NOS Voetbal

Voetbalwereld eensgezind richting reddingsplan betaald voetbal

Gudde over overleg coronacrisis: 'Gezamenlijk kijken naar oplossingen'

Het reddingsplan van de KNVB voor het betaald voetbal in coronatijd krijgt steeds meer vorm. Vertegenwoordigers van de clubs, de KNVB, spelersmakelaars, vakbonden en werkgevers spraken donderdag op initiatief van spelersmakelaar Rob Jansen 2,5 uur met elkaar in Zeist over de aanpak van het betaald voetbal ten tijde van de coronacrisis.

"We kijken gezamenlijk naar oplossingen, niet alleen in financiële zin", zei directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB na het overleg. "We hebben met de minister afgesproken dat we er met elkaar aan moeten werken wat de sector zelf kan doen in deze crisis. Dan blijft er nog een deel over waar we wat meer problemen mee hebben om dat op te lossen."

De KNVB maakt dus haast met plannen om de schade voor de voetbalsport zoveel mogelijk te beperken. De voetbalbond berekende eerder al dat die schade dit jaar kan oplopen tot 300 à 400 miljoen euro en hoopt op een helpende hand uit Den Haag.

Doortimmerd plan

Om zo snel mogelijk weer aan spelen (in eerste instantie zonder publiek) toe te komen - in elk geval eerder dan de door het kabinet vastgestelde datum van 1 september - en eventuele steun van de overheid te krijgen zal de KNVB in Den Haag een doortimmerd plan van aanpak moeten presenteren.

De bijeenkomst in Zeist was bedoeld voor input van andere betrokken partijen. "Er kwamen creatieve oplossingen voorbij", stelde Gudde vast. "En er was brede steun voor het akkoord dat de werkgevers en vakbonden hebben afgesloten over een collectieve salarisvermindering. Dat is al een belangrijke stap."

De nadruk in het plan zal liggen op een loonoffer van spelers, staf en directies, begrotingsdiscipline bij de clubs en het creëren van een veilige omgeving in en rond de stadions voor alle betrokkenen.

Jansen over voetbaloverleg: 'Werken aan breed gedragen werkstuk van KNVB'

Vanuit de politiek kwam afgelopen week een hoop kritiek dat de voetbalwereld nog steeds geen plan van aanpak had en wel steun wilde.

"De gesprekken met de overheid waren er al", gaf Gudde donderdag aan. "Blijkbaar met tal van misverstanden. Deze week was er op allerlei fronten wat meer tijd om rustig met elkaar van gedachten te wisselen. Het gevolg is dat er gezamenlijk gekeken wordt naar oplossingen. Niet alleen op financieel gebied, maar ook hoe kunnen we het trainen weer oppakken, hoe krijgen we stadions ooit coronaproof."

Dat minister Van Rijn van Medische Zorg en Sport woensdag de deur voor het voetbal op een kier zette om wellicht voor 1 september te gaan spelen, moet ook in het licht van zoeken naar oplossingen gezien worden.

"Mijn insteek was dat we (het Nederlands elftal, red.) op 4 september tegen Polen spelen en we pas op 1 september contactgericht mogen trainen. Dat lijkt me een korte periode. Als er ook nog oefenwedstrijden zouden bijkomen, is dat mooi", aldus Gudde.

Nood

Initiator Jansen was tevreden na het lange overleg. "Het draagvlak voor de collectieve afspraken is groot. De vraag was daarna wat we kunnen toevoegen aan het werkstuk dat de KNVB maakt voor de politiek. Er zijn drie hoofdstukken voor onze sector: de periode einde competitie tot nu, de periode tot het einde van het jaar en de periode van volgend jaar."

"Zolang je niet met publiek voetbalt, zal de nood groter, groter en groter worden. Wat de politiek verwacht, en terecht, is dat je zelf al veel doet qua offers en creativiteit. En dan pas bij de politiek komt met: wij hebben nog steun nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl