Cambuur-speler David Sambissa (l) in duel met De Graafschap-speler Daryl van Mieghem
NOS Voetbal

Cambuur en De Graafschap dagvaarden KNVB: 'Ledenvergadering biedt ook uitweg'

Advocaat Dolf Segaar start namens SC Cambuur en De Graafschap een spoedprocedure tegen de KNVB om alsnog promotie af te dwingen naar de eredivisie. Deze week krijgen de clubs een zittingsdatum te horen, zo laat hij de NOS desgevraagd weten.

"Dat zal waarschijnlijk binnen twee weken plaatsvinden bij de rechtbank Midden-Nederland", zegt de advocaat. "De dagvaarding, gericht aan de KNVB, ligt momenteel op mijn bureau en staat klaar om verstuurd te worden."

Twee routes

Voor Segaar zijn er twee juridische routes mogelijk om het besluit van de KNVB over de afwikkeling van het seizoen 2019/2020 terug te draaien. De bond besloot dat er, na het voortijdig beëindigen van de competities in de ere- en eerste divisie wegens het coronavirus, geen promotie/degradatieregeling zou worden toegepast. De eerste route, een kort geding, is al in gang gezet. Een tweede optie is een ledenvergadering op zeer korte termijn.

"Wat ons betreft belegt de KNVB op korte termijn zelf zo'n vergadering", zegt Segaar. "Dan wordt alles opnieuw besproken en heeft de bond een kans de gehele besluitvorming nu wel goed te doen. Wat mij betreft komt dan alles ter sprake. Van promotie/degradatie en de verdeling van Europese tickets tot aan het vraagstuk hoe om te gaan met de bekerfinale."

Gezichtsverlies?

Of dat gezichtsverlies betekent voor de KNVB? "Nee. dat denk ik niet. In het belang van het Nederlandse voetbal is het goed als er een besluit komt dat echt breed gedragen wordt. Nu is er teveel onrust en onvrede. Niemand is gebaat bij deze commotie."

Binnen twee weken, vóór het kort geding, moet dat gebeuren. Als in zo'n vergadering de beslissing van Gudde wordt teruggedraaid, dan hoeft de spoedprocedure niet meer te dienen", is de overtuiging van Segaar.

Vier clubs

Indien de bond er niet voor kiest om een ledenvergadering te beleggen, is er nóg een optie, meent de advocaat. Ook een viertal clubs kan daartoe oproepen. Concreet betekent dit dat de clubs uit Leeuwarden en Doetinchem minstens twee andere clubs aan boord moeten zien te krijgen om tot een bijzondere ledenvergadering op te roepen.

Gaat dat lukken? "Ja, dat denk ik wel. Het draait niet om het eigen belang. Het draait om een besluit dat in het belang is voor het hele profvoetbal. Onder veel clubs leeft het gevoel dat het besluitvormingsproces totaal niet goed is verlopen. Iedereen snakt naar een passender slot van de competitie. Dan is het verstandig om dat nog één keer met z'n allen te bespreken."

Eerder deze week gaf hoogleraar Marjan Olfers al aan dat de ledenvergadering betaald voetbal een uitweg kan zijn voor benadeelde clubs.

Ledenvergadering betaald voetbal kan uitweg zijn voor benadeelde clubs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl