Het kort geding van Cambuur en De Graafschap tegen de KNVB
NOS Voetbal

Rechter kritisch op ‘mistige’ raadpleging KNVB rond promotieregeling

Cambuur en De Graafschap krijgen in de loop van volgende week duidelijkheid over hun juridische strijd tegen de KNVB. Beide eerstedivisieclubs willen via de rechter promotie afdwingen naar de eredivisie. Voorlopig staat donderdag 14 mei als datum voor het vonnis.

Twee weken geleden hakte de KNVB de knoop door over het voetbalseizoen, dat vanwege de coronacrisis niet kan worden afgemaakt. Het bestuur betaald voetbal van de voetbalbond besloot geen kampioenen aan te wijzen, de Europese tickets te verdelen aan de hand van de ranglijst en in de hoogste voetbaldivisies geen clubs te laten promoveren of degraderen.

Cambuur en De Graafschap stonden op de eerste en tweede plaats in de eerste divisie bij het stopzetten van de competitie, maar zien als gevolg van het KNVB-besluit hun topklasseringen niet beloond worden met promotie. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB kwam tot z'n besluit na een raadpleging onder de clubs.

Rechter: 'Ik vind dit lastig'

Tijdens de zitting toonde rechter Zuurmond zich kritisch over de handelswijze van de KNVB, waarbij hij zich met name richtte op de stemming die onder de betaaldvoetbalorganisaties (bvo's) was gehouden.

Tijdens die raadpleging, voorafgaand aan een videoconferentie met de 34 bvo's, bleek dat 16 clubs voor een promotie/degradatie-regeling hadden gestemd, 9 clubs zich daartegen hadden getoond en 9 andere clubs zich hadden onthouden van stemming. Desondanks besloot de KNVB geen promotie en degradatie toe te passen.

De rechter vroeg KNVB-advocaat Harro Knijff of de communicatie rond de peiling niet beter hadden gekund. "Je zou kunnen zeggen: 25 clubs (16 voorstemmers plus 9 onthoudingen, red.) zijn niet voor het besluit van de KNVB. Ik vind dit lastig als je zegt: wij zijn een democratische club."

"Je kunt je voorstellen dat het stemgedrag daardoor verandert. Dat is het mistige in deze situatie", voegde hij daar later aan toe.

Bekijk hieronder de reacties na afloop van het kort geding:

Advocaten en persrechter reageren na kort geding eerstedivisieclubs en KNVB

"Wij willen graag de meningen polsen van de betaaldvoetbalorganisaties", reageerde Knijff. "Die meningen worden mede betrokken bij het uiteindelijke besluit. En ook in de vergadering van 24 april is het bestuur betaald voetbal kristalhelder geweest: het was een peiling, het bestuur besluit. Op geen enkel punt heeft het bestuur gezegd: de meeste stemmen gelden."

Knijff noemde het "onbegrijpelijk" dat de besluitvorming onduidelijk is geweest bij de clubs. "Laat staan dat daar onzuiverheden of gebrekkigheden bij zijn geweest."

Volgens Dolf Segaar, advocaat van Cambuur en De Graafschap, heerst er bij de clubs nog steeds verwarring over de gang van zaken rond de peiling.

Advocaat Dolf Segaar, Hans Martijn Ostendorp (algemeen directeur De Graafschap) en Ard de Graaf (algemeen directeur Cambuur)

Segaar vindt daarnaast dat het besluit geen clubs te laten promoveren te groot was voor het bestuur betaald voetbal van de KNVB.

"Het sleutelen aan een essentieel onderdeel van de voetbalpiramide kan niet door de directie van de KNVB zelfstandig worden genomen."

'Het gaat niet om het verplaatsen van een bekerfinale bij de amateurs van een hoofdveld naar een bijveld. Het gaat om veel ingrijpendere zaken. Het gaat hier om een reglementswijziging. De KNVB realiseert zich de impact van het besluit, zij vraagt goedkeuring aan de spelersraad, trainersraad en, belangrijker nog, goedkeuring aan de rvc (raad van commissarissen, red.)."

Zes minuten

Ook het tijdsbestek waarin de KNVB de beslissing nam, na de bekendmaking van de resultaten van de peiling bij alle clubs, roept vragen op bij Segaar.

"Er zat zes minuten tussen de uitslag van de raadpleging en de bekendmaking daarvan door middel van de videocall. Het is niet voor te stellen dat zo'n ingrijpende beslissing binnen zes minuten wordt gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl