NOS NieuwsAangepast

Coronacijfers van 3 mei: minste ziekenhuisopnames in anderhalve maand

Het aantal doden gerelateerd aan het coronavirus is gestegen met 69. In totaal zijn sinds de start van de uitbraak aan het RIVM 5056 overledenen gemeld van wie is vastgesteld dat ze leden aan covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Dat zijn er vandaag 44, het laagste gemelde aantal sinds 17 maart.

Weekendvertraging

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: met name sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven door de ggd's. Als dat op sommige dagen meer gebeurt dan gebruikelijk, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen. Op weekenddagen kan de vertraging extra groot zijn.

Zoals goed te zien in de grafiek kan het aantal gemelde doden op zondag en maandag hierdoor meer dan de helft zijn van andere dagen.

De coronacijfers van het RIVM op 3 mei

Overigens telt het RIVM alleen overledenen mee die positief zijn getest op het coronavirus. Het CBS publiceert wekelijks cijfers die een indruk geven van het mogelijke aantal 'verborgen' coronadoden. Daaruit blijkt dat ook de 'oversterfte' door covid-19 ongeveer twee keer zo hoog is als het aantal door het RIVM geregistreerde doden. Wel neemt ook dit aantal in heel Nederland af, met uitzondering van de regio's Hollands-Midden en Rotterdam-Rijnmond.

Elke dag minder dan één coronapatiënt per ziekenhuis

Dat het aantal ziekenhuisopnames afneemt, is goed te zien als je de gerapporteerde ziekenhuisopnames per week vergelijkt. De piek was begin april toen er nog gemiddeld bijna 500 mensen per dag werden gemeld door het RIVM. Vorige week waren dat er gemiddeld 107. Afgelopen week werden er per dag gemiddeld 77 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, dat is gemiddeld minder dan 1 patiënt per ziekenhuis.

Het aantal gemelde ziekenhuisopnames per week

Het aantal coronapatiënten op intensivecareafdelingen is voor het eerst sinds de piek van begin april weer onder de 700 gekomen, namelijk op 688 patiënten. Daarvan liggen er 660 coronapatiënten op de intensive care in Nederland en 28 in Duitsland. Er zijn 20 patiënten minder op de IC dan gisteren.

De grens van 700 bedden is vaak genoemd als een belangrijke kritieke grens waar het aantal coronapatiënten onder moet komen en blijven. Zo zouden versoepelingen pas kunnen plaatsvinden als het aantal IC-patiënten met corona onder die grens daalt, en kan de reguliere zorg dan pas weer echt goed worden opgestart. Op het hoogtepunt lagen 1424 coronapatiënten op de IC, twee keer zoveel als nu.

Het aantal coronapatienten op de IC op 3 mei

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl