NOS NieuwsAangepast

Coronacijfers van 16 mei: IC-bezetting daalde afgelopen week extra snel

Het RIVM meldt vandaag 27 coronadoden. Dat zijn er duidelijk minder dan de 53 van gisteren. Het instituut heeft nu in totaal 5670 overledenen geregistreerd van wie bekend is dat dit komt door covid-19.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Gisteren werden 35 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld; vandaag zijn dat er 45. In totaal zijn er nu 11.537 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen.

Van zowel de sterftecijfers van het RIVM als de ziekenhuisopnames is bekend dat er een achterstand is in de registratie. Sommige gevallen die vandaag zijn gemeld dateren van bijna twee weken terug. Als er op sommige dagen meer vertraging is dan gebruikelijk, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen. Op weekenddagen kan de vertraging extra groot zijn.

NOS

Het instituut telt alleen overledenen mee die positief zijn getest op het coronavirus. Het CBS publiceert wekelijks cijfers die een indruk geven van het mogelijke aantal 'verborgen' coronadoden. Gisteren kwam er voor het eerst een totaalcijfer van de vermoedelijke oversterfte door corona: bijna 9000 mensen tot en met vorige week. Dat zijn er 3600 meer dan de overledenen die in de eerste negen weken van de crisis bij het RIVM waren gemeld.

Op de intensive care daalde het aantal patiënten met het coronavirus opnieuw, naar 346. Dat zijn er 32 minder dan vrijdag. Op Duitse IC's zijn nog maar drie Nederlandse patiënten te vinden, hetzelfde aantal als gisteren. Tegelijkertijd is er op Nederlandse IC's weer plek voor patiënten met andere aandoeningen: dat zijn er vandaag 527, iets minder dan gisteren.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vindt het gunstige cijfers: "De afgelopen week is het aantal covid-bedden met 36 procent afgenomen, beduidend sneller dan in de drie weken daarvoor. Die snellere afname is gunstig voor het hervatten van andere zorg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl