AZ-speler Myron Boadu (links) en Ajacied Nicolás Tagliafico in duel
NOS Voetbal

KNVB beslist: Ajax nummer één, geen promotie/degradatie

Ajax wordt niet uitgeroepen tot landskampioen, maar is met het oog op de verdeling van de Europese tickets wel aangewezen als nummer één van de eredivisie. Dat heeft de KNVB besloten, nu de competitie door de gevolgen van de coronacrisis niet kan worden afgemaakt.

Daarnaast is er geen promotie en degradatie in de hoogste voetbaldivisies. ADO Den Haag en RKC Waalwijk, de nummers zeventien en achttien van de eredivisie, blijven actief op het hoogste niveau. Cambuur en De Graafschap, de nummers één en twee van de eerste divisie, spelen ook volgend jaar in de eerste divisie.

Topvijf gaat Europa in

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB besloot de huidige stand op de ranglijst aan te houden voor de verdeling van Europese tickets. De UEFA adviseerde de nationale bonden donderdag al zo dicht mogelijk bij de competitiestand te blijven.

Daarom spelen Ajax en AZ in de (voorronde van de) Champions League en gaan de nummers drie tot en met vijf, Feyenoord, PSV en Willem II, de (voorrondes van de) Europa League in.

De verdeling van de Nederlandse tickets voor Europese toernooien

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB, bestaande uit directeur betaald voetbal Eric Gudde en commercieel directeur Jean Paul Decossaux, nam vrijdag de definitieve beslissingen. Zij deden dit na intensief overleg met alle betrokken partijen, om zeker te weten dat er voldoende draagvlak zou zijn.

Om juridisch zo sterk mogelijk te staan en boze clubs in de rechtszaal de baas te blijven, voerde de KNVB-directie afgelopen dagen veel gesprekken. Doel was om risico-inschattingen te maken en stemmingen te peilen.

Profclubs kregen twee opties

Alle 34 profclubs uit de ere- en eerste divisie ontvingen vrijdagochtend een brief van de voetbalbond, waarin drie scenario's aan hen werden voorgelegd. De optie om met twintig ploegen in de eredivisie te spelen, werd door de KNVB op voorhand ernstig ontraden.

De vraag was dan ook of de clubs voor of tegen het promoveren/degraderen tussen de twee hoogste divisies zouden zijn. Via een stemming konden de clubs hun voorkeur aangeven bij de KNVB.

Zestien clubs stemden voor een promotie/degradatieregeling, negen clubs tegen en negen onthielden zich van stemming. Desondanks besloot de bond dat er geen ploegen promoveren of degraderen. Het advies van de clubs was niet bindend.

De stand in de eredivisie en de eerste divisie

Naast Cambuur en De Graafschap mag ook FC Utrecht zich een van de grootste slachtoffers voelen, aangezien de club geen Europees voetbal zal gaan spelen. Utrecht moest nog een competitieduel inhalen en had nummer vijf Willem II daardoor nog kunnen passeren.

Bovendien had Utrecht zich geplaatst voor de bekerfinale. De Domstedelingen blijven desondanks met lege handen achter.

De bekerfinale, die Utrecht tegen Feyenoord zou spelen, wordt niet meer ingehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl