Veiligheidsregio's: men laat thuisblijfadvies los • Laagste dodental Italië sinds maart
- In Italië zijn 174 nieuwe coronadoden geregistreerd, het laagste dagelijkse aantal sinds 10 maart. Na bijna twee maanden lockdown worden de maatregelen in Italië maandag iets versoepeld.
- Er zijn in 24 uur tijd 44 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en er zijn 69 doden gemeld. Er liggen 688 Nederlandse coronapatiënten op de IC.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
- Hier vind je de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog van maandag 4 mei is hier te lezen.
Meer dan 100.000 vastgestelde besmettingen in Brazilië
Het aantal geregistreerde besmettingen in Brazilië is de 100.000 gepasseerd. Er zijn de afgelopen 24 uur ruim 4500 nieuwe gevallen vastgesteld, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen op 101.147 komt. In het afgelopen etmaal overleden zeker 275 mensen aan de gevolgen van het virus, wat het sterftecijfer in Brazilië op 7025 brengt. Vermoedelijk ligt het aantal infecties en sterfgevallen hoger dan de officiële aantallen, omdat testen schaars zijn in Brazilië.
Suriname: sinds eind maart geen nieuwe besmettingen
In Suriname zijn voor zover bekend sinds 31 maart geen nieuwe besmettingen geweest met het coronavirus. Dat meldt het Nationaal Informatie Instituut. In totaal zijn er in het land tien gevallen vastgesteld en is één persoon overleden.
Volgens de autoriteiten is het beperkte aantal gevallen te danken aan de snelle reactie van de overheid. Zo werd het luchtruim direct na de eerste vastgestelde besmetting afgesloten en werden andere maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan.
Vooralsnog blijven de coronamaatregelen in Suriname van kracht. Tot en met 10 mei blijft het verboden om in groepen van meer dan tien mensen samen te komen en om tussen 20.00 uur en 06.00 uur de deur uit te gaan. Ook de scholen blijven voorlopig dicht.
Verder zijn er op strategische locaties checkpoints neergezet waar mensen vragen krijgen over hun reisgeschiedenis en waar hun temperatuur kan worden gecontroleerd. Om te voorkomen dat het virus vanuit buurlanden wordt verspreid, mogen mensen niet zonder toestemming de grensrivieren in het oosten, zuiden en westen oversteken.
Kinderboerderij ontruimd vanwege drukte
In Zoeterwoude is vanmiddag een kinderboerderij ontruimd, omdat het er te druk zou zijn geweest. "Ik was echt overdonderd", zegt de eigenaar van kinderboerderij 't Geertje. Volgens haar kwamen er twintig agenten aan te pas om het terrein te ontruimen:
De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar, schrijft Omroep West. De politie had doorverwezen naar de gemeente voor de woordvoering over het incident.
Frankrijk ziet af van verplichte quarantaine voor EU-burgers
Reizigers uit Nederland en de andere EU-landen hoeven niet verplicht veertien dagen in quarantaine bij aankomst in Frankrijk. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Véran bekendgemaakt, schrijven Franse media.
Met het oorspronkelijke plan van de Franse regering zouden mogelijk reizigers uit alle landen een quarantaine opgelegd kunnen krijgen, ongeacht of ze ziekteverschijnselen hebben. Maar volgens Veran komt er een uitzondering voor alle EU-landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk.
De komende dagen komt de minister met nadere details over de nieuwe maatregelen voor reizigers.
Veiligheidsregio's: mensen laten advies om thuis te blijven steeds meer los
Blijf zo veel mogelijk thuis, ondanks het mooie weer en de steeds positievere coronacijfers in Nederland. Die oproep doet voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, de koepel van alle 25 veiligheidsregio's.
"We merken dat mensen het advies om thuis te blijven meer en meer loslaten", zegt Bruls tegen het ANP. "Het wordt daarmee steeds drukker op straat en in recreatiegebieden. De lange duur van de maatregelen, de gunstige berichten over de verspreiding van het coronavirus en het steeds meer opengaan van winkelvoorzieningen spelen hierbij natuurlijk een grote rol."
Volgens Bruls wordt de uitdaging steeds groter om de anderhalvemetersamenleving realistisch vorm te geven. "Dat zal niet primair door handhaving afgedwongen kunnen worden. En dat moeten we ook niet willen. We roepen iedereen op om vol te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven. Mensen worden nog steeds ziek en overlijden door het coronavirus."
Onderzoek naar verband tussen coronavirus en trombose
Er komt een onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose, omdat is gebleken dat veel coronapatiënten op de IC tromboseverschijnselen ontwikkelen.
Internist-hematoloog Marieke Kruip van het Erasmus MC gaat het onderzoek leiden, de Trombosestichting betaalt het. De onderzoekers van verschillende grote ziekenhuizen in het land willen erachter komen hoe patiënten een betere prognose en behandeling kunnen krijgen.
Spaanse minister is 'kort en duidelijk' over 'intelligente lockdown' Nederland
"We hoeven geen lesjes van anderen te krijgen." Zo reageerde de Spaanse minister van Volksgezondheid vanmiddag op een vraag van NOS-correspondent Rop Zoutberg. Op een videopersconferentie vroeg Zoutberg of Spanje ooit overwogen heeft een 'intelligente lockdown' uit te voeren, zoals in Nederland.
"Als het gaat om het goede voorbeeld geven, om verantwoording dragen en bewustzijn kan niemand lessen aan de Spanjaarden geven", antwoordde minister Salvador Illa. "De Spanjaarden hebben zich voorbeeldig gedragen. Keer op keer heb ik de Spanjaarden daarvoor bedankt."
De vraag veroorzaakte op sociale media commotie. "Na de beroerde behandeling die we krijgen van de Nederlandse regering, klinkt dit als een vorm van racisme vanuit het noorden van Europa. We worden voor idioot uitgemaakt", reageert iemand op Twitter.
"Beledigend, dom. Dit is Europese arrogantie, neerkijkend op anderen", reageert een ander in het Spaans. "Denkt u dat uw land intelligenter is dan de rest?"
Ook Spaanse media berichten over de vraag op de persconferentie.
"Dit raakt kennelijk een heel gevoelig punt", reageert Zoutberg op het incident. "Ik beweer uiteraard niet dat het ene systeem beter is dan het andere. De vraag is hoe je als politiek afwegingen maakt en tot het ene model of juist het andere besluit. De gebeurtenis zegt vooral erg veel over de huidige gespannen verhouding tussen het noorden en zuiden van Europa."
Zorgen over coronavirus in Jemen, maar amper op straat
In Jemen zijn deze week de eerste coronabesmettingen vastgesteld. Medici in het door burgeroorlog getroffen land maken zich grote zorgen over de impact van een uitbraak.
Maar op straat in de havenstad Aden maken mensen zich weinig zorgen, ziet correspondent Daisy Mohr. Vooral op de qatmarkt, waar ze de licht verdovende bladeren verkopen. "Dit is een goed medicijn tegen corona", zegt een van de qatverkopers.
Dokters zien daarentegen een mogelijke ramp naderen, nu duidelijk is dat het virus Jemen heeft bereikt:
Arts: eind december al coronabesmetting in Frankrijk
In Frankrijk was op 27 december al iemand besmet met het coronavirus, zegt het hoofd van de afdeling intensive care van het ziekenhuis Avicenne in Bobigny tegen de zender BFM TV.
In het ziekenhuis net buiten Parijs zijn de monsters van eerder afgenomen grieptests opnieuw bekeken om na te gaan of de mensen corona hadden. Bij een van de 24 bleek dat het geval, zegt Yves Cohen. Officieel werden in Frankrijk pas eind januari de eerste gevallen van corona geregistreerd.
"Het is niet onmogelijk" reageert het hoofd van het Franse gezondheidsinstituut bij LC1. "Het is iets dat dubbel moet worden gecheckt." Volgens hem is de informatie interessant voor een reconstructie, maar verandert er verder weinig.
Laagste dodental in Italië sinds 10 maart
In Italië zijn de afgelopen 24 uur 174 nieuwe coronadoden geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 10 maart. Het officiële dodental als gevolg van het virus staat inmiddels op 28.884, na Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het hoogste aantal ter wereld.
Na bijna twee maanden lockdown worden de coronamaatregelen in Italië morgen iets versoepeld. Mensen mogen zich vrijer bewegen binnen hun eigen regio, mogen familieleden bezoeken en met hun kinderen naar heropende parken gaan. Ook mogen de Italianen weer activiteiten in de open lucht doen, mits ze afstand houden en dit niet in groepsverband doen.
Koop niet zaterdag je moederdagcadeau, zegt burgemeester van Tilburg
Volgende week zondag is het Moederdag en de burgemeester van Tilburg roept inwoners op om zaterdag niet massaal te winkelen in de binnenstad. "In deze coronatijd kan dat echt niet meer", zegt burgemeester Weterings tegen Omroep Brabant. "Dit moeten we echt voorkomen, omdat die anderhalve meter dan niet te handhaven is."
Weterings overweegt maatregelen te nemen als het aanstaande zaterdag weer te druk is in winkelstraten. Dat was ook gisteren het geval en de week ervoor riep de burgemeester eveneens mensen op om niet meer naar het centrum te komen, omdat er te veel mensen op de been waren.
Koop het liefst door de week alvast een moederdagcadeau, is het dringende advies van Weterings. "Kom niet zaterdag je cadeau kopen, maar denk nu al na wat je je moeder wilt geven."
Ook vandaag winkelpubliek op de been
Net als zaterdag gingen ook vandaag op zondag mensen winkelen in binnensteden. In sommige winkelstraten leek het even vrij druk en op andere foto's zijn juist amper winkelpubliek te zien:
Hockeysters 'als kinderen zo blij' om weer te trainen
De hockeyers en hockeysters van het Nederlands elftal mogen sinds dit weekend weer het veld op. Beide ploegen kunnen terecht in Amstelveen, de door de overheid aangewezen topsportlocatie.
De hockeyers houden zich wel aan alle maatregelen: ze trainen in vaste groepjes van drie en houden onderling afstand.
De bondscoach van de hockeysters stuurde haar selectie weer 'de wei' in:
Verdere daling coronapatiënten op IC
Het aantal Nederlandse coronapatiënten op intensivecareafdelingen bedraagt 688. Dat zijn er 20 minder dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast nog 382 patiënten op de ic met andere klachten. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Voorzitter Ernst Kuiper: "De verschillen in bezetting tussen de regio's zijn nu acceptabel, de meeste regio's liggen nu onder de 100 procent van de normale IC-capaciteit."
De grens van 700 bedden is vaak genoemd als een belangrijke kritieke grens waar het aantal coronapatiënten onder moet komen en blijven. Zo zouden versoepelingen pas kunnen plaatsvinden als het aantal IC-patiënten met corona onder die grens daalt, en kan de reguliere zorg dan pas weer echt goed worden opgestart. Op het hoogtepunt lagen 1424 coronapatiënten op de IC, twee keer zoveel als nu.
Coronacijfers van 3 mei: minste ziekenhuisopnames in anderhalve maand
Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Dat zijn er vandaag 44, het laagste gemelde aantal sinds 17 maart.
Dat het aantal ziekenhuisopnames afneemt, is goed te zien als je de gerapporteerde ziekenhuisopnames per week vergelijkt. De piek was begin april toen er nog gemiddeld bijna 500 mensen per dag werden gemeld door het RIVM. Vorige week waren dat er gemiddeld 107. Afgelopen week werden er per dag gemiddeld 77 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, dat is gemiddeld minder dan één patiënt per ziekenhuis.
