NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Veiligheidsregio's: men laat thuisblijfadvies los • Laagste dodental Italië sinds maart

 • In Italië zijn 174 nieuwe coronadoden geregistreerd, het laagste dagelijkse aantal sinds 10 maart. Na bijna twee maanden lockdown worden de maatregelen in Italië maandag iets versoepeld.
 • Er zijn in 24 uur tijd 44 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en er zijn 69 doden gemeld. Er liggen 688 Nederlandse coronapatiënten op de IC.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • Hier vind je de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog van maandag 4 mei is hier te lezen.

 • Meer dan 100.000 vastgestelde besmettingen in Brazilië

  Het aantal geregistreerde besmettingen in Brazilië is de 100.000 gepasseerd. Er zijn de afgelopen 24 uur ruim 4500 nieuwe gevallen vastgesteld, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen op 101.147 komt. In het afgelopen etmaal overleden zeker 275 mensen aan de gevolgen van het virus, wat het sterftecijfer in Brazilië op 7025 brengt. Vermoedelijk ligt het aantal infecties en sterfgevallen hoger dan de officiële aantallen, omdat testen schaars zijn in Brazilië.

 • Suriname: sinds eind maart geen nieuwe besmettingen

  In Suriname zijn voor zover bekend sinds 31 maart geen nieuwe besmettingen geweest met het coronavirus. Dat meldt het Nationaal Informatie Instituut. In totaal zijn er in het land tien gevallen vastgesteld en is één persoon overleden.

  Volgens de autoriteiten is het beperkte aantal gevallen te danken aan de snelle reactie van de overheid. Zo werd het luchtruim direct na de eerste vastgestelde besmetting afgesloten en werden andere maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

  Vooralsnog blijven de coronamaatregelen in Suriname van kracht. Tot en met 10 mei blijft het verboden om in groepen van meer dan tien mensen samen te komen en om tussen 20.00 uur en 06.00 uur de deur uit te gaan. Ook de scholen blijven voorlopig dicht.

  Verder zijn er op strategische locaties checkpoints neergezet waar mensen vragen krijgen over hun reisgeschiedenis en waar hun temperatuur kan worden gecontroleerd. Om te voorkomen dat het virus vanuit buurlanden wordt verspreid, mogen mensen niet zonder toestemming de grensrivieren in het oosten, zuiden en westen oversteken.

 • Kinderboerderij ontruimd vanwege drukte

  In Zoeterwoude is vanmiddag een kinderboerderij ontruimd, omdat het er te druk zou zijn geweest. "Ik was echt overdonderd", zegt de eigenaar van kinderboerderij 't Geertje. Volgens haar kwamen er twintig agenten aan te pas om het terrein te ontruimen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik zag die al die politie staan en dacht: serieus?'

  De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar, schrijft Omroep West. De politie had doorverwezen naar de gemeente voor de woordvoering over het incident.

 • Frankrijk ziet af van verplichte quarantaine voor EU-burgers

  Reizigers uit Nederland en de andere EU-landen hoeven niet verplicht veertien dagen in quarantaine bij aankomst in Frankrijk. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Véran bekendgemaakt, schrijven Franse media.

  Met het oorspronkelijke plan van de Franse regering zouden mogelijk reizigers uit alle landen een quarantaine opgelegd kunnen krijgen, ongeacht of ze ziekteverschijnselen hebben. Maar volgens Veran komt er een uitzondering voor alle EU-landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk.

  De komende dagen komt de minister met nadere details over de nieuwe maatregelen voor reizigers.

 • Veiligheidsregio's: mensen laten advies om thuis te blijven steeds meer los

  Blijf zo veel mogelijk thuis, ondanks het mooie weer en de steeds positievere coronacijfers in Nederland. Die oproep doet voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, de koepel van alle 25 veiligheidsregio's.

  "We merken dat mensen het advies om thuis te blijven meer en meer loslaten", zegt Bruls tegen het ANP. "Het wordt daarmee steeds drukker op straat en in recreatiegebieden. De lange duur van de maatregelen, de gunstige berichten over de verspreiding van het coronavirus en het steeds meer opengaan van winkelvoorzieningen spelen hierbij natuurlijk een grote rol."

  Volgens Bruls wordt de uitdaging steeds groter om de anderhalvemetersamenleving realistisch vorm te geven. "Dat zal niet primair door handhaving afgedwongen kunnen worden. En dat moeten we ook niet willen. We roepen iedereen op om vol te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven. Mensen worden nog steeds ziek en overlijden door het coronavirus."

 • Onderzoek naar verband tussen coronavirus en trombose

  Er komt een onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose, omdat is gebleken dat veel coronapatiënten op de IC tromboseverschijnselen ontwikkelen.

  Internist-hematoloog Marieke Kruip van het Erasmus MC gaat het onderzoek leiden, de Trombosestichting betaalt het. De onderzoekers van verschillende grote ziekenhuizen in het land willen erachter komen hoe patiënten een betere prognose en behandeling kunnen krijgen.

 • Spaanse minister is 'kort en duidelijk' over 'intelligente lockdown' Nederland

  "We hoeven geen lesjes van anderen te krijgen." Zo reageerde de Spaanse minister van Volksgezondheid vanmiddag op een vraag van NOS-correspondent Rop Zoutberg. Op een videopersconferentie vroeg Zoutberg of Spanje ooit overwogen heeft een 'intelligente lockdown' uit te voeren, zoals in Nederland.

  "Als het gaat om het goede voorbeeld geven, om verantwoording dragen en bewustzijn kan niemand lessen aan de Spanjaarden geven", antwoordde minister Salvador Illa. "De Spanjaarden hebben zich voorbeeldig gedragen. Keer op keer heb ik de Spanjaarden daarvoor bedankt."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Spaanse minister: 'Hartelijk dank voor deze vraag Rop'

  De vraag veroorzaakte op sociale media commotie. "Na de beroerde behandeling die we krijgen van de Nederlandse regering, klinkt dit als een vorm van racisme vanuit het noorden van Europa. We worden voor idioot uitgemaakt", reageert iemand op Twitter.

  "Beledigend, dom. Dit is Europese arrogantie, neerkijkend op anderen", reageert een ander in het Spaans. "Denkt u dat uw land intelligenter is dan de rest?"

  Ook Spaanse media berichten over de vraag op de persconferentie.

  "Dit raakt kennelijk een heel gevoelig punt", reageert Zoutberg op het incident. "Ik beweer uiteraard niet dat het ene systeem beter is dan het andere. De vraag is hoe je als politiek afwegingen maakt en tot het ene model of juist het andere besluit. De gebeurtenis zegt vooral erg veel over de huidige gespannen verhouding tussen het noorden en zuiden van Europa."

 • Zorgen over coronavirus in Jemen, maar amper op straat

  In Jemen zijn deze week de eerste coronabesmettingen vastgesteld. Medici in het door burgeroorlog getroffen land maken zich grote zorgen over de impact van een uitbraak.

  Maar op straat in de havenstad Aden maken mensen zich weinig zorgen, ziet correspondent Daisy Mohr. Vooral op de qatmarkt, waar ze de licht verdovende bladeren verkopen. "Dit is een goed medicijn tegen corona", zegt een van de qatverkopers.

  Dokters zien daarentegen een mogelijke ramp naderen, nu duidelijk is dat het virus Jemen heeft bereikt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Er is geen isolatiecentrum, beademingsapparatuur of testcapaciteit'
 • Arts: eind december al coronabesmetting in Frankrijk

  In Frankrijk was op 27 december al iemand besmet met het coronavirus, zegt het hoofd van de afdeling intensive care van het ziekenhuis Avicenne in Bobigny tegen de zender BFM TV.

  In het ziekenhuis net buiten Parijs zijn de monsters van eerder afgenomen grieptests opnieuw bekeken om na te gaan of de mensen corona hadden. Bij een van de 24 bleek dat het geval, zegt Yves Cohen. Officieel werden in Frankrijk pas eind januari de eerste gevallen van corona geregistreerd.

  "Het is niet onmogelijk" reageert het hoofd van het Franse gezondheidsinstituut bij LC1. "Het is iets dat dubbel moet worden gecheckt." Volgens hem is de informatie interessant voor een reconstructie, maar verandert er verder weinig.

 • Laagste dodental in Italië sinds 10 maart

  In Italië zijn de afgelopen 24 uur 174 nieuwe coronadoden geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 10 maart. Het officiële dodental als gevolg van het virus staat inmiddels op 28.884, na Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het hoogste aantal ter wereld.

  Na bijna twee maanden lockdown worden de coronamaatregelen in Italië morgen iets versoepeld. Mensen mogen zich vrijer bewegen binnen hun eigen regio, mogen familieleden bezoeken en met hun kinderen naar heropende parken gaan. Ook mogen de Italianen weer activiteiten in de open lucht doen, mits ze afstand houden en dit niet in groepsverband doen.

 • Koop niet zaterdag je moederdagcadeau, zegt burgemeester van Tilburg

  Volgende week zondag is het Moederdag en de burgemeester van Tilburg roept inwoners op om zaterdag niet massaal te winkelen in de binnenstad. "In deze coronatijd kan dat echt niet meer", zegt burgemeester Weterings tegen Omroep Brabant. "Dit moeten we echt voorkomen, omdat die anderhalve meter dan niet te handhaven is."

  Weterings overweegt maatregelen te nemen als het aanstaande zaterdag weer te druk is in winkelstraten. Dat was ook gisteren het geval en de week ervoor riep de burgemeester eveneens mensen op om niet meer naar het centrum te komen, omdat er te veel mensen op de been waren.

  Koop het liefst door de week alvast een moederdagcadeau, is het dringende advies van Weterings. "Kom niet zaterdag je cadeau kopen, maar denk nu al na wat je je moeder wilt geven."

 • Ook vandaag winkelpubliek op de been

  Net als zaterdag gingen ook vandaag op zondag mensen winkelen in binnensteden. In sommige winkelstraten leek het even vrij druk en op andere foto's zijn juist amper winkelpubliek te zien:

  1/6 Een winkelstraat in Enschede SPS Media / Dennis Bakker
  2/6 De rij voor een winkel in Amsterdam ANP
  3/6 De politie controleerde of winkelpubliek in de Kalverstraat zich aan de coronaregels hield ANP
  4/6 ANP
  5/6 Het centrum van Den Bosch ANP
  6/6 ANP
 • Hockeysters 'als kinderen zo blij' om weer te trainen

  De hockeyers en hockeysters van het Nederlands elftal mogen sinds dit weekend weer het veld op. Beide ploegen kunnen terecht in Amstelveen, de door de overheid aangewezen topsportlocatie.

  De hockeyers houden zich wel aan alle maatregelen: ze trainen in vaste groepjes van drie en houden onderling afstand.

  De bondscoach van de hockeysters stuurde haar selectie weer 'de wei' in:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Heel erg blij weer op het veld te staan'
 • Verdere daling coronapatiënten op IC

  Het aantal Nederlandse coronapatiënten op intensivecareafdelingen bedraagt 688. Dat zijn er 20 minder dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast nog 382 patiënten op de ic met andere klachten. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Voorzitter Ernst Kuiper: "De verschillen in bezetting tussen de regio's zijn nu acceptabel, de meeste regio's liggen nu onder de 100 procent van de normale IC-capaciteit."

  De grens van 700 bedden is vaak genoemd als een belangrijke kritieke grens waar het aantal coronapatiënten onder moet komen en blijven. Zo zouden versoepelingen pas kunnen plaatsvinden als het aantal IC-patiënten met corona onder die grens daalt, en kan de reguliere zorg dan pas weer echt goed worden opgestart. Op het hoogtepunt lagen 1424 coronapatiënten op de IC, twee keer zoveel als nu.

  Het aantal coronapatienten op de IC op 3 mei NOS | Harm Kersten