NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Miljarden voor coronabestrijding ingezameld • Technologiebranche vreest zware klappen

 • Op een lege Dam in Amsterdam is vandaag twee minuten stilte gehouden tijdens de Nationale Dodenherdenking.
 • Het RIVM meldt 26 nieuwe sterfgevallen en 42 extra ziekenhuisopnames. Er liggen 683 coronapatiënten op intensivecareafdelingen, vijf minder dan gisteren.
 • In een aantal Europese landen gelden vanaf vandaag minder strikte coronaregels.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers. En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog van dinsdag 5 mei is hier te lezen.

 • Kabinet wil perspectief bieden, kappers mogelijk snel open

  Het kabinet wil de bevolking meer "perspectief" gaan bieden in de strijd tegen het coronavirus. Er wordt een omslag gemaakt in de adviezen. Niet langer wordt benadrukt wat er allemaal niet kan, er zal worden gekeken naar wat juist wél kan. Dat meldt Nieuwsuur op basis van bronnen. Het kabinet wil nog steeds dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven en vanuit huis werken, maar minder dwingend dan tot nu toe. De nadruk komt te liggen op thuisblijven als je klachten hebt.

  Ook overweegt het kabinet contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten op korte termijn weer open te laten gaan. Daarnaast wordt voorzichtig bekeken of terrassen en strandtenten daarna ook weer kunnen openen. Maar grote evenementen en volle kroegen blijven uit den boze. Een voorwaarde voor de versoepeling is dat er voldoende op het coronavirus getest kan worden.

 • Turkije gaat maatregelen versoepelen

  Turkije begint met het versoepelen van de coronamaatregelen. Vanaf komend weekend mogen ouderen en kinderen weer naar buiten. Voor hen gold wekenlang een volledig uitgaansverbod. Voorlopig mogen deze groepen op beperkte tijdstippen naar buiten, vier uur lang op één door de regering aangewezen dag per week.

  Na het weekend mogen ook winkelcentra en kappers weer open. Reisrestricties in het land worden opgeheven in zeven van de 31 provincies die begin april op slot gingen. In de grootste steden, Istanbul, Ankara en Izmir, blijft het in- en uitreisverbod voorlopig wel gelden. Ook is door president Erdogan aangekondigd dat universiteiten vanaf 15 juni heropenen.

  Turkije heeft al een maand weekend-lockdowns, een straatverbod voor iedereen op zaterdag, zondag en feestdagen. Dat zal van kracht blijven tot na het Suikerfeest, het einde van de ramadan, eind mei. De stapsgewijze versoepeling kan plaatsvinden omdat Turkije over de piek van de uitbraak van het coronavirus heen is, aldus de Turkse regering. Al ruim een week dalen de sterftecijfers en ook het aantal besmettingen gaat omlaag.

  Maatregelen kunnen de komende tijd verder kunnen versoepelen of weer strikter worden, afhankelijk van de veranderende besmettingscijfers.

 • VS verwacht bijna 3 biljoen dollar te moeten lenen

  Het Amerikaanse ministerie van Financiën verwacht tussen april en juni 2,99 biljoen dollar (2990 miljard dollar) te moeten lenen om de kosten van de coronacrisis op te vangen. Dat is veel meer dan de 530 miljard dollar die de Amerikaanse Staat moest lenen tussen juli en september 2008, tijdens het dieptepunt van de kredietcrisis.

  Volgens het ministerie zijn de biljoenen nodig om de steunpakketten van de Amerikaanse overheid te kunnen financieren. Ook is het geld nodig om gemiste belastinginkomsten op te vangen. De regering heeft bedrijven en particulieren uitstel van het betalen van belasting gegeven.

  Nederland houdt voor dit hele jaar rekening met een begrotingstekort van 92 miljard euro, zo bleek eind april.

 • General Electric schrapt 13.000 banen

  De Amerikaanse multinational General Electric (GE) gaat 13.000 banen schrappen bij de luchtvaarttak van het bedrijf. Dat komt neer op 25 procent van het personeel. Het gaat om vrijwillige en gedwongen ontslagen.

  Het bedrijf produceert onder meer vliegtuigmotoren en voert vliegtuigonderhoud uit, maar door de coronacrisis zijn er veel minder vluchten. Volgens Reuters zijn in de VS de passagiersaantallen met 95 procent gedaald.

  De ontslagronde bij GE is onderdeel van het bezuinigingspakket van 3 miljard dollar dat het bedrijf vorige maand aankondigde. Topman David Joyce heeft tegen het personeel gezegd dat alle klanten wereldwijd geraakt worden door deze ongekende krimp van de luchtvaartsector. Hij verwacht dat het wereldwijde verkeer in het tweede kwartaal met 80 procent zal krimpen.

  Eerder kondigde de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing al aan 10 procent van het personeel weg te sturen. Dat komt neer op 16.000 mensen.

 • Finland gaat maatregelen versoepelen

  Finland gaat vanaf 1 juni sommige coronamaatregelen versoepelen. Restaurants mogen waarschijnlijk gefaseerd weer open en bibliotheken, theaters en sportaccommodaties kunnen ook weer open. De Finse regering zegt ook dat publieke bijeenkomsten tot vijftig mensen weer mogelijk worden, in plaats van de huidige tien. Ook laat Finland sportcompetities weer toe, maar alleen als het aantal bezoekers beperkt blijft.

  De Finnen staan ook reizen naar het buitenland weer toe, vanaf 14 mei. Het moeten dan wel essentiële reizen naar Schengenlanden zijn.

  In Finland zijn ruim 5300 bekende besmettingsgevallen. Bij 240 overledenen is vastgesteld dat ze het coronavirus hadden. De besmettingsgraad is volgens premier Marin gezakt naar 0,8. Dat betekent dat één persoon met het virus gemiddeld minder dan één persoon besmet, waardoor de epidemie afneemt in hevigheid.

 • Bekijk de hele toespraak van koning Willem-Alexander op een lege Dam

  Koning Willem-Alexander heeft in zijn toespraak bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam benadrukt dat het verleden niet vergeten mag worden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koning in toespraak op lege Dam: 'Oorlog zit 75 jaar later nog steeds in ons'
 • Frankrijk wijst verzoek Amazon om steun af

  Het Franse ministerie voor Werkgelegenheid heeft een aanvraag van onlinewinkel Amazon voor werktijdverkorting afgewezen. Het Amerikaanse concern vroeg de Franse staat om de salarisbetalingen aan 10.000 medewerkers over te nemen, nadat de rechter had besloten dat Amazon uitsluitend noodzakelijke goederen mag verkopen. Op overtreding staat een boete van 100.000 euro per product. Amazon sloot daarop zijn zes magazijnen in Frankrijk.

  "Zelfs als we een fout maken met 0,1 procent van onze bestellingen, dan kan dat leiden tot meer dan een miljard euro aan boetes per week", zegt Amazon. "We hebben daarom gevraagd om de steun die andere bedrijven in Frankrijk ook krijgen." Vakbonden hebben woedend gereageerd. Ze noemen het verzoek van Amazon schandalig.

  Het Amerikaanse bedrijf presenteerde donderdag de kwartaalcijfers. De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op ruim 75 miljard dollar. Wel lopen de kosten van Amazon op, waardoor voor dit kwartaal mogelijk per saldo een verlies dreigt. Afgelopen kwartaal was er een winst van 2,5 miljard dollar.

 • Twee minuten stilte bij Dodenherdenking op lege Dam

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Twee minuten stilte bij Dodenherdenking op lege Dam
 • CDA en D66 willen Europese druk op China om corona-onderzoek

  Het kabinet moet bij de Europese Raad aandringen op een internationaal onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Die oproep doen coalitiepartijen CDA en D66. "China moet dat toestaan en dat moeten we met alle EU-landen samen doen, want alleen zo zet je druk op China", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "We moeten precies weten waar het virus vandaan komt om te kunnen leren voor de toekomst."

  Vorige week zei de gezant van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in China dat het land niet met de WHO wil samenwerken om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus.

 • Dodenherdenking op een lege Dam in Amsterdam

  Straks om 20.00 uur wordt in heel Nederland twee minuten stilte gehouden voor alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de coronamaatregelen is er geen publiek welkom bij de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk en op de Dam in Amsterdam. Wel leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans en houdt de koning een toespraak.

  De Nationale Herdenking is live te volgen bij de NOS, op NPO 1, NPO Nieuws, de livestream op onze site en app, NPO Start en de socialemediakanalen van de NOS.

 • Stijging dodental Verenigd Koninkrijk laagste sinds eind maart

  Het dodental in het Verenigd Koninkrijk is gestegen met 288 tot 28.734. Dat is de laagste toename sinds eind maart. Wel verwacht minister Hancock van Volksgezondheid de komende dagen weer een stijging van het aantal doden, omdat de cijfers op maandag altijd lager zijn. In totaal is nu bij 28.734 mensen vastgesteld dat ze aan het coronavirus zijn overleden.

  Een Britse gezondheidsfunctionaris zei wel dat het aantal nieuwe besmettingsgevallen omlaag moet. "Uit de data blijkt dat we echt voorbij de piek zijn", zei hij. "Maar het aantal gevallen moet nog verder dalen." Volgens de minister moet dat lukken door veel te gaan testen en gebruik te maken van een speciale app.

 • Stations coronaproof gemaakt: 'Je probeert mensen een geheugensteuntje te geven'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Stations coronaproof gemaakt: 'Je probeert mensen een geheugensteuntje te geven'
 • Miljarden voor coronabestrijding ingezameld

  Wereldleiders en goede doelen hebben bij een online conferentie vanuit Brussel het startschot gegeven voor een grootschalige inzamelingsactie. Vandaag werd al 7,4 miljard euro toegezegd voor de ontwikkeling van vaccins, behandelingen en tests voor het coronavirus.

  De 'donormarathon' is een initiatief van de Europese Unie in samenwerking met onder meer het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Canada, Japan en Saudi-Arabië. De virtuele conferentie moest in eerste instantie 7,5 miljard euro opleveren voor de ontwikkeling van een betaalbaar vaccin tegen het coronavirus. Dat bedrag is net niet gehaald, maar de fondsenwerving gaat voorlopig door.

 • Technologiebranche verwacht zeer zware klappen

  De technologische industrie verwacht dat er "zeer zware klappen" op komst zijn. Dat zegt ondernemersorganisatie FME na een enquête, waar bijna 600 ondernemers aan meededen. Bijna de helft van de bedrijven heeft nu al te maken met een flinke omzetdaling en gaf aan ook in het derde kwartaal minimaal 20 procent en soms 50 procent op de omzet te moeten inleveren, zegt de FME.

  Volgens FME komt bijna 60 procent van de bedrijven binnen een jaar in liquiditeitsproblemen. De helft van die bedrijven zegt personele maatregelen niet uit te kunnen sluiten om een faillissement te voorkomen, als overheidsmaatregelen uitblijven.

  De organisatie zegt dat de technologische sector zich "uit de crisis moet innoveren" en dat daarvoor mensen nodig zijn met de juiste vaardigheden. "We moeten zorgen dat technologisch personeel behouden blijft en weer aan het werk kan", zegt voorzitter Dezentjé van FME, die pleit voor nieuwe steunmaatregelen van de overheid als de huidige aflopen.