Burgemeester Doetinchem: 'Zo gaat dat in Noord-Korea, Gudde'

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem, de stad van De Graafschap, heeft in Studio Sport een oproep gedaan aan de clubs in het betaalde voetbal zich te verenigen en zo de KNVB te dwingen het veelbesproken besluit van afgelopen vrijdag te herzien.

Daarbij denkt hij niet aan gang naar de rechter, maar aan het afdwingen van een algemene vergadering betaald voetbal. Op die manier kunnen de clubs volgens hem zelf het heft in handen nemen en beslissen over onder meer promotie/degradatie in het voortijdig afgebroken seizoen.

"De impact van de coronacrisis is zo groot dat de algemene vergadering het besluit had moeten nemen", aldus Bouman. "Als meer dan de helft van de clubs bij een algemene vergadering vindt dat er slecht gehandeld is, draai je het besluit terug."

Van den Belt: 'Voortbestaan Cambuur in gevaar'

Volgens Boumans was het proces van afgelopen vrijdag strijdig met de uitgangspunten van goed sportbestuur, te weten transparantie en het voeren van dialoog. Om een algemene vergadering tot stand te brengen, moeten volgens Boumans minimaal vier clubs hiertoe oproepen.

FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren laat in de studio al weten zeker mee te doen en dat geldt ook voor financieel directeur Gerald van den Belt van SC Cambuur. "We sluiten ons hier aan", zegt Van den Belt in Studio Sport. "We zijn onrechtvaardig behandeld en grijpen alles aan om dat kenbaar te maken."

Van den Belt: 'Maak me zorgen om voortbestaan Cambuur'

Van den Belt laat weten dat de schade die de nummer één van de eerste divisie lijdt in de miljoenen loopt als de club niet promoveert. "Ik maak me grote zorgen over Cambuur. Ja, ook over het voortbestaan."

'KNVB overtreedt eigen reglement'

Zestien clubs stemden vrijdag bij de raadpleging door de KNVB voor een promotie/degradatieregeling, negen clubs tegen en negen onthielden zich van stemming. Desondanks besloot de bond dat er geen ploegen promoveren of degraderen. Daardoor bleven ADO Den Haag en RKC Waalwijk in de eredivisie en Cambuur en De Graafschap in de eerste divisie.

Volgens Boumans was bij de procedure van vrijdag onduidelijk waarover de clubs stemden en hoe hun stem werd gewogen. "Daarmee overtreden ze hun eigen reglement", zegt de burgemeester. Daarin staat namelijk dat ze geen schade mogen berokkenen aan clubs of twijfel daarover mogen oproepen. "Ze moeten ter verantwoording worden geroepen door de algemene vergadering."

STER reclame