liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Chaotische taferelen' door Turkse lockdown • Google en Apple bouwen aan 'corona-tracking'

  • Er liggen nu 1384 coronapatiënten op de intensive care, 35 minder dan gisteren. Een deel van hen ligt in Duitsland op de IC.
  • Er zijn 115 meer mensen overleden en 225 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
  • Nederlandse coronapatiënt krijgt plasma met antistoffen tegen corona toegediend.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit blog is nu gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

Gezamenlijke oproep verhuurders en winkeliers: schort huur drie maanden op

De brancheverenigingen van vastgoedbeleggers en vastgoedeigenaren roepen hun achterban op om de huren van winkeliers voor drie maanden op te schorten vanaf april. Dat is de uitkomst van een akkoord met winkeliers.

'Oorlogsgeneeskunde' in het Brabantse Boekel

"Oorlogsgeneeskunde". Zo noemt huisarts Sandy Maes haar werk de laatste weken. Zeker twintig inwoners van het Brabantse Boekel zijn in vier weken tijd overleden aan het coronavirus. Zes van hen woonden in een verpleeghuis. "Je moet veel 'nee' verkopen, zeggen dat mensen thuis moeten sterven."

'Het is oorlogsgeneeskunde, je moet harde beslissingen nemen.'

Turks uitgaansverbod leidt tot chaos op straat

Turkije heeft het komend weekend een uitgaansverbod ingesteld voor iedereen in de 31 grootste steden van het land, waaronder Istanbul en Ankara. Op een aantal plaatsen leidt dat juist tot grote drukte en dringen bij supermarkten.

"Binnen de kortste keren gingen duizenden mensen de straat op om nog snel boodschappen te halen in de kleine buurtwinkeltjes", zegt correspondent Mitra Nazar. "Dat leidde tot chaotische taferelen. In verschillende wijken in Istanbul stonden mensen in rijen zonder social distancing-regels in acht te nemen. De politie probeert mensen nu aan te sporen om naar huis te gaan."

De burgemeester van Istanbul, en lid van de grootste oppositiepartij van het land, is niet vooraf ingelicht over de lockdown. Hij weet niet wat voor overheidsdiensten de stad morgen mag aanbieden en zegt dat het plotselinge besluit leidt tot "verwarring en paniek".

Er is al een paar weken een totaal uitgaansverbod voor 65-plussers. Begin deze week is daar ook een uitgaansverbod voor jongeren onder de 20 jaar bij gekomen. Verder zijn alle scholen, universiteiten, cafés en restaurants dicht en geldt er een verbod op wandelen en het bezoeken van parken.

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Turkije is vandaag boven de 1000 uitgekomen. Volgens het ministerie voor gezondheidszaken stierven in de afgelopen 24 uur 98 mensen, wat het totaal op 1062 brengt. Turkije heeft 80 miljoen inwoners. In totaal zijn nu 47.029 mensen positief getest op het coronavirus. 2739 mensen liggen in kritieke toestand in ziekenhuizen.

Op sociale media circuleren beelden van gevaarlijke situaties:

Gewonden bij stormloop op voedselverstrekking Kenia

Stormloop voor voedsel Nigeria

Door de beperkingen vanwege het coronavirus kunnen de mensen niet werken waardoor ze geen geld hebben om voedsel te kopen. In het gedrang om voedsel te krijgen, raakten veel mensen gewond.

'Verzorgingstehuis De Leeuwenhoek liegt over aantal coronadoden'

Bij verzorgingstehuis De Leeuwenhoek in Rotterdam wordt gelogen over het aantal coronadoden en er zijn niet genoeg beschermingsmiddelen, zeggen twee medewerkers tegen Rijnmond. De twee zorgverleners zijn uitzendkrachten en werkten de afgelopen tijd geregeld bij de instelling.

Het verzorgingstehuis kwam gisteren in de publiciteit omdat daar vijftien ouderen zouden zijn overleden, mogelijk aan het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat onderzoek doen naar de sterfgevallen. In afwachting van dit onderzoek wil Humanitas, het moederbedrijf van De Leeuwenhoek, niet reageren op het verhaal van de medewerkers, schrijft Rijnmond.

De medewerkers zeggen dat er meer dan vijftien ouderen zijn overleden aan het coronavirus. "Zover ik heb begrepen, waren het er gisteravond al 29", zegt een van hen.

Zelf hebben ze ook klachten gehad. Rond 20 maart kregen ze symptomen die kunnen duiden op het coronavirus. Allebei hadden ze kort ervoor bewoners van De Leeuwenhoek geholpen die het norovirus zouden hebben gehad. Ze gebruikten bij de verzorging wel beschermingsmiddelen, maar geen middelen die volgens hen voldoende beschermen tegen corona. Maar dat zou niet uitmaken, want met dat virus waren de bewoners niet besmet, werd gezegd. Later bleek in ieder geval een van hen toch het coronavirus te hebben gehad.

Dat het virus was vastgesteld bij een bewoner hoorden vaste medewerkers pas dagen nadat de uitzendkrachten bericht hadden gekregen, zegt een van hen. In de periode die erop volgde waren er volgens de uitzendkrachten geregeld geen of onvoldoende beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel.

De uitzendkrachten die met de regionale omroep hebben gesproken, gaan niet meer terug naar De Leeuwenhoek. "Ze mogen het sluiten", zegt een van hen. "Ik heb het altijd gezegd: mijn ouders komen daar niet, want dan kan ik meteen afscheid van ze nemen."

Spaanse moeders met corona mogen pasgeborenen niet vasthouden

In verschillende Spaanse ziekenhuizen worden pasgeboren baby's direct na de bevalling bij de moeder weggehaald, als zij is besmet met het coronavirus. Ook vrouwen van wie het vermoeden bestaat dat ze besmet zijn, mogen hun kindje niet direct na de geboorte vasthouden, vanwege het risico op besmetting.

Voor de kersverse moeders is dat hartverscheurend, vooral omdat het soms dagen kan duren voordat ze hun kind kunnen aanraken. Ook de baby's worden getest op besmetting met het coronavirus.

Een groot telecombedrijf in Spanje heeft nu 200 tablets geschonken aan een ziekenhuis in Madrid, onder meer voor deze moeders, zodat ze hun kinderen op de kraamafdeling kunnen zien en tegen hen kunnen praten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie weegt het risico van covid-19 niet op tegen de schade als kind en moeder van elkaar gescheiden worden. Daarom wordt aangeraden dat moeders maskers dragen als ze borstvoeding geven.

Moeders Spanje mogen pasgeborene niet meteen vasthouden

Wereldwijd 100.000 coronadoden

Er zijn wereldwijd nu meer dan 100.000 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University, die het aantal besmettingen en slachtoffers sinds het begin van de uitbraak bijhoudt.

Ruim 1,6 miljoen mensen raakten tot nu toe besmet met het virus. Het werkelijke aantal besmettingen ligt naar verwachting een stuk hoger. Niet iedereen wordt getest, sommige overheden zijn niet transparant over het aantal besmettingen en ook de manier van tellen is niet overal hetzelfde. Zo worden in Spanje, Italië en de Amerikaanse staat New York geen slachtoffers geteld die buiten het ziekenhuis zijn overleden.

Moskovieten mogen alleen nog met pasje de straat op

Moskou gaat toch digitale pasjes uitgeven om te controleren of mensen het recht hebben om de straat op te gaan. Vrijwillige deelname aan de lockdown in de 12 miljoen inwoners tellende hoofdstad heeft te weinig effect, aldus burgemeester Sobjanin.

De lockdown in Moskou geldt nu bijna twee weken. Inwoners mogen alleen naar buiten om eten of medicijnen te kopen, vuilnis weg te brengen, de hond uit te laten, naar hun werk te gaan als dat niet thuis kan of dringende medische hulp te zoeken. Er is al eerder sprake geweest van invoering van een digitaal pasjessysteem, maar daar werd in eerste instantie van afgezien.

De maatregelen hadden niet het gewenste effect. Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Moskou is gestegen tot 7822. Volgens Sobjanin zijn er veel mensen die zich niet aan de beperkingen houden.

Volgens de officiële statistieken zijn er in Moskou inmiddels 50 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Heel Rusland telt nu 11.917 geregistreerde besmettingen.

Dodental in Turkije loopt op: nu 1062 coronapatiënten overleden

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Turkije is vandaag boven de 1000 uitgekomen. Volgens het ministerie van gezondheid stierven in de afgelopen 24 uur 98 mensen, wat het totaal op 1062 brengt. Turkije heeft 80 miljoen inwoners. In totaal zijn er nu 47.029 mensen positief getest op het coronavirus. 2739 mensen liggen in kritieke toestand in ziekenhuizen.

De testcapaciteit is flink uitgebreid. In de afgelopen 24 uur zijn ruim 30.000 testen uitgevoerd. Experts verwachten dat de piek van de verspreiding van het virus rond 20 april bereikt zal zijn. Turkije meldde op 11 maart de eerste besmetting, wat relatief laat was vergeleken met andere landen.

De vakbond voor medisch personeel waarschuwt dat er binnen afzienbare tijd een tekort is aan capaciteit in de ziekenhuizen in Istanbul. Op dit moment is ruim 80 procent van de IC-bedden bezet, claimen zij. De minister van gezondheid meldt iets anders, hij zegt dat de bezetting op 60 procent ligt, en dat er geen zorgen zijn over de capaciteit.

Google en Apple trekken samen op om 'corona-app'

Google en Apple werken samen om corona-onderzoek via smartphones mogelijk te maken. Daarmee wordt het makkelijker voor overheden om apps te maken die mogelijke besmettingen kunnen opsporen. De techbedrijven willen de functionaliteit uiteindelijk volledig inbouwen in het besturingssysteem.

Nederlandse scholieren zeilen wekenlang over oceaan om terug naar huis te komen

25 scholieren die naar Sint-Maarten gingen voor een studieproject op een boot varen nu noodgedwongen met die boot terug naar Nederland. Het vliegtuig was door de coronacrisis geen optie meer. Ze zijn nu al ruim twee weken aan het varen geweest en liggen nu voor de Azoren. "Ik vond het best wel vet, maar ik realiseerde me niet dat ik echt op zee zat, midden op de oceaan."

Noodgedwongen de oceaan oversteken: je ziet alleen maar zee, verder niets

Ouders met vitale beroepen in Oost-Nederland brengen kinderen steeds vaker naar school

In het oosten van het land sturen steeds meer ouders in vitale beroepen hun kinderen naar school. "Wij zien dat de vraag naar opvang op sommige scholen stijgt", zegt Louis van Stiphout, bestuurder van stichting Varietas waar dertig scholen in Twente en Salland onder vallen.

Kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een vitaal beroep mogen naar school worden gebracht, maar veel ouders hielden hun kinderen eerst toch thuis. "Je merkt dat ouders na ruim drie weken de opvang voor hun kinderen niet meer altijd rond krijgen. Opa's en oma's vallen weg en bedrijven vragen inmiddels weer wat meer van hun werknemers", zegt de directeur van een basisschool uit Enschede tegen RTV Oost.

Ook gebeurt het volgens verschillende scholen geregeld dat ouders zonder vitaal beroep hun kind willen brengen. Die leerlingen moeten door scholen worden geweigerd.

Oproep aan artsen: stop met werken als er geen beschermingsmiddelen zijn

Artsenorganisatie KNMG wil niet dat artsen en andere zorgverleners zonder de juiste beschermingsmiddelen hun werk doen. Er is op dit moment schaarste aan bijvoorbeeld mondkapjes. Daardoor zijn de risico's op besmetting met het coronavirus nu te groot, zegt de federatie.

"Een besmetting kan ook voor gezonde mensen grote risico's met zich meebrengen. Hulpverleners die zelf besmet zijn met covid-19 lopen potentieel ook het risico eraan te overlijden of schade op te lopen wanneer de ziekte ernstig zou verlopen", staat in een verklaring van de KNMG. "Daarnaast lopen zij de kans langdurig niet inzetbaar te worden door ziekte, en verhogen zij de kans dat andere patiënten in de zorg besmet raken." Dat laatste brengt de continuïteit van de zorg in gevaar, zeggen de artsen.

"Dit betekent dat aan hulpverleners alleen directe zorg aan patiënten met (vermoedelijk) covid-19 gevraagd mag worden, als zij voorzien zijn van afdoende persoonlijke beschermingsmiddelen. Wat als 'afdoende' geldt wordt bepaald door de richtlijnen van het RIVM."

De organisatie vermoedt dat artsen in situaties van uiterste nood zullen besluiten om toch zorg te verlenen, ook als ze niet genoeg beschermingsmiddelen hebben. Maar daarmee moeten ze "zeer terughoudend" zijn, zegt de KNMG.

Veiligheidsregio Limburg: Duitsers bleven massaal thuis op drukste dag van het jaar

Goede Vrijdag is normaal gesproken de dag bij uitstek voor Duitse 'kooptoeristen' om naar Nederland te gaan, maar vandaag zijn ze massaal thuisgebleven, meldt de veiligheidsregio Limburg Noord. Ze hebben daarmee gehoor gegeven aan oproepen van hun eigen en de Nederlandse overheid om de grens niet over te steken om inkopen te doen.

Duitsers die toch kwamen, zijn aan de grens vaak teruggekeerd, vanwege het ontmoedigingsbeleid van de Koninklijke Marechaussee. Die heeft volgens de veiligheidsregio "dringend doch beleefd" gevraagd naar huis te gaan.

De marechaussee heeft aan de grens wel tientallen boetes uitgeschreven. Het ging daarbij vaak om mensen die openstaande boetes niet bleken te hebben betaald. Ook hebben 22 mensen een bekeuring van 390 euro gekregen omdat zij met meer dan twee personen in de auto zaten.

Een man werd aangehouden omdat hij gezocht werd voor meerdere diefstallen. Hij wordt overgebracht naar de gevangenis om zijn straf uit te zitten.

'Premier Johnson loopt weer'

De Britse premier Boris Johnson is aan de beterende hand. Hij loopt kleine stukjes en heeft met zorgpersoneel gesproken, zegt een woordvoerder van Downing Street.

"Hij heeft met zijn dokters gepraat en het hele medische team bedankt voor de fantastische zorg die hij gekregen heeft."

Johnson mocht gisteren van de intensive care af en verblijft nu op een reguliere verpleegafdeling van het St. Thomas Hospital in Londen.

China komt met nieuwe wet over vee

Het Chinese ministerie van Landbouw heeft een voorlopige lijst gepubliceerd van dieren die geschikt zijn om als vee te houden. Dat meldt CNN. Op de lijst staan onder meer varkens, koeien, schapen, kippen, herten, struisvogels en alpaca's. Soorten die verantwoordelijk kunnen zijn voor de overdracht van het coronavirus van dieren op mensen - zoals schubdieren, vleermuizen en civetkatten - staan niet op de lijst.

Ook honden worden door het ministerie niet genoemd. Als de nieuwe wet wordt aangenomen, zou dat betekenen dat honden in China niet langer als vee (en voor consumptie) gehouden mogen worden. Dierenrechtenorganisaties zien dat als een grote overwinning.

Illegaal bordeel opgerold in Den Haag

In Den Haag is gisteren een illegaal bordeel opgerold, heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. In het pand aan de Heemstraat waren vrouwen aan het werk die normaal gesproken in de Doubletstraat werken, meldt Omroep West. De ramen voor sekswerkers daar zijn op dit moment gesloten.

De politie kreeg eerder deze week een anonieme tip dat er in de woning in de Schilderswijk mogelijk een illegaal bordeel zou zitten. Bij een controle bleken er inderdaad wel erg veel mensen naar binnen te gaan.

Er waren drie kamers in het pand gemaakt waarin vrouwen werkten. De bewoner, een 41-jarige Hagenaar, zat op het moment dat de politie gisteren binnenviel in de tuin.

De drie vrouwen die aan het werk waren, hebben een boete gekregen omdat ze een contactberoep uitvoerden, terwijl dat nu niet mag. Tegen de uitbater is de politie een onderzoek begonnen in verband met het runnen van een illegaal bordeel.

Opnieuw minder IC-bedden bezet

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is 1384. Dat zijn er 33 minder dan gisteren. Dit blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal nieuwe patiënten stijgt minder hard, terwijl er meer mensen uitstromen.

Van de 1384 Nederlandse patiënten liggen er 58 op een IC in Duitsland, twee meer dan gisteren. Er zijn 379 mensen overleden en 164 patiënten hebben de IC verlaten.

Het aantal bezette IC-bedden is al een aantal dagen tamelijk stabiel. Gisteren kwamen er negen patiënten bij, maar woensdag nam het aantal coronapatiënten op de intensive care voor het eerst af, met zestien.

De afvlakking betekent niet dat de piek voorbij is, zegt voorzitter Ernst Kuipers. "Dat kunnen we pas over een aantal dagen zien. Het is te vroeg om er definitief iets over te zeggen."

'Nog steeds heel hard aanpoten'

Het coördinatiecentrum zegt de Duitse hulp nog steeds nodig te hebben. "De druk op de Nederlandse IC's is nog steeds erg groot en de ziekenhuizen moeten zich voorbereiden op het langzamerhand opstarten van andere zorg."

Op de IC's merken ze de daling nog niet, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van IC-artsen Diederik Gommers. "Het is nog steeds heel hard aanpoten. Ik ben pas gerust als het weer rond de 700 patiënten zitten, zodat we weer de normale, hoge kwaliteit zorg kunnen leveren."

Gratis e-kinderboek over corona

Een gratis e-book met eenvoudige uitleg over het coronavirus is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Het boek, bedacht en gepubliceerd door een Britse uitgever, is bedoeld voor kinderen tussen 5 en 10 jaar.

Aan de inhoud werkten medische experts, kinderpsychologen en onderwijzers mee. Het boek is voorzien van illustraties van Axel Scheffler, die eerder het beroemde kinderboek De Gruffalo illustreerde. Geen van de betrokkenen is betaald voor het maken van de uitgave.

Zendmasten vermoedelijk in brand gestoken

De afgelopen dagen is er bij vier telefoonzendmasten in Nederland brand uitgebroken. Dat gebeurde afgelopen nacht in Nuenen, daarvoor al in Beesd, Rotterdam en Deurne.

Directeur Rob Bongenaar van Monet, de vereniging die namens de telecomproviders met gemeenten overlegt over waar nieuwe masten worden geplaatst, zegt dat er een "heel sterk vermoeden" is van brandstichting. Dit is gebaseerd op het feit dat de branden zijn begonnen bij de kabels onderaan de mast.

In het Verenigd Koninkrijk brak al bij twintig zendmasten brand uit. Het land ziet een duidelijk verband met complottheorieën dat 5G zou bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Experts spreken die theorieën nadrukkelijk tegen.

Gemeente Rotterdam zet camerawagens in voor handhaven coronamaatregelen

Coronaovertreders in Rotterdam lopen het risico gefotografeerd te worden. De gemeente Rotterdam zet tijdens het Paasweekend twee camerawagens in die toezicht houden.

Rotterdam is voor zover bekend de eerste stad die dit doet. De auto's zijn voorzien van 360-gradencamera's, die eigenlijk gebruikt zouden worden tijdens het Songfestival. De camera-auto's gaan bij Rotterdamse parken en pleinen surveilleren op groepsvorming en het houden van 1,5 meter afstand.

Wie zich niet aan de maatregelen houdt, krijgt een boete van 390 euro.

FIFA-baas: voetbal mag geen mensenleven riskeren

Het zou onverantwoord zijn om de voetbalcompetities te hervatten als dit niet 100 procent veilig is. Dat heeft voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA laten weten aan de 211 aangesloten bonden.

"Geen wedstrijd of competitie is het waard om een mensenleven te riskeren. Ik kan dit niet genoeg benadrukken", zegt hij. "We moeten langer wachten en geen risico's nemen."

De FIFA-voorzitter zegt ervan overtuigd te zijn dat voetbal op termijn een sleutelrol zal spelen om "mensen weer bij elkaar te brengen wanneer het veilig is".

Beademingsapparaten voor Benedenwindse Eilanden

Een vliegtuig met dertig beademingsapparaten, medicijnen en beschermingsmateriaal is onderweg naar Aruba, Bonaire en Curaçao, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Hiermee kunnen twaalf extra IC-beademingsplekken op Aruba, twaalf op Curaçao en zes op Bonaire worden gemaakt.

Ze zijn ook bedoeld voor mensen uit Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. "Als het nodig mocht zijn, kunnen patiënten met de inzet van extra air-ambulances tussen de eilanden vervoerd worden", schrijft het ministerie. Zondag kwam op Sint-Maarten al een medisch transport aan voor twaalf extra IC-beademingsplekken.

Om de medische capaciteit te versterken, zijn ook extra zorgmedewerkers nodig. Daarover worden afspraken gemaakt met een internationaal bedrijf dat medisch personeel uitzendt.

VWS

RIVM: minder ziekenhuisopnames en minder doden

Er zijn 225 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 237 nieuwe ziekenhuispatiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest, is nu 8197.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is volgens het RIVM gestegen met 115. De stijging is kleiner dan gisteren, toen er 148 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden: er zit vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd.

"De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van covid-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn", meldt het RIVM. Doordat niet alle patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die genoemd worden. Het CBS meldde eerder vandaag dat vorige week naar schatting 2000 mensen meer zijn overleden dan gemiddeld.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2511 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1335. In totaal zijn er nu 23.097 besmettingsgevallen bekend. Ook hiervoor geldt: doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Rotterdams Zomercarnaval geannuleerd vanwege corona

Het Zomercarnaval in Rotterdam gaat niet door. De deelnemers aan het jaarlijkse festival hebben door de coronacrisis onvoldoende tijd om zich voor te bereiden, laat directeur Guus Dutrieux weten aan Rijnmond. Hij wijst op het maken van de kostuums maar ook de choreografie van de verschillende dansgroepen.

Er is ook een financiële reden om het Zomercarnaval te schrappen: door de coronacrisis is het lastig om sponsors te vinden. Het Zomercarnaval trekt elk jaar ongeveer een half miljoen bezoekers. De editie van dit jaar was al ingekort omdat de Coolsingel in hartje Rotterdam wordt gerenoveerd.

Lijken in Franse opslagloods: naakt in plastic zak in kist

In Frankrijk is ophef ontstaan over een loods waar stoffelijke overschotten worden bewaard van coronapatiënten. Het gaat om een gekoelde hangar op de groothandelsmarkt Rungis, ten zuiden van Parijs. Normaal liggen daar vlees, vis, fruit en groenten. Nu dient de enorme hal ervoor om de mortuaria in Parijs te ontlasten.

"Ik kreeg te horen dat mijn moeder was overleden en dat ik snel iets moest doen: haar lichaam kon niet in het ziekenhuis blijven'', vertelde Fransman Bruno Lefèvre gisteren op de Franse televisie." Hij woont zelf op grote afstand van Parijs. Voor hij het goed en wel telefonisch wilde organiseren, kreeg hij te horen dat het lichaam van zijn moeder al naar Rungis was gebracht.

De rekening voor de ongevraagde verhuizing kwam ook meteen: 159 euro voor de eerste zes dagen dat zijn moeder daar lag en daarna 35 euro voor elke extra dag. Als hij zijn moeder nog een laatste groet wilde brengen, in de hangar: 55 euro. De gekoelde loods wordt dezer dagen namelijk beheerd door een uitvaartbedrijf. Dat zegt kosten te moeten maken voor personeel, bewaking en inrichting. Het bedrijf stelde Lefèvre nog voor om een kleine ceremonie te houden voor zijn moeder. Dat zou dan nog eens 105 euro kosten.

Abnormaal, zegt minister

Lefèvre vindt het een groot schandaal. Hij moest betalen om de tragische dood van zijn moeder af te handelen en heeft sinds haar overlijden niet eens meer afscheid kunnen nemen. Als hij haar lichaam nog even wil zien, moet hij de portemonnee trekken. "In het ziekenhuis wilden ze niet eens haar spullen meegeven om haar aan te kleden. Nu ligt ze in een opslagloods, naakt in een plastic zak in een kist. Ik schaam me dood."

Het verhaal van Lefèvre leidde in Frankrijk tot flink wat commotie. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner moest uitleg geven in de Assemblée. "Het lijkt mij abnormaal dat families moeten opdraaien voor de effecten van de quarantainemaatregelen." De overheid zal in ieder geval een deel van de kosten op zich nemen, zei de minister.

Uiteenlopende maatregelen tegen drukte met Pasen

Er zijn grote verschillen in de maatregelen die gemeenten nemen om dit Paasweekend drukte te voorkomen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de 25 veiligheidsregio's in het land. Veiligheidsregio's zeggen dat ze dit weekeinde drukke plekken extra in de gaten houden, zoals stadsparken, winkelboulevards en populaire fietsroutes. In het noorden van het land worden de minste preventieve maatregelen getroffen.

Wereld Muziek Concours in Kerkrade pas in 2022

Het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, normaal goed voor 350 duizend bezoekers, wordt in verband met de coronacrisis verplaatst naar de zomer van 2022. Het is voor zover nu bekend het eerste grote evenement van volgend jaar dat wordt uitgesteld.

Het WMC is een groot muziekfestival dat elke vier jaar plaatsvindt en bijna een maand duurt. Er treden onder meer klassieke orkesten, fanfares en brassbands op met blaasmuziek. Het was de bedoeling dat het WMC volgend jaar op 8 juli zou beginnen, maar het festival wordt nu verplaatst naar 7 juli 2022.

"De coronacrisis zet voor een groot aantal deelnemers een streep door de voorbereidingen", zegt organisator Max Kousen bij 1Limburg. "Ook zeggen veel orkesten dat zij op dit moment inkomsten uit optredens mislopen en daarom niet de middelen hebben om deel te nemen in 2021. Door het festival uit te stellen geven we onze deelnemers meer lucht."

Stijging dodental Spanje opnieuw lager

De stijging van het aantal doden door het coronavirus in Spanje is verder vertraagd. Er zijn de afgelopen 24 uur 605 mensen aan het virus overleden. Het is de tweede dag op rij dat er een kleinere stijging is in het dodental. In totaal zijn er in Spanje 15.843 mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Het aantal besmettingen in het land steeg met ongeveer 5000 tot 157.022, het hoogste aantal infecties in Europa. Net als bij het dodental is die toename kleiner dan een dag eerder, toen het aantal besmettingen met 6000 steeg.

Spanje zit al weken in lockdown. Er wordt wel gesproken over het versoepelen van de strenge anti-coronamaatregelen, maar er wordt gewaarschuwd dat dat niet te snel moet gebeuren. "Elke stap richting deëscalatie moet met extreme voorzichtigheid worden genomen", zei vice-premier Iglesias tegen de Spaanse omroep TVE.