NOS NieuwsAangepast

Coronacijfers van 2 mei: IC-bezetting onder 700, verschil tussen regio's

Het aantal coronapatiënten op intensivecareafdelingen in Nederland is voor het eerst sinds de piek van begin april weer onder de 700 gekomen, namelijk op 680 patiënten. In totaal liggen er nog 708 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, van wie 28 in Duitsland. Er liggen 27 patiënten minder op de IC dan gisteren, het aantal in Duitsland is gelijk gebleven.

De grens van 700 bedden is vaak genoemd als een belangrijke kritieke grens waar het aantal coronapatiënten onder moet komen en blijven. Zo zouden versoepelingen pas kunnen plaatsvinden als het aantal IC-patiënten met corona onder die grens daalt, en kan de reguliere zorg dan pas weer echt goed worden opgestart. Op het hoogtepunt lagen 1424 coronapatiënten op de IC, twee keer zoveel als nu.

Verschil tussen regio's

Ondanks het goede nieuws zijn er wel verschillen tussen regio's, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "Er zijn nog steeds ziekenhuizen die relatief veel coronapatiënten op de IC hebben liggen", zegt Gommers.

Ook vindt in het ziekenhuis van Gommers zelf nog steeds IC-zorg buiten de reguliere IC-afdelingen plaats. In veel andere ziekenhuizen liggen de patiënten nog op uitslaapkamers en operatiekamers.

Het aantal niet-coronapatiënten op de intensive care is stijgende: het gaat nu om ruim 400 patiënten, mogelijk volgende week meer dan 500. Ongeveer twee weken geleden waren het er nog 345.

IC-cijfers van 2 mei

Het aantal doden in verband met het coronavirus is vandaag gestegen tot bijna 5000. Het gaat om 4987 overledenen van wie bekend is dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Dat is een toename van 94 overledenen. Gisteren was de stijging met 98 overleden patiënten nog iets hoger.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Vandaag zijn 97 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat is iets meer dan gisteren, toen er 87 nieuwe opnames werden geteld. In totaal zijn er nu 10.951 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen.

Coronacijfers van 2 mei: doden en besmettingen

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's. Als dat op sommige dagen meer gebeurt dan gebruikelijk, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen. Op weekenddagen kan de vertraging extra groot zijn.

Oversterfte

Bij overledenen telt het RIVM bovendien alleen mensen mee die positief zijn getest op het coronavirus. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert regelmatig cijfers die een indruk geven van het mogelijke aantal 'verborgen' coronadoden. Daaruit blijkt dat het aantal doden ongeveer twee keer hoger is dan door het RIVM wordt gemeld. Ook overleden in Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen vorige week 60 procent meer mensen dan normaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl