liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw vlucht uit Marokko onderweg naar Schiphol • Versoepelingen in deel Spanje

  • Het asielzoekerscentrum in Sneek zit drie dagen op slot omdat bij 22 bewoners het coronavirus is vastgesteld.
  • Het RIVM meldt 71 nieuwe doden en 35 nieuwe ziekenhuisopnames. Het aantal coronapatiënten op de IC is met 20 gedaald naar 564.
  • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

We sluiten dit liveblog en gaan verder in het liveblog van zaterdag 9 mei.

Derde vlucht uit Marokko met Nederlanders onderweg naar Schiphol

Vanuit de internationale luchthaven in Casablanca is aan het einde van de avond een vliegtuig vertrokken met een groep van ruim 300 Nederlanders. Het is inmiddels de derde repatriëringsvlucht uit Marokko. Sinds de coronacrisis heeft het land de grenzen gesloten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is al weken bezig om Nederlanders terug te krijgen, maar dat verloopt uiterst moeizaam. De relatie tussen Nederland en Marokko is slecht en dat kan een van de oorzaken zijn dat de Marokkaanse autoriteiten weinig toeschietelijk zijn met hulp aan het vertrek van de Nederlanders.

De Nederlanders verblijven in verschillende plaatsen in het hele land. Vandaag zijn ze met door het ministerie van Buitenlandse Zaken geregelde bussen naar Casablanca afgereisd.

In totaal zijn er nu zo'n 900 Nederlanders teruggekomen. Er wachten nu nog ongeveer 2100 in Marokko op een vlucht.

Elizabeth: onze straten zijn gevuld met liefde en zorg

De Britse koningin Elizabeth heeft de bevolking toegesproken naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog, precies 75 jaar geleden. De toespraak kwam op hetzelfde tijdstip als waarop haar vader, koning George VI, in 1945 het einde van de oorlog aankondigde.

De koningin haalde in Windsor Castle, met op haar bureau een foto van haar vader, ook de coronacrisis aan. De 94-jarige vorstin zei dat degenen die tijdens de oorlog hadden gediend waarschijnlijk bewonderend zouden kijken naar hoe hun nakomelingen omgaan met het coronavirus en de lockdown.

"Het lijkt vandaag misschien moeilijk dat we dit speciale jubileum niet kunnen vieren zoals we eigenlijk zouden willen", zei de Queen. "In plaats daarvan herdenken we in onze huizen en vanuit onze deuropeningen. Maar onze straten zijn niet leeg. Ze zijn gevuld met de liefde en de zorg voor elkaar."

Europeanen en hun leiders stonden vandaag stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog op het Europese continent:

Europa herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog

Fietsverbod in Giethoorn

Langs de gracht in Giethoorn geldt met ingang van morgen een fietsverbod, tussen 11.00 en 17.00 uur. Afgelopen weekenden was het erg druk en daardoor niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden.

  • ANP
    Toeristen in Giethoorn
  • ANP
    Het verbod wordt met borden aangegeven

Fietsprotest tegen regering Slovenië

In de Sloveense hoofdstad Ljubljana hebben vanavond duizenden mensen op de fiets geprotesteerd tegen de regering van Janez Jansa. Ze demonstreerden tegen de coronamaatregelen en beschuldigen de overheid van corruptie.

In Sloveense media verschenen vorige maand berichten over vermeende corruptie van de regering bij de aanschaf van mondkapjes en beademingsapparatuur. De regering heeft de beschuldigingen ontkend.

Het protest werd georganiseerd door Protestival, een burgerbeweging die steun krijgt van enkele oppositiepartijen. Slovenië, met een bevolking van 2 miljoen mensen, meldt tot nu toe 1450 coronagevallen en honderd doden.

Laag sterftecijfer in Rusland 'gelooft niemand'

"Over het aantal coronadoden is veel twijfel. Eigenlijk gelooft niemand het", zegt correspondent David Jan Godfroid vanuit Rusland. Veel Russen vinden het verdacht dat de laatste weken veel meer mensen dan normaal overlijden aan een longontsteking. "Je kan zomaar bedenken dat dat voor het grootste deel ook coronaslachtoffers zijn."

Nog niet zo lang geleden hielp Rusland andere landen die met corona te kampen hadden. Dat is inmiddels wel anders:

'Niemand in Rusland gelooft dat zo weinig mensen aan het coronavirus overlijden'

'Ministerie praat met winkelketens over inkoop mondkapjes'

Het ministerie van Economische Zaken is in gesprek met winkelketens om gezamenlijk de inkoop en distributie van mondkapjes te regelen, meldt NRC. Omdat ze vanaf 1 juni in het openbaar vervoer verplicht worden, is de vraag naar mondkapjes fors toegenomen.

Een bron bij het ministerie zegt tegen de krant dat China voldoende kapjes kan leveren, maar dat centrale coördinatie gewenst is. "Als Blokker of Kruidvat een order van een miljoen mondmaskers plaatst, zet dat weinig zoden aan de dijk. Dit vraagt om samenwerking, waarbij de overheid voor de Nederlandse markt grote inkooporders doet."

Kruidvat, Blokker, Bol.com, Hema, Albert Heijn (op stations) en Etos hebben al bekendgemaakt mondkapjes te gaan verkopen. NRC schrijft dat winkelketens niet te veel kwijt willen over een mogelijke rol van de overheid bij hun inkoop, maar Albert Heijn en Etos zouden er serieus over nadenken.

De grote supermarkten overleggen in het samenwerkingsverband van het CBL of ze straks ook mondkapjes willen gaan verkopen.

Versoepelingen voor veel Spanjaarden, niet in Madrid en Barcelona

Voor iets meer dan de helft van de Spaanse bevolking worden vanaf maandag de coronamaatregelen versoepeld, heeft de regering bekendgemaakt. Deze fase 1 betekent dat bedrijven, winkels, markten, bibliotheken, musea en hotels weer open mogen. Ook terrassen kunnen weer open, met maximaal 50 procent bezetting.

Voor 49 procent van de bevolking is versoepeling nog niet aan de orde. De strenge maatregelen blijven van kracht in de twee grootste steden, Madrid en Barcelona, en delen van de provincies Catalonië en Valencia. De beslissing is vooral in Madrid een streep door de rekening van het regiobestuur, dat had aangedrongen op versoepeling.

Reserveringspiek bij restaurants

Restauranthouders hebben het enorm druk sinds de persconferentie van woensdagavond, zegt reserveringswebsite The Fork. Door de aangekondigde versoepelingen groeide het aantal aanvragen volgens de site de afgelopen dagen van tientallen naar enkele duizenden.

Die stijging kwam al op gang voordat de persconferentie was afgelopen, zegt directeur Joyce Teune. "We zien dat veel mensen staan te popelen om weer uit eten te gaan." De meeste tafeltjes worden gereserveerd in Utrecht, gevolgd door Amsterdam en Rotterdam.

Het is nog niet helemaal zeker dat restaurants en terrassen op 1 juni weer open kunnen. Het kabinet wil een week voor die datum uitsluitsel geven.

Besmette nertsen op nog twee bedrijven

Bij nertsen op nog eens twee Brabantse fokkerijen is het coronavirus aangetroffen, meldt minister Schouten van Landbouw.

Het gaat net als bij de vorige twee bedrijven om fokkerijen in het zuidoosten van de provincie, in Deurne en in De Mortel (gemeente Gemert-Bakel). Het bedrijf in De Mortel is eigendom van een nertsenfokker waar al eerder elders een besmetting is vastgesteld. Ook bij de nieuwe bedrijven lijkt besmetting van mens op dier de oorzaak te zijn.

Naar aanleiding van de eerste besmettingen is onderzoek gedaan in en rond die bedrijven. Daarbij is het virus gevonden op stofdeeltjes in de stal, in de directe omgeving van nertsen, schrijft minister Schouten. Het is nog niet bekend of mensen via die stofdeeltjes besmet kunnen raken. De omgeving van de bedrijven is in een straal van 400 meter afgesloten voor wandelaars en fietsers.

Zelfstandigen wisselend over uitvoering compensatieregeling

Uit een enquête van FNV Zelfstandigen blijkt dat zzp'ers heel verschillend oordelen over de wijze waarop hun gemeente de steunregeling voor zelfstandigen uitvoert. Met de zogeheten Tozo-regeling wordt het inkomen van een zzp'er aangevuld tot het sociaal minimum.

Ongeveer de helft van de ondervraagden is positief, 30 procent is negatief en de rest is neutraal. "De verschillen in tevredenheid lijken vooral te komen door de snelheid van betalingen van de gemeenten", zegt Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen. Sommige mensen ontvangen het geld snel, anderen moeten weken op het geld wachten.

Gemeenten voeren de regeling uit, maar worden financieel volledig door het Rijk gecompenseerd. Ze hebben vandaag voor de derde keer een voorschot ontvangen, nu van 550 miljoen euro. In totaal hebben gemeenten nu 2 miljard euro aan voorschotten ontvangen. De verdeling van het geld gaat op basis van het aantal zelfstandigen per gemeente.

Meer toeristen welkom in Zeeland

Zeeland versoepelt de coronamaatregelen voor de economisch belangrijke toerismebranche. Vanaf 15 mei mag 50 procent van het aantal slaapplaatsen worden verhuurd, heeft de veiligheidsregio bekendgemaakt.

Sinds 1 mei is dat 15 procent, maar volgens de veiligheidsregio wordt dat lang niet gehaald. Dat komt onder meer doordat het vooral voor kleinere ondernemers lastig is om slaapplaatsen te verhuren. Met de verhoging van de maximale bezetting wil de veiligheidsregio hun tegemoetkomen.

Als de druk op de zorg binnen de perken blijft, mag vanaf 29 mei 75 procent van het aantal slaapplaatsen worden verhuurd en vanaf 1 juli 100 procent.

Diner in quarantainekas wekt wereldwijde interesse

  • EPA
    Fotoreportage van de testavond in Amsterdam
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Een kunstinstelling uit Amsterdam heeft met een idee voor corona-proof dineren de wereldpers gehaald. Het Amsterdamse Mediamatic, dat ook een restaurant beheert, richtte een aantal kassen in met tafeltjes en organiseerde een proefavond. Media van over de hele wereld, van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland en van Afrika tot Oekraïne, schreven erover. Foto's van de avond waren te zien in het Finse tv-journaal.

In het AD zei directeur Willem Velthoven dat hij zich ergert aan collega's in de sector die roepen dat het onmogelijk is om gastvrij te zijn op 1,5 meter afstand en dat hij het tegendeel wilde bewijzen. Reserveren voor een viergangenmenu in een kas voor de maand juni gaat niet meer lukken; alles zit vol.

Thuis badpak aandoen bij bezoek aan zwembad

Wie volgende week gaat zwemmen, moet zich thuis omkleden, staat in het protocol van zwembond KNZB dat vandaag is gepubliceerd. Maandag mogen de binnenzwembaden weer open.

Bezoekers aan het zwembad moeten bij binnenkomst hun zwemkleding aan hebben onder hun normale kleding en vrijwel gelijk het water in kunnen duiken. Het is ook de bedoeling dat ze zowel voor als na het baden thuis douchen. Ook wordt zwemmers gevraagd om vooraf thuis naar de wc te gaan.

Bij baantjes trekken is het advies om voor eenrichtingsverkeer te zorgen: de ene baan heen, de andere baan terug. De zwemmers moeten onderling afstand houden en inhalen is niet toegestaan.

Gouverneur New York: uitgevonden hoe het beest te temmen

Persconferentie van gouverneur Andrew Cuomo, twee dagen terug, links de dalende statistieken van ziekenhuisopnames

In de ziekenhuizen in de Amerikaanse staat New York is het aantal coronapatiënten gedaald tot 8196, het laagste cijfer in zes weken. Gouverneur Cuomo zei tijdens een briefing dat de getallen laten zien dat "we het beest kunnen temmen".

Gisteren moesten er 607 mensen in de staat met covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, eergisteren waren dat er 604. Cuomo wijst erop dat de trend positief is als gevolg van de maatregelen die zijn genomen. Hij waarschuwt wel dat de verspreiding zal toenemen als maatregelen "onverstandig" versoepeld worden.

Rutte 'niet vrolijk' over evenementen na 1 september

Voor de sportwereld en evenementenorganisatoren ziet het er ook na 1 september somber uit. Premier Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie dat er achter popconcerten, voetbalwedstrijden en wielerkoersen een groot vraagteken staat.

"We weten nog heel veel niet van het virus. Misschien ontdek je nieuwe inzichten en kun je op een gegeven moment wel weer dingen doen, maar ik ga nu geen valse hoop bieden. De grote evenementen zijn in ieder geval dicht tot 1 september. Daarna kijken we verder."

Ramen toch open in rijlesauto

De coronamaatregel voor rijscholen om tijdens lessen zo veel mogelijk de ramen dicht te houden en de airco uit te laten, wordt geschrapt. Het omstreden advies van de brancheverenigingen stond haaks op de RIVM-richtlijnen voor contactberoepen.

Diverse rijscholen en rij-instructeurs hadden forse kritiek op de richtlijn in het nieuwe veiligheidsprotocol. Mede daarom is besloten om het advies te schrappen.

Ouders onzeker over maandag: afwachten hoe het gaat lopen

Een deel van de ouders met schoolgaande kinderen voorziet problemen in de planning als maandag de basisschool en kinderopvang weer opengaan. Vooral scholen die halve lesdagen geven maken de logistiek soms lastig, zegt Marjet Winsemius van de Stichting Voor Werkende Ouders.

Onderwijsminister Slob riep eerder scholen op hele lesdagen te geven, maar niet alle scholen volgen dat advies op. Winsemius ontving daar de afgelopen periode vragen en klachten van ouders over. "We spreken veel ouders die met hun handen in het haar zitten en niet weten hoe ze het volgende week moeten doen."

Soms zitten kinderen op dezelfde school in verschillende groepen, zegt Winsemius. "Als de een 's ochtends les heeft en de ander 's middags, ben je als ouder een soort taxicentrale. Als je dan ook nog zelf thuis moet werken, is dat bijna niet te organiseren. Dan ben je alleen maar aan het halen en het brengen en kom je nergens aan toe."

De buitenschoolse opvang kan lang niet altijd bijspringen in dat soort situaties, zegt Winsemius. "Zij worden ook geconfronteerd met scholen die allemaal verschillende tijden hanteren. In plaats van dat zij kinderen om 15.00 uur op school moeten ophalen, moeten ze dat bijvoorbeeld om 13.00 uur doen. Dat is voor hen ook niet te doen. Het is echt afwachten hoe het maandag gaat lopen."

UWV betaalde al 2 miljard voor bijdrage aan loonkosten

Bij het UWV hebben tot nu toe 121.000 werkgevers een aanvraag gedaan voor de zogeheten Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid, ook wel bekend als de NOW-regeling. Daarmee krijgen werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten. Inmiddels is 2 miljard euro overgemaakt naar 110.000 werkgevers, die bij elkaar 1,8 miljoen werknemers in dienst hebben.

Sinds 6 april kan bij het UWV een aanvraag worden ingediend. De eerste week deden 79.000 werkgevers dat, afgelopen week 7000. Aanvragen kunnen nog tot het eind van deze maand worden ingeleverd.

Ruim 30.000 doden in Italië

Het aantal mensen in Italië dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is opgelopen tot boven de 30.000. Vandaag meldt het land 243 nieuwe sterfgevallen, gisteren waren het er 274. Het totale dodental staat nu op 30.201.

Italië telt de meeste coronadoden van de Europese Unie. Wereldwijd zijn alleen in de VS en het Verenigd Koninkrijk meer sterfgevallen.

Europese Commissie wil buitengrenzen maand langer sluiten

De Europese Commissie wil het inreisverbod voor niet-EU-burgers opnieuw met een maand verlengen, tot 15 juni. De lidstaten stemmen naar verwachting in met de verlenging. Het verbod houdt in dat reizigers van buiten de EU niet welkom zijn, tenzij hun trip essentieel is.

De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Schengenlanden. Ook voor onder meer diplomaten, medici en vrachtwagenchauffeurs geldt het verbod niet.

Advocaten vragen aandacht voor rechten van slachtoffers

Door de coronamaatregelen in de rechtbanken worden de rechten van slachtoffers geschonden, waarschuwen advocaten in een brief aan de Raad voor de Rechtspraak.

"Zo is aan slachtoffers van zeer ernstige en urgente zaken te verstaan gegeven dat zij niet welkom waren in de zittingszaal", staat in de brief. Soms dreigden advocaten zelfs met een kort geding om voor slachtoffers toch een plek in de zaal te bemachtigen.

"Nu de gerechtsgebouwen per 11 mei ruimer worden opengesteld roepen wij de rechtspraak op slachtofferrechten volledig te eerbiedigen", aldus de advocaten.

CBR begint weer met examens

Vanaf woensdag kan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weer theorie-examen worden gedaan. Vanaf 18 mei is het CBR ook weer geopend voor praktijkexamens.

Kandidaten bij wie het examen na 16 maart was geannuleerd krijgen voorrang. Tijdens de examens wordt gebruikgemaakt van mondkapjes voor de kandidaat en de examinator.

Eerder deze week werd bekend dat rijinstructeurs vanaf maandag onder voorwaarden weer aan de slag mogen.

Corona-uitbraak in asielzoekerscentrum Sneek

In het asielzoekerscentrum van Sneek is bij 22 bewoners het coronavirus vastgesteld, meldt de Friese GGD. Ook een personeelslid heeft het virus opgelopen. Er zijn tot nu toe 100 van de 550 bewoners getest. De GGD denkt dat nog meer mensen ziek zijn.

Het asielzoekerscentrum gaat drie dagen op slot, zodat alle bewoners en medewerkers kunnen worden getest. Besmette bewoners moeten op hun kamer blijven. De medewerkers mogen nog wel in en uit het centrum.

De GGD besloot begin deze week uitgebreid te testen nadat een bewoner besmet bleek te zijn.

Duits slachthuis bij Nederlandse grens sluit om corona

Een slachthuis in de Duitse plaats Coesfeld, zo'n 30 kilometer van Winterswijk, wordt tijdelijk gesloten vanwege een bijzonder hoog aantal coronabesmettingen binnen het bedrijf. Dat heeft de minister van Volksgezondheid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen bekendgemaakt.

Gisteren stond het aantal besmette personeelsleden in de fabriek van Westfleisch op 129. Dertien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een woordvoerder van Westfleisch zei gisteravond dat het ziekteverloop relatief mild was. De besmette personen die niet in het ziekenhuis liggen, zitten in quarantaine, net als de mensen met wie ze contact hebben gehad.

Omdat in Coesfeld de grens is overschreden van vijftig nieuwe infecties per 100.000 inwoners per week, zijn de aangekondigde versoepelingen in het district uitgesteld tot 18 mei.

Minder meldingen over tekorten in de zorg

Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd komen nog altijd meldingen van zorgverleners binnen over problemen met het verkrijgen van voldoende beschermingsmiddelen en testen. De NOS krijgt soortgelijke berichten.

De inspectie ontving in de week tussen 25 april en 1 mei vijftien meldingen, de helft minder dan de week ervoor. Over de afgelopen week zijn nog geen cijfers. De meeste meldingen kwamen vanuit de verpleeghuizen en de thuiszorg.

Uit belrondes die de inspectie dagelijks heeft met zorgaanbieders blijkt dat met name schorten met lange mouwen niet altijd worden geleverd. In de regel lukt het zorgverleners wel om aan de voorschriften van het RIVM te voldoen.

Volgens de meeste zorgverleners verloopt het testen nu goed, maar de inspectie hoort van sommige zorgaanbieders dat het lang kan duren voordat de uitslag bekend is. Ook zijn er zorgen over de kosten van de testen en die van beschermingsmiddelen.

Het ministerie van Volksgezondheid kondigde eind maart aan dat alle zorgverleners met patiëntencontact zich vanaf 6 april zouden kunnen laten testen. Op 30 april werd meegedeeld dat er voor iedereen in de zorg voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar zijn.

Steekproef in Turkije: wie heeft er corona (gehad)?

Turkije is begonnen met een steekproef onder de bevolking om inzicht te krijgen in de verspreiding van het coronavirus. De steekproef wordt gedaan met twee testen: een die aantoont of iemand het virus heeft en een die laat zien of iemand het virus heeft gehad.

150.000 Turken uit alle bevolkingsgroepen moeten worden getest. Het gaat om mensen uit de stad en van het platteland, van verschillende leeftijden en met verschillende beroepen. De resultaten worden over twee weken verwacht.

In Turkije zijn de maatregelen ook versoepeld. Ouderen en kinderen mogen een paar uur per week naar buiten. Vanaf maandag mogen kappers en winkelcentra weer open. Met de resultaten van de steekproef hoopt de regering beter te kunnen beslissen welke andere maatregelen kunnen worden opgeheven.

Amsterdam overweegt voetgangers op fietspaden

Schets van de gemeente Amsterdam, hoe het straks zou kunnen zijn

De gemeente Amsterdam wil tijdelijk maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen makkelijker anderhalve meter afstand kunnen houden.

Zo wordt onderzocht of de maximumsnelheid in de stad tijdelijk kan worden verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur, zodat op sommige plekken fietsers tijdelijk de weg op kunnen en voetgangers op het fietspad kunnen lopen (zie afbeelding). Ook kijkt de gemeente samen met ondernemers hoe drukke winkelstraten veilig kunnen worden ingericht met bijvoorbeeld ruimte voor wachtrijen voor winkels.

De gemeente schrijft dat er de komende tijd, mede doordat de terrassen en musea op 1 juni weer beperkt open mogen, meer mensen op straat komen en dat het van belang is om de schaarse openbare ruimte goed te verdelen.

Aantal coronapatiënten op IC verder gedaald

Het aantal patiënten met corona dat op de intensive care is opgenomen, staat op 564. Dat zijn er 20 minder dan de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen ook 414 patiënten met niet-coronagerelateerde klachten op de IC, 26 minder dan gisteren.

"De afname per week vlakt in aantal langzaam af, met in de afgelopen weken respectievelijk 240, 200 en nu 170 patiënten minder", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Percentueel blijft de afname echter gelijk: respectievelijk 20, 21 en 23 procent. Als deze trend zo doorzet, zitten we eind volgende week op 435 covid-patiënten op de IC. De gemiddelde afname moet dan op 18,5 per dag uitkomen."

"We blijven dit nauwkeurig volgen, ook gezien de versoepeling van de maatregelen. Inmiddels weten we dat het aantal ziekenhuisopnames geen goede voorspeller vormt voor de IC-opnames, omdat de IC-opname meestal binnen een dag na opname plaatsvindt. We hebben dus andere voorspellers nodig. Met name laagdrempelig testen is belangrijk", zegt Kuipers.

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 549 in Nederland, 17 minder dan gisteren. De andere 15 liggen in Duitsland.

Meer Nederlanders naar de voedselbank

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de voedselbank is in het eerste kwartaal gestegen met gemiddeld 5 procent. Sommige voedselbanken zagen een stijging van meer dan 10 procent. In totaal maken nu 93.000 mensen gebruik van de voedselbank.

Het werkelijke aantal mensen dat is geholpen ligt waarschijnlijk hoger. Sommige voedselbanken hebben de afgelopen weken geen formeel intakegesprek gehouden, maar direct voedselhulp gegeven. Die mensen zijn niet geregistreerd en zitten niet in de cijfers.

De voedselbanken roepen mensen op om contact op te nemen als ze financieel in de problemen komen. Ze benadrukken dat het voor de voedselbank niet uitmaakt of je nog vermogen hebt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het recht op een bijstandsuitkering. "Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel geld iemand maandelijks overhoudt voor eten en drinken", schrijft de Nederlandse Vereniging van Voedselbanken.

Rutte: onvermijdelijk dat er veel vragen zijn over versoepelingen

Er zijn veel vragen over de aangekondigde versoepelingen, maar dat is volgens premier Rutte onvermijdelijk. "Door dat ellendige virus moet de samenleving in een paar weken een aantal essentiële veranderingen doorvoeren," zei de minister-president in zijn wekelijkse persconferentie.

'Sinds de Batavieren is de samenleving in 10.000 jaar gegroeid'

CBS: oversterfte onder kwetsbare groepen neemt af

In de laatste volle week van april was de oversterfte door corona nog altijd fors bij mensen die aangewezen zijn op langdurige zorg. Het gaat dan onder meer om bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en mensen die zorg aan huis kregen.

In deze kwetsbare groepen waren in die week 50 procent meer sterfgevallen dan in het begin van het jaar, blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Mogelijk 1 miljard naar Caribische eilanden

De financiële steun van Nederland aan de Caribische eilanden Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius kan oplopen tot een miljard euro. Dat zegt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tegen de NOS.

Tot nu toe is door Nederland ruim 150 miljoen euro overgemaakt, maar dat bedrag kan de komende tijd nog fors oplopen. De eilanden zijn economisch afhankelijk van het toerisme en het is maar de vraag wanneer dat weer op gang komt.

Rutte: ik wil niet de baas spelen hier

Premier Rutte is niet van plan meer te gaan handhaven om drukte in bijvoorbeeld het openbaar vervoer te voorkomen. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei hij dat mensen vooral zelf verantwoordelijkheid moeten nemen.

'We zijn geen kinderspeeltuin, ik wil niet de baas spelen hier'

Pretparken en dierentuinen heropenen de poorten

De Efteling wil op 20 mei weer open. Het park laat een maximaal aantal gasten toe, een derde van de normale capaciteit. Gezinnen moeten anderhalve meter afstand houden van andere gezinnen en er komen centrale desinfectiepunten. Beugels en deurklinken worden vaker gepoetst.

Ook Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is vanaf 20 mei weer toegankelijk voor publiek. Niet meteen voor iedereen; eerst zijn de abonnementhouders aan de beurt. Morgen worden de route-aanwijzingen getest met medewerkers en hun gezinsleden, een groep van maximaal 150 personen. Daarna wordt getest met groepen met 250, 500 en 1000 mensen.

Op 25 mei opent pretpark Walibi Holland de deuren. Voor bepaalde attracties moet worden gereserveerd. Bezoekers krijgen dan een tijdslot toegewezen en hoeven niet meer in de normale wachtrij te staan.

Gisteren werd bekend dat Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek over een week weer opengaat. Ook daar krijgen abonnementhouders voorrang. Op 25 mei opent het wildlifepark voor iedereen.

In alle parken geldt dat bezoekers vooraf moeten reserveren.

Werkloosheid VS historisch hoog

De werkloosheid in de Verenigde Staten is als gevolg van de coronacrisis in april gestegen naar 14,7 procent, het hoogste niveau sinds de crisis van de jaren 30. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

In maart stond de werkloosheid nog op 4,4 procent. Het ministerie maakte verder bekend dat in april 20,5 miljoen arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan. Ook dat cijfer was sinds de Grote Depressie niet zo hoog.

Door de crisis zijn veel bedrijven in de VS gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. De afgelopen weken hebben meer dan 30 miljoen Amerikanen een uitkering aangevraagd.

Proef Den Bosch tijdens verwachte drukte rond Moederdag

Den Bosch gaat dit weekend experimenteren met extra maatregelen om de bezoekersstromen in het centrum te reguleren. Rond Moederdag wordt extra drukte verwacht in de winkelstraten.

De proef is een uitbreiding van een experiment dat vorig weekend begon, waarbij de gemeente eenrichtingsverkeer invoerde voor voetgangers in een deel van de binnenstad. Dat moet ervoor zorgen dat mensen makkelijker afstand kunnen houden in de wat nauwere straatjes.

De proef wordt nu uitgebreid. In de bredere hoofdwinkelstraten worden de loopstromen gescheiden met markeringen en borden, onder andere op de Markt.

Op de Markt staan alleen de kramen met etenswaren, de rest verhuist naar de Parade. Verder staan er meer tijdelijke toiletten, is er extra personeel in fietsenstallingen en komt er meer ruimte rondom de kassa's in parkeergarages.

Gastheren en -vrouwen in witte hesjes met de tekst 'Samen zijn wij Den Bosch' gaan bezoekers attenderen op de maatregelen.

RIVM meldt 71 nieuwe doden en 35 nieuwe ziekenhuisopnames

Er zijn 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen waren het er 39. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.227.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 71, meldt het RIVM. Gisteren werden er 84 overlijdens gemeld. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5359 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 319 In totaal zijn er nu 42.093 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

WHO: mogelijk jaar nodig om oorsprong virus te vinden

Het kan nog zeker een jaar duren voordat de exacte oorsprong van het coronavirus is vastgesteld, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een expert van de WHO zei in Genève dat het nu beschikbare bewijs leidt naar vleermuizen als de oorspronkelijke bron van het virus, waarbij een ander dier het mogelijk heeft overgebracht op de mens.

De organisatie herhaalde ook dat het geen bewijs heeft gevonden dat het virus van een Chinees laboratorium afkomstig is, zoals de Amerikaanse president Trump beweert. Virologen hebben vastgesteld dat het virus een natuurlijke oorsprong heeft.

De wetenschappers weten niet zeker waar de uitbraak is begonnen. Er zijn aanwijzingen dat het virus zich voor het eerst verspreidde op een markt in Wuhan, maar van de 41 gevallen die als eerste werden vastgesteld, hadden er maar 27 een directe link met die markt. Het is ook nog onduidelijk welk dier het virus van vleermuizen op mensen kan hebben overgebracht.

Cambuur en De Graafschap krijgen volgende week duidelijkheid

Eerstedivisieclubs Cambuur en De Graafschap krijgen volgende week duidelijkheid over hun juridische strijd tegen de KNVB. De club proberen via de rechter promotie naar de eredivisie af te dwingen, nadat de KNVB had besloten dat de ploegen, die respectievelijk eerste en tweede stonden, niet worden beloond met promotie.

Voorlopig staat donderdag 14 mei als datum voor het vonnis. Vandaag toonde de rechter zich op de zitting kritisch over de handelwijze van de KNVB.

'Victory in Europe Day' sober herdacht

De 75-jarige herdenking van de overwinning op de nazi's, in het Engels Victory in Europe Day genoemd, wordt in Europa vanwege het coronavirus sober herdacht. De grote festiviteiten die gepland stonden zijn geannuleerd.

In Groot-Brittannië spreekt koningin Elizabeth vanavond om 21.00 uur lokale tijd de Britten toe. Op dat tijdstip hield haar vader precies 75 jaar geleden een toespraak. Vanochtend om 11.00 uur werden 2 minuten stilte in acht genomen voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

In Frankrijk bracht president Macron een bezoek aan het standbeeld van generaal Charles de Gaulle in Parijs. Daarna was hij aanwezig bij een ceremonie op de Arc de Triomphe.

In Duitsland legden bondskanselier Merkel en enkele andere hooggeplaatsten een krans bij herdenkingsplaats Neue Wache in Berlijn.

  • AFP
    President Macron in Parijs
  • AFP
    Bondskanselier Merkel in Berlijn
  • AFP
    Ceremonie in Londen

‘Virus kan nog jaren rondwaren in Afrika’

De coronapandemie kan in Afrika de komende twaalf maanden 190.000 mensen het leven kosten, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarna kan de ziekte volgens de WHO nog jaren blijven 'smeulen' op het continent.

De WHO waarschuwde in april al dat er binnen zes maanden tien miljoen mensen besmet kunnen raken in Afrika. Dat kan oplopen tot 29 tot 44 miljoen in het eerste jaar van de pandemie. Of dat echt gebeurt, hangt volgens experts vooral af van de vraag of regeringen actie ondernemen om verspreiding te voorkomen.

Als het aantal besmettingen inderdaad zo hoog oploopt, zal de medische capaciteit in een groot deel van Afrika overbelast raken. In sommige landen zijn er maar negen intensivecarebedden per miljoen inwoners.

"Het virus zal zich misschien niet zo exponentieel verspreiden als op andere plaatsen in de wereld, maar het zal waarschijnlijk blijven smeulen op bepaalde plaatsen", aldus de regionale WHO-directeur voor Afrika. Hij roept regeringen op om op het virus te testen, contactonderzoek te doen en patiënten te isoleren om dat te voorkomen.

Er zijn ruim 51.000 besmettingen geregistreerd in Afrika. 2012 mensen zijn overleden. Het aantal gevallen is de afgelopen week scherp opgelopen. Veel besmettingen en doden worden waarschijnlijk niet geregistreerd.

Helft bedrijven vreest voor voortbestaan

Bijna de helft van de niet-financiële bedrijven vreest voor het voortbestaan als de coronacrisis langer dan een halfjaar aanhoudt. Als de crisis langer dan een jaar duurt, verwacht 60 procent dat het doek valt. Dat melden het CBS, KvK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis onder bedrijven.

Uit het onderzoek van begin april blijkt verder dat ruim 15 procent van ondernemend Nederland denkt in de problemen te komen als de crisis nog twee maanden duurt. Dat geldt voor 31 procent als de crisis tussen de drie en zes maanden duurt.

Kleinere bedrijven (met 5 tot 20 medewerkers) zijn het somberst over de vooruitzichten. Ruim 22 procent van de kleinere bedrijven verwacht de crisis niet te overleven als die langer dan twee maanden aanhoudt.

Van alle soorten ondernemers zijn de horeca-ondernemers het meest pessimistisch: bijna 36 procent denkt de crisis hooguit twee maanden te kunnen volhouden.

Supermarkten behalen online hoogste omzet sinds corona-uitbraak

Supermarkten hebben afgelopen week online de grootste omzet behaald sinds de uitbraak van corona. De omzet lag met 36,7 miljoen euro hoger dan alle voorgaande weken. Ter vergelijking: de week van Pasen komt met 35,7 miljoen op de tweede plaats.

De stijging is het gevolg van de capaciteitsuitbreidingen van supermarkten: eerder kon niet aan de online vraag worden voldaan vanwege het gebrek aan personeel en materiaal. De afgelopen weken hebben de supermarkten honderden extra werknemers aangenomen.

Protestantse kerken gaan oefenen

Woensdag maakte het kabinet bekend dat bijeenkomsten zoals kerkdiensten met maximaal 100 personen vanaf 1 juli weer zijn toegestaan. De Protestantse Kerk in Nederland roept gemeenten op om vanaf 1 juni alvast te gaan experimenteren met een kleinere groep kerkgangers, van maximaal 30 mensen. "Op deze manier kunnen gemeenten oefenen in een anderhalvemetersetting", schrijft de PKN in een persbericht. De afgelopen weken waren er alleen online kerkdiensten.

Op 11 mei komt er een protocol met richtlijnen over de routes in en naar de kerkgebouwen, hygiëne, het uitnodigingsbeleid en waar de gelovigen in de kerk kunnen plaatsnemen. De PKN stelt ook dat het niet de bedoeling is dat er meerdere vieringen achter elkaar worden gehouden en dat groepen van 30 mensen in verschillende zalen worden geplaatst, omdat de hygiënemaatregelen dan niet in acht kunnen worden genomen.

Slob: op alle scholen afspraken over gedeeltelijke heropening

Minister Slob denkt dat inmiddels alle scholen en kinderopvanglocaties afspraken hebben gemaakt over de gedeeltelijke heropening. "Daar zat de crux, anders loop je het risico dat kinderen voor dichte deuren staan", zei hij voorafgaand aan de ministerraad.

Basisschoolleerlingen krijgen vanaf maandag weer 50 procent van hun klassikale lessen. Om de opvang te laten aansluiten bij het lesrooster moesten scholen en opvangorganisaties de afgelopen weken met elkaar in overleg. "Dat was even op gang komen", zei Slob.

De minister zei verder dat hij "heel blij" is dat kinderen na acht weken weer naar school kunnen. "En ik hoor zelfs van ouders van kinderen die school niet zo fijn vonden, dat die weer zin hebben. Ik hoop dat ze dat vasthouden."

Dijkhoff uit kritiek op Nederlands voetbal

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff heeft op sociale media kritiek geuit op het Nederlandse betaald voetbal. Hij roept clubs en de KNVB op met een gezamenlijk plan van aanpak te komen om de coronacrisis financieel door te komen.

Dijkhoff, zelf fervent PSV-supporter, ergert zich aan het gebrek aan eenheid. "Dan verwacht je dat 'het voetbal' niet alleen roept dat ze het zwaar hebben. Natuurlijk is dat zo, dat snappen we allemaal. Iedereen heeft het zwaar, duizenden ondernemers vrezen voor hun zaak. Je verwacht dat ze met een plan komen."

Ollongren: huurders met financiële problemen kunnen zich melden bij verhuurders

Minister Ollongren roept huurders die door de coronacrisis in de financiële problemen komen op zich te melden bij hun verhuurders. Het FD meldde vanochtend dat ondanks de crisis per 1 juli de huur van veel woningen omhooggaat.

Ollongren wijst erop dat ze eerder met de verhuurders heeft afgesproken dat die "maatwerk" leveren. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld rekening houden met mensen die door de crisis de huur niet kunnen betalen. Ze herhaalde dat ze niet voelt voor algemene afspraken over het bevriezen van de huren. Volgens haar zijn de meeste verhogingen gematigd.

Parijs zet detectiecamera's in op metrostation

Parijs gaat op een van zijn drukste metrostations detectiecamera's neerzetten. Die kunnen zien hoeveel mensen een mondmasker dragen. Het gaat om de metrohalte Châtelet in het centrum, een kruispunt van veel metro's en RER-treinen waar jaarlijks tientallen miljoenen reizigers lopen.

De maskers worden vanaf maandag verplicht in het openbaar vervoer, als Frankrijk de quarantainemaatregelen versoepelt.

Er komen in het metrostation in eerste instantie zes en later nog eens zes detectiecamera's te hangen. Zo wordt in de gaten gehouden hoeveel mensen zich aan de plicht houden om een masker te dragen.

"Het is niet de bedoeling dat we mensen op de bon gaan slingeren", laat het metrobedrijf van Parijs weten. Het systeem werd eerder al in Cannes getest.

Winst ING daalt met 40 procent

ING zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar met 40 procent dalen. Onderaan de streep bleef 670 miljoen euro winst over, vorig jaar was dat nog 1,1 miljard euro. De winstdaling komt vooral doordat ING extra geld opzij moest zetten voor leningen van bedrijven die mogelijk niet worden terugbetaald.

"Als wereldwijde bank worden we op verschillende manieren geraakt, onder meer door de impact van de epidemie op onze klanten, werknemers en gemeenschappen waar we actief zijn", zegt ING-topman Ralph Hamers in het NOS Radio 1 Journaal.

In verschillende landen geeft ING uitstel aan klanten om leningen later terug te betalen vanwege het coronavirus. Het gaat om meer dan 100.000 klanten. Dat zorgt voor veel onzekerheid. "Je weet niet welk scenario uitkomt", zegt Hamers. "Dat is het probleem van deze crisis. Dat is het probleem van onze klanten en daarmee ook ons probleem. Zelfs al kom je uit de lockdown en gaan sectoren weer aan de slag, zal het lang duren voordat er herstel is."

Hamers is ervan overtuigd dat ING de toekomst aankan. Op de meeste bankzaken wordt nog voldoende winst gemaakt.

Griekse maaltijd voor ambulancemedewerkers

Een ambulancepost in Almere is gisteravond verrast door de eigenaren van een Grieks restaurant. De acht medewerkers kregen een gratis maaltijd aangeboden uit dankbaarheid voor hun inzet in de zorg tijdens de coronacrisis.

De actie was goed voorbereid. Ambulancebroeders moeten normaal gesproken meteen uitrukken zodra er een melding komt, ook tijdens het eten. Het restaurant had met de ambulancedienst RAV Flevoland geregeld dat andere posten paraat zouden staan tijdens de maaltijd bij de post in Almere Parkwijk.

Sterkste daling Duitse export in dertig jaar

De Duitse export van goederen is in maart met 11,8 procent gekrompen ten opzichte van februari, de sterkste daling sinds het begin van de metingen in augustus 1990. Er was op een krimp van 5 procent gerekend.

In maart exporteerden de bedrijven goederen ter waarde van 108,9 miljard euro, 7,9 procent minder dan dezelfde maand vorig jaar.

De invoer daalde ten opzichte van de vorige maand met 5,1 procent tot 91,6 miljard euro. Dat is de grootste afname sinds 2009 en een daling van 4,5 procent ten opzichte van maart vorig jaar.

Sportverenigingen vrezen voor voortbestaan

De Nederlandse sportwereld maakt zich grote zorgen over de impact van de coronacrisis. 10 procent van de sportverenigingen voelt zich op korte termijn (tot de zomer) in haar voortbestaan bedreigd. Als de crisis langer gaat duren, maakt zelfs 40 procent van de verenigingen zich zorgen over het voortbestaan, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van sportkoepel NOC*NSF.

Het onderzoek is uitgevoerd in de periode van 1 tot en met 13 april. Van de clubs die reageerden, geeft een kwart aan dat noodmaatregelen, hulp of ondersteuning essentieel zijn om als vereniging de huidige crisis te overleven.

Volgens onderzoeker Resie Hoeijmakers van het Mulier Instituut hebben vooral verenigingen met veel sportvelden en accommodaties problemen. "Sporten als voetbal, tennis, golf. Hoe meer vaste lasten verenigingen hebben, en hoe meer ze zich zorgen maken."

Kantines voorlopig dicht

Vanaf maandag zijn buitensporten beperkt weer toegestaan. Dat is goed voor de ledenbinding maar het levert nog niet zo veel op, zegt Hoeijmakers. Veel inkomsten komen van de kantines, en die moeten nog dicht blijven tot 1 september.

Volgens haar zijn er nog niet zo veel mensen die hun contributie opzeggen. "Er zijn wel opzeggingen, maar clubs kunnen wel rekenen op betrokken leden. Verenigingen maken zich vooral zorgen over de aanwas van nieuwe leden. wervingsactiviteiten kunnen ook niet doorgaan, dus die instroom van nieuwe leden missen ze op dit moment."

Oplossingen om heel grote schade te voorkomen, dragen de clubs ook aan. Vrijstelling van huurverplichtingen in de maanden april, mei en juni is daar een van, maar ook vrijstelling van bondsafdrachten zou voor verlichting kunnen zorgen.

Fors verlies Booking.com

In de eerste drie maanden van dit jaar heeft Booking Holdings, het Amerikaanse moederbedrijf van het Nederlandse Booking.com, een verlies geleden van 699 miljoen dollar. Door de coronacrisis boekten veel minder mensen een hotelkamer of huisje via het bedrijf. Het aantal boekingen daalde met 43 procent.

"De covid-19-pandemie heeft ons bedrijf en de hele reisindustrie hard geraakt", zegt topman Glenn Fogel.

Het bedrijf zegt dat het aantal boekingen in een aantal landen alweer aan het groeien is, zoals in China, Zuid-Korea en Duitsland. Mensen boeken daar vooral binnenlandse accommodaties in plaats van buitenlandse. Topman Fogel verwacht dat de reisindustrie weer zal herstellen. Maar hij denkt dat dat jaren zal duren, niet een paar kwartalen.

Vorig jaar maakte het bedrijf nog een winst van 765 miljoen dollar in het eerste kwartaal. Booking.com kreeg afgelopen tijd kritiek omdat het bedrijf overheidssteun aanvroeg, terwijl het jarenlang miljardenwinsten heeft gemaakt.

Honden getraind op herkennen corona

Onder meer in Frankrijk wordt geprobeerd honden te trainen om corona op te sporen. Dat gebeurt met Mechelse herders. De honden lopen tijdens de training langs een aantal buizen en in een daarvan zit het zweet van een coronapatiënt, dat ze moeten herkennen.

Getrainde honden kunnen al aandoeningen als kanker en diabetes herkennen. Er moet nog worden aangetoond of corona een specifieke geur heeft. Zover is het nog niet, zegt Hotsche Luik van het bedrijf Scent Detection Academy, dat medische detectiehonden traint. "Naar alle waarschijnlijkheid is dat wel zo. Bij alle aandoeningen veranderen er dingen in het lichaam. Bij corona ook."

Haar bedrijf werkt samen met groepen hondentrainers in onder meer Groot-Brittannië en de VS, die ook bezig zijn met het trainen van honden om corona te herkennen. Wetenschappers en medici werken daarvoor samen met ervaren hondentrainers, vertelt Luik in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens haar is het mogelijk een hond binnen zes tot acht weken te trainen om een geur van een bepaalde ziekte te herkennen. Als dat ook lukt met corona, kunnen de honden worden ingezet op plekken waar mensen kwetsbaar zijn. "Zoals verzorgingshuizen en ziekenhuizen, maar ook op luchthavens of andere plekken waar veel mensen zijn."

Luchtvervuiling China weer 'normaal'

De luchtvervuiling in China is weer op het niveau van voor de crisis, zegt Greenpeace tegen de BBC. Sommige indicatoren voor luchtvervuiling liggen zelfs op een hoger niveau dan vorig jaar.

De lockdown heeft in veel landen geleid tot een afname van milieuvervuiling. Onder meer in China was dit duidelijk te zien: doordat fabrieken moesten sluiten waren heldere blauwe luchten te zien boven Peking, waar de luchtkwaliteit normaal gesproken slecht is.

  • AFP
    Peking op 18 januari
  • EPA
    Peking op 1 maart

Uv-robot tegen bacteriën en virussen

In Singapore worden uv-robots ingezet om winkelcentra te desinfecteren. De robots zijn een aanvulling op de handmatige schoonmaak en worden gebruikt als de winkelcentra gesloten zijn. Ook het Singapore General Hospital gebruikt zo'n robot tegen bacteriën en virussen.

Uv-robot helpt winkelcentra in Singapore ontsmetten

VN-chef: stop met haatzaaien

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres zegt dat de coronapandemie "een tsunami van haat, xenofobie, beschuldigingen en bangmakerij" teweeg heeft gebracht. Hij roept op tot een "grootscheepse inspanning om een eind te maken aan haatzaaierij".

Guterres spreekt van een "anti-buitenlanders sentiment" dat online en op straat de kop op steekt, net als antisemitische complottheorieën en coronagerelateerde anti-moslimaanslagen. Migranten en vluchtelingen worden volgens hem gezien als verspreiders van het virus. Zij krijgen onvoldoende toegang tot medische hulp, zegt de VN-chef.

"Ik vraag iedereen op te staan tegen haat, elkaar waardig te behandelen en elke mogelijkheid aan te grijpen om aardig te zijn voor elkaar", zegt Guterres.

Een op de drie heeft meer psychische klachten

Een grote groep Nederlanders heeft door de coronacrisis last van verergerde psychische klachten, schrijft Trouw op basis van een enquête van het Trimbos-instituut. Daarin zegt een derde meer last te hebben van depressieve gevoelens, slaapproblemen en angst.

Het instituut ondervroeg 3000 Nederlanders vanaf 18 jaar oud. Bijna 40 procent ervaart meer stress sinds de corona-uitbraak. Ze maken zich bijvoorbeeld meer zorgen over hun financiële situatie. Van de groep die meer stress ervaart, heeft 60 procent last van angstklachten en depressieve gevoelens. De helft heeft vaker last van slaapproblemen en een op de tien denkt wel eens aan de dood.

Het onderzoek is niet representatief: 83 procent van de respondenten is vrouw en er deden relatief weinig jongeren mee aan de enquête.

Huurverhogingen ondanks crisis

Ondanks de coronacrisis gaat per 1 juli de huur van veel woningen omhoog, meldt het FD. Volgens de verhuurders zijn de huurstijgingen wel gematigder dan normaal. Huurdersorganisatie de Woonbond zegt juist meldingen te krijgen van forse huurverhogingen. "Het gaat dan vaak om de inflatie plus 5 procent. Dat is sowieso bizar hoog, maar nu helemaal."

Woningcorporaties verhogen de huur per 1 juli met gemiddeld 2,5 procent, meldt corporatievereniging Aedes op basis van een enquête onder 166 corporaties. Particuliere beleggers die hun huren verhogen doen dat veelal gematigd, zegt belangenvereniging Vastgoed Belang.

Morrison: Australië versoepelt in drie stappen

De Australische premier Morrison heeft een driestappenplan aangekondigd waarmee het land de coronamaatregelen gaat afbouwen. Stap één houdt in dat groepen van tien personen mogen afspreken en dat mensen vijf gasten thuis mogen ontvangen. Ook gaan speeltuinen, zwembaden en golfbanen weer open. Hetzelfde geldt voor winkels, kleine cafés en restaurants.

Bij stap twee mogen groepen van twintig personen afspreken, gaan bioscopen, galerieën en schoonheidssalons weer open en kunnen amateursporten weer opstarten. De laatste stap houdt in dat groepen tot honderd mensen mogen afspreken, de meeste werknemers niet meer thuis hoeven te werken, verkeer tussen de deelstaten mogelijk wordt en grotere cafés en discotheken weer onder voorwaarden open kunnen.

Volgens Morrison is het de bedoeling dat alle coronabeperkingen op 1 juli zijn opgeheven. Maar in welk tempo dat gebeurt, besluiten de deelstaten zelf, benadrukte hij.

Mexico neemt extra maatregelen op Moederdag

De Mexicaanse autoriteiten hebben extra coronamaatregelen genomen vanwege Moederdag, aankomende zondag. Uit vrees voor verdere verspreiding van het virus wordt op die dag in Mexico-Stad de grootste bloemenmarkt gesloten, net als begraafplaatsen.

Moederdag is, nog veel meer dan in Nederland, een belangrijke dag in Mexico. Mexicanen bezoeken dan hun moeders en grootmoeders. De burgemeester van Mexico-Stad roept mensen op dat zondag vooral niet te doen. "Stel je moeder niet bloot aan het virus. Ga in haar belang niet op bezoek."

Er gaan zelfs stemmen op om Moederdag te verplaatsen naar juli.

'Op 60 procent van de scholen blijven leraren maandag thuis'

Op bijna 60 procent van de basisscholen ontbreken maandag leraren. Gemiddeld drie leraren per basisschool hervatten hun werk voor de klas niet, schrijft het AD op basis van een representatief onderzoek door een onderzoeksbureau onder 1250 leerkrachten. Het zou gaan om tussen de 5300 en 9400 leraren.

Slechts 8 procent van de leraren verwacht grote problemen door de afwezigheid van collega's. Meer dan de helft van de leerkrachten denkt dat de gaten opgevangen kunnen worden, onder meer door parttimers, onderwijsassistenten en stagiaires.

Kim Jong-un feliciteert Chinese president

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft een "mondelinge boodschap" naar de Chinese president Xi Jinping verstuurd. Daarin heeft hij hem gefeliciteerd met de succesvolle aanpak van het coronavirus, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Wat er precies met een mondelinge boodschap wordt bedoeld en of de twee communistische leiders elkaar hebben gesproken, is niet duidelijk. Vorige week deed het gerucht de ronde dat Kim zou zijn overleden. Zaterdag werden foto's en een video verspreid waarop was te zien dat hij een fabriek opent.

Bijna 10.000 nieuwe besmettingen in Brazilië

In Brazilië zijn er 9.888 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het minister van Volksgezondheid. Ook zijn 610 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het dodental staat daarmee op 9.146, waarmee het land verreweg het zwaarst getroffen is van alle landen in Latijns-Amerika.

Minister Guedes van Economische Zaken waarschuwt dat de Braziliaanse economie binnen een maand kan instorten door de coronamaatregelen. Volgens hem kan het land door de maatregelen op korte termijn te maken krijgen met voedseltekorten en onrust.

Eerder uitte president Bolsonaro kritiek op de coronamaatregelen, die door de deelstaten zijn afgekondigd. Hij zei dat die erger zijn dan de gevolgen van corona. Bolsonaro zelf ligt in zijn land onder vuur omdat hij het virus vergeleek met een 'griepje'.

Hoogste ziekteverzuim in 17 jaar

Het ziekteverzuim in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen naar 5,2 procent. Dat is het hoogste verzuim in zeventien jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers.

In vrijwel alle bedrijfstakken was een toename van het verzuim te zien. In de zorg en de industrie was het verzuim het hoogst. Het CBS geeft niet aan wat de invloed van de uitbraak van het coronavirus is op het ziekteverzuim, omdat het bureau geen onderscheid maakt tussen de verschillende maanden of weken.

Aboutaleb wil mondkapjes regelen voor reizigers in Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt de boodschap dat burgers zelf mondkapjes moeten regelen "zwak". Dat zei Aboutaleb tegen Radio Rijnmond. Hij wil daarom collectief mondkapjes beschikbaar stellen voor reizigers in de regio.

Eerder werden de maatregelen vooral gebaseerd op het advies van het RIVM. Nu lijken de versoepelingen volgens Aboutaleb eerder politiek gemotiveerd. Daarbij laat datgene wat experts zeggen ruimte voor interpretatie.

"Aan de ene kant gun ik ons, Nederlanders, alle ondernemers, kinderen die naar school gaan en mensen in het ov een maximale ontspanning. Tegelijk is het een beetje tussen hoop en vrees."

Overbruggingskrediet voor kleine bedrijven

Het kabinet komt met een extra overbruggingskrediet voor kleine bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. De leningen worden verstrekt door banken en de overheid staat voor 95 procent garant. Daarmee is een bedrag gemoeid van 713 miljoen euro. Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer verwachten dat tienduizenden ondernemingen ervan profiteren.

De ondernemers kunnen een lening aanvragen van minimaal 10.000 en maximaal 50.000 euro. De regeling staat open voor bedrijven die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die een omzet hebben van minimaal 50.000 euro. Dat de financiers 5 procent van het risico dragen, leidt er volgens het kabinet toe dat de aanvragen zorgvuldig worden beoordeeld en dat de leningen terechtkomen bij in de kern gezonde bedrijven.

Hoofd IC Amsterdam UMC: 'Ik ben erg ongerust'

Het hoofd van de Intensive Care van het Amsterdam UMC, Armand Girbes, is niet in een jubelstemming. "Ik ben heel erg ongerust. De belasting op de IC's is nog steeds hoog. Patiënten liggen lang op de IC, gemiddeld drie weken. Dat betekent dat je heel snel vol raakt. Ik houd mijn hart vast."

Girbes reageert op de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet gisteren aankondigde. "Het effect van deze versoepelingen kan ik niet voorzien. Maar we lopen meer kans op patiënten in het ziekenhuis, en meer kans op mensen op de IC. Als burger begrijp ik dat er meer dingen zijn dan covid-zorg. Maar als je als regering besluit de zaak open te gooien, dan hoop ik dat men begrijpt dat de zorg moet beschikken over mensen en middelen."

Nieuw liveblog

Welkom in het nieuwe liveblog. Het liveblog van donderdag 7 mei kan je hier teruglezen.