Schippers: 'Trainen op Papendal veiliger dan in de bossen'
Dafne Schippers mag na een aantal weken weer trainen op topsportcentrum Papendal. Ze trainde tijdelijk in het bos, omdat topsportlocaties vanwege de coronamaatregelen waren gesloten. Ze is opgelucht dat ze weer op een atletiekbaan kan trainen: "Hier loop ik minder risico, dan in de bossen."
Ze vertelt hoe ze de afgelopen weken is doorgekomen:
Burgemeester Breda: oproep Rutte om binnenstad te mijden is 'een beetje gek'
Burgemeester Paul Depla van Breda noemt de oproep van premier Rutte om de binnensteden te mijden "een beetje gek". Je kunt volgens Depla niet verwachten dat de winkels open kunnen blijven als er geen klanten mogen komen.
De burgemeester zei dit in een tv-programma van Omroep Brabant. "Hoe kun je winkels openhouden als je er niet naartoe mag? Dat is toch schizofreen?", aldus de burgemeester van Breda. Het zien van de lege binnenstad doet hem pijn. "Ik ben een stadsmens, ik hou van drukte, van rumoer. Op Koningsdag was het heel erg leeg in Breda. Dat was heel opmerkelijk."
Mogelijk digitaal onderwijs tot februari 2021 bij Universiteit Leiden
De Universiteit van Leiden gaat er vooralsnog van uit dat komend studiejaar ook bijna al het onderwijs digitaal is. In een mail aan de docenten stelt de instelling dat het zeer waarschijnlijk is dat tot februari 2021 geen regulier onderwijs kan worden gegeven, meldt Omroep West. Eerder was al bekend dat de campus tot september dit jaar dicht zal blijven.
Er komen kleinschalige groepen voor studenten die volgend jaar beginnen. Daardoor kunnen ze toch contact hebben met docenten.
De universiteit denkt dat wetenschappers sneller weer op de campus aan de slag komen, omdat lang niet al het onderzoek thuis gedaan kan worden, schrijft de regionale omroep.
44 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuis, 69 doden gemeld
Er zijn 44 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 97 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.995.
Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 69, meldt het RIVM. Gisteren was dat 94. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5056 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.
Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 335. In totaal zijn er nu 40.571 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.
Zorgen bij speler FC Köln om hervatten competitie
Zondag wordt de selectie van FC Köln nog een keer op het coronavirus getest, na drie positieve gevallen. Er wordt nog steeds nagedacht over het herstarten van de Bundesliga.
De Belgische middenvelder Birger Verstraete zegt tegen tv-zender VTM dat hij zich zorgen maakt. "Ik houd mijn hart vast voor de resultaten. Ik hoop dat het bij drie personen blijft, maar ik houd er ook rekening mee dat het virus zich heeft verspreid", aldus Verstraete.
Complex met arbeidsmigranten Velp ontruimd om corona
Bij bijna 30 Oost-Europeanen in Velp in Gelderland is het coronavirus vastgesteld. Het zijn voornamelijk Roemeense arbeidsmigranten die naar Nederland waren gekomen om te werken en die samen in een complex verblijven. Ze worden afgezonderd op een schip in Arnhem en moeten daar blijven tot ze beter zijn.
23 andere bewoners uit het complex moeten veertien dagen in quarantaine. Burgemeester Van Eert van Rheden wenst de bewoners beterschap en sterkte. "Het is voor de bewoners een moeilijke tijd om ziek te zijn in een land waar je de taal niet spreekt", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
Voorzitter Ahmed Marcouch van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden noemt het schip in Arnhem een "veilige oplossing".
Braziliaanse burgemeester vraagt hulp aan Thunberg
De burgemeester van de grootste stad van het Amazonegebied vraagt de hulp van Greta Thunberg bij het bestrijden van het coronavirus. In de stad vallen veel doden door het virus.
Parkeerplaatsen strand Hoek van Holland dicht
De gemeente Rotterdam meldt dat de parkeerplaatsen op het strand bij Hoek van Holland worden afgesloten, om te voorkomen dat het te druk wordt op het strand, nu het weer beter lijkt te worden dan voorspeld.
Als ook de drukte bij de landtong Rozenburg en de Maasvlakte te groot wordt, worden ook daar de parkeerplaatsen en toegangswegen afgesloten, meldt de gemeente. "Blijf vooral thuis en maak een korte wandeling in je eigen buurt!"
Webcam-beelden van de Boulevard in Hoek van Holland laten her en der groepjes mensen zien, maar van een overvol strand lijkt op dit moment nog geen sprake.
Massaal beeldbellen met mensenschuwe palinkjes in Japan
Een idee om te videobellen met palingen in een Japans aquarium blijkt een groot succes. Het aquarium laat weten dat het op de eerste dag vandaag zo druk was dat er vijf video-oproepen per seconde binnenkwamen.
Het aquarium riep mensen op om te bellen omdat de vissen mensenschuw beginnen te worden door het gebrek aan bezoekers. Zodra de verzorgers langskomen verstoppen ze zich, meldde The Guardian eerder deze week.
Het aquarium in Tokio is sinds begin maart gesloten en de zogenoemde tuinalen zijn gewend geraakt aan omgeving waar bijna geen mensen meer komen. "Hier is een dringend verzoek", schreef het aquarium op Twitter. "Kunt u vanuit uw huis uw gezicht aan onze tuinalen laten zien?" Ze hebben vijf tablets voor het aquarium van de alen neergezet en vragen mensen om via Facetime in te bellen. Dit kan na vandaag ook morgen en overmorgen.
Zodra de videogesprekken zijn gestart, wordt mensen gevraagd hun gezichten te laten zien, te zwaaien en met de palingen te praten. Wel wordt gevraagd om zachtjes te praten.
Op sociale media wordt met #PleaseRememberHumans opgeroepen aan de actie mee te doen.
Goed nieuws uit Spanje: laagste aantal doden sinds 18 maart
In Spanje zijn de laatste 24 uur 'slechts' 164 doden gemeld. Dat is het laagste dodental sinds 18 maart. Correspondent Rop Zoutberg noemt het goed nieuws op de vijftigste dag van de lockdown, maar maakt wel een kanttekening:
Nog veel onduidelijkheid over Frans quarantaineplan
Frankrijk maakte gisteren bekend dat er quarantainemaatregelen komen voor reizigers die uit een land komen waar het virus circuleert. Veel is nog onduidelijk: zo is er nog geen lijst met de risicogebieden. Gezien het aantal besmettingen zou de hele EU er theoretisch ook onder kunnen vallen.
"Dat zou betekenen dat alle buitenlanders in quarantaine moeten zodra ze zich bij de grens melden", zegt correspondent Frank Renout. "Logistiek lijkt me dat onhaalbaar, zeker als over enkele weken alles weer een beetje op gang komt. Vrachtwagenchauffeurs, zakenmensen, grensarbeiders uit alleen al de buurlanden, die kunnen dan toch niet allemaal twee weken in quarantaine worden geplaatst?"
Een woordvoerder van premier Philippe zegt dat de lijst met risicozones nog moet worden gepubliceerd. Hij laat ook weten dat als iemand positief wordt getest hij of zij daarna verplicht in isolatie moet.
Belgische kinderen met kartonnen auto naar drive-in
In België mogen sinds vorige week de drive-ins van zaken als McDonald's, Burger King en Quick weer open nadat ze wekenlang vanwege corona gesloten waren. Drive-ins zijn populair bij automobilisten, omdat de restaurants zelf dicht zijn.
Een vrouw in de Waalse stad La Louvière heeft geen auto en besloot met haar kinderen met kartonnen dozen en tape aan de slag te gaan. Met een zelfgemaakte benenwagen sloten de meisjes aan in de rij bij het plaatselijke filiaal van McDonald's.
Agenten die dat zagen, konden het initiatief wel waarderen. "Ze kwamen niet meer bij van het lachen en vertelden ons dat we hun dag hadden opgefleurd", zegt de moeder tegen Belgische media.
Ook veel mensen op sociale media vonden het een leuk initiatief. Een post op Facebook over de actie werd 2500 keer gedeeld.
Opnieuw recordstijging coronapatiënten in Rusland
Rusland heeft opnieuw een recordaantal nieuwe coronapatiënten gemeld. Bij de dagelijkse cijfers registreerde het land gisteren nog 9623 nieuwe patiënten, vandaag zijn daar 10.633 coronagevallen bij gekomen.
In totaal zijn er 134.686 geregistreerde zieken in Rusland en 1280 doden. Experts wijzen erop dat het echte aantal vele malen hoger zal zijn, omdat er niet genoeg wordt getest. In het verre noordoosten van het land zijn 3000 tot 10.000 medewerkers van een energiecentrale positief getest.
Ook zouden naar schatting 125.000 mensen in de hoofdstad Moskou besmet zijn geraakt, bleek gisteren uit een steekproef. In de stad zijn ook zorgen over de honderdduizenden arbeidsmigranten, die nu door de crisis geen werk meer hebben.
Correspondent David Jan Godfroid sprak in Moskou met een groep Tadzjieken, die veel als schoonmaker, straatveger of in de bouw werken:
Peiling: meer waardering voor vrijheid door corona
De helft van de ondervraagden van het opiniepanel van EenVandaag zegt in de corona-crisis de vrijheid meer te waarderen. De 26.000 deelnemers kregen vragen voorgelegd over hun beleving van 4 en 5 mei. "Deze crisis beperkt onze bewegingsvrijheid. Als je vrijheid 'afgepakt' wordt, weet je pas wat het betekent", zegt een van de geënquêteerden.
Meer dan tachtig procent van de panelleden vindt het ook na 75 jaar belangrijk om de doden te herdenken en vrijheid te vieren.
Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, denkt dat het een heel bijzondere herdenking wordt.
Vandaag zou er eigenlijk worden geracet in Zandvoort
Zondag 3 mei 2020 blijft het stil in Zandvoort. "Het had zo mooi kunnen zijn", zeggen circuitdirecteur Robert van Overdijk en rechterhand Jan Lammers eensgezind. "Een legendarisch weekend. Wat hadden we dit graag met de wereld willen delen."
De coronacrisis deed de Grand Prix van Nederland de das om. "We worden dit hele weekend geconfronteerd met wat had kunnen zijn. Dat is frustrerend, maar we zijn van het halfvolle glas."
Van Overdijk kijkt noodgedwongen uit over een verlaten circuit. "Mijn uitzicht is een leeg recht stuk waar dertigduizend knaloranje mensen zouden hebben gezeten. Dat doet pijn, maar ik ga geen huilverhaal ophangen. Ik laat de trots overheersen."
Schippers zitten door corona vast op vrachtschip
Wereldwijd wachten zo'n 100.000 bemanningsleden van vrachtschepen op aflossing. Onder hen zijn zo'n 2000 Nederlanders. Hoe vergaat het deze zeelieden? De bemanning van het vrachtschip Tiberborg van de Nederlandse rederij Wagenborg vertelt het zelf.
Cruiseschip vol bemanning in quarantaine in Cuxhaven
In de Duitse stad Cuxhaven ligt sinds dinsdag een cruiseschip voor anker. Een persoon aan boord is positief getest op het coronavirus. Er zitten geen gasten op het schip. De 'Mein Schiff 3' was door TUI Cruises ingezet als vervoermiddel om de bemanning van andere cruiseschepen terug naar huis te brengen, nu er geen cruises zijn. In totaal zijn er 2890 mensen aan boord. Zij blijven daar in quarantaine tot iedereen is getest op het virus.
Vrijdag zijn al tests uitgevoerd op de 250 mensen met wie de coronapatiënt contact had gehad. Zij bleken allemaal geen corona te hebben. Het zieke bemanningslid heeft milde klachten.
De uitslagen van de duizenden testen bepalen vervolgens waar schip mag aanmeren, zodat de medewerkers daarna per vliegtuig kunnen worden gerepatrieerd. Bremerhaven en Hamburg zijn formeel aangewezen als quarantainehavens voor cruiseschepen; Wilhelmshaven alleen voor containerschepen met zieke mensen aan boord.
Miljardair Buffett verkoopt aandelen vliegmaatschappijen
Miljardair Warren Buffett zegt dat zijn bedrijf Berkshire Hathaway al zijn aandelen in de vier grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen heeft verkocht. Hij bezat ongeveer een tiende van de aandelen van Delta Air Lines, United Airlines, American Airlines en Southwest Airlines.
Uit de nieuwste kwartaalcijfers blijkt dat Berkshire Hathaway een recordverlies van omgerekend 45 miljard euro heeft geleden. Na dat nieuws besloot Buffett de aandelen van de hand te doen. Hij zei bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat het een fout was om te investeren in de luchtvaartindustrie.
Mooi weer, dus drukte in Central Park New York
New York had vandaag te maken met de warmste dag sinds het begin van de lockdown eind maart. Inwoners van de stad zochten de parken op, waaronder het bekende Central Park. Het stadsbestuur stuurde zo'n duizend agenten de straat op om in de gaten te houden of mensen zich aan de voorschriften hielden en afstand hielden. In Central Park ging dat grotendeels goed.
Europa zamelt miljarden in voor coronavaccin
De Europese Unie wil 7,5 miljard euro inzamelen voor de ontwikkeling van een vaccin tegen covid-19. Maandag wordt een virtuele inzamelingsactie gehouden waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor de wereldwijde strijd tegen corona. Dat is bekendgemaakt in een artikel in The Independent, dat is ondertekend door de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron, de Italiaanse premier Conte, de Noorse premier Solberg, voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie en voorzitter Michel van de Europese Raad.
De Europese leiders spreken zich uit voor een wereldwijd gecoördineerde aanpak van het virus en willen daarin vooroplopen. Ze gaan samenwerken met wetenschappers en liefdadigheidsinstellingen als de Bill and Melinda Gates Foundation om dat doel te bereiken, schrijven ze in de krant. "We zijn vastberaden om samen te werken met iedereen die internationale coöperatie ook belangrijk vindt."
Mondmasker verplicht in Thalys en Eurostar
Mensen die met de hogesnelheidstreinen van Thalys en Eurostar reizen, moeten vanaf morgen een mondmasker dragen. Dat hebben beide bedrijven besloten vanwege maatregelen die verschillende landen nemen tegen het coronavirus. Zo wordt het in België vanaf 4 mei en in Frankrijk vanaf 11 mei verplicht om een mondmasker te dragen in het openbaar vervoer en op stations.
Vanaf morgen kunnen Eurostarpassagiers geweigerd worden als ze geen masker hebben of een boete krijgen van de Belgische of Franse autoriteiten. Verder is alle catering aan boord geschrapt en wordt voorlopig geen hulp aangeboden aan mensen die assistentie nodig hebben. Door de coronacrisis rijden er overigens minder Eurostartreinen dan normaal.
Premier Johnson: ik onderschatte ernst van coronabesmetting
De Britse premier Johnson heeft in een interview met tabloid The Sun meer verteld over zijn periode in het ziekenhuis toen hij besmet was met het coronavirus. Hij zegt dat dokters nadachten over intubatie terwijl hij op de intensive care lag. Bij intubatie wordt een buisje in de luchtpijp geplaatst om luchttoevoer mogelijk te maken.
Volgens Johnson was er 50 procent kans dat hij aan de beademing moest. "Het was moeilijk te geloven dat mijn gezondheid in een paar dagen zo was verslechterd. Ik snapte niet waarom ik niet beter werd en dat frustreerde me."
Hij zegt dat "de vervloekte indicatoren de verkeerde kant bleven uitslaan" en dat hij zich afvroeg of het wel goed ging aflopen. De Britse premier geeft toe dat hij in eerste instantie de ernst van de situatie had onderschat en dat het verstandig was van de dokters om hem te dwingen naar het ziekenhuis te gaan.
Johnson zegt dat hij op de hoogte was van het protocol dat in werking zou worden gesteld in het geval van zijn overlijden. "Het was een zwaar moment, dat zal ik niet ontkennen. Ze hadden een strategie klaarliggen over hoe je omgaat met een Stalin-achtige dood. Ik was er niet geweldig aan toe en ik kreeg een gezichtsmasker waarmee lange tijd vele liters zuurstof werden toegediend."
NFL-seizoen begint vooralsnog op oorspronkelijke datum
De American footballcompetitie is nog steeds van plan het seizoen zoals gepland op 10 september te beginnen. Het vorige NFL-seizoen eindigde op 2 februari met de Super Bowl, die door Kansas City Chiefs werd gewonnen. Tot dusverre heeft de competitie niet veel hinder ondervonden van de coronacrisis.
Zo vond vorig weekend de 'NFL Draft' plaats, waarbij clubs jonge spelers van college-teams mogen kiezen om zich mee te versterken. De Draft is normaal gesproken een groot mediaspektakel en wordt op locatie gehouden. Dit jaar ging alles digitaal en maakte NFL-baas Roger Goodell de keuzes vanuit zijn huis met een videoverbinding bekend.
De football-bond is van plan het volledige seizoensprogramma volgende week bekend te maken. Het seizoen eindigt dan op 7 februari 2021 met de Super Bowl in Florida in het stadion van de Tampa Bay Buccaneers. Het is nog niet bekend of er toeschouwers welkom zijn bij de wedstrijden.
Trump blij dat Kim weer terug is
'Britse basisscholen vanaf 1 juni open'
In Groot-Brittannië kunnen kinderen tussen de 5 en 11 jaar vanaf 1 juni weer naar de basisschool. Dat schrijft The Sunday Telegraph, die de plannen om de lockdown te versoepelen heeft ingezien. Premier Johnson kondigt de versoepeling volgens de krant spoedig aan in een toespraak.
Als de huidige besmettingsgraad op peil blijft, zouden de eerste groepen in het voortgezet onderwijs op een latere datum ook weer naar school kunnen. De scholen in Groot-Brittannië zijn sinds 23 maart grotendeels gesloten. Kinderen van ouders in vitale beroepen mogen wel nog fysiek aanwezig zijn in de klas.
Eerbetoon voor hulpdiensten
Sinds half negen gisteravond zijn wereldwijd gebouwen verlicht om hulpdiensten te steunen, die de coronacrisis bestrijden. In Rotterdam werd op de Euromast een hartslag nagebootst.
Tilburg: kom niet naar de binnenstad
Het was vandaag druk in het centrum van Tilburg. "Daarom nogmaals de oproep om alleen naar het centrum te komen voor een noodzakelijke boodschap", schrijft de gemeente op zijn website. "Kom in het weekend niet tussen 14:00 en 16:00 uur. En als u komt, dan het liefste alleen."
De gemeente vindt het goed dat lokale ondernemers gesteund worden. "Maar zoek daarvoor een rustig moment. Kom bij voorkeur doordeweeks en niet in het weekend. Alleen samen krijgen we corona onder controle."
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van zondag 3 mei. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.