KNVB-directeur Eric Gudde staat de pers te woord bij de bondsbureau in Zeist
NOS Voetbal

Gudde bang dat clubs gaan verdwijnen door coronacrisis

KNVB-directeur Eric Gudde maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van een aantal clubs uit het betaald voetbal. "Ja, ik ben bang dat er clubs gaan omvallen", zegt hij in gesprek met De Telegraaf. "Er zijn in het betaald voetbal clubs die er sowieso niet zo goed voor stonden en waarvoor de coronacrisis de definitieve nekslag kan zijn."

Op het bondsbureau in Zeist wordt hard gewerkt aan een reddingsplan voor het Nederlandse voetbal. Maar het mag volgens Gudde niet zo zijn dat clubs hun financiële problemen van voor de crisis oplossen met geld dat er eventueel beschikbaar komt vanuit de overheid.

"Bij het eventuele vangnet vanuit Den Haag zal een van de voorwaarden zijn dat het geld is bedoeld vanwege de coronacrisis en niet voor het oplossen van problemen van daarvoor. Dat lijkt me ook logisch", zegt Gudde.

Het was mijn verantwoordelijkheid om te zeggen: dit gaan we dus niet doen.

KNVB-directeur Eric Gudde

Eind vorige maand besloot het bestuur betaald voetbal om het seizoen in de ere- en eerste divisie te beëindigen zonder kampioenen en ook zonder promotie/degradatie. Dat leverde een rechtszaak op van SC Cambuur en De Graafschap tegen de KNVB, waarin de voetbalbond het gelijk aan zijn zijde kreeg.

De directeur gaat in het interview nog wel in op de vraag waarom een eredivisie met twintig clubs geen optie was voor de KNVB. Volgens Gudde was de bond niet per se voor of tegen, maar was er in eerste instantie vooral weerstand vanuit de eerste divisie en een aantal eredivisieclubs.

Gudde: "Bovendien zat er in het schema voor het nieuwe seizoen, dat vanwege het EK vóór 24 mei 2021 móet aflopen, met twintig clubs geen enkele ruimte voor als het een keer zou waaien of sneeuwen. Dit zou in een na-coronajaar echt een onmogelijke situatie opleveren. Het was mijn verantwoordelijkheid om te zeggen: dit gaan we dus niet doen. Het gaat gewoon niet. Punt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl