector geldt dat er moet worden voldaan aan een veiligheidsprotocol, om een nieuwe besmettingsgolf te voorkomen.

  Vanaf maandag mogen winkels weer open en mogen Italianen ook weer op bezoek bij mensen in hun eigen regio. Vanaf woensdag 3 juni mag er ook weer worden gereisd tussen de regio's en ook weer over de grens.

  Italië is met 30.000 doden een van de zwaarst getroffen landen in de coronapandemie. Sinds begin maart is het land in lockdown.

 • 'Miljoenen geïmporteerde mondkapjes afgekeurd'

  Het ministerie van VWS heeft de afgelopen weken 47,2 miljoen mondkapjes laten importeren voor de zorg, waarvan zo'n 11 procent definitief is afgekeurd. Het AD heeft die cijfers opgevraagd bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Dat is de organisatie die de overheid heeft opgericht om beschermingsmiddelen in de zorg centraal in te kopen en te verspreiden.

  De meeste van de aangekochte mondkapjes kwamen uit China. Ruim vijf miljoen ervan werden na een test definitief afgekeurd. Zo'n controle wordt uitgevoerd door een team van het RIVM. In de meeste gevallen waren er gebreken aan het filter dat deeltjes moet tegenhouden.

 • Opnieuw duizenden demonstranten de straat op in Duitsland

  In München, Berlijn, Stuttgart en andere Duitse steden is wederom geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. In Stuttgart was toestemming verleend voor een manifestatie van 5000 mensen, nadat bij een soortgelijk protest vorige week - met 10.000 mensen - een te grote drukte was ontstaan. De betogers vinden de maatregelen van de landelijke regering en de bondsstaten om verspreiding van het virus te beperken veel te ver gaan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie grijpt bij sommige protesten in

  In München mochten duizend mensen meedoen aan het protest op de Theresienweide, bekend van de Oktoberfeesten. De politie voorkwam dat veel andere sympathisanten zich bij het protest voegden. Betogers droegen borden met leuzen als "Vrijheid in plaats van dwang" en "Tegen blinde gehoorzaamheid" en mondkapjes met het opschrift "monddood".

  Voor heel Beieren zijn dit weekeinde zeventig demonstraties aangemeld.

 • In beeld: drukte in winkelstraten

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het mooie loopje door de stad wordt nu voor je geregeld'
 • Italiaanse toerismesector hoopvol na besluit grenzen weer te openen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik ben blij, want ik heb 62 dagen thuisgezeten'
 • Drukte in enkele steden, gemeenten treden op

  In winkelcentra in Rijswijk en Zoetermeer was het vanmiddag te druk. De politie kreeg meldingen van handhavers en bezoekers dat het niet meer mogelijk was om anderhalve meter afstand te houden.

  Rond 14.45 uur werd besloten een aantal parkeergarages voor twee uur te sluiten voor nieuwe bezoekers. Ook riep de politie mensen op alleen noodzakelijke boodschappen te doen en ook alleen hiervoor naar het centrum te komen.

  Ook in Den Haag was het druk, maar de politie hoefde hier volgens een woordvoerder niet in te grijpen.

  In Purmerend werd vanmiddag een overdekt winkelcentrum tijdelijk ontruimd vanwege drukte, schreef de gemeente op Twitter. Maar volgens het vastgoedbedrijf waarvan het centrum is, was van ontruiming geen sprake. Wel zouden twee van de vier uitgangen gesloten zijn geweest en zouden alleen nog mensen zijn toegelaten zodra er voldoende waren vertrokken.

 • Tienduizenden online in de rij voor Efteling-kaartjes, site overbelast

  Op dit moment staan ruim 34.000 mensen online in de wachtrij om kaartjes te kopen voor de Efteling. Abonnementhouders kunnen sinds 16.00 uur vandaag reserveren voor het pretpark, maar vanwege de grote belangstelling zijn er technische problemen.

  Een screenshot van de virtuele wachtrij Efteling

  Mensen die eindelijk door de wachtrij kwamen, stuitten vervolgens op een foutmelding. Rond 16.30 uur werd daarom het systeem platgelegd, schrijft Omroep Brabant.

  Het attractiepark in Kaatsheuvel gaat woensdag weer gedoseerd open. De Efteling kan een derde van de normale capaciteit toelaten en bezoekers moeten vooraf reserveren.

  Het is op dit moment alleen voor abonnementhouders mogelijk om een reservering te doen. Overige bezoekers kunnen vanaf maandag 10.00 uur een bezoek aan de Efteling reserveren.

 • 'Besmette arbeidsmigranten op schip weer hersteld'

  De groep arbeidsmigranten die in isolatie zat op een schip in Arnhem is weer hersteld, schrijft Omroep Gelderland. De 31 bewoners van een wooncomplex voor arbeidsmigranten in Velp werden twee weken geleden onder politiebegeleiding overgeplaatst op een schip.

  De uitbraak onder de groep in Velp begon met een 47-jarige vrouw die met coronaverschijnselen werd opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoek onder haar medewerkers leverde nog dertig andere besmettingen op.

 • Winkelcentrum 'ontruimd' in Purmerend vanwege drukte

  In Purmerend is een overdekt winkelcentrum ontruimd geweest vanwege grote drukte, schrijft de gemeente op Twitter. Het vastgoedbedrijf van wie het centrum is, bestrijdt dat. Het werd op twee plaatsen te druk, zegt een woordvoerder. Daarom lieten handhavers bezoekers bij twee van de vier ingangen alleen nog naar binnen als er voldoende mensen waren vertrokken. De twee andere ingangen bleven open volgens de woordvoerder.

  Ook in andere steden zijn maatregelen genomen zodat mensen voldoende afstand van elkaar houden. Zo is er in Utrecht eenrichtingsverkeer ingesteld voor voetgangers in het centrum.

  En in Leiden was er een maximaal aantal voetgangers ingesteld in de Haarlemmerstraat. In de winkelstraat werd het vanmiddag te druk, twittert de gemeente:

 • Negentien mijnmedewerkers besmet in Zuid-Afrika

  In een platinamijn in Zuid-Afrika is een corona-uitbraak vastgesteld. Zeker negentien mijnwerkers zijn geïnfecteerd geraakt. Eigenaar Impala Platinum zegt dat de mijn in de noordelijke provincie Limpopo tijdelijk wordt gesloten.

  Vanwege de coronacrisis lag de mijnindustrie, met ruim 450.000 banen, wekenlang stil. De hervatting ging niet zonder slag of stoot. Mijnwerkersbond AMCU dwong de overheid via een rechtszaak tot het opleggen van aanvullende coronamaatregelen.

  Zuid-Afrika is een van de grootste platinaproducenten ter wereld. De mijnen draaien momenteel op halve capaciteit vanwege de lockdown.

 • Einde dreigt voor bekend Amerikaans warenhuis

  Het Amerikaanse warenhuis JC Penney heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het 118 jaar oude bedrijf verkoopt kleding, cosmetica en sieraden in 850 vestigingen. Daar werken meer dan 80.000 mensen. Het bedrijf reorganiseert en zoekt een koper. Dat er vestigingen dichtgaan, staat al vast.

  JC Penney is in 1902 opgericht door James Cash Penney. Anders dan bij andere bedrijven hoefden klanten bij hem niet te onderhandelen over de prijs van een product; Penney werkte met vaste lage prijzen.

 • Weer 32 coronapatiënten minder op IC, 'beduidend snellere daling'

  Voor de tweede dag op rij is het aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald met 32. Het totaal staat nu op 346.

  De afgelopen week is het aantal door coronapatiënten bezette IC-bedden gedaald met 36 procent. "Dat is naar verhouding beduidend sneller dan in de drie weken daarvoor", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Deze trend is gunstig voor het hervatten van andere zorg.

  Op de IC-liggen 522 mensen met een andere aandoening dan het coronavirus. Dat zijn er vijf minder dan de voorgaande dag.