liveblog
NOS NieuwsAangepast

Miljarden voor coronabestrijding ingezameld • Technologiebranche vreest zware klappen

  • Op een lege Dam in Amsterdam is vandaag twee minuten stilte gehouden tijdens de Nationale Dodenherdenking.
  • Het RIVM meldt 26 nieuwe sterfgevallen en 42 extra ziekenhuisopnames. Er liggen 683 coronapatiënten op intensivecareafdelingen, vijf minder dan gisteren.
  • In een aantal Europese landen gelden vanaf vandaag minder strikte coronaregels.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog van dinsdag 5 mei is hier te lezen.

Kabinet wil perspectief bieden, kappers mogelijk snel open

Het kabinet wil de bevolking meer "perspectief" gaan bieden in de strijd tegen het coronavirus. Er wordt een omslag gemaakt in de adviezen. Niet langer wordt benadrukt wat er allemaal niet kan, er zal worden gekeken naar wat juist wél kan. Dat meldt Nieuwsuur op basis van bronnen. Het kabinet wil nog steeds dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven en vanuit huis werken, maar minder dwingend dan tot nu toe. De nadruk komt te liggen op thuisblijven als je klachten hebt.

Ook overweegt het kabinet contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten op korte termijn weer open te laten gaan. Daarnaast wordt voorzichtig bekeken of terrassen en strandtenten daarna ook weer kunnen openen. Maar grote evenementen en volle kroegen blijven uit den boze. Een voorwaarde voor de versoepeling is dat er voldoende op het coronavirus getest kan worden.

Turkije gaat maatregelen versoepelen

Turkije begint met het versoepelen van de coronamaatregelen. Vanaf komend weekend mogen ouderen en kinderen weer naar buiten. Voor hen gold wekenlang een volledig uitgaansverbod. Voorlopig mogen deze groepen op beperkte tijdstippen naar buiten, vier uur lang op één door de regering aangewezen dag per week.

Na het weekend mogen ook winkelcentra en kappers weer open. Reisrestricties in het land worden opgeheven in zeven van de 31 provincies die begin april op slot gingen. In de grootste steden, Istanbul, Ankara en Izmir, blijft het in- en uitreisverbod voorlopig wel gelden. Ook is door president Erdogan aangekondigd dat universiteiten vanaf 15 juni heropenen.

Turkije heeft al een maand weekend-lockdowns, een straatverbod voor iedereen op zaterdag, zondag en feestdagen. Dat zal van kracht blijven tot na het Suikerfeest, het einde van de ramadan, eind mei. De stapsgewijze versoepeling kan plaatsvinden omdat Turkije over de piek van de uitbraak van het coronavirus heen is, aldus de Turkse regering. Al ruim een week dalen de sterftecijfers en ook het aantal besmettingen gaat omlaag.

Maatregelen kunnen de komende tijd verder kunnen versoepelen of weer strikter worden, afhankelijk van de veranderende besmettingscijfers.

VS verwacht bijna 3 biljoen dollar te moeten lenen

Het Amerikaanse ministerie van Financiën verwacht tussen april en juni 2,99 biljoen dollar (2990 miljard dollar) te moeten lenen om de kosten van de coronacrisis op te vangen. Dat is veel meer dan de 530 miljard dollar die de Amerikaanse Staat moest lenen tussen juli en september 2008, tijdens het dieptepunt van de kredietcrisis.

Volgens het ministerie zijn de biljoenen nodig om de steunpakketten van de Amerikaanse overheid te kunnen financieren. Ook is het geld nodig om gemiste belastinginkomsten op te vangen. De regering heeft bedrijven en particulieren uitstel van het betalen van belasting gegeven.

Nederland houdt voor dit hele jaar rekening met een begrotingstekort van 92 miljard euro, zo bleek eind april.

General Electric schrapt 13.000 banen

De Amerikaanse multinational General Electric (GE) gaat 13.000 banen schrappen bij de luchtvaarttak van het bedrijf. Dat komt neer op 25 procent van het personeel. Het gaat om vrijwillige en gedwongen ontslagen.

Het bedrijf produceert onder meer vliegtuigmotoren en voert vliegtuigonderhoud uit, maar door de coronacrisis zijn er veel minder vluchten. Volgens Reuters zijn in de VS de passagiersaantallen met 95 procent gedaald.

De ontslagronde bij GE is onderdeel van het bezuinigingspakket van 3 miljard dollar dat het bedrijf vorige maand aankondigde. Topman David Joyce heeft tegen het personeel gezegd dat alle klanten wereldwijd geraakt worden door deze ongekende krimp van de luchtvaartsector. Hij verwacht dat het wereldwijde verkeer in het tweede kwartaal met 80 procent zal krimpen.

Eerder kondigde de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing al aan 10 procent van het personeel weg te sturen. Dat komt neer op 16.000 mensen.

Finland gaat maatregelen versoepelen

Finland gaat vanaf 1 juni sommige coronamaatregelen versoepelen. Restaurants mogen waarschijnlijk gefaseerd weer open en bibliotheken, theaters en sportaccommodaties kunnen ook weer open. De Finse regering zegt ook dat publieke bijeenkomsten tot vijftig mensen weer mogelijk worden, in plaats van de huidige tien. Ook laat Finland sportcompetities weer toe, maar alleen als het aantal bezoekers beperkt blijft.

De Finnen staan ook reizen naar het buitenland weer toe, vanaf 14 mei. Het moeten dan wel essentiële reizen naar Schengenlanden zijn.

In Finland zijn ruim 5300 bekende besmettingsgevallen. Bij 240 overledenen is vastgesteld dat ze het coronavirus hadden. De besmettingsgraad is volgens premier Marin gezakt naar 0,8. Dat betekent dat één persoon met het virus gemiddeld minder dan één persoon besmet, waardoor de epidemie afneemt in hevigheid.

Bekijk de hele toespraak van koning Willem-Alexander op een lege Dam

Koning Willem-Alexander heeft in zijn toespraak bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam benadrukt dat het verleden niet vergeten mag worden.

Koning in toespraak op lege Dam: 'Oorlog zit 75 jaar later nog steeds in ons'

Frankrijk wijst verzoek Amazon om steun af

Het Franse ministerie voor Werkgelegenheid heeft een aanvraag van onlinewinkel Amazon voor werktijdverkorting afgewezen. Het Amerikaanse concern vroeg de Franse staat om de salarisbetalingen aan 10.000 medewerkers over te nemen, nadat de rechter had besloten dat Amazon uitsluitend noodzakelijke goederen mag verkopen. Op overtreding staat een boete van 100.000 euro per product. Amazon sloot daarop zijn zes magazijnen in Frankrijk.

"Zelfs als we een fout maken met 0,1 procent van onze bestellingen, dan kan dat leiden tot meer dan een miljard euro aan boetes per week", zegt Amazon. "We hebben daarom gevraagd om de steun die andere bedrijven in Frankrijk ook krijgen." Vakbonden hebben woedend gereageerd. Ze noemen het verzoek van Amazon schandalig.

Het Amerikaanse bedrijf presenteerde donderdag de kwartaalcijfers. De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op ruim 75 miljard dollar. Wel lopen de kosten van Amazon op, waardoor voor dit kwartaal mogelijk per saldo een verlies dreigt. Afgelopen kwartaal was er een winst van 2,5 miljard dollar.

Twee minuten stilte bij Dodenherdenking op lege Dam

Twee minuten stilte bij Dodenherdenking op lege Dam

CDA en D66 willen Europese druk op China om corona-onderzoek

Het kabinet moet bij de Europese Raad aandringen op een internationaal onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Die oproep doen coalitiepartijen CDA en D66. "China moet dat toestaan en dat moeten we met alle EU-landen samen doen, want alleen zo zet je druk op China", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "We moeten precies weten waar het virus vandaan komt om te kunnen leren voor de toekomst."

Vorige week zei de gezant van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in China dat het land niet met de WHO wil samenwerken om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus.

Dodenherdenking op een lege Dam in Amsterdam

Straks om 20.00 uur wordt in heel Nederland twee minuten stilte gehouden voor alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de coronamaatregelen is er geen publiek welkom bij de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk en op de Dam in Amsterdam. Wel leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans en houdt de koning een toespraak.

De Nationale Herdenking is live te volgen bij de NOS, op NPO 1, NPO Nieuws, de livestream op onze site en app, NPO Start en de socialemediakanalen van de NOS.

Stijging dodental Verenigd Koninkrijk laagste sinds eind maart

Het dodental in het Verenigd Koninkrijk is gestegen met 288 tot 28.734. Dat is de laagste toename sinds eind maart. Wel verwacht minister Hancock van Volksgezondheid de komende dagen weer een stijging van het aantal doden, omdat de cijfers op maandag altijd lager zijn. In totaal is nu bij 28.734 mensen vastgesteld dat ze aan het coronavirus zijn overleden.

Een Britse gezondheidsfunctionaris zei wel dat het aantal nieuwe besmettingsgevallen omlaag moet. "Uit de data blijkt dat we echt voorbij de piek zijn", zei hij. "Maar het aantal gevallen moet nog verder dalen." Volgens de minister moet dat lukken door veel te gaan testen en gebruik te maken van een speciale app.

Stations coronaproof gemaakt: 'Je probeert mensen een geheugensteuntje te geven'

Stations coronaproof gemaakt: 'Je probeert mensen een geheugensteuntje te geven'

Miljarden voor coronabestrijding ingezameld

Wereldleiders en goede doelen hebben bij een online conferentie vanuit Brussel het startschot gegeven voor een grootschalige inzamelingsactie. Vandaag werd al 7,4 miljard euro toegezegd voor de ontwikkeling van vaccins, behandelingen en tests voor het coronavirus.

De 'donormarathon' is een initiatief van de Europese Unie in samenwerking met onder meer het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Canada, Japan en Saudi-Arabië. De virtuele conferentie moest in eerste instantie 7,5 miljard euro opleveren voor de ontwikkeling van een betaalbaar vaccin tegen het coronavirus. Dat bedrag is net niet gehaald, maar de fondsenwerving gaat voorlopig door.

Technologiebranche verwacht zeer zware klappen

De technologische industrie verwacht dat er "zeer zware klappen" op komst zijn. Dat zegt ondernemersorganisatie FME na een enquête, waar bijna 600 ondernemers aan meededen. Bijna de helft van de bedrijven heeft nu al te maken met een flinke omzetdaling en gaf aan ook in het derde kwartaal minimaal 20 procent en soms 50 procent op de omzet te moeten inleveren, zegt de FME.

Volgens FME komt bijna 60 procent van de bedrijven binnen een jaar in liquiditeitsproblemen. De helft van die bedrijven zegt personele maatregelen niet uit te kunnen sluiten om een faillissement te voorkomen, als overheidsmaatregelen uitblijven.

De organisatie zegt dat de technologische sector zich "uit de crisis moet innoveren" en dat daarvoor mensen nodig zijn met de juiste vaardigheden. "We moeten zorgen dat technologisch personeel behouden blijft en weer aan het werk kan", zegt voorzitter Dezentjé van FME, die pleit voor nieuwe steunmaatregelen van de overheid als de huidige aflopen.

Slachthuizen in de VS gaan langzaamaan weer open

In de Verenigde Staten gaat een aantal slachthuizen langzaam maar zeker weer open. De productie van vlees in de VS lag de afgelopen weken voor een deel stil door de corona-uitbraak. Vleesbedrijven waarschuwden daarop voor problemen met de voedselvoorziening.

Onder meer vleesgiganten als Tyson Foods en Smithfield hebben sommige fabrieken vandaag weer geopend. Een andere grote fabrikant, JBS, wil komende woensdag weer van start gaan. De bedrijven beloven dat ze personeel vooraf controleren op de symptomen van het coronavirus en hebben maatregelen op de werkvloer aangekondigd. Zo moet er afstand worden gehouden aan de lopende band. Ook moeten alle medewerkers mondkapjes dragen. Volgens de autoriteiten hebben bijna 5000 medewerkers uit de Amerikaanse vleesindustrie het coronavirus opgelopen. Twintig van hen zijn overleden.

In Canada hebben vakbonden geprotesteerd tegen de heropening van een slachthuis van het Amerikaanse concern Cargill. Dat bedrijf wil een fabriek in de provincie Alberta weer openen, maar de vakbonden wijzen erop dat bijna de helft van de 2000 medewerkers besmet is met het virus.

Correspondent Arjen van der Horst maakte vorige week deze reportage over de problemen in de Amerikaanse voedselketen:

De eerste tekenen van een voedselcrisis zijn in Amerika al te zien

Duo doet zich voor als 'corona-controledienst' en steelt spullen van vrouw

In Rotterdam is een vrouw van 67 beroofd van haar telefoon, sieraden en een portemonnee door een duo dat zich voordeed als de "corona-controledienst van de gemeente". De vrouw had, toen de man en de vrouw eenmaal binnen waren, al snel door dat het verhaal niet klopte. Toen de vrouw hen daarom vroeg weg te gaan, werd het duo agressief en werd het slachtoffer aan haar arm getrokken. De telefoon waarmee ze hulp wilde inschakelen, werd afgenomen.

De politie waarschuwt dat de "corona-controledienst van de gemeente" niet bestaat. "Doe uw deur niet open, wat ze ook verzinnen, en bel direct de politie via 112."

Mondkapjes vanaf maandag verplicht op KLM-vluchten

KLM stelt per komende maandag 11 mei mondkapjes verplicht bij het boarden en aan boord van vluchten. De luchtvaartmaatschappij zegt dat het uitgangspunt is dat passagiers zelf hun eigen gezichtsbescherming verzorgen. "Dit zal voorlopig geïmplementeerd worden tot 31 augustus 2020", aldus KLM. Op een aantal vluchten was het dragen van een mondkapje al verplicht.

Het bedrijf heeft vandaag ook bekendgemaakt dat het Europese netwerk langzaam weer wordt opgestart. Vanaf vandaag vliegt KLM weer dagelijks op Barcelona, Madrid, Rome, Milaan, Boedapest, Praag, Warschau en Helsinki. Het gaat om één vlucht per dag. "Het geplande aantal vluchten nu in mei is 15 procent ten opzichte van de periode voor de uitbraak van het virus", zegt KLM.

Daling coronapatiënten op IC zet door

Het aantal coronapatiënten op intensivecareafdelingen bedraagt 683. Dat zijn er 5 minder dan gisteren. Er liggen daarnaast nog 377 patiënten op de IC met andere klachten. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal Nederlandse coronapatiënten op een Duitse IC is hetzelfde gebleven: 28. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De daling van vandaag is kleiner dan de voorgaande dagen, maar past onveranderd in de dalende trend."

De grens van 700 bedden is vaak genoemd als een belangrijke kritieke grens waar het aantal coronapatiënten onder moet komen en blijven. Zo zouden versoepelingen pas kunnen plaatsvinden als het aantal IC-patiënten met corona onder die grens daalt, en kan de reguliere zorg dan pas weer echt goed worden opgestart. Op het hoogtepunt lagen 1424 coronapatiënten op de IC, twee keer zoveel als nu.

Nederlandse restaurants Vapiano failliet

De Nederlandse restaurants van pizza- en pastaketen Vapiano zijn failliet. Het bedrijf, met elf vestigingen in Nederland, kreeg eerder al uitstel van betaling vanwege acute financiële problemen bij het Duitse moederbedrijf door de coronacrisis. Daardoor kon ook de Nederlandse tak van het bedrijf niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen.

Wat er met het personeel en de filialen van Vapiano gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Een curator onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart. Onderdeel hiervan kan zijn dat de curator de vestigingen weer opent, maar vanwege de coronacrisis is dat niet de verwachting.

Horeca in Duitse deelstaat Nedersaksen mag weer open

Vanaf komende maandag mag de horeca in de Duitse deelstaat Nedersaksen weer open, heeft minister Althusmann van Economische Zaken bekendgemaakt. Het is onderdeel van een plan om in vijf stappen de economie van Nedersaksen weer op te starten, meldt de ZDF.

In restaurants, pubs, cafés en biertuinen mag maximaal de helft van de tafels gevuld zijn. Discotheken blijven wel dicht. Vanaf 11 mei mogen ook de winkels weer open, als alle richtlijnen worden gevolgd. Nu mogen alleen kleine winkels open. De kinderopvangcentra en scholen in Nedersaksen mogen gefaseerd weer van start vanaf maandag.

De regel om met maximaal twee mensen in het openbaar te zijn, blijft tot eind mei bestaan. Dat betekent dus ook dat niet meer dan twee mensen samen naar de horeca mogen gaan. Nedersaksen wil dat de hotels en pensions voor Pinksteren (31 mei) weer de deuren kunnen openen.

'Woensdag tweede repatriëringsvlucht uit Marokko'

Vanuit Marokko vertrekt woensdag opnieuw een vliegtuig met Nederlanders, meldt de Volkskrant. Het gaat om een vlucht uit Casablanca met naar verluidt zo'n 250 tot 300 mensen aan boord.

Gestrande Nederlanders in Marokko zijn zondag gebeld dat ze mee kunnen met een vlucht. Het gaat om 'urgente gevallen': mensen die een medische of sociale noodzaak hebben om terug te keren naar Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niets kwijt over de vlucht.

Het vliegtuig vertrekt volgens de krant woensdagavond vanaf de internationale luchthaven van Casablanca. Omdat binnenlandse vluchten niet mogelijk zijn, vertrekken woensdag bussen uit elf steden naar de luchthaven, blijkt uit een mail van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Nederlanders in Marokko.

Vanuit Den Haag wordt al lang aangedrongen op een oplossing voor de naar schatting paar duizend Nederlanders die vastzitten in Marokko. De samenwerking verloopt bijzonder stroef, vermoedelijk als gevolg van de slechte diplomatieke betrekkingen.

42 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuis, 26 doden gemeld

Er zijn 42 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen waren het er 44. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.037.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 26, meldt het RIVM. Gisteren was dat 69. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5082 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 199. In totaal zijn er nu 40.770 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Hoogste Amerikaanse rechters werken vanuit huis

De rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof hebben de behandeling van rechtszaken na een pauze door het coronavirus weer opgepakt. Dat gebeurt vanuit huis. De hoorzittingen zijn ook voor het eerst live te volgen op radio en televisie.

In normale tijden komen de hoogste Amerikaanse rechters bijeen in het statige neoklassieke gebouw op First Street, tegenover het Amerikaanse Capitool.

De eerste zaak die vanaf vandaag te horen is, gaat over de vraag of de populaire reissite Booking.com zijn naam als handelsmerk mag registreren. De komende twee weken zal de rechtbank in nog negen zaken de pleidooien aanhoren. De meest in het oog springende, op 12 mei, zal gaan over de vraag of de accountants en bankiers van president Donald Trump kunnen worden gedwongen zijn financiële gegevens over te dragen aan het Congres en aanklagers van New York.

Touringcarbedrijven willen overheidssteun

De touringcarsector dreigt om te vallen als gevolg van de coronacrisis. Volgens branchevereniging Busvervoer Nederland is de schade minstens een half miljard euro en dreigt 40 procent van de bedrijven failliet te gaan. Daardoor zouden 2500 mensen hun werk kwijtraken. De organisatie vraagt de overheid om hulp.

Vooral hoge kosten voor lease en rente dreigen de branche de das om te doen. Bij vrijwel alle busbedrijven is de omzet gedaald naar nul.

"Deze kaalslag heeft grote maatschappelijke consequenties", zegt voorzitter Theo Vegter van Busvervoer Nederland. "Touringcarbedrijven vervullen een belangrijke, maar niet altijd even zichtbare maatschappelijke rol." Hij noemt onder meer schoolreisjes en uitstapjes van ouderen en gehandicapten.

Marcouch: politie had alle bezoekers illegaal feest moeten bekeuren

Burgemeester Marcouch van Arnhem vindt het "zeer betreurenswaardig" dat tientallen bezoekers van een illegaal feest in zijn stad geen boete hebben gekregen. De politie ontdekte het feest zondagochtend na een klacht over geluidsoverlast in een pand in de binnenstad.

Alleen de organisator werd op de bon geslingerd, de feestgangers kregen een officiële waarschuwing. "Onterecht", schrijft burgemeester Marcouch in een brief aan de gemeenteraad. "De tijd van waarschuwen is al een tijdje gepasseerd."

De burgemeester heeft met de politie afgesproken de gang van zaken "terdege te evalueren".

Wereldtentoonstelling Dubai jaar later

De Wereldtentoonstelling in Dubai, die in de herfst zou worden gehouden, is vanwege de pandemie uitgesteld naar 2021. Dat heeft het overkoepelende Bureau international des expositions in Parijs bekendgemaakt.

Voor het verplaatsen van de tentoonstelling was een twee derde meerderheid nodig van de lidstaten. De stemming over het verplaatsen loopt nog, maar nu is al duidelijk dat de meeste landen niet willen dat het evenement komend najaar wordt gehouden. Dubai zelf had een aantal weken geleden al gevraagd om uitstel.

De Wereldtentoonstelling is nu van oktober 2021 tot maart 2022.

Archieffoto van bouwwerkzaamheden voor de Wereldtentoonstelling in Dubai

Spanje meldt opnieuw kleine toename aantal coronadoden

Het aantal mensen dat in Spanje is overleden als gevolg van het coronavirus is in de afgelopen 24 uur met 164 gestegen naar 25.428. Dat aantal is hetzelfde als gisteren, toen de laagste toename in zes weken werd gemeten. Het aantal besmettingen steeg met 356 naar iets meer dan 218.000.

Spanje is begonnen met het versoepelen van de maatregelen. Sinds zaterdag kunnen de mensen weer naar buiten gaan om te fietsen, hardlopen of een andere sport te beoefenen.

Herdenkingen zonder publiek

Minister Ank Bijleveld van Defensie was vanochtend bij de herdenking op de Canadese begraafplaats in Holten. Daar liggen 1394 soldaten begraven.

  • ANP
    De herdenking op de Canadese begraafplaats in Holten
  • ANP
    Vanwege de coronamaatregelen was er geen publiek welkom

Op het plein van het Olympisch Stadion in Amsterdam is sinds 2005 de Nationale Sportherdenking om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport. Omdat de herdenking dit jaar niet door kon gaan, is een video gemaakt.

Geen sportherdenking, wel trompettist in leeg Olympisch Stadion

Afstandslijnen op zes NS-stations

Met het oog op de anderhalvemetersamenleving nemen ProRail en de NS op zes stations nieuwe coronamaatregelen. Zo komen er onder meer afstandslijnen bij drukke trappen, roltrappen en kaartverkoopautomaten. Ook worden de coronaregels op informatieschermen getoond en waar nodig via de omroepberichten onder de aandacht worden gebracht.

Dat gebeurt op de stations Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord. Als de maatregelen effectief blijken, worden ze ook op andere stations ingevoerd.

Stickers op een trap van Utrecht Centraal

Vips in Monaco mogen er weer met hun jacht op uit

Monaco, het mondiale walhalla van de allerrijksten, versoepelt vanaf vandaag de quarantaineregels. Net als in Frankrijk was Monaco sinds half maart 'op slot', maar vanaf vandaag worden sommige beperkende maatregelen opgeheven, terwijl dat in Frankrijk pas over een week gebeurt.

Het prinsdom aan de Middellandse Zee staat bekend om zijn vele vip's die er wonen vanwege het gunstige belastingklimaat. Bijna negen op de tien huizen of appartementen is er een tweede huis. Actrice Claudia Schiffer en tennisser Novak Djokovic namen er ooit hun intrek. Ook chef-kok Alain Ducasse en Formule 1-coureur Lewis Hamilton voelen zich er thuis.

Vanaf vandaag mogen alle inwoners van Monaco weer naar buiten, ook op zee. De immense jachten, vaak uitgerust met helikopterdeks - die immer in de wereldberoemde haven liggen afgemeerd - mogen tussen 09.00 uur en 20.00 uur voor het eerst in weken weer de Middellandse Zee op.

Wie een stukje wil gaan varen, kan dat ook weer met een verzorgd uiterlijk gaan doen; kapsalons, nagel- en schoonheidssalons gaan ook weer open. Maar alleen op afspraak.

De versoepeling betekent overigens niet dat de sterren in Monaco weer álles mogen doen. Op straat zijn bijeenkomsten slechts beperkt toegestaan: met maximaal vijf mensen. Net als in Nederland moet iedereen anderhalve meter afstand houden (in Frankrijk is dat een meter), of je beroemd bent of niet.

De vele casino's op de rotspunt waar Monaco ook beroemd om is blijven voorlopig gesloten. Wie zijn of haar geld weer als vanouds wil laten rollen in Monaco, moet dus nog even wachten.

Sobere herdenking in Tweede Kamer

In het gebouw van de Tweede Kamer zijn de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlandse militairen en verzetsstrijders herdacht. Bij de Erelijst van Gevallenen werd een krans gelegd door premier Rutte, staatssecretaris Blokhuis en de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer.

Tweede Kamer-voorzitter Arib noemde het in een toespraak pijnlijk dat overlevenden, nabestaanden en Kamerleden niet bij de herdenking aanwezig konden zijn. "Het zijn ongewone omstandigheden", zei ze. "We zijn fysiek op afstand, maar in gedachten dicht bij elkaar."

Politiek herdenkt de doden bij de Tweede Kamer

Tennissers halen geld op voor goede doelen met Mario Tennis Aces

Diverse tennistoppers en andere beroemdheden hebben in een virtueel toernooi - de Stay at Home Slam - veel geld opgehaald voor het goede doel. Onder anderen Serena en Venus Williams, Naomi Osaka, Kei Nishikori en de inmiddels gepensioneerde Maria Sjarapova leefden zich uit op het spel Mario Tennis Aces.

Taylor Fritz, de Amerikaanse nummer 24 van de wereld, won het toernooi samen met TikTok-ster Addison Rae. Daarmee haalden ze een miljoen dollar binnen voor No Kid Hungry, een voedselbank voor kinderen.

Virtueel zag het toernooi er zo uit:

Tennissers halen geld op voor goede doelen met Mario Tennis Aces

Veel meer sporten zijn tijdens de coronacrisis overgestapt op virtuele wedstrijden. Bij het online autoracen leverde dat zelfs een ruzie op tussen Formule 1-rijder Lando Norris en Indy 500-coureur Simon Pagenaud.

En bij het polsstokhoogspringen was er een heus tuinduel. De Zweedse wereldrecordhouder Armand Duplantis en de Franse oud-olympisch kampioen Renaud Lavillenie deden niet voor elkaar onder.

Herdenken op afstand

Ook in Nationaal Monument Kamp Vught was de herdenking vanochtend soberder dan andere jaren. Publiek was niet welkom, en de mensen die er wel waren hielden onderling afstand.

Aanvankelijk zou oud-gevangene Selma van de Perre (97) aanwezig zijn als gastspreker, maar omdat ze in Londen woont ging dat niet door.

Herdenking in voormalig concentratiekamp Vught

Weer meer dan 10.000 besmettingen in Rusland

In Rusland zijn de afgelopen 24 uur 10.581 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan gisteren, toen een recordtoename van 10.633 werd gemeld. Het totaal staat op ruim 145.000 bevestigde besmettingen.

Het officiële dodental als gevolg van de corona-uitbraak is vandaag opgelopen tot 1356, dat zijn er 76 meer dan gisteren.

Ondanks de forse stijging van het aantal besmettingen heeft de regering laten weten dat de maatregelen tegen de verspreiding van het virus mogelijk vanaf 12 mei kunnen worden versoepeld.

Werkloosheid Oostenrijk naar recordniveau

De werkloosheid in Oostenrijk is door de coronacrisis in april opgelopen naar 12,8 procent, een stijging van 5,5 procentpunt. Niet eerder is zo'n hoog werkloosheidspercentage gemeld. Het aantal mensen zonder baan steeg naar 571.477, een toename van 58 procent ten opzichte van april vorig jaar.

Het aantal gemelde vacatures daalde met een derde. Volgens de Arbeitsmarktservice, vergelijkbaar met het Oostenrijkse UWV, zijn alle leeftijdsgroepen, alle bedrijfstakken en alle regio's getroffen. Er zijn wel uitschieters: vooral het toerisme en de bouw kregen flinke klappen.

Japanse premier Abe verlengt noodtoestand

De noodtoestand in Japan, die woensdag zou aflopen, is verlengd tot 31 mei. Dat heeft premier Abe bekendgemaakt. De noodtoestand geeft gouverneurs de mogelijkheid om inwoners binnen te houden en bedrijven te sluiten, maar er zijn geen consequenties voor wie de maatregelen niet naleeft.

Premier Abe zei dat de noodtoestand mogelijk eerder wordt opgeheven als de verspreiding van het virus daar aanleiding voor geeft. Half mei wordt de situatie opnieuw bekeken. Japan meldt tot nu toe zo'n 15.000 besmettingen en 487 sterfgevallen.

Superhelden trekken ten strijde tegen corona in Indonesië

Superman, Spider-Man en hun kornuiten leiden de strijd tegen corona op Java. De superhelden gaan langs huizen waar kinderen wonen om voor te doen hoe ze handen moet wassen.

Ze hopen kinderen te leren hoe ze met het virus om moeten gaan. "Als superhelden de maatregelen steunen, dan zullen kinderen dat ook doen", zegt een van de initiatiefnemers.

Superhelden trekken ten strijde tegen corona in Indonesië

Vanaf 11.00 uur: Dodenherdenking Tweede Kamer

Dodenherdenking in de Tweede Kamer heeft door de coronamaatregelen een ander karakter dan normaal. De kranslegging wordt op een andere plek gehouden, in een kleiner gezelschap.

De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, houdt een toespraak bij de 'Erelijst van Gevallenen'. Daarnaast worden er kransen gelegd door de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer en de minister-president en de staatssecretaris van VWS.

De herdenking is live te volgen via NPO Nieuws, NPO Politiek en een livestream op NOS.nl, de NOS app en de YouTube- en Facebookpagina van de NOS.

Mondkapjes in grote Europese steden

In veel Europese landen gelden vanaf vandaag soepelere maatregelen, maar ook het advies om in het openbaar vervoer mond en neus te bedekken.

  • Reuters
    Athene
  • AFP
    Milaan
  • Reuters
    Madrid
  • Reuters
    Rome
  • Reuters
    Brussel

Zwembond door het stof na stiekeme trainingen

De Nederlandse zwembond (KNZB) heeft in april het eigen zwembad in Zeist - tegen de richtlijnen in - stiekem gebruikt voor trainingen van zwemmers. Nadat sportkoepel NOC*NSF woedend had gereageerd, moet technisch directeur André Cats de scherven lijmen.

"Het is volstrekt logisch dat ons de oren gewassen wordt. Wij zijn over de grens gegaan", zei Cats zondagavond bij Studio Sport. "Iedere relatie loopt weleens een kras op, wij zullen hard moeten werken om die weg te nemen."

Volgens Cats heeft de zwembond een grote fout gemaakt. Hij meldt daarbij dat de Olympische Spelen ten tijde van het zwembadgebruik nog niet waren uitgesteld naar 2021. "Bij zwemmen is watergevoel erg belangrijk. En in die tijd voelde je de urgentie van de Spelen nog."

Technisch directeur zwembond door het stof: 'Zijn over de grens gegaan'

Nog geen uitsluitsel over profvoetbal België

In België zijn ze er nog steeds niet uit hoe het verder moet met de voetbalcompetities. Een stemming van de Pro League, de organisator van de Belgische eerste en tweede klasse, is voor de vierde keer uitgesteld.

Ruim een maand geleden werd door de Pro League geadviseerd om de competities met onmiddellijke ingang te beëindigen. De bekrachtiging door alle 24 clubs laat sindsdien op zich wachten. Waarschijnlijk komt op 15 mei meer duidelijkheid.

Groen licht van Europese Commissie voor steun Air France

De Europese Commissie is akkoord met de miljardensteun van de Franse regering aan de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Air France. Het bedrijf krijgt 7 miljard euro via een lening en staatsgaranties op leningen.

De Franse staat kwam volgens de commissie met bewijs dat Air France het geld niet zelfstandig op de financiële markten of bij private partijen kan ophalen. Zonder hulp van de overheid zou Air France mogelijk failliet gaan, concludeert de commissie. Brussel benadrukt dat staatssteun in dit geval is toegestaan om "ernstige verstoringen" aan de Franse economie te voorkomen. Verder is de invulling van de noodhulp "gepast en proportioneel".

Bij de steun aan Air France zitten niet-bindende voorwaarden om de CO2-uitstoot te verlagen. De Europese Commissie is tevreden met de extra aandacht voor duurzaamheid.

Nederland is nog met de Europese Commissie in gesprek over de voorgenomen miljardensteun aan KLM.

'Driekwart van gemeenten voorziet extra bezuinigingen'

Gemeenten dreigen door de coronacrisis dieper in financiële problemen te komen, blijkt uit een enquête van de Volkskrant die door 77 gemeenten is ingevuld. Veel gemeenten stonden er voor de pandemie al slecht voor en driekwart denkt nu extra te moeten bezuinigen. Enkele gemeenten verwachten dit jaar al niet meer alle rekeningen te kunnen betalen.

Stadskanaal en Tholen denken binnen een half jaar al niet meer rond te komen. Dronten loopt dit jaar zeker een half miljoen mis aan toeristenbelasting. In de zomer ontvangt die gemeente normaal honderdduizenden bezoekers, dankzij festivals als Lowlands en Opwekking.

Gemeenten hebben de handen vol aan de corona-steunmaatregelen, zoals de aanvragen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). De gemeenten moeten die duizenden aanvragen controleren en maken daarbij veel extra kosten. Ook het opschalen van de GGD en het steunen van sport en cultuur raakt de gemeenten in de portemonnee.

Tegenvaller voor Chili

Chili heeft strikte, nieuwe quarantainemaatregelen opgelegd in drie districten in de hoofdstad Santiago na een plotselinge piek in het aantal coronagevallen. Het ministerie van Volksgezondheid meldde gisteren 1228 nieuwe infecties, wat het totaal in het hele land brengt op bijna 20.000. Het is een tegenvaller na de hoop dat de piek in het land achter de rug was.

"Als we de strijd in Santiago niet kunnen winnen, kunnen we de oorlog tegen het coronavirus verliezen", waarschuwde de minister van Volksgezondheid.

Reguliere zorg komt weer op gang, met extra maatregelen

Nu het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalt, wordt de reguliere zorg in de ziekenhuizen weer hervat. Een aantal ziekenhuizen begint daar vandaag mee, zoals in Noord-Holland en Flevoland.

De afgelopen tijd is daar veel moeite gestoken in 'het nieuwe normaal', de anderhalvemetersamenleving. Zo is er gekeken naar de plek van in- en uitgangen en zijn routes op poliklinieken met pijlen aangegeven. Verder worden patiënten voor hun komst uitgebreid gescreend. Binnen de poliklinieken hoeven geen mondkapjes te worden gebruikt.

Detailhandel Nederland wil uniforme regels in winkelstraten

Detailhandel Nederland wil dat er eenduidige aanpak komt in de winkelstraten. Tot nu toe is het voor veel consumenten onduidelijk wat wel en niet mag, omdat de maatregelen per gemeente verschillen.

"De drukte in de winkelstraten neemt toe en dat is ook goed. Maar dat moeten we in goede banen leiden", zegt Hester Duursema, directeur van Detailhandel Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. Er wordt gedacht aan onder meer eenrichtingsverkeer voor voetgangers en de inzet van agenten die het voetgangersverkeer regelen.

Er geldt een eenduidige aanpak voor winkels, maar dat protocol geldt niet voor winkelstraten. "Ondernemers hebben investeringen gedaan om het in hun winkel goed te regelen. Nu nog afspraken over de winkelstraten en dan is iedereen weer welkom, mits mensen zich aan de maatregelen houden."

Dat botst met de oproep van veel burgemeesters om winkelstraten te mijden. "Dat zou ons devies niet zijn en volgens mij is het ook niet nodig", zegt Duursema. "Maar we onderschrijven wel dat er afspraken gemaakt moeten worden over hoe je dat buiten de winkels met elkaar regelt."

PostNL brengt meer pakketjes rond

PostNL had mede door de coronacrisis een goed eerste kwartaal. Het bedrijf bezorgde in maart ruim 11 procent meer pakketten dan in maart 2019. Over het eerste kwartaal werden bijna 3 procent meer pakketten bezorgd.

De omzet van het bedrijf nam in het eerste kwartaal toe van 684 miljoen naar 701 miljoen euro. Veel stenen winkels moesten half maart dicht, waarna bij kleine en middelgrote webshops het aantal orders toenam.

De bezorging van de brievenbuspost daalde in de eerste drie maanden van dit jaar met ruim 12 procent. Hoewel mensen meer kaarten aan vrienden en familie stuurden, hebben bedrijven veel advertentiecampagnes uitgesteld vanwege de financieel moeilijke tijden.

Versoepelingen in Europese landen

Na maanden van lockdown zijn de maatregelen in het zwaar getroffen Italië vanaf vandaag iets minder streng. Fabrieken gaan weer open en de bouwsector mag weer aan het werk. Kinderen kunnen weer buitenspelen, parken gaan weer open en bij horecazaken mag eten worden besteld. Binnenzitten is nog niet toegestaan en Italianen moeten een meter afstand houden.

In België mogen niet-essentiële bedrijven weer opstarten, op voorwaarde dat het personeel anderhalve meter afstand houdt. In Duitsland gaan de eerste scholieren weer naar de les. In beide landen moet in het openbaar vervoer het gezicht worden bedekt.

Portugezen kunnen weer naar de kapper. Ook buurtwinkels, autodealers en boekwinkels mogen weer open. In Polen mogen hotels en winkelcentra weer van het slot.

In Griekenland mag een klein aantal bedrijven open, zoals boekwinkels, kappers en schoonheidssalons. Ook zwemmen in de zee is weer toegestaan. In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht.

Bolsonaro spreekt demonstranten toe voor presidentieel paleis

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft net buiten zijn presidentiële paleis in de hoofdstad Brasilia een menigte demonstranten toegesproken die demonstreerden tegen de lockdown in het land.

Het aantal geregistreerde besmettingen in het land liep in het weekend op tot boven de 100.000. Er zijn ruim 7000 sterfgevallen gemeld.

Aantal coronabesmettingen in Brazilië passeert de 100.000

'Aanvoer heroïne droogt op, gebruikers over op methadon'

Het aantal heroïneverslaafden in Nederland dat aanklopt voor methadonverstrekking is toegenomen door de coronacrisis. De aanvoer van heroïne in verschillende steden is opgedroogd en gebruikers komen minder makkelijk aan geld voor drugs. Dat meldt NRC op basis van het Trimbos-instituut, Stichting Mainline en belangenvereniging voor drugsgebruikers MDHG. De organisaties maakten in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid een rondgang langs onder meer verslavingsartsen, opvangcentra en gebruikers.

Het gaat vooral om signalen, zegt Trimbos-onderzoeker Daan van der Gouwe, maar tot nu toe melden zich vooral in Amsterdam en Zuid-Limburg nieuwe verslaafden bij de methadonverstrekking. De onderzoeker zegt dat dat aantal mogelijk ook in andere steden toeneemt als de beschikbaarheid van illegale heroïne afneemt.

Verder blijkt volgens de drie organisaties dat "enkele gebruiksruimten" en "opvanglocaties" dealers op hun terrein gedogen. Ze hopen dat verslaafden dan minder op straat rondzwerven en besmetting met covid-19 voorkomen wordt. Van der Gouwe: "Het is begrijpelijk dat in deze crisissituatie de randen van de wetgeving worden opgezocht."

Nederlanders hoeven niet in quarantaine in Frankrijk

De maatregel van Frankrijk om buitenlanders die het land binnenkomen vanaf 11 mei in quarantaine te plaatsen, geldt niet voor inwoners van de Europese Unie, de Schengen-landen en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het Élysée, het presidentieel paleis, bekendgemaakt.

In het weekend ontstond er verwarring over de maatregel. Bij de presentatie van het wetsvoorstel zei de minister van Volksgezondheid dat álle buitenlanders in quarantaine zouden moeten. Dat werd daarna gespecificeerd: de maatregel zou alleen gelden voor mensen 'uit zones waar het virus rondwaart'.

Om alle onrust weg te nemen bij de buurlanden heeft president Macron nu bekend laten maken dat de EU, Schengen en het VK zijn uitgesloten. Later deze week wordt bekend hoe lang de quarantaine gaat duren voor mensen uit andere landen die zich melden bij de Franse grens. Wie positief wordt getest op corona, wordt desnoods met dwang in isolatie gezet.

Dodenherdenking bij de NOS

Dodenherdenking is dit jaar anders door de coronamaatregelen. Bij onder meer de Nationale Herdenking op de Dam is vanavond geen publiek welkom. De NOS doet rechtstreeks verslag van de belangrijkste gebeurtenissen.

Om 11.00 uur is in de Tweede Kamer de herdenking bij de Erelijst van Gevallenen, waarop 18.000 namen van militairen en verzetsmensen staan die in de oorlog zijn omgekomen. Er worden kransen gelegd door de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer en de minister-president en de staatssecretaris van VWS. De herdenking is live te volgen via NPO Politiek en een livestream op NOS.nl, de NOS-app en de YouTube- en Facebookpagina van de NOS.

Om 19.00 uur is de NOS-uitzending van de herdenkingsbijeenkomst in een lege Nieuwe Kerk in Amsterdam. Die is te zien op NPO 1, NOS.nl, NPO Start, de NOS-app en de kanalen van de NOS op sociale media. Rond 19.50 uur volgt de Nationale Herdenking vanaf de Dam in Amsterdam. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak en legt met koningin Máxima een krans bij het Monument op de Dam.

Trump: voor het einde van het jaar een vaccin

President Trump denkt dat de Verenigde Staten nog voor 2021 een vaccin tegen het coronavirus hebben geproduceerd. "We hebben er alle vertrouwen in dat we eind dit jaar een vaccin zullen hebben. De dokters zullen zeggen dat ik dat niet mag zeggen, maar ik zeg wat ik denk", zei hij in gesprek met Fox News.

Verder sprak hij over de vele doden door de uitbraak. "We gaan 75.000, 80.000 tot 100.000 mensen verliezen. Dat is iets verschrikkelijks", zei hij. Desondanks noemt hij de Amerikaanse reactie op het virus een succes. Een paar dagen geleden zei hij nog 60.000 tot 70.000 Amerikaanse doden te verwachten.

In de VS zijn tot nu toe zeker 67.000 sterfgevallen als gevolg van het virus. Er zijn meer dan 1,1 miljoen besmettingen vastgesteld.

Trump: 'Vaccin voor het einde van het jaar'

Geen nieuwe besmettingen in Nieuw-Zeeland

Voor het eerst sinds 16 maart zijn er in Nieuw-Zeeland in 24 uur tijd geen nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Nieuw-Zeelandse ministerie van Volksgezondheid. In het land zijn in totaal 1137 besmettingen en 20 sterfgevallen als gevolg van het virus bekend.

"Het is de eerste dag dat er geen nieuwe gevallen zijn en dat willen we graag zo houden", zei Ashley Bloomfield, de directeur-generaal van het ministerie. "Dit zijn natuurlijk bemoedigende cijfers, maar het is slechts een momentopname. De echte test is later deze week, wanneer we de incubatieperiode voor het virus kunnen meetellen."

Een week geleden maakte premier Ardern al bekend dat het erop leek dat Nieuw-Zeeland het virus had "geëlimineerd". Het aantal nieuwe besmettingen lag toen al dagen onder de tien en volgens Ardern was daarmee "grootschalige en niet-gedetecteerde" verspreiding van het virus een halt toegeroepen, al riep ze op tot waakzaamheid.

Sindsdien heeft het land de maatregelen tegen verspreiding van het virus versoepeld. Zo konden restaurants en winkels voorzichtig de deuren weer openen. Ook zijn de scholen tot en met de vierde klas weer open voor kinderen die niet thuis les konden volgen.

Opticiens weer open, ook voor oogmetingen

Optiekketens Pearle en EyeWish zijn vanaf vandaag weer open. Op de websites van de opticiens is te lezen dat klanten in de meeste winkels weer oogmetingen kunnen laten doen. Veel van de winkels sloten in verband met de maatregelen tegen het coronavirus, al konden nog wel afspraken gemaakt worden om bijvoorbeeld lenzen of lenzenvloeistof op te halen of om brillen te repareren.

In de winkels zijn maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo houden medewerkers waar mogelijk anderhalve meter afstand en worden apparatuur en stoelen na iedere oogmeting gedesinfecteerd. Bij metingen staan er schermen tussen de klant en het personeel en wordt er gebruik gemaakt van een mondkapje, handschoenen en een beschermende bril. Klanten wordt geadviseerd zelf een mondkapje mee te brengen als ze hun ogen laten opmeten.

Ook Hans Anders gaat weer open. In een mail naar klanten zet de keten een vergelijkbaar pakket maatregelen uiteen. Verder worden er tijdelijk geen nieuwe contactlenzen of gehoordopjes op maat aangemeten, omdat dat niet mogelijk is binnen de richtlijnen van het RIVM.

Burgemeester Halsema hoopt op bewegingsvrijheid voor ouderen en jongeren

Burgemeester Halsema van Amsterdam hoopt dit najaar politieagenten weer vaker in te kunnen zetten voor andere dingen dan de handhaving van de coronamaatregelen. Dat zei ze in het televisieprogramma Op1. "Het kan niet zo zijn dat over een half jaar burgers nog beboet worden. De enige manier waarop dat kan verminderen, is als mensen zelf gemotiveerd zijn om het na te leven."

In het programma dacht Halsema hardop na over manieren waarop dat zou kunnen, bijvoorbeeld door meer bewegingsvrijheid te creëren voor groepen die lijden onder de maatregelen, zoals opgroeiende jongeren en eenzame ouderen. Een mogelijkheid die ze ziet is bijvoorbeeld het openen van Artis en het Rijksmuseum, waar ouderen en jongeren dan met voorrang op bepaalde uren welkom zijn.

"Mensen moeten de mogelijkheid hebben om weer een beetje naar buiten te gaan om iets van schoonheid te kunnen zien, waardoor de eenzaamheid wat verlicht wordt en waardoor de horizon iets breder wordt", zei Halsema. "Veel mensen hebben verdriet, zijn eenzaam, missen anderen of kampen met onzekerheden."

Ze pleitte er verder voor om lokale ondernemers te waarderen en ruimte te geven aan hun initiatieven om het hoofd boven water te houden. Halsema vindt dat de overheid hierbij barrières moet wegnemen en zo min mogelijk bureaucratisch moet zijn. Ook denkt ze onder meer aan het toestaan van flexibele werktijden en het verruimen van de openingstijden.

Meer dan 100.000 vastgestelde besmettingen in Brazilië

Het aantal geregistreerde besmettingen in Brazilië is de 100.000 gepasseerd. Er zijn de afgelopen 24 uur ruim 4500 nieuwe gevallen vastgesteld, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen op 101.147 komt. In het afgelopen etmaal overleden zeker 275 mensen aan de gevolgen van het virus, wat het sterftecijfer in Brazilië op 7025 brengt. Vermoedelijk ligt het aantal infecties en sterfgevallen hoger dan de officiële aantallen, omdat testen schaars zijn in Brazilië.

President Bolsonaro heeft in de hoofdstad Brasilia duizenden betogers toegesproken die demonstreerden tegen de maatregelen tegen het virus. Hij was opnieuw kritisch over het beleid van de gouverneurs, die voorstander zijn van een strengere aanpak om het virus in te dammen. De president noemde de maatregelen een overdreven reactie en vreest voor de gevolgen van het beleid voor de Braziliaanse economie.

Suriname: sinds eind maart geen nieuwe besmettingen

In Suriname zijn voor zover bekend sinds 31 maart geen nieuwe besmettingen geweest met het coronavirus. Dat meldt het Nationaal Informatie Instituut. In totaal zijn er in het land tien gevallen vastgesteld en is één persoon overleden.

Volgens de autoriteiten is het beperkte aantal gevallen te danken aan de snelle reactie van de overheid. Zo werd het luchtruim direct na de eerste vastgestelde besmetting gesloten en werden andere maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Vooralsnog blijven de coronamaatregelen in Suriname van kracht. Tot en met 10 mei blijft het verboden om in groepen van meer dan tien mensen samen te komen en om tussen 20.00 uur en 06.00 uur de deur uit te gaan. Ook de scholen blijven voorlopig dicht.

Verder zijn er op strategische locaties checkpoints neergezet waar mensen vragen krijgen over hun reisgeschiedenis en waar hun temperatuur kan worden gecontroleerd. Om te voorkomen dat het virus vanuit buurlanden wordt verspreid, mogen mensen niet zonder toestemming de grensrivieren in het oosten, zuiden en westen oversteken.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van maandag 4 mei. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